×

Makinat me teknologji 5G

Makinat me teknologji 5G

· 1 · 332

  • Postime: 26499
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 15-05-2020, 09:32:24
 

Makinat së shpejti mund të “komunikojnë” me njëra-tjetrën duke përdorur 5G për të bërë të vetëdijshëm drejtuesit për rreziqet e ardhshme, pretendojnë shkencëtarët.

Interneti i shpejtë mobil do të lejonte transmetimin e shpejtë të informacionit dhe mund t’i bënte shoferët të vetëdijshëm për akullin në rrugë, gropat në rrugë ose rreziqet e tjera përpara.

Disa prodhues të makinave tashmë janë duke integruar 5G në automjetet e tyre, duke përfshirë si një opsion për të ndihmuar në gjenerimin e automjeteve vetë-drejtuese.

Ekspertët e Glasgow Caledonian University (GCU) besojnë se lidhja me shpejtësi të lartë gjithashtu do të përmirësojë besueshmërinë dhe aftësinë e automjeteve të automatizuara deri në pikën ku ato do të jenë më të sigurta se makinat manuale që drejtohen sot.

Ata parashikojnë se numri i aksidenteve në trafikun rrugor, i cili sipas Organizatës Botërore të Shëndetit përbën më shumë se 1.3 milion vdekje dhe deri në 50 milion njerëz të plagosur në të gjithë botën çdo vit, do të bjerë në mënyrë drastike.

Dr Dimitrios Liarokapis, anëtar i grupit të hulumtimit, tha: ‘Për të pasur një ide më të mirë se si do të duket e ardhmja, mendoni të keni vetura të ngjashme me Tesla që jo vetëm që përdorin sensorë për të skanuar ato që janë përreth tyre, por gjithashtu mund të komunikojnë me njëri-tjetrin dhe shkëmbejnë informacione lidhur me sigurinë mbi një zonë që mbulon disa kilometra katrorë”.

“Jam i sigurt se kushdo që ka pasur një përvojë të keqe në rrugët e ngrira do të kishte përfituar paraprakisht për kushtet e rrezikshme, në mënyrë që ata të mund të rregullonin shpejtësinë e tyre, ose, nëse është e mundur, madje të shmangnin atë rrugë plotësisht. E njëjta gjë mund të thuhet për gropat”.

‘Me ndihmën e 5G, një sistem paralajmërimi i hershëm i gjeneruar në automjete që paralajmëron drejtuesit është i mundshëm brenda viteve të ardhshme. Makinat që janë mjaft afër zonës së rrezikut do të transmetojnë mesazhe paralajmëruese te makina të tjera rreth tyre duke përdorur teknologji komunikimi me rreze të shkurtër, por edhe për vetura më larg duke përdorur 5G, të shpejtë dhe të besueshëm.

“5G është një teknologji tërheqëse celular, e cila do t’i japë një shtytje masive qyteteve të zgjuara dhe automjeteve autonome midis shumë gjërave të tjera”./Kosovatoday

 

makinat me te bukura

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 21-05-2020, 01:31:17
nga InfoZ
Makinat me te reja [ Modelet e 2020]

Nisur nga lookingRubrika Makina & Motorra

Postimi i fundit 14-05-2020, 11:17:22
nga M A X
Supercars, makinat e te ardhmes

Nisur nga M A XRubrika Makina & Motorra

Postimi i fundit 27-02-2020, 22:16:05
nga Ωμέγα
Pse anglezët ngasin makinat në krahun e djathtë?

Nisur nga M A XRubrika Mix

Postimi i fundit 23-10-2019, 11:22:57
nga Alban
7 makinat e blinduara që preferohen nga VIP-at

Nisur nga M A XRubrika Makina & Motorra

Postimi i fundit 14-05-2019, 17:40:07
nga M A X