Zerion

Zeri yt => Teologjia => Teme e nisur nga: fryma ne 30-07-2006, 02:38:48

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: fryma ne 30-07-2006, 02:38:48
Ju përshëndes.

Më intereson se çka mendoni, se ne te cilën është fjala e Perendise, Bibla apo Kurani, ne te cilën është e vërteta dhe pse?


Ndreqje drejtshkrimore.
Titulli: BIBLA APO KORANI
Postuar nga: Outime ne 30-07-2006, 02:47:48
Pershendetje,
Kur'ani. Pse? Sepse kompakt, i pandryshueshem, multidimensional, ekuilibrues etj etj...
Titulli: BIBLA APO KORANI
Postuar nga: fryma ne 30-07-2006, 03:30:43
tani pse ka shume te fes islame qe rikthehen ne fen te krishter,dhe pse ne fund vje JESUSI,per ta mbyllur djallin ne dry pergjithmon,siq shkruan ne bibel dhe koran?
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: igru ne 31-07-2006, 04:29:13
Per pyetjen e pare pse nje person nga musliman behet i krishtere, ka shume arsye. Konvertimet mes feve jane procese qe kane ndodhur dhe ndodhin gjithmone, sepse njerezit nuk e gjejne veten, rrine ne ambjente te caktuara ku predikohet nje lloj feje, kane paqendrueshmeri ose nuk thellohen vertete ne ate qe duan. Kjo eshte dhe arsyeja kryesore per mua.

Persa i perket ceshtjes se Jezusit, duhet te dish qe ne fene Islame ai ze nje vend shume te vecante, shume te larte dhe eshte nje prej pese profeteve me te ngritur te saj (keta te peste jane Noe, Abrahami, Moisiu, Jezusi dhe Muhamedi). Shume here Jezusi permendet ne Kuran dhe jo vetem kaq. Mund te gjesh dhe historine e tij, te Marias, Zekerias, Aronit, Gjon Pagezorit (Jahja), etj. Kjo sepse fete jane nje linje, nuk jane drejteza qe nuk takohen por jane te tilla qe pasojne njera-tjetren. Po keshtu edhe ne theniet e profetit Muhamed, gjejme shume thenie te tilla per Jezusin (paqja qofte mbi ta):


 " Une jam me i aferti me te gjithe njerezit e birit te Marise, dhe te gjithe profetet jane vellezer (prej nje gjaku) dhe nuk ka pasur asnje profet mes meje dhe tij (Jezusit)."


Kurse ne Kuran thuhet:

"Nuk ka asnje nga ndjekesit e Librit (cifutet dhe te krishteret) vetem se ka per t'i besuar atij (Jezusit si i derguar i Zotit) para vdekjes se tij. Dhe Diten e Gjykimit ai do te jete deshmitar kunder tyre". (Sure En Nisa: 159)

Pa dashur te zgjatem shume me lejo te te citoj nje pjese nga Sure Merjem (Maria).Keto jane fjalet e Jezusit:

"Ai tha: Une jam rob i Zotit, mua me ka dhene librin dhe me ka bere pejgamber. Me ka bere dobiprures kudo qe te jem dhe me ka porositur te falem dhe te jap lemoshe sa te jem gjalle . ME ka bere te miresjellshem ndaj nenes sime e nuk me ka bere kryelarte as te padegjueshem! Paqe eshte me mua diten kur u linda, diten kur te vdes dhe diten kur te ringjallem"

Nese kerkon ndonje shpjegim tjeter, po te mundem, do te ta jap. Gjithsesi ketu ke nje link qe flet dhe per ardhjen e dyte te Jezusit. Eshte ne anglisht po pate probleme ta perkthej. Bye!

http://www.islam.tc/prophecies/jesus.html
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Mr. X ne 31-07-2006, 04:35:51
Ju përshëndes.

Më intereson se çka mendoni, se ne te cilën është fjala e Perendise, Bibla apo Kurani, ne te cilën është e vërteta dhe pse?


Ndreqje drejtshkrimore.

Te dyja, Bibla dhe Kur'ani, jane fjale te Perendise. Ne te dyja ka shume urtesi dhe udhezim per njeriun.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 06-09-2006, 00:11:26
Të dyja, Bibla dhe Kur'ani, janë fjale te Perendise. Ne te dyja ka shumë urtesi dhe udhezim për njeriun.


Ose asnje nga te dy librat se jane dhe shyme kontradiktor
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 07-09-2006, 18:29:40
cilat jane ato kontradikta ne Kur'an qe i paske gjetur xXx?
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Dalber ne 07-09-2006, 18:52:04
une personalisht nuk bej dallime mes librave te zotit (nese jane autentik dhe te pandryshuar) pasi ato jane percjellja e fjales se tij. momentalisht duke mos patur asnje shans tjeter zgjedhjeje, jame i detyruar te pranoj kuranin pasi eshte i vetemi liber qe ka ngelur autentik qysh nga zbritja e tij, per kete mund tu referohemi botimeve te plota te ngelura nga koha e shokeve te Profetit, te cilat gjenden ne muzeun historik te stambollit.

respekte
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 22-09-2006, 00:52:19
Ne kushtin e besmit te nji muslimani është qe te besoj se të gjitha librat janë nga Zoti(Allahu) dhe se kanë qenë te drejta.
I fundit është Kurani,edhe s'ka dyshym qe duhet te shkohet sipas Tij.

disa argumenta qe verteton se Kurani është Libër qe verteton librat e meparshem:


46.
 Ne vazhduam gjurmët e tyre (të pejgamberëve) me Isain, birin e Merjemes, vërtetues i Tevratit që kishin më parë. Atij i dhamë Inxhilin, që është udhëzim i drejtë dhe dritë, që është vërtetues i Tevratit që kishin pranë, që ishte udhëzues e këshillues për të devotshmit.
 
47.
 (E zbritëm) Që ithtarët e Inxhilit të gjykojnë sipas asaj që All-llahu e zbriti në të. E kush nuk gjykon sipas asaj që All-llahu e zbriti, të tillët janë mëkatarë të dalë jashtë rrugës së Zotit.
 
48.
 Ne edhe ty (Muhammed) ta zbritëm librin (Kur'anin) e vërtetë që është vërtetues i librave të mëparshme dhe garantues i tyre. Gjyko, pra, mes tyre me atë që All-llahu e zbriti, e mos pëlqe epshet e tyre e të largohesh nga e vërteta që i erdhi. Për secilin prej jush, Ne caktuam ligje program (të posaçëm në çështje të veprimit). Sikur të donte All-llahu, do t'ju bënte një popull (në fe e sheriat), por deshi t'ju sprovojë në atë që iu dha juve, andaj ju (besimtarë) përpiquni për punë të mira. Kthimi i të gjithë juve është te All-llahu, e Ai do t'ju njoftojë me atë që kundërshtoheshi.
 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: erlehta ne 25-09-2006, 09:58:53
Te dy librat jane te shenjte.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 27-09-2006, 20:06:31
cilat janë ato kontradikta ne Kur'an qe i paske gjetur xXx?

Dhe po te ti citoj ty prape s`do te mbushet mendja se do arsyetosh me besim jo me llogjike
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 27-09-2006, 20:09:15
Dhe po të ti citoj ty prapë s`do të mbushet mendja se do arsyetosh me besim jo me llogjike

ti i cito njehere...mos u pergjegj ne vend timin.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 28-09-2006, 22:54:22
Po ja nje kontradikte eshte qe thote ne fe nuk ka dhune dhe ne te njejten kohe kjo fe mbeshtet luften ( e shenjte ). [nqs mund te quhet nje lufte e shenjte]

Ne kuran thuhet qe mekati me i madh eshte shirku (adhurimi i shumë zotave) jo vrasja.
Une me kete kuptoj se mund te vrasesh perdhunosh qindra njerez (krijesa e preferuar e zotit) dhe ky ne fund te fundit eshte mekat i falshem dhe mekati i pafalshem dhe qe denohet me zjarr te perjetshem eshte shoqerimi i zotit. Me duket pak apsurde ...

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 29-09-2006, 17:43:57
Po ja një kontradikte është qe thotë ne fe nuk ka dhunë dhe ne te njëjtën kohe kjo fe mbështet luftën ( e shenjtë ). [n.q.s. mund te quhet një lufte e shenjtë]Me te vërtetë ne FE nuk ka dhun,(me këtë kuptohet qe mos më i`a imponu dikujtit fenë me dhunë).E ajo lufta e shenjtë nuk është dhunë ne Fe.
do të pyes un ti: sikur te të vij ti dikushi me te vra,masakru te shtëpia ,cfar do i kishe bërë ti?

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 30-09-2006, 14:35:04
po deri tani nga historia ka trguar se feja islame eshte perhapur me pak me ide dhe me shume me shpate
-------------------------------------
Ne keto momente ne vendet islamike
a ka te drejte njeri te mos e njohi islamin si fene e tij ?
a ka te drejte njeri te dali nga kjo fe ?
apo jane te gjithe besimtare te devotshem !!!????
----------------------------------------
nejse se po dalim nga tema por desha te them qe teoria islamike nuk ve ne plan te pare rendesine e jetes njerezore por idologjine e saj. (shirku)

--------------------------------------
Lufta sido qe te quhet lufte mbetet, si e shenjte si jo
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 02-10-2006, 09:17:54
Lufta si lufte, ndryshe eshte t'i shpallesh ndokujt luft, dhe ndryshe eshte te luftosh per te mbrojtur vendin. Me e logjikshme se kjo nuk ka apo jo.
Tash ti, si te duash sqarohu.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 02-10-2006, 17:44:53
Citim
po deri tani nga historia ka trguar se feja islame është perhapur më pak me ide dhe me shumë me shpate

mund ta di se ku bazohesh dhe del ne kete konkluzion?

Citim
Ne këto momente ne vendet islamike
a ka te drejtë njeri të mos e njohi islamin si fenë e tij ?
a ka te drejtë njeri te dali nga kjo fe ?
apo janë te gjithë besimtare te devotshem !!!????

ke quan ti vend islamik?

ti duhet te dish qe te krishter dhe kisha ke ne irak, egjypt, liban, marok, palestin, e vende te tjera qe nuk po i permend.

Citim
nejse se po dalim nga tema por desha te them qe teoria islamike nuk ve ne plan të parë rendesine e jetës njerëzore por idologjine e saj. (shirku)

jeta dhe ideologjoa ecin paralel (kjo vlen per mua), pastaj ca kupton ti me jete njerezore? po me ideologji? shirku eshte elment i jetes.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 02-10-2006, 21:26:01
Lufta si lufte, ndryshe është t'i shpallesh ndokujt luft, dhe ndryshe është të luftosh për te mbrojtur vendin. Me e logjikshme se kjo nuk ka apo jo.
Tash ti, si të duash sqarohu.


Luftoni ata që nuk besojnë All-llahun e as botën tjetër, nuk e konsiderojnë të ndaluar (haram) atë që e ndaloi All-llahu dhe i dërguari i Tij, nuk besojnë fenë e vërtetë, prej atyre të cilëve u është dhënë libri, derisa ta japin xhizjen në dorë e duke qenë të mposhtur

kjo eshte thirrje lufte per tu mbrojtur nga armiqte ?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 02-10-2006, 21:34:06
Luftoni ata që nuk besojnë All-llahun e as botën tjetër, nuk e konsiderojnë të ndaluar (haram) atë që e ndaloi All-llahu dhe i dërguari i Tij, nuk besojnë fenë e vërtetë, prej atyre të cilëve u është dhënë libri, derisa ta japin xhizjen në dorë e duke qenë të mposhtur

kjo është thirrje lufte për tu mbrojtur nga armiqtë ?

nese do ta lexoje nga fillimi kete sure apo kapitul te Kuranit do ta kuptoje arsyen se perse flitet. normal qe ti ketu po mundohesh te hedhesh hi syve atyre qe nuk dine nga kurani(ketu te fus dhe ty). pastaj na e sill pak numrin, ose emrin e sures dhe faqen e kuranit dhe pastaj flasim. apo ai qe ta ka dhene  kete ka harruar ta bej nje gje te tille?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 02-10-2006, 22:14:46
Citim
po deri tani nga historia ka trguar se feja islame është perhapur më pak me ide dhe me shumë me shpate

mund ta di se ku bazohesh dhe del ne këtë konkluzion?

Kalifati arab, Perandoria osmane. Qe te dyja keto mbreteri kane luftuar per perhapjen e islamit.

Citim
ke quan ti vend islamik?

ti duhet të dish qe te krishter dhe kisha ke ne irak, egjypt, liban, marok, palestin, e vende te tjera qe nuk po i përmend

Arabia Saudite: ne kete vend ndonje nenshtetas a i ka keto te drejta ?
A ka te drejtë njeri të mos e njohi islamin si fenë e tij ?
A ka te drejtë njeri te dali nga kjo fe ?
Apo janë te gjithë besimtare te devotshem !!!????


Mos na permend kishat te keto vende se me kujtohen aktet terrorriste ndaj tyre ose vrasja e ndonje murgeshe ...

Citim
jeta dhe ideologjoa ecin paralel (kjo vlen për mua), pastaj ca kupton ti me jetë njerëzore? po me ideologji? shirku është elment i jetës

jeta dhe ideologjia mund te ecin paralel po ti ke vlerson me shume?
Shirku element i jetes  hmmmmm: po per mua qe sjam myslyman ??? (besoj se meritoj te vritem dhe te digjem ne ferr)

Me jete njerezore kuptoj gjendja fiziologjike e qenieve të gjalla ku ne raste te vecanta nenvlersohet nga ata njerez qe e disponojne duke u vetshperthyer ne vende publike per ideologjine islame

Ideologji : Sistem idesh e pikëpamjesh ne kete rast fetare, që shprehin interesat, qëndrimin e kërkesat e një klase, të një grupi shoqëror, të një partie, të një sistemi politiko-shoqëror etj
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 02-10-2006, 22:19:51
nëse do ta lexoje nga fillimi këtë sure apo kapitul te Kuranit do ta kuptoje arsyen se përse flitet. normal qe ti këtu po mundohesh të hedhësh hi syve atyre qe nuk dinë nga kurani(këtu te fus dhe ty). pastaj na e sill pak numrin, ose emrin e sures dhe faqen e kuranit dhe pastaj flasim. apo ai qe ta ka dhënë  këtë ka harruar ta bëj një gjë te tillë?

e kam lexuar te mburoja.net sa ta gjej dhe do ta sjell.( sma ka dhene njeri).

Mund ta sjellesh dhe vete te plote qe te me iluminosh meqe e ditke mire kuranin.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: igru ne 03-10-2006, 13:55:45
Po mirë mo, ca faji ka ky se nuk e njeh Kuranin? Problemi është se asnjë diskutim nuk mund te bëhet me diçka qe nuk e njeh. Edhe ky (xxx) nëse do të vazhdoje te diskutoje diçka qe nuk e njeh, mund te vazhdoje ta beje, por kjo thjesht tregon joprofesionalizmin e vet (shumë fjale e madhe eeee). Nëse ky kujton se feja shpjegohet dhe interpretohet me një ajet te marrë tek, e ka gabim. Çdo interpretim ka shumë elemente te tjerë qe duhet të merren parasysh para se te nxirret një përfundim, si historia, metaforizmi, gjuha, etj. Për këtë arsye ekzistojne dijetaret te specializuar ne fusha të ndryshme. Të ishte kaq kollaj sa e thua ti, kjo fe do ishte zhdukur e shkaterruar qe ne shekullin e 7-te, sepse secili do kishte versionin e vet, librin e vet te interpretuar dhe rregullat e veta.

XXX me lejo te te jap një shembull.
Ne Kuran ne suren 107 (Maun) ajeti 4 shiko se çfarë shkruhet:

"Pra shkaterrim për ata qe falen". - d.m.th. për ata qe falin namazin.

Po ta le ty ta lexosh vazhdimin....
http://www.aicc-ny.org/KURANI/a107.html (http://www.aicc-ny.org/KURANI/a107.html)

Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 03-10-2006, 14:30:30
Falemiderit irgu qe me bere te qarte injorncen time ;) po asgje sna sqarove vetm the qe une s`e njoh mire kuranin, po kete e tha dhe ai para teje.
Lexoi me vemendje ato qe kam nxjerre se jane shume te qarta dhe nxjerrin ne pah antihumanizmin e fese.

Citim
Për këtë arsye ekzistojne dijetaret te specializuar ne fusha të ndryshme

kush dijetare!!???     Haruni hmmmmm: para pak kohesh pashe nje emision ne tv per shpegimin qe ka bere ky dijetar dhe me bindi me shume per mosekzistencen e zotit.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 03-10-2006, 14:32:49
Citim
XXX me lejo te te jap një shembull.
Ne Kuran ne suren 107 (Maun) ajeti 4 shiko se çfarë shkruhet:

"Pra shkaterrim për ata qe falen". - d.m.th. për ata qe falin namazin.


Po ta le ty te merresh me shpegimin e ajeteve se per mua jane shume te qarta
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 03-10-2006, 14:55:17
lufte nuk do te thote kap kallashin ose shpaten  ..

lufen mundet ta besh edhe pa ato ...

po kjo eshte puna qe sot njerezit nuk e analizojne kuranin por vec kur e lexojne sa me shpejte ta mbarojne ...

dhe lexova me larte disa mendime  .. te dyja ...keshtu ..... ashtu .....
Libri i shenjte eshte vetem kurani dhe do te mbetet kurani se  bibles ia ka hekur allau shenjterimin qe kur e solli kuranin ...
sepse nese e lexon biblen sot ka shum sende tendryshme me kuranin dhe deformimet qe izraelitet ia kan ber.. po te ishte bibla e shenjte dhe e drejte nuk kishte nevoje qe te zbritte kurani por zoti e di me mir kete dhe ja ky eshte fakti me i thjeshte dhe me i lehte per ta kuptuar ..
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 03-10-2006, 17:58:15
xXx ti mos e merr per keq kur dikush te thote qe nuk mund te gjykosh dicka qe nuk e njeh. une ty nuk te ve faj kur thua qe islami eshte perhapur me dhune. fajin ja ve mediave dhe historise se shtremberuar qe ekziston sot. pastaj faj u ve dhe disa myslymaneve qe e quajne veten myslyman, por qe nuk jane te tille.

nje shembull po te jap. ne kohen e kryqezatave kur myslymanet e drejtuar na Salaudini morren jeruzalemin, asnje i besimit kristjan apo cifut nuk u vra, por u lane te shkojne ne paqe apo te qendrojne ne do te deshironin.

ose ne kohen e inkuizicionit ne spanje kur kristjanet torturonin cifutet ishte sulltani turk qe u hapi dyert cifuteve dhe i la te vendoseshin ne teritoret e perandorise turke.

pastaj nese turqit do e kishin hapur fene me dhune, ne ballkan nuk do kishte ngelur ndonje kristjan apo cifut.

dhe nje here tjeter po te them qe mos e merr per ters kur dikush te thote qe nuk ke njohurite e duhura per te marr pjese ne nje dikutim te caktuar.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: kengaime ne 03-10-2006, 18:39:11
Vet pytja njera apo tjetra me duket provokuese.Te dyja jane te shenjta.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 04-10-2006, 20:33:25
Besoj se kam lexuar historine e drejte ... dhe mediat s`i marr per baze se nuk i besoj ne c`thone.

Rastet e dhune se myslymaneve jane me te shumte se ato raste qe ke sjell ti.

Persa i perket njohurive te mija mbi islamin po te them se kam lexuar me shume se gjysmen e kuranit dhe konkluzionet e mija mbi te dolen nga ky lexim qe kam bere dhe nga lexime te literaturave te tjera islame.
Persa i perket subjektit te temes them se s`do biem asnjehere dakort se kemi kendveshtrime te ndryshme, por skam dashur te fyej njeri thjesht hodha mendimin tim
Shendet
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 05-10-2006, 01:20:04
Besoj se kam lexuar historinë e drejtë ... dhe mediat s`i marr për baze se nuk i besoj ne c`thonë.

Rastet e dhunë se myslymaneve janë me te shumte se ato raste qe ke sjell ti.

Përsa i përket njohurive te mija mbi islamin po të them se kam lexuar me shumë se gjysmen e kuranit dhe konkluzionet e mija mbi te dolen nga ky lexim qe kam bërë dhe nga lexime te literaturave te tjera islame.
Përsa i përket subjektit te temës them se s`do biem asnjëherë dakort se kemi kendveshtrime të ndryshme, por skam dashur të fyej njeri thjesht hodha mendimin tim
Shendet

eshte e drejta jote te japesh mendimin tend, dhe askush nuk ka te drejte te ofendohet.

nje keshille dua te ta jap(nese te pelqen merre nese jo mos ma merr.).
Kurani eshte shume i thelle te kuptohet aq lehte sa mendon ti. per te kuptuar kuranin ke nevoje te lexosh komentimin e dijetareve myslyman. nje njeri qe eshte fillestare dhe nuk ka nocionet baze te islamit nuk e kupton dot pa patur dike qe ta ndihmoj.
shpresoj qe te mos ma marresh per ters.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 05-10-2006, 20:41:57
Pershendetje

Kurani është shumë i thelle te kuptohet aq lehtë sa mendon ti. për te kuptuar kuranin ke nevojë te lexosh komentimin e dijetarëve myslyman. një njeri qe është fillestare dhe nuk ka nocionet baze te islamit nuk e kupton dot pa patur dike qe ta ndihmoj.
shpresoj qe të mos ma marrësh për ters.

Nqs eshte kaq i thelle dhe po te marrim te mirqene qe nuk ka ndryshuar me kalimin e kohes : si e kane kuptuar ata njerez si puna ime qe kane jetuar ne kohet e hershme dhe s`kane patur mundesi te kene ndihmen e dijetareve myslymane (kur keta te fundit s`kane ekzistuar) ????

Te me kuptosh sulltani pyetja ime s`eshte tendencioze, dhe po me pelqen debati me ty.(me dukesh me i arsyeshmi nga gjith myslymanet qe kam folur se gjith te tjeret jane shume gjaknxehte e fanatike)
Shendet

Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 06-10-2006, 01:05:31
Përshëndetje

N.q.s. është kaq i thelle dhe po të marrim te mirqene qe nuk ka ndryshuar me kalimin e kohës : si e kanë kuptuar ata njerëz si puna ime qe kanë jetuar ne kohët e hershme dhe s`kanë patur mundësi te kenë ndihmën e dijetarëve myslymane (kur këta te fundit s`kanë ekzistuar) ????


Përshëndetje xXx
Kurani nuk është i thelle për ta kuptuar kur ti e lexon për të parë te vërtetën.
E sa për dijetar ka pase perher,edhe ne kohën kur ka jetuar Muhammedi a.s.,edhe pas tij,edhe pas tyre,edhe pas tyre e deri sot ka dijetar plot.
Edhe sa për ilustrim,bash ne atë kohën e hershme kanë qenë dijetaret me te mirë,ata dijetaret e pare kanë qenë ata qe e kanë kuptuar me mirë.
Sepse ka thënë Muhammedi a.s. qe: Gjenerata me e mirë është kjo e imja,pasatj ato qe vijn pas tyre,pastaj ato qe vijnë pas tyre e deri ne ditën e fundit.
Prandaj xXx  atëherë kur ka qenë bota ne mesjet,ne errësirë,mos mendo se nuk ka pase dijetar Islam.Mu atëherë kanë qenë dijetaret me te fortë ,atëherë kanë shkruajt dijetaret libra qe sot nuk mundet me i shkruajt as dijetaret Islam por edhe askushi.


Ndreqa kodin e citimit.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 06-10-2006, 19:33:21
Kush ishin keta dijetare ?
C`fare studionin ?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 06-10-2006, 19:50:25
Kush ishin këta dijetare ?
C`fare studionin ?

Ata janë shumë ,dhe shumë shumë mirë te njohtur ne mesin e muslimaneve.
Ata te gjenerates, pas te asaj te Muhammedit a.s. ,kanë studiuar me perpikmeri autenticitetin  e haditheve qe ka thënë Muhammedi a.s..Kan shkruajtur libra e libra duke u bazuar ne Kuran dhe ne hadith,si libra për Moralin,për Durimin,libra për Hallallin dhe haramin,libra për jetën e Muhammedit a.s.,jetën e shokeve(sahabeve) te Muhammedit a.s. të gjitha këto duke i shkruajtur pa asnji shtremberim,zmadhim ose zvoglim te se vërtetës.E kjo nga ajo se i frigohen Allahut(Zotit) me devotshmeri dhe sinqeritet.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 06-10-2006, 20:26:59
Kush ishin këta dijetare ?
C`fare studionin ?

dijetare ka patur shume biles me shume se sot.
pervec dijetareve fetar ka patur dhe dijetar ne fushta shkencore dhe letrare.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 06-10-2006, 21:43:21
Keta dijetare dhe skencetare kane ekzistuar para se te shkruhej kurani ?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 06-10-2006, 22:15:44
Këta dijetare dhe skencetare kanë ekzistuar para se te shkruhej kurani ?


Ne jemi duke biseduar mbas kohes se Muhamedit a.s.
Dhe Kurani nuk eshte i shkruajtur nga dikushi por eshte shpallje ,qe i eshte shpallur Muhammedit a.s.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 07-10-2006, 09:39:42
Megjithse nuk njoh asnje nga keta dijetare te islamit (ne kohen e Muhamedit) dyshoj per vertetesine e studimeve dhe perfundimeve ndaj kuranit sepse mund te jene perfundime te arritura ne baze te besimit dhe jo ne baze te arsyes dhe llogjikes.

Citim
Dhe Kurani nuk është i shkruajtur nga dikushi por është shpallje

Kurani mund te jete shpallje por i shkruar nga dikush eshte ne fund te fundit.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 07-10-2006, 12:58:21
Megjithse nuk njoh asnjë nga këta dijetare te islamit (ne kohën e Muhamedit) dyshoj për vertetesine e studimeve dhe perfundimeve ndaj kuranit sepse mund te jenë perfundime te arritura ne baze te besimit dhe jo ne baze te arsyes dhe llogjikes.Ebu Bekri r.a ,Aliu r.a.,Umeri r.a. ,Othmani r.a.,Iben Abasi r.a.,Sufjan b. Abdullahu r.a.,Ebu Hurejre r.a..Adullah iben Mesudi r.a.,Xhabiri r.a.,Hasen Basriu r.a.,Ebu dherri r.a., e shumë te tjerë.E këta pase te derguarve janë njerzit me te devotshem,me te mirë,njerzit me te ditur prej egzistimit te botës e deri në fund te saj.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 07-10-2006, 14:01:48
Citim
Ebu Bekri r.a ,Aliu r.a.,Umeri r.a. ,Othmani r.a.,Iben Abasi r.a.,Sufjan b. Abdullahu r.a.,Ebu Hurejre r.a..Adullah iben Mesudi r.a.,Xhabiri r.a.,Hasen Basriu r.a.,Ebu dherri r.a., e shumë te tjerë.E këta pase te derguarve janë njerzit me te devotshem,me te mirë,njerzit me te ditur prej egzistimit te botës e deri në fund te saj.

Me qarte te lutem : Cila ka qene vepra e tyre shkencore ose teorike dhe a kane qene te pa ndikuar nga feja ne ate qe kane bere ? Epitetet qe u ke vene ketyre njerzve ja ka dhene feja ,shkenca te cilen kane studiuar apo ...
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 08-10-2006, 02:42:04
Me qartë te lutem : Cila ka qenë vepra e tyre shkencore ose teorike dhe a kanë qenë te pa ndikuar nga feja ne atë qe kanë bërë ? Epitetet qe u ke vënë këtyre njerzve ja ka dhënë feja ,shkenca te cilën kanë studiuar apo ...


O ti xXx ne ketu flasim per Fe,nuk po flasim per shkenc,edhe ato epitete nuk jane per te treguar klasin e tyre.Ato jane epitete Islame me te cilet nderohen ato. r.a.(radiallahu anhu=Allahu qoft i kenaqur me ato)
Besoj qe me ke mirekuptuar..
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 08-10-2006, 09:05:22
Rafo

Ndiq rrjedhen e debatit.

Me thate qe kurani s`kuptohej me nje te lexuar duhej ndihma e nje studiuesi te kuranit, dhe une po pyes per keta studiues jane studiues myslymane dhe s`do ta kundershtonin kurre kuranin dhe nqs nuk e kuptojne apo kane dicka te paqarte rreth tij (kuranit).
Apo jane studiues te paanshem dhe objektive qe e analizojne gjithshka rreth tij.

shendet
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 08-10-2006, 16:18:43
Në histori, shkenca Islame ka arritur progresin kryesor. Ne tani dimë më shumë jo vetëm rreth kualitetit të shkencës Islame por edhe për sasinë tronditëse të saj. Nga astronomia në zoologji, vështirë gjindet ndonjë disciplinë e cila nuk ka pasur vëmendjen e shkencëtarëve Musliman dhe gjithashtu vështirë ndonjë fushë të cilat nuk kanë dhënë kontribut. Kohët e fundit, kemi mësuar që modelet matematikane të shekullit 14, tw shkencëtarit ibn Shatir, dhe ouna e astronomëve në obzervatorin famoz në Margha, Azerbejxhan të ndërtuar në shekullin 13 nga Nasir al-Din al-Tusi, bënë krijimin për "Revolucionin Kopernikan'. Astronomët Margha zbuluan çiftin Tusi dhe teoremën për transformimin e modeleve ekscentike në episiklik.

Kopernikus jo vetëm që përdori këto dy teorema themelore për të ndërtuar iden e tij të heliocentrisë por gjithashtu i përdorë ato në të njëjtën mënyrë (përpikë) në model. Shumë nga hulumtimet e reja historike janë përmbledhur në libra, më i miri nga të gjithë Shkenca Islame dhe Inxhinieria (Universiteti Press Edingburg, 1993) nga Donald Hill. Për më shumë "Enciklopedia e Historisë së Shkencës Arabe' (të redaktuar nga Roshdi Rashed, Routledge:1996) në tre volume është gjithashtu i mundur tani.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 08-10-2006, 16:21:42
Ibn Al-Hajtham (d.1039) i cili zbuloi ligjet e reflektimit dhe përthyerjes, dhe al-Biruni (d.1048) i cili mati perimetrin e tokës dhe diskutoi për rrotullimin e tokës rreth boshtit të saj.

xXx shiko dhe kete linkun qe po te sjell une.


http://www.horizonti.com/artikujt/004.html
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 13-10-2006, 00:14:03
sulltani

pyetja ime ishte shume direkte : Studiuesit ose dijetaret ne fjale kane qene myslymane dhe studionin ne baze te kuranit pa e kundershtuar ate apo kane qene studiues dhe dijetare qe studionin te pavarur nga feja ?
Dhe rreth viteve 600 pas krishtit kur u shpall e u shkruajt kurani ka patur dijetare tja shpegonin njerzve ajetet qe s`kuptonin ?

ne kete pike nuk do biem kurre dakord sepse ju do me sillni argumenta qe dalin ne rradhe te pare nga besimi juaj e jo nga arsyeja.

shendet


Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 13-10-2006, 03:31:14
Citim
sulltani

pyetja ime ishte shumë direkte : Studiuesit ose dijetaret ne fjale kanë qenë myslymane dhe studionin ne baze te kuranit pa e kundershtuar atë apo kanë qenë studiues dhe dijetare qe studionin te pavarur nga feja ?

nje pergjigje shkurt fare...eshte feja ajo qe i beri njerez arabet, dhe ishte kjo fe qe nxorri shkencetar(ne shkencat natyrore).

Citim
Dhe rreth viteve 600 pas krishtit kur u shpall e u shkruajt kurani ka patur dijetare tja shpegonin njerzve ajetet qe s`kuptonin ?

gjate kesaj periudhe Profeti Muhamedi a.s ka qene gjialle dhe ai u ka shpjeguar ajetet. pas vdekjes se tij, ishin shoket e tij te afert, pas tyre ishte brezi qe pati jetuar ne te njejten kohe me profetin a.s, dhe keshtu me radhe komentimi i ajeteve eshte kaluar brez pas brezi, vellim pas vellimi (te shkruar nga dijetaret e gjenerates se pare). me gjenerate te pare nenkuptoj brezin qe ka jetuar ne te njejten kohe me profetin.

ja pra qe argumenti te erdhi nga historia dhe jo nga besimi.
tani po te pyes une ty.
ti pretendoje qe myslymanet jane te interesuar vetem me teologjine apo me ceshtjet e imanit. une te solla nje faqe ku flitet per disa nga sbulimet shkencore te myslymaneve.
Abu al-Walid Muhammad ibn Ahmad ibn Rushd, better known in the Latin West as Averroes, eshte nje shembull i cili permendet ne gjithe universitetet e perendimit. ai ishte fetar, shkencetar.pra ndryshe nga kristjanet per myslymant feja dhe shkenca ecin paralel. dhe nje tjeter shkencetar filozof myslyman eshte  Avicenna apo Ibn Sina. bej nje kerkim te vogel ne google per keta dijetar dhe do te shikosh qe islami nuk eshte vetem teologji por nje menyre koplekse jetese. ke dhe dijetarin al-Ghazzal. ka dhe te tjere.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 19-10-2006, 22:07:09
Citim
një përgjigje shkurt fare...është feja ajo qe i bëri njerëz arabet, dhe ishte kjo fe qe nxorri shkencetar(ne shkencat natyrore).

Deri para se te shpallte kuranin dhe fene islame cfare ishin arabet ? mos valle zoti i kishte harruar deri ne ato momente ?
Arabet deri ne ate kohe mos kane qene matematiciene, astronome,filozofe etj ...prandaj pohimi yt se feja i beri njerez nuk qendron

Citim
gjatë kësaj periudhe Profeti Muhamedi a.s ka qenë gjialle dhe ai u ka shpjeguar ajetet. pas vdekjes se tij, ishin shoket e tij te afert, pas tyre ishte brezi qe pati jetuar ne te njëjtën kohe me profetin a.s, dhe kështu me radhe komentimi i ajeteve është kaluar brez pas brezi, vellim pas vellimi (te shkruar nga dijetaret e gjenerates se pare). me gjenerate të parë nenkuptoj brezin qe ka jetuar ne te njëjtën kohe me profetin.


Me keto fjale me duket se po vime rreth e qark duke dhene pergjigje me pyetjet qe kemi bere me pare ...
Muhamedi ia shpegoi ajetet kuranore dijetareve (keta ishin dijetare apo u bene pas shpegimit)

Ajetet qe kam shkruajtur me siper jane shume te qarta dhe s`besoj se kane nevoje per shpegim dijetaresh e shkencetaresh jane thjesht kotradikta sipas kendveshtrimit tim

Ju fene e shihni si menyre te pashmangshme jetese dhe cdo gjeje i jepni kuptimin fetar sepse ky eshte kendveshtrimi juaj ndaj jetes dhe botes qe na rrethon por une e shoh ndryshe, megjithate e respektoj zgjedhjen tuaj dhe po e mbyll ketu debatin se nuk do biem dakort ne kete pike ndonjehere.

shendet

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Bekimi ne 19-10-2006, 23:58:32
Je ti ai qe nuk deshiron ti kuptosh gjerat, sepse pergjigjet qe te jane dhene jane shume te qarta dhe te kuptueshme.

Por, te kuptoj plotesisht.

E verteta djeg.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 20-10-2006, 09:46:02
xXx
Te luftosh ne rruge te All-llahut, nuk do me thene se te vij une ke ti dhe te ta nxe rrugen, te te pengoj, dhe te te djeg shtepin e te te mbys pa me bere ti fare asgje keq... kjo eshte thelbi. Ti si te duash merre.
Edhe ti, po edhe gjithsejcili, po te te vinte ndokush te te pengonte ne shtepine tende...valle ti do e lejoje.
Ishte Muhamedi s.a.v.s i cili u detyrua te largohet nga shtepia e vet nga jobesimtaret...dhe jo e kunderta. Andaj, ai u kthye...dhe kur u kthye ai, nuk ua beri ate qe pabesimtaret bene (palckiten shtepite e besimtareve, perzune nga shtepite te gjithe besimtaret etj etj), por ky njeri i madh, i ftoi ne menyre paqesore qe ta perqafojne Islamin. Dhe asnjeher nuk e beri kete me shpate.
Kejt e arsyeshme, kejt e logjikshme eshte te luftosh per vendin tend, per atdheun tend. Po sikur edhe te mos ishe musliman, teorite mbi luften, teorite mbi mbrojtjen e atdheut qendrojne, jane dhe aplikohen. Dhe si deshte ti, qe muslimanet mos te mbrohen???
Ndoshta ne bibel qendron ajo: nese armiku te godet, ti i kthe edhe faqen tjeter, mir ama po ndodh e kunderta: edhe pa te goditur fare, ti e godit aty ku nuk duhet dhe ku dhemb me shume.
Andaj, poqese ne vazhdojme e flasim pa fund...pafund do jete edhe debati jone ketu....dhe poeqese ti kapesh vetem per nje Ajet te vetem dhe thua se aty shfaqet johumanizmi i muslimaneve, gabon shume.
Duhet te besh dallimin e Islamit si fe dhe atyre qe e praktikojne, njesoj si te Krishtereve dhe Krishterizmit.
Cdo njeri, cdo shoqeri ne bote ka te drejte te prezentoje idete e veta...pse nuk paska te drejte Islami??? Pse kur vie puna qe muslimanet te prezentojne Islamin, ata qenka kamikaze, qenkan terrorist etj etj... vietnami nuk eshte larg, vrasja e indianeve ne SHBA, problemet me te zinjte ne SHBA, Hitleri, Serbet ne Kosove (kjo me e fresketa etj etj) nuk jane musliman i nderuar xXx. Por megjithate... sic tha edhe Bekimi...e verteta nganjehere din te jete edhe e hidhur...dhe ne si qenie njerezore shume mire dijme te mbyllim syte para te vertetes...

respekte
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 20-10-2006, 16:25:04
Je ti ai qe nuk deshiron ti kuptosh gjërat, sepse përgjigjet qe te janë dhënë janë shumë te qarta dhe te kuptueshme.

Por, te kuptoj plotësisht.

E vërteta djeg.

Cila e vertete ???? E verteta jote ???

Megjithate flm qe me kupton
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 20-10-2006, 21:41:13
Citim
Deri para se te shpallte kuranin dhe fenë islame çfarë ishin arabet ? mos valle zoti i kishte harruar deri ne ato momente ?
Arabet deri ne atë kohe mos kanë qenë matematiciene, astronome,filozofe etj ...prandaj pohimi yt se feja i bëri njerëz nuk qëndron

nëse bën një kekrim te vogël ne google mbi arabet dhe kulturën e tyre para islame, do të shohësh se ata ishin injorant, endacak, vrisnin fëmijët te gjinise femër, e plot gjëra te tilla.

PRA ARABET NUK KANE PASUR NDONJE DIJETAR PARA ISLAMIT. (shpresoj ta kuptosh këtë)
Dijetaret e fushave të ndryshme shkencore, kanë dalë pas shpalljes se Islamit.

Citim
Me këto fjale me duket se po vime rreth e qark duke dhënë përgjigje me pyetjet qe kemi bërë me pare ...
Muhamedi ia shpegoi ajetet kuranore dijetarëve (këta ishin dijetare apo u bene pas shpegimit)

mos i shih gjërat me llogjike fëmijë. Profeti u shpjegoi fenë u tregoi rrugën e drejtë. Dijetar u bene duke studjuar kuranin dhe duke e analizuar atë, duke analizuar natyren dhe, pra duke hulumtuar.  (ca ka te paqarte këtu?)
të thashë dhe njëherë bëj një kerkim ne google dhe shikoje vete me sytë e tu se si është historia e kuranit, profetit a.s, dijetarëve fetar dhe atyre shkencetar.

Citim
Ju fenë e shihni si mënyrë te pashmangshme jetese dhe çdo gjeje i jepni kuptimin fetar sepse ky është këndvështrimi juaj ndaj jetës dhe botës qe na rrethon por unë e shoh ndryshe, megjithatë e respektoj zgjedhjen tuaj dhe po e mbyll këtu debatin se nuk do biem dakort ne këtë pikë ndonjëherë.

nëse ne islamin e kemi mënyrë jetese (kjo është e veçanta e islamit nga fetë e tjera sepse është fe komplekse dhe e përsosur) ca te keqe ka?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 21-10-2006, 11:28:31
Kerko njehere dhe ti ne google apo ste punon as google para shpalljes se kuranit dhe shiko njehere shkencetaret,matematicienet,astrologet, egjiptiane & arabe ... (apo ti arabe quan vetem ata te Mekes)

Citim
nëse ne islamin e kemi mënyrë jetese (kjo është e veçanta e islamit nga fetë e tjera sepse është fe komplekse dhe e përsosur) ca te keqe ka?

Ta thashe qe eshte ceshtje kendveshtrimesh nqs ti e sheh fene si pjese te jetes dhe ideologjine fetare si pjesen me te rendesishme te saj per mua s`eshte keshtu.


ibraim
i njoh fillimet e islamit dhe vazhdimin me kalifatin arab dhe perandorise osmane
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 21-10-2006, 15:32:01
Kerko njëherë dhe ti ne google apo s'të punon as google para shpalljes se kuranit dhe shiko njëherë shkencetaret,matematicienet,astrologet, egjiptiane & arabe ... (apo ti arabe quan vetëm ata te Mekes)


une te kam sjell shume citime nga faqe te ndryshme interneti, ti nuk po na sjell asnje qe te kundershtosh ate qe them une por vetem kundershton si femij tekanjoz dhe inatci.
nese ti nuk do te shikosh, une nuk te ndihmoj dot.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 23-10-2006, 20:00:28
sulltani

kursei epitetet ne rradhe te pare, nqs do te te sjell dicka mund te googlosh emrin IBN WARRAQ dhe te shikosh veprat e saj :

- Why I Am Not a Muslim
- Leaving Islam
- What the Koran Really Says
- Origins of the Koran
- Quest for the Historical Muhammad

Shikoi argumentet qe ka sjelle per islamin, muhamedin, kuranin dhe fene ne pergjithsi (dhe per me teper ka qene nje myslymane).
Po te kerkosh gjen shume gjera kjo dihet, por une nuk solla ketu mendime te gatshme nga te tjeret por mendimet e mija nga ato qe kam lexuar ne kuran dhe ne bibel (ti permbahemi temes), ju me thate qe duhej nje dijetar per te mi shpeguar !!!...
Studiues ka shume qe kane bere studime te thella mbi fene dhe ka patur mbeshtetetes dhe kundershtues te saj, dhe argumentat s`do mbaronin kurre nqs do ti merrnim e ti sillnim te gjitha ketu sepse "lufta" e shkencetareve kunder bestytnive dhe besimeve eshte e kote sepse mendja e njeriut eshte e lidhur shume forte me te paarsyeshmen per kete eshte bere dhe nje studim ne Universitetin e Bristolit nga prof. psikolog Brus Hud (googlo po te duash)

Citim
nëse ti nuk do të shikosh, unë nuk te ndihmoj dot.

flm shoh shume mire.

hajt mir u lexofshim dhe gezuar Bajramin


Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Bekimi ne 23-10-2006, 21:58:50
Po qe se kupton anglisht, hidhi nje sy linkut me poshte.

http://www.themodernreligion.com/women/women_why_converting.htm

Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 24-10-2006, 00:28:14
sulltani

kursei epitetet ne rradhë të parë, n.q.s. do të te sjell diçka mund te googlosh emrin IBN WARRAQ dhe të shikosh veprat e saj :

- Why I Am Not a Muslim
- Leaving Islam
- What the Koran Really Says
- Origins of the Koran
- Quest for the Historical Muhammad

Shikoi argumentet qe ka sjelle për islamin, muhamedin, kuranin dhe fenë ne pergjithsi (dhe për me tepër ka qenë një myslymane).
Po të kerkosh gjen shumë gjëra kjo dihet, por unë nuk solla këtu mendime te gatshme nga te tjerët por mendimet e mija nga ato qe kam lexuar ne kuran dhe ne bibel (ti permbahemi temës), ju me thate qe duhej një dijetar për te mi shpeguar !!!...
Studiues ka shumë qe kanë bërë studime te thella mbi fenë dhe ka patur mbeshtetetes dhe kundershtues te saj, dhe argumentat s`do mbaronin kurrë n.q.s. do ti merrnim e ti sillnim të gjitha këtu sepse "lufta" e shkencetareve kundër bestytnive dhe besimeve është e kotë sepse mendja e njeriut është e lidhur shumë fortë me te paarsyeshmen për këtë është bërë dhe një studim ne Universitetin e Bristolit nga prof. psikolog Brus Hud (googlo po të duash)

flm shoh shumë mirë.


hajt mir u lexofshim dhe gezuar Bajramina e ke vënë re qe çdo kush qe shan islamin fillon një kariere te shkelqyer! pse valle? kështu është dhe puna me atë personin qe ke përmendur ti.
të gjitha ato qe te kam sjell unë nuk janë mendimet e 1 personi apo 2 personash, por janë mendimet e historianeve perendimor. unë nuk te kam citur pjesë nga 1 person i vetëm. kështu qe ajo qe ke përmendur ti nuk është ndonjë studiues qe i përket elites se historianeve perendimor apo myslyman, unë do bëj një kerkim te vogël mbi këtë personin qe thua ti dhe do flasim prapë. nuk mund të flas pa e njohur.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 24-10-2006, 11:07:10
a e ke vënë re qe çdo kush qe shan islamin fillon një kariere te shkelqyer! pse valle? kështu është dhe puna me atë personin qe ke përmendur ti.unë do bëj një kerkim te vogël mbi këtë personin qe thua ti dhe do flasim prapë. nuk mund të flas pa e njohur.


?????????????????????????????????????????????????
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 26-10-2006, 15:34:25
ibraim
i njoh fillimet e islamit dhe vazhdimin me kalifatin arab dhe perandorise osmane

xXx, ti ndoshta i njeh keto, por nuk e dij pse nuk don te dijsh dhe anen tjeter te ngjarjeve...andaj dhe jo rastesisht te bera gjithe ato rikujtime te ngjarjeve si me larte...
shnet
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: prijsi ne 26-10-2006, 15:39:08
shkencetaret e medhenj arabe nuk bene gje tjeter vec risollen ne drite shkencen e antikitetit ,ato gjera qe pretndoni ju arkimedi & co i kishin zbuluar shekuj perpara.

kjo eshte merita me e madhe e islamit,qe ndersa europa i kishte humbur plotesisht diturite antike,azia arriti ti risillte ne jeten e perditshme.
pastaj inventiva personale e arabeve eshte pothuajse qesharake.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Damastion ne 26-10-2006, 16:27:39
Ju përshëndes.

Më intereson se çka mendoni, se ne te cilën është fjala e Perendise, Bibla apo Kurani, ne te cilën është e vërteta dhe pse?


Ndreqje drejtshkrimore.

E vërteta! E vërteta është në zemrën e cdonjërit nga ne, pa marrë parasysh se a e besojmë Allahun apo Jezu Krishtin. Zoti është në cdonjërin dhe frymon bashkë me ne, pa dallim kombi apo race e ne mund ta quajmë në mënyra të ndryshme. Popujt pagan  kanë besuar në fenomenet natyrore dhe kanë pasur drejtë, pastaj kanë besuar në shumë zotra dhe prap kanë pasur të drejtë, dhe në fund besuan në një zot dhe prap kanë të drejtë. Zoti është cdokund dhe fjalët tij janë edhe në Kur`an edhe në Bibël edhe në cdo njërin nga ne.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: sulltani ne 26-10-2006, 17:15:07
E vërteta! E vërteta është në zemrën e cdonjërit nga ne, pa marrë parasysh se a e besojmë Allahun apo Jezu Krishtin. Zoti është në cdonjërin dhe frymon bashkë me ne, pa dallim kombi apo race e ne mund ta quajmë në mënyra të ndryshme. Popujt pagan  kanë besuar në fenomenet natyrore dhe kanë pasur drejtë, pastaj kanë besuar në shumë zotra dhe prap kanë pasur të drejtë, dhe në fund besuan në një zot dhe prap kanë të drejtë. Zoti është çdokund dhe fjalët tij janë edhe në Kur`an edhe në Bibël edhe në çdo njërin nga ne.


pra sipas teje zoti eshte dhe ne ate qe po vjedh , perdhunon, vret?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Amatullah ne 19-11-2006, 01:45:27
ju kisha preferuar te shiqoni video ligjeratat e Ahmed Deedat ne www.video.google.co m dhe www.youtube.com vertete jane shume argumentuese
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 20-11-2006, 21:06:23
xXx

eshte e vertete qe feja eshte menyre e pa shmangshme jetese dhe cdo gje ka kuptim fetar perderisa feja (islame) nuk ka gje qe nuk e permend bile dhe te frymzon pozitivisht per te gjitha keto.

dhe sa i perket te niher te lexuares ... ka shume vepra qe nuk mund te kuptohen me nje te lexuar ose me njeqind her te lexuar po.. qe te kuptosh nje veper duhet analizuar  holle e mire gjere e gjate...

dhe ..sa i perket Bibla ose kurani  e shenjte eshte vetem kurani sepse .. kurani definicionet jane vetem ne nje menyre .. kurse  kurse edhe katoliket edhe ortodokset (nuk e di protestantet edhe te tjer prej ku bazohen) por se cili prej tyre te njejtes gje i japin dy ose tre definicione kshu qe .. nga kjo  dhe mundet te konstatojm qe bibla eshte ndryshuar nga jehudit dhe eshte cshejnterua dhe si pasoj e cshenjterimit te saj zoti zbriti kuranin te pa ndryshuar dhe te perkryer...
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 21-11-2006, 01:15:19
Shakur

xXx

Citim
është e vërtetë qe feja është mënyrë e pa shmangshme jetese dhe çdo gjë ka kuptim fetar
Per ke eshte menyre e pashmangshme jetese ? specifikoje (per mua jo)
Dhe gjerat marrin kuptim fetar nga kendveshtrimi yt si fetar.

Citim
përderisa feja (islame) nuk ka gjë qe nuk e përmend bile dhe te frymzon pozitivisht për të gjitha këto.

Po po i frymezon te gjithe pozitivish ...... a se harrova dhe talebanet,mxhaidite,kamikazet, krijon levizje dhe organizata separatiste, e shume te tjera.
A JE ME I BINDUR SE FEJA TE FRYMEZON VETEM PER MIRE?

Citim
dhe sa i përket te niher te lexuares ... ka shumë vepra qe nuk mund te kuptohen me një te lexuar ose me njeqind her te lexuar po.. qe të kuptosh një vepër duhet analizuar  holle e mirë gjerë e gjatë...

E kam bere dhe me lart kete pyetje po ne shekujt paraardhes kush e ka analizuar gjere dhe gjate ?
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 21-11-2006, 15:37:45
xXx 

ku e di ti se a eshte talebani musliman ...

edhe muxhahedin lleku ka ligjet e veta si p.sh  mos vriten fmij ...etj

dhe une si nje njeri qe e besoj islamin ... kam kritikuar te shum nga ato shtetet qe mbahen si islamike po me se shumti jane komuniste ...
dhe mekat i madh eshte vetevrasja dhe une jam kundra atyre qe bejne vetevrasje(kamikazlleqe) neper pazaret, perpara xhamive etj... sepse ato vrasin nje ushtar amerikan dhe 100 fmij dhe gra te pa fajshem qe nuk e lejon feja islame kete.


me sa e lexova une me lart ti kishe shkruar qe ke lexuar kuranin dhe biblen .. besoj se e ke lexuar por nuk besoj qe e ke kuptuar ate .. sepse po ta kesh kuptuar ate nuk i fut talebanet dhe shum te tjer ne islam por di ti zgjedhesh njerezit e vertet te cilet i perkasin asaj feje ...

dhe dicka mbaje mend nga mua . qe kjo lufte nuk eshte per pune besimi sepse ne amerike ke xhami sa te doje qejfi edhe me te medhaja edhe me te bukura por kjo ;lufte nukk eshte pune besimi apo pune  terrorizmi ..  por gjithcka eshte pune  nafte pun pasurije dhe pune sundimi ...dhe gjithcka eshte qejf >>>>>IZRAELI<<<<<<


dhe mos fol keq per nje gje qe nuk dinen . sepse edhe une qe jam i besimit islam mund te them cdo gje kot per fene krishtere por perderisa une nuk kam lexuar as edhe nje germe nga bibla ...dhe kam cekur dicka per biblen qe nuk eshte e shenjte po nuk kam cekur p.sh por vec kam cekur ate cka e kam lexuar ne kuran dhe fare pak nga ajo qe mbaj mend .. ne kuran shkruan per ndryshimet qe jan bere bibles nga jehudit sipas qejfit te tyre ..dhe une e them kete ...
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 21-11-2006, 15:40:20
xXx

dhe tregom dicka qe nuk ben pjese ne fe nga jeta jote dhe po po te mundem te tregoj une qe ajo ben pjese ne fe ...me fakte po munda...
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 21-11-2006, 18:22:04
Shakur

Ti shkruajte qe feja te frymezon vetem per mire, kurse une te permenda disa fakte qe jane frymezimi i fese dhe jo reagime ekonomko-politike. Talebanet, muxhahidinjte,kamikazet etj vet-identifikohen si myslymane dhe nderrmarin akte te dhunshme ne emer te fese, atehere une si njeri i thjeshte cmund te mendoj ? ...
Por ketu lind dhe anashkalimi i ceshtjes nga pjesa tjeter e myslymaneve duke thene :
Sjane myslymane te vertete, s`e kane kuptuar islamin sic duhet,etj por ne te vertete kane mbeshtetjen e tyre,

Dhe dicka interesante te gjith (myslymanet) jane ne lufte kunder Amerikes dhe Izraelit si nje e keqe e madhe e perbashket por kjo s`eshte vetem per ata myslymane qe jane ne lufte direkte me keto vende por dhe me ata qe s`kane asnje lidhje me keto vende (p.s si myslymanet ne Shqiperi),por kjo urrejtje lind si shkak i diskriminimit te vellezerve myslymane mijra kilometra larg (pa lidhje).

xXx

dhe tregom diçka qe nuk bën pjesë ne fe nga jeta jote dhe po po të mundem te tregoj unë qe ajo bën pjesë ne fe ...me fakte po munda...

Fakti qe po shkruaj ketu ne forum ne kete teme ... apo me ka fryre shejtani ne vesh :D

shendet

Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 23-11-2006, 16:33:17
xXx

mos i perziej muxhahidinet me talebanet dhe kamikazet...
dhe me fjalet qe i shkruan ti nihet qe nuk njeh asgje mbi islamin vetem e ke prej te degjuares....

qe ta vazhdoj kete pergjigje kisha nje pyetje te vogel per ty ...
pse zoti pikerisht pejkamberet i dergoi tek jehudit dhe arabet...
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 30-11-2006, 21:17:25
mos i perziej muxhahidinet me talebanet dhe kamikazet...

pse mos ti perziej muxhahidite, kamikazet, A nuk jane myslumane !?


dhe me fjalët qe i shkruan ti nihet qe nuk njeh asgjë mbi islamin vetëm e ke prej te degjuares....

dhe ti si shume nga vellezrit e tu myslymane ne vend te bini argumente mbi debatin ne fjale, thoni "Nuk ke njohurite e mjaftueshme" "Duhet t`i shpegoje nje njeri qe merr vesh" etj etj bile ti me dukesh me i zgjuari qe del direkt ne konkluzione dhe thua qe une nuk kam lexuar por vetem kam degjuar. ( me bere te qesh)

Persa i perket temes diku me lart permende qe "kurani i pandryshuar dhe i perkryer" por si mund te jete i perkryer kur jep mundesine e interpretimeve te ndryshme nga njerzit ? (po te ishte i perkryer do ishte dhe i pakundershtueshem)


Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 30-11-2006, 21:43:11
pse mos ti perziej muxhahidite, kamikazet, A nuk janë myslumane !?

dhe ti si shumë nga vellezrit e tu myslymane në vend te bini argumenta mbi debatin ne fjale, thoni "Nuk ke njohurite e mjaftueshme" "Duhet t`i shpegoje një njeri qe merr vesh" etj etj bile ti me dukesh me i zgjuari qe del direkt ne konkluzione dhe thua qe unë nuk kam lexuar por vetëm kam dëgjuar. ( me bërë te qesh)

Përsa i përket temës diku me lart permende qe "kurani i pandryshuar dhe i përkryer" por si mund te jetë i përkryer kur jep mundësinë e interpretimeve të ndryshme nga njerzit ? (po të ishte i përkryer do ishte dhe i pakundershtueshem)


xXx
nje gje ta qartesojme - jo gjithsejcili qe mban mjekerr eshte musliman. jo gjithsejcili qe vret e pret eshte musliman, jo gjithsejcili qe eshte i mire eshte musliman.
ti sigurisht kete gje e din me mire se une e te tjeret ketu, por, te ndajme shapin prej sheqerit. Mos u mundo te njollosesh Islamin - Kur'anin dhe sunnetin e Muhamedit me veprimet e te gjithe atyre qe rrehin gjoks e thone: une jam musliman. (kjo gje u qartesua).
sa i perket Kur'anit.
Nuk e dij, ama sinqerisht po ta them, nuk e dij sa here duhet te te thuhet se Kur'ani don interpretim dhe krahas Kur'anit, merret edhe sunneti i te De4rguarit s.a.v.s

Ti mos na sjell ketu kundershtimet e ligjeve te Kur'anit me ligjet e njerezve. Kjo i bie njesoj sikur te pyesesh sa bejne 2 kg molla + 2 buk.
Ti na sjell kundershtimet qe i ka Kur'ani brenda me vetveten, ku njeherit thuhet per shembull:  Jepni zekatin, dhe diku tjeter te thuhet: Mos e jepni Zekatin.
ti edhe kete gje e din se kundershtime te ketilla nuk ka. Sepse Krahasimi kur te behet duhet te shohesh se cka me cka krahason dhe per cka e krahason. (dhe dihet, te mos jete krahasim i njeanshem).

respekt

p.s. tash mund te vazhdojme nese ke pyetje.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 30-11-2006, 23:30:00
ibraim

kamikazet, muxhaidite etj ja permenda shakurit per frymezimin e mire qe sjell gjthmon feja .

Per thenien "jo te gjith me mjekerr jane myslyman" po te them kur vjen puna per te bere diferencen numerike ndaj religjoneve te tjera llogariten dhe ata me mjekerr, dhe kamikazet, dhe muxhahidite

Per thenien "Jo cdo njeri i mire eshte myslyman" me vjen keq per kete njeriun e mire se do perfundoj ne ferr se ska qene myslyman.

Per kuranin mund te thuash 100 here qe do "shpegim" por per mua eshte thjesht justifikim qe do ti besh kunderthenieve tw  kuranit si cdo myslyman.

tani naten
vazhdojme neser

Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: gigabeat ne 01-12-2006, 01:17:46
mendoj se bibla eshte liber i shenjte,nk dua te ofendoj njeri por islami nk me duket fe,shume egersi dhe dhune ka brenda,me fut friken.......
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Dr. Gery Miller ne 01-12-2006, 04:01:32
Islami eshte feja e vetme autentike hyjnore. Juve i nderuar nese keni frik nga Islami, kjo eshte shkak i paragjykimeve qe keni ndaj tij. Zemren tuaj e keni mbuluar me perden e zeze, e cila nuk le dot depertimin e rreze qe e ndriqojne zemren.

Po te ishte ende (sic ka qene) Bibla liber hyjnor, ma thuani pse sot ekzistojne me qindra versione te saj. Wind 98, 2000, kam ndegjuar te ket, mirepo liber hyjnore jo. Fjala e Zotit eshte nje dhe jo disa (versione).

Me t'mira
Dr. Gery
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 01-12-2006, 15:31:58
sa i përket Kur'anit.
Nuk e dij, ama sinqerisht po ta them, nuk e dij sa herë duhet te te thuhet se Kur'ani don interpretim dhe krahas Kur'anit, merret edhe sunneti i te Derguarit s.a.v.s

Ti mos na sjell këtu kundershtimet e ligjeve te Kur'anit me ligjet e njerëzve. Kjo i bie njësoj sikur te pyesesh sa bëjnë 2 kg molla + 2 buk.
Ti na sjell kundershtimet qe i ka Kur'ani brenda me vetveten, ku njeherit thuhet për shembull:  Jepni zekatin, dhe diku tjetër te thuhet: Mos e jepni Zekatin.
ti edhe këtë gjë e din se kundërshtime te ketilla nuk ka. Sepse Krahasimi kur te bëhet duhet te shohësh se çka me çka krahason dhe për çka e krahason. (dhe dihet, të mos jetë krahasim i njëanshëm).

respekt

p.s. mund te vazhdojme nëse ke pyetje.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Capkenja ne 04-12-2006, 21:28:41
Cdo kush zgjedh ate qe e ben vertet te besoj se eshte e tille,besimi fitohet dhe jo imponohet.Ndoshta pyetja duhej te ishte e tille"Biblen ,kuranin apo asgjene"duke patur parasysh dhe ate grup shoqeror te ashtuquajtur Ateiste!
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 04-12-2006, 22:23:09
Çdo kush zgjedh atë qe e bën vërtetë te besoj se është e tillë,besimi fitohet dhe jo imponohet.

Shume dakort, por harron qe detyra kryesore e cdo myslymani eshte te gjej rekrute te rinj per fene e tij, e njejta gje ndodh dhe me te krishteret por kjo detyre tek ata eshte pak me e zbehte.
Keshtu qe feja & besimi gjithmone do jene te imponueshem.

Citim
Ndoshta pyetja duhej te ishte e tillë"Biblen ,kuranin apo asgjene"duke patur parasysh dhe atë grup shoqeror te ashtuquajtur Ateiste!

Perse te ashtuquajtur Ateiste !? Valle te mos besosh ne zot nuk je vetvetja ?
Une e shoh ateizmin tim si shtytes se njohjes se arsyes

Ka dhe grupe te tjera pervec ateisteve qe besojne ne zot ne menyren e tyre ose qe besojne se jeta ne toke eshte e importuar etj

Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Capkenja ne 04-12-2006, 23:06:23
po si mund te imponosh besimin kur ate duhet ta ndihesh?Une them se njerezit duhet ti leme te lire ,dhe jo duke ua imponuar duke i cuar femijet me zor ne xhami e duke e veshur me perce .Ajo se ka idene cfare eshte zoti,nuk e koncepton dot ne ate moshe(mezi po e percetojme ne qe jemi te rritur).Aha me fal por kesaj i thone beje me zor kete gje,jo se e do po keshtu e do puna!
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Dr. Gery Miller ne 05-12-2006, 16:25:54
Ti duhet ta edukosh qe ne femijeri, e të mos lejosh te ndikojne faktoret e tjerë negativ qe ia prishin natyrshmërinë e tij te pastër ne te cilën është lindur (me besim).

E nderuar! Na thuani cilat janë dobit, prej lirive (te tepruara) qe ia dha Europ dhe USA fëmijëve? Na thuani cilat janë demet? 1: Me miliona vajza u bene prostitutka, 2: Me miliona narkomana, 3: 65% e te martuarve femra malltretohen nga burrat e tyre, ngase nuk kanë vepruar me mesime e prinderve mirëpo me "lirit" qe i kanë poseduar, e qe e kanë konsultuar mendjen e tyre te manget e cila ua bëri qe te bijne ne ujqit grabitqar. Një rast i fresket ma tregoi një njeri pa moral se si ne Zvicer, kishte shkuar tek një prostitutk për marredhenie me pages, dhe ajo i kishte thënë eja ne shtepine time. Dhe kur kishte shkuar atje i kishte thënë babit te saj: babi po hy ne këtë dhome mos më pengoni se nata e ime është sonte. Pse ore kjo?

Ju a e dini se vetëm ne USA 1.700.000 perdhunime mbrenda vitit bëhen? Pse kjo ore? Pse shteti demokrat nuk po mundet me i rregullue këto gjëra? Pse ma thuaj? Pse me miliona vjedhje bëhen ne dit ne USA? Sepse mungon Islami. Ne shtetin Islam mbrenda vitit maximumi ka qenë 10-20 vjedhje, ndërsa tek shtetete jo islame minimumi 1 miliona. Pse kjo ma thuani?

Uroj qe ku te jet shekull i paqes inshaAllah

Dr. Gery
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Capkenja ne 05-12-2006, 19:51:06
Hej Dr.mos te te tregoj se cme kane pare syte me ato vajzat tuaja te fese atje ne Gjermani kur kam qene..e pra e kane edukate apo jo!Kryejne mardhenie seksuale anale vetem e vetem te mbeten te virgjera..sepse keshtu e do ajo edukate qe jane rritur!Edukaten njeriu e merr ne familje,,e jo ne fe!
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Bekimi ne 05-12-2006, 20:47:40
Kam degju edhe une per ate dukuri. Dhe, sa per te shtuar dicka ketu,,, seksi anal eshte rreptesisht i ndaluar nga Allahu.

Pra, a bere seks jashtemartesor ose bere seks anal, mekati qendron.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Syrgjyn ne 06-12-2006, 11:10:27
Na thuani cilat janë dobit, prej lirive (te tepruara) qe ia dha Europ dhe USA fëmijëve?

Ja ta jap unë një përgjigje:
1) Liria e zgjedhjes.
2) etj. etj. ;)

Sipas jush, cilat liri jane te tepruara ne Perendim?


Na thuani cilat janë demet? 1: Me miliona vajza u bene prostitutka, 2: Me miliona narkomana, 3: 65% e te martuarve femra malltretohen nga burrat e tyre...
...
Ju a e dini se vetëm ne USA 1.700.000 perdhunime mbrenda vitit bëhen?

Ben ta di nga i keni nxjerre ato shifra? Unë bëra një kerkim te shpejte dhe ato numrat me dolen shumë me te vegjel. Për shembull, gjatë vitit 2004 janë kryer 94,635 perdhunime (burimi: Departamenti i Drejtesise i SHBA (http://bjsdata.ojp.usdoj.gov/dataonline/Search/Crime/State/RunCrimeStatebyState.cfm)) Nga dolen 1.7 milion?!

Pse shteti demokrat nuk po mundet me i rregullue këto gjëra? Pse ma thuaj? Pse me miliona vjedhje bëhen ne dit ne USA? Sepse mungon Islami.

Ose sepse mungon Enveri.

As ne Shqipëri s'ka patur shumë vjedhje ne kohën e xhaxhit... por s'ka patur as gjëra te tjera, si për shembull liri besimi.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 14-12-2006, 15:36:18
2:6. E ata që mohuan (Kur'anin dhe Muhammedin) për ta është njësoj ua tërhoqe vërejtjen apo nuk ua tërhoqe, ata nuk besojnë. 
2:23. E në qoftë se jeni në dyshim në atë që Ne ia shpallëm gradualisht robit tonë, atëherë sillnie ju një kaptinë të ngjashme si ai (Kur'ani) dhe thirrni (për ndihmë) dëshmitarët tuaj (zotërat) pos All-llahut, nëse jeni të sinqert (në thëniet tuaja se Kur'ani nuk është prej Zotit). 
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 15-12-2006, 14:00:53
2:6. E ata që mohuan (Kur'anin dhe Muhammedin) për ta është njësoj ua tërhoqe vërejtjen apo nuk ua tërhoqe, ata nuk besojnë. 
2:23. E në qoftë se jeni në dyshim në atë që Ne ia shpallëm gradualisht robit tonë, atëherë sillnie ju një kaptinë të ngjashme si ai (Kur'ani) dhe thirrni (për ndihmë) dëshmitarët tuaj (zotërat) pos All-llahut, nëse jeni të sinqert (në thëniet tuaja se Kur'ani nuk është prej Zotit). 

ta thashe ibraim here tjeter kur te biesh vargjr nga kurani na sill dhe nje qe te na i shpegoje ;)
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Bekimi ne 15-12-2006, 15:50:56
Per disa verse, nuk duhet shpjegim, sepse jane shume te qarta. Nese ti nuk i kupton, ose shtiresh se nuk i kupton, ajo eshte pune tjeter. ;)
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ibraim ne 15-12-2006, 16:15:37
xXx...
qarte shifet se ti don vec te besh loje fjalesh dhe asgje tjeter...
si duket nuk keni disponim te diskutoni si duhet...
nuk ka nevoje te me citosh me...
respekt
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: agnesa ne 16-12-2006, 12:53:39
une mendoj qe eshte kurani :engjell:
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 17-12-2006, 18:32:09
xXx

nuk eshte e domosdoshme te kuptojsh dhe te bindesh (shkojsh ne xhenet) ...
per ket lloj njerzish egziston edhe xhenemi ..

une habitem me keto tjeret qe mundohen te te bindin ty ...

po leni more rehat le te jetoje si te doje .. e sigurt eshte qe aji do te vdes nje dit...


Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 18-12-2006, 18:42:27
Për disa verse, nuk duhet shpjegim, sepse janë shumë te qarta. Nëse ti nuk i kupton, ose shtiresh se nuk i kupton, ajo është pune tjetër. ;)

Pergjigjet gjithmonë sipas interesit ... ;)

xXx...
qartë shifet se ti don veç te besh loje fjalesh dhe asgjë tjetër...
si duket nuk keni disponim te diskutoni si duhet...
nuk ka nevojë te me citosh me...
respeke

Ky është mendimi yt, gjithsesi e respektoj

shëndet

xXx

nuk është e domosdoshme te kuptojsh dhe të bindesh (shkojsh ne xhenet) ...
për ket lloj njerzish egziston edhe xhenemi ..

Qarte si kristal, zoti e ka caktuar vendin tonë qe para se te lindnim dhe kështu qe i bie qe s`esht faji im qe jam jo-besimtar

Citim
unë habitem me këto tjerët qe mundohen te te bindin ty ...

shakur e paske harruar detyren tënde kryesore si musliman

Citim
po leni more rehat le të jetoje si te doje .. e sigurt është qe aji do të vdes një dit...

Gabim, te gjith do vdesim një ditë kjo është me e sigurt  ;)
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 19-12-2006, 15:58:54
xXx

te duket vetja si i zoti...

e vertet eshte qe feja ime thot qe te bindish nje njeri te hyje ne fe ,.. mirepo  jo ta kapish per fyti dhe jo 1 miljard here do ti shpjegojm te njejtat gjera jo 1 mijljard here te te themi se cka eshte feja islame ....


sa i perket fajit tend ose fajit te zotit  ....  faji eshte i yti  sepse i ke te gjitha mundesite per tu bidur por ti nuk do qe te bindesh dhe nuk do te pranosh se ka nje me te fuqishem se gjithcka ..


Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: agnesa ne 19-12-2006, 21:43:55
qdo fe thote se duhet ta respektojm njeri tjetrim dhe ta trajtojm ne menyr te barabart pa dallim race gjinie e FEJE keshtu qe te gjith jemi te njejt
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 20-12-2006, 16:38:56
ne kete bote nuk jemi te gjithe te njejte se secili ka ndjenjat mendimet etj etj e veta.............  mirepo ne disa sende duhet te jemi te njejte si psh  respekti etj....

ndersa  ne boten tjeter nuk do jemi te njejte... sepse zoti to na klasifikoje sipas veprave dhe shpirtit dhe do te na jap ate cka meritojme...
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 20-12-2006, 21:18:52
xXx

te duket vetja si i zoti...


Po ty te duket vetje Muhamedi ?

çdo fe thotë se duhet ta respektojm njeri tjetrim dhe ta trajtojm ne menyr te barabart pa dallim race gjinie e FEJE kështu qe te gjith jemi te njejt

Kete gje e thone dhe njerzit qe nuk besojne ne zot, e thone dhe ata qe besojne ne idhujtari, e thone dhe ata qe jane pagane dhe ata qe besojne ne djall ...

MJAFTON TE JENE NJEREZ

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Dalber ne 20-12-2006, 21:28:39
dallimi mes njerezve e kafsheve eshte LLOGJIKA
dallimi mes njerezve e engjejve eshte  MEKATI
dallimi mes njerezve e djajve eshte PENDIMI


dallimi mes njeriut e krijesave te tjera ne toke, eshte se gjthcka eshte nhe sherbim te njeriut, pa me te voglin perjashtim.

gjithkush mund te besoj mjafton vetem nje cast meditimi, te keqyri boten perreth qe te kuptoj gjithcka.

suksese ata qe kane ngel mbrapa...
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: agnesa ne 22-12-2006, 11:03:07
shiko ti xxx nuk i lexova ato me pare mirpo ti me duket nuk beson ne zot e kush mendon se te ka krijuar mos nena e nenen tende e keshtu me radhe mirpo i pari eshte ZOTI
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: xXx ne 27-12-2006, 22:34:31
shiko ti xxx nuk i lexova ato me pare mirpo ti me duket nuk beson ne zot e kush mendon se te ka krijuar mos nëna e nënën tënde e kështu me radhe mirpo i pari është ZOTI

kjo eshte e sigurt  hmmmmm:   

po shkoj te pyes njehere rrotull e do te kthej pergjigje ;)
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: agnesa ne 29-12-2006, 12:50:08
ok
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Veleshta1 ne 29-12-2006, 20:27:19
Jashte teme
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: agnesa ne 30-12-2006, 11:06:07
Jashte teme
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Capkenja ne 10-03-2007, 11:04:49
Nga pluhuri erdhem dhe ne pluhur do kthehemi,e crendesi ka ke besojme nqs te gjithe do dalim tek i njejti perfundim.Njerezimi per nevoja te veta ka bere kuranin dhe biblen,sepse kemi te bejme me mendje te ndryshme e jo te njetja.Besimi eshte dicka e brendshme e rendesishme eshte mos te jesh pengese per te tjeret.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: igru ne 22-03-2007, 04:52:43
Nga pluhuri erdhem dhe ne pluhur do kthehemi,e crendesi ka ke besojme n.q.s. te gjithë do dalim tek i njejti përfundim.Njerezimi për nevoja te veta ka bërë kuranin dhe biblen,sepse kemi te bëjmë me mendje të ndryshme e jo te njetja.Besimi është diçka e brendshme e rëndësishme është mos të jesh pengesë për te tjerët.

Nese beson se ka nje Zot dhe sa i rendesishem eshte vertete besimi, atehere pergjigjiu Atij, se Ai kete deshiron. Keshtu, duhet te zgjedhesh sistemin si t'i pergjigjesh Atij. Dhe nese ke zgjedhur sistemin, atehere me trego si mund ta mbash thjesht perbrenda? Si mund te jesh per me teper pengese per te tjeret?
Sistemi, do apo nuk do, kthehet ne menyre jetese, pasi ti ke vendosur parimet dhe ligjet si te jetosh.

Filozofira te tilla (sipas te cilave feja nuk eshte me teper se ndonje cep ne zemer apo ne shtepine tende) jane shteruese per fene dhe madje me prirje ateiste.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Lizi ne 27-06-2007, 16:47:09

pershendetje te gjitheve!
Per mendimin tim e verteta mbetet e vetem nje por nga ana tjeter mund te them se shumica e njerezve kerkojne te gjejne kete te vertete ne besimin e tyre.
kohet e fundit kam filluar te lexoi biblen dhe te them te drejten me ka bere pershtypje per menyren se si ajo tregon realitetin e atyre koherave (traditen dhe kulturen ),pervojat dhe keshillat e ndryshme . Duhet thene qe kam lexuar pak kur'an qe t'a gjykoj tamam drejte por me eshte dukur gjithenje sikur ne ajetet e tij duhet te dish shume nga te gjitha shkencat per ta kuptuar drejte .
Persa i perket talebaneve,muxhaidineve,terroristet etj si keto qe lexova ne postimet e mesiperme desha te thoja qe ata jane individe qe si puna disa emigranteve shqiptar qe po n'a " e zbardhin " me tej indentitetin tone kombtar , nuk mund te perfaqesojne nje besim .
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: prijsi ne 30-06-2007, 11:10:28
Nëse beson se ka një Zot dhe sa i rëndësishëm është vërtetë besimi, atëherë pergjigjiu Atij, se Ai këtë deshiron. Kështu, duhet te zgjedhesh sistemin si t'i përgjigjesh Atij. Dhe nëse ke zgjedhur sistemin, atëherë më trego si mund ta mbash thjesht perbrenda? Si mund të jesh për me tepër pengesë për te tjerët?
Sistemi, do apo nuk do, kthehet ne mënyrë jetese, pasi ti ke vendosur parimet dhe ligjet si të jetosh.

Filozofira te tilla (sipas te cilave feja nuk është me tepër se ndonjë cep ne zemër apo ne shtepine tënde) janë shteruese për fenë dhe madje me prirje ateiste.

o qenka akoma igruja  :D

po si nuk mori fund kjo propaganda fetare ketu mor aman ...

Kurani erdhi pjeserisht nga bibla dhe pjeserisht nga eksperienca e popujve arab ashtu si bibla erdhi nga torah dhe eksperienca jetesore e jezu krishtit....

Kurani eshte lengu i lengut ne kete prizem pasi eshte nipi i torahut e biri i bibles ...edhe vete torah ka shume elemente pagane si dhe egjiptiane...te mos harrojme se faraoni akenaton tha i pari qe zoti eshte nje,pastaj hebrejte....
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: rafo ne 02-07-2007, 11:13:55
hey prijsi cfar thua per miliona musliman qe e din Kuranin permendesh ,cfar thua per ato qe  prej foshnje recitojn Kuranin.
Kush u`a mesoi ketyre???
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: perpa ne 26-11-2007, 05:18:44
un pajtohem me ate qe thuhet se te dy bibla dhe kurani jane fjal te perendis mirpo ka dallim shum te madh sepse ne kuran qe sa egziston prejzbritjes se tij nuk eshte prekur qpft edhe nje shkronje e kurse ne bibel ka kthesa e shkrime te ndryshme te cilat jan shkruar nga vet njeriu a ne kur'an jan te gjitha fjalet e all'ahut.
per kete mund te merrni dhjaten e re dhe te vjeter biblen edhe ti beni dallimet se a jan citatet te gjitha njesoj. pecae ;)
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: burak ne 10-01-2008, 15:04:00
ne zanafillen e tyre edhe Kurani edhe Bibla jane fjale te Zotit. Por Kurani ka vazhduar te jete i ruajtur dhe te mos korruptohet nga dora e njeriut. Nderkaq Bibla eshte ndryshuar dhe shtremberuar nga dora e njeriut.
 Prandaj, te krishteret nuj pajtohen mes tyre rreth kapitujve dhe versioneve te bBibles.
Krejt ndryshe eshte me Kuranin i cili ka mbi me shume se 1400 vjet qe eshte i panryshuar njashtu sikurse eshte shpallur nga Krijuesi i gjithesise.
Kjo eshtye deshmi e fuqishme per ata qe perdorin logjiken e shendoshe.
Kjo vlen per ata qe mendojne dhe kuptojne.
 
 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: burak ne 10-01-2008, 15:13:44
ata qe thone se islami eshte perhapur permes shpates, pra dhunes, mashtrojne veten. ISLAMI ESHTE PERHAPUR PERMES TE VERTETES SE AMSHEUSHME QE PERMBAN DHE PER FAKTIN SE AI PAJTOHEN ME ARSYEN E SHENDOSHE TE NJERIUT.
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: burak ne 10-01-2008, 15:20:58
o qenka akoma igruja  :D

po si nuk mori fund kjo propaganda fetare këtu mor aman ...

Kurani erdhi pjeserisht nga bibla dhe pjeserisht nga eksperienca e popujve arab ashtu si bibla erdhi nga torah dhe eksperienca jetësore e jezu krishtit....

Kurani është lengu i lengut ne këtë prizem pasi është nipi i torahut e biri i bibles ...edhe vete torah ka shumë elemente pagane si dhe egjiptiane...të mos harrojmë se faraoni akenaton tha i pari qe zoti është një,pastaj hebrejte....


sI NA QENKA KURANI PJESERISHT NGA BIBLA.
KA DALLIM TE MADH MES Kuranit dhe Bibles  ne dhume gjera, sigurisht se ka edhe ngashmeri per faktin se kane te njetin burim, vine nga Zoti, por ama dhjata e re dhe ajo e vjeter kane  pesuar ndryshime dhe jane bere devijime ne keto dyja te fundit
NESE DESHIROJME TE DIJME TE VERTETEN RRETH DHJATES SE VJETER DHE DHJATES SE RE DUHET TE LEXOJME KURANIN, NGASE KURANI ESHTE LIBRI I FUNDIT I SHPALLUR NGA ZOTI DHE ESHTE PERMBYLLJE E LIBRAVE TE ZOTIT.
ME NJE FJALE KURANI bene PERMIRESIMNB E GJITHE SHTREMBERIMEVE QE KANE NGJARE NE DHJATEN E RE DHE DHJATEN E VJETER.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: korab15 ne 23-01-2008, 23:57:23
Ej Lexone librin E Selman Rushdi i cili vet eshte arab e vet e ka lexu e studiu Kuranin edhe en fund qka ka than jan vargje satanike edhe fakt po shihet qitash i fol ni islamicu per kta aj te met en qaf veq sa sti shtin thojt en fyt po lenikto sene se kurani eshte krejt devijim se nqoveq e cekum Zotin en kuran qe thojm se Kurani eshte libri i fundit i Zotit gabim eshte Zoti nuk qet libra as nuk Shtyp aj i ka perdor profet per shkrurjen e hyjnis se ti ajt me te mira ;)
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Bekimi ne 24-01-2008, 02:15:24
Salman Rushdi eshte renegad dhe si i tille nuk llogaritet si Islamik.


Po te merremi me shembuj si ky i yti, mund te te sjell ketu me qindra ish- te krishtere qe deshmojne te kunderten.

Por a do arrijme gje?? Jo. Thjesht do numerojme ne vend.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: NOE ne 26-01-2008, 18:13:33
Ti korba15 ne radhe te pare duhet te mesosh te flasesh shqip,pastaj mund te diskutosh rreth temes.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: NOE ne 26-01-2008, 18:20:02
Salman Rushdi na paska studiuar Kuranin dhe pastaj e paska mohuar ate duke thene se jane vargje satanike.E si mund te jene vargje satanike kur para se te lexosh kuranin duhet te kerkosh mbrojte nga Zoti prej Satanit(Shejtanit).Hajde Salman hajde  :D
Zoti i forcofte te gjithe Muslimanet kudo qe jane dhe i udhezofte ata qe jane jashte Islamit.Amin
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: refet ne 05-02-2008, 12:51:41
haj se e shofim se kush ka te drejt.elhamdulilah qe jemi musliman
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: nuro ne 28-02-2008, 00:22:13
Me ndimen e kuranit dhe me ato cka udhezon kurani sot bota ka aritur ne nje xhvillim te lart teknologjik. te nderuar kurani eshte liber i shenjt i derguar nga zoti,per dalim nga bibla e cila eshte shkruar nga prifteri te ndrishem etj. per te kundershtuar kuranin apo te mundohesh te mposhtish ate liber te shejnt ,duhet se pari te studjosh ate  dhe te bejsh krahasime ne mes bibles dhe kuranit.(http://)
Titulli: Re: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: nuro ne 28-02-2008, 00:53:50
imani idobet
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: CentauR. ne 29-02-2008, 14:15:44
Salman Rushdi na paska studiuar Kuranin dhe pastaj e paska mohuar atë duke thënë se janë vargje satanike.E si mund te jenë vargje satanike kur para se te lexosh kuranin duhet të kërkosh mbrojte nga Zoti prej Satanit(Shejtanit).Hajde Salman hajde  :D
Zoti i forcofte te gjithë Muslimanet kudo qe janë dhe i udhezofte ata qe janë jashtë Islamit.Amin

Nuk e ke menduar ndonjëher se kuranin mund ta ketë sjell djalli se do të maskohet si zoti  :P dhe të çon ty në një rrugë të gabuar besimi dhe ti dashje pa dashje mund të bëhesh ushtar i djallit dhe përfundon në ferr

haj se e shofim se kush ka te drejt.elhamdulilah qe jemi musliman

hajt se po e shofim, ellhamdullyllahhhba gajagdnsëe SFW që jemi ateistë
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Dalber ne 29-02-2008, 19:49:34
Me ndimen e kuranit dhe me ato çka udhezon kurani sot bota ka aritur ne një xhvillim te lart teknologjik. te nderuar kurani është libër i shenjt i dërguar nga zoti,për dalim nga bibla e cila është shkruar nga prifteri te ndrishem etj. për te kundershtuar kuranin apo të mundohesh te mposhtish atë libër te shejnt ,duhet së pari te studjosh atë  dhe te bejsh krahasime ne mes bibles dhe kuranit.(http://)

Edhe ti ja ke fut kot. mund të jesh musluman por nuk paske dije rreth Islamit dhe filozofise se tij. Nuk mund të thuash se kemi këtë arritje teknollogjike qe kemi sot për fat se na u zbrit Kur-Ani. Kur-Ani mund te te jetë shumë ndihmes për te ecur para ne këtë fushe por kjo nuk është studiuar ndonjher, dhe ka një arsye:

Civilizimi Islam qe nga viti 610, kur filloi, dhe gjer me 1918, kur mbaroi, ka qenë studiuar nga te gjithë filozofet dhe shkenctaret islam nën kornizen e vet Kur-Anit qe ka qenë "emri an el-mauruf ue nehji an el-munker" qe ne shqip mund ta perkthejme brutalisht "urdhero (udhezo) te miren dhe ndalo te keqen (udhezo te largohen nga e keqja)". Nën këtë kornize te gjithë dijetaret nuk e kanë pare botën me lentet e materializmit  pasi shumica e këtyre dijetarëve kanë qenë asketik.

e gjithe teknologjia bashke me sistemin edukativ e institucional qe ne kmei sot jane te gjitha vepra te perendimit ose civilizimit perendimor te filluar ne kohen e quajtur "renaisance", qe un nuk e di kur fillon dhe vazhdon ne ditet tona.

A do luaje rol Islami ne teknologjine bashkekohore?
Studiues perendimore bejne fjale per nje "Renaisance of Islam" qe ka nisur keto 50 vitet e fundit. Koha do na e tregoje se cdo ndodhi.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Hektori ne 29-02-2008, 19:55:08

    Kurani është fjalë e Zotit, në të cilin përfshihen të gjitha librat e shenjë të cilat janë poashtu fjalë e Zotit.
    Në Kuran nuk ka kundërthënje, prandaj edhe është mrekulli.
                Hektori
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Dalber ne 29-02-2008, 20:04:47
    Kurani është fjalë e Zotit, në të cilin përfshihen të gjitha librat e shenjë të cilat janë poashtu fjalë e Zotit.
    Në Kuran nuk ka kundërthënjë, prandaj edhe është mrekulli.
                Hektori

ma shpjegon pak cfare eshte "kunderthenia" nese ka mundesi?
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Hektori ne 02-03-2008, 10:33:32

   ma shpjegon pak çfarë është "kunderthenia" nëse ka mundësi?
   ------------------------------------------------------------

   Në bibel gjejme shumë kunderthanje te cilat, bejne konfuze kuptimin e tijë (per shkak te nderhyrjes se njeriut), nderkaq ne Kuran keso dukuri nuk ekzistojne.
   Une po supozoj se e ke te qarte per cka e kame fjalen.Secili mund t`i vrej keto difekte, nese shiqohet me kujdes.
          Hektori
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: berina ne 03-04-2008, 23:07:09
Të dyja, Bibla dhe Kur'ani, janë fjale te Perendise. Ne te dyja ka shumë urtesi dhe udhezim për njeriun.

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 12-05-2008, 12:31:34
Besoj se te dyja predikojne per moralin dhe asnjera nuk thote se duhet te ndryshojme besimin per te kenaqur egon e nje pushtuei te besimeve te ndryshme.Me vjen turp kur ndigjoj nje besimtare  shqipetar kur per ta ndjere vehten te plote ne besimin e tij ta quaj veten Turk ose Grek.Serbia ,Shqiperia,Bullgaria,dhe Greqia,ne mesjete pothuajse te gjitha kishinbesimin Ortodokx dhe te gjithe ishin ne lufte me njeri tjetrin.Turqia ishte armiku i te gjitheve bashke!Nga pushtuesi,shpesh ka dhe perfitime ,pasi behesh me te dhe fuqizohesh per te shtypur ato me te cilet ke luftuar me pare.Kesshtu beri dhe Greqia per tju kundrvene bullgareve dhe serbeve,po keshtu bene dhe shqipetaret per tju kundervene atyre.Poblemi eshte se shqipetaret u asimiluan prej Turqise.Ndjehej krenari te ishe Turk?Nuk ka ndonje gje te keqe te jesh turk, serb,bullgar amerikan e kinez,secili eshte nje komb me vete, secili ka vlerat e tij,por te quhesh nje tjeter per te braktise indentitetin tend eshte turp.Neve jemi shqipetare me gjithe te mirat e te keqijat qe kemi dhe ne besimin tone autentik te misionareve te pare.Pa fyer asnje menyre besimi,them me bindje se tre fe e kane percare popullin tone.Toleranca eshte nje shpikje ajo s'eshte evertete.Shikoni faktin me elementare sa, martesa kemi ne besime te ndryshme?Po vazhduam keshtu keni per te par qe do te dalin dhe ide qe ne qeverisje te kete raporte sipas besimeve!Nuk di nese eshte e moralshme qe nje komb  qe ka formuar identitetine tij ne besimin e kerishter per 1500 vjet te konsiderohet sot per shkak te nje pushtuesi te perbashket,nje popull me identitet te formuar nga besimi isalanmik.Turqia nuk me rezulton te kete pase si ide islamizimin se po te ishte keshtu do ti kishte prishur te gjitha kishat.Ajo s'pat pune me to dhe ne Stamoll.Ajo e ushtroi ket politike atje ku i dhuhej percarja e  per te gjete burim luftetaresh per te luftuar lirine e kombeve te tjera.Sot nuk kam te drejten te gjykoj popullin tim per kete gabim te tije, pasi duhet te jem ne pozitat e tij ne ate periudhe.
Sa na ka kushtuar dhe sa na kushton akoma kjo te gjithe edime por ato qe predikojne sduan ta pranojne,biles shkojne deri aty sa ta quajne tabu te diskutosh per idene e ndryshimit te lire te besimit,ndjehen keq kur flitet per identitetin,hedhin tym duke ngritur vlerat e pushtuesit (si shtet formues etj)duke iquajtur shqipetaret nje popull qe u ngrit dhe u riformuan prej tyre.jo zoteri ,nese i referohemi popujve te tjre qe i shpetuan poshtimit otoman do te shikojme se kemi mbetur shum mbrapa pra, kemi humbur.
Sot kosovaret nese te shohin se je ortodox te thone se paske fene e shkaut(armikut)por harruan se shka ka qene per to dhe kur ishim te te njejtit besim.Si mund te hedhim poshte besimin e Anastasit te Pare qe lindi ne Durres ne 435 dhe ishte perandor deri ne Kostandinopoje,e me pas Mihal Engjell Komneni,Aleksandi i Madh qe nenen, Olibin e kishte shqipetare,Pirron puro shqipetar, Gjonin e Gjergj Kastriotin, Moisiun e Muzakajt,Gjergj Balshajn,Topiajt,Leken dhe Pal Dukagjinin etj.Cfar mendoni ti veni shkelmin kontributit te tyre per interesa te dobta ne pozita inferiore me pushtuesin.Jo kurr,te tjere Balshaj te tjere Kastriote te tjre Muzakaj do te dalin perjetesisht nga ky vend deri sa nje dite morali te vije ne vendin e vet.Tashme Shqiperia dhe Kosova ka hyre ne fizonomine e asaj qe enderruan te paret tane, e tashme na mbetet ne te kemi guximin dhe burrerine te vendosim ne vend dhe moralin e hunbur.Nje gje eshte e sigurte qe Shqiperia do te shkoje me mire, duke pase nje basim ate te Europes.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 12-05-2008, 18:45:57
asnjera.
bibla jane historira pagane te permbledhura edhe zgjodhen cila ju duhesh per te ndjekur nje fe.ska te bej fare me zotin.
kurani po ashtu perralla.
te dyja sjane fjale zoti por fjale udheheqesi qe te bashkonte njerezit.edhe te dya nuk perpiqen me ca flasin.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 17-05-2008, 11:46:26
Citim
asnjera.
bibla janë historira pagane te permbledhura edhe zgjodhen cila ju duhesh për te ndjekur një fe.s'ka te bëj fare me zotin.
kurani po ashtu përralla.
te dyja sjane fjale zoti por fjale udheheqesi qe te bashkonte njerëzitë.edhe te dya nuk përpiqen me ca flasin.

Po mire mor djale ,por njeriu do te zhvillohet ,edukohet ne baze te nje kodi,dhe nje makine e prodhuar ne fabrike ka nje stem qe e ben ate te dalloje nga te tjerat.Ps "BENZ" "FIAT"etj po ti cfare kulture edkukative ke?!!!!Markesiste Leniniste.Po te heci mbaje.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: M.SHKODRANI ne 17-05-2008, 12:01:43
Labiku dukesh dhe nga shkrimi qe ke ne profil se kush je or dua te them diçka. Nje njeri qe don te kundershtoje diçka mundohet te gjeje argumente te kunderta per ta. Edhe ateisti qe eshte ateist ka ato argumentet e veta qe sipas tij e mbeshtesin menimin e tij. Ti mundohesh te hiqesh si ateist por edhe ate nuk e ben dot.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Aida ne 17-05-2008, 13:40:31
Sa i përket nenshkrimit Labikut qe ka venduar te profili, është thjeshtë shprehje e pakenaqesise se ia fshiva unë disa ditë me pare ca shkrime tek Forumi Islam.

Këtë qe e shkruaj vlen tani si për Labikun, njeashtu edhe për te tjerët!
Ky Forum nuk është FORUM ISLAMIK, po është Forum Shqiptar ku ka te integruar edhe Kendin Fetar për diskutime konstruktive dhe debata me qëllim te ritjes se tolerances fetare mes komuniteteve të ndryshme, njohjen e feve te njëri-tjetrit dhe shkembim informacionesh mes besimtareve.
Çdo postim ne Kendin Fetar i cili përmban fjalor te ulet, fyerje ndaj besimit(cilado fe qoftë!), librave fetare, Profeteve, Zotit etj do të fshihen nga Stafi pa paralajmerim!
Ditën qe jeni rregjistruar ne këtë forum keni akceptuar rregulloren e Zeri YT!
Jeni te ftuar te diskutoni me argumenta dhe me edukate pa perdor fjale banale dhe fyerse!

Ne rast se lind ndonjë pakenaqesi në lidhje me moderimin (fshirjen/editimin e shkrimeve), jeni te ftuar te kontaktoni moderatorin përkatës me mesazh privat, ose te postoni tek tema  --ANKESA--  (http://www.zeriyt.com/zeriytcom/ankesa-t14231.0.html) dhe Administratoret do ta shqyrtojne Ankesen tuaj. Me rëndësi, lexoni ju lutem postimin e pare te temës Ankesa para se ta shkruani pakenaqesine tuaj!

Jeni gjith te lutur qe te diskutoni qete dhe me mirekuptim, kjo për te miren e gjithëve! Ju falenderoj paraprakisht!

Labiku, nënshkrimi yt është ofendues për gjith Stafin e Zeri YT sepse nuk e pasqyron te vërtetën. Mos e akuzo gjith Forumin kur problemi ishte se ti e teprove, dhe unë e bëra detyren time qe ti mirembaj temat. Për me shumë mund te me kontaktojsh me MP, ose shkruaj tek tema e Ankesave!

Për ata te cilët e kanë harruar, lexoni edhe një here Rregulloren:
http://www.zeriyt.com/rregullorja.htmPërshëndetje!

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 17-05-2008, 20:19:08
Po mirë mor djalë ,por njeriu do të zhvillohet ,edukohet ne baze te një kodi,dhe një makine e prodhuar ne fabrike ka një stem qe e bën atë te dalloje nga te tjerat.Ps "BENZ" "FIAT"etj po ti çfarë kulturë edkukative ke?!!!!Markesiste Leniniste.Po të heci mbaje.
as marksist e as lenist jam shqiptare.e dua vendin tim edhe populline time por ca njerez qe sduan veten e tyre skam cti beje une.jam per nje shqiperi te vecante jo te te ndjek kulturen e botes si qener te vegjel.kaq kisha edhe me ecen
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 17-05-2008, 20:20:40
Labiku dukesh dhe nga shkrimi qe ke ne profil se kush je or dua te them diçka. Një njeri qe don te kundershtoje diçka mundohet te gjeje argumenta te kundërta për ta. Edhe ateisti qe është ateist ka ato argumentet e veta qe sipas tij e mbështesin mendimin e tij. Ti mundohesh të hiqesh si ateist por edhe atë nuk e bën dot.
ste tha njeri jame ateiste apo ca feje jame une.pa merak ti bucko jam shqiptare u ajo eshte feja ime.sjam as arabo as greko si ca e ca.nuk jame kunder asnje feje por kur cenoni identitetin tuaje shqiptar se jeni fanatik si femije nje fjale goje do e themi edhe do e themi.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 17-05-2008, 20:23:22
Sa i përket nenshkrimit Labikut qe ka venduar te profili, është thjeshtë shprehje e pakenaqesise se ia fshiva unë disa ditë me pare ca shkrime tek Forumi Islam.

Labiku, nënshkrimi yt është ofendues për gjith Stafin e Zeri YT sepse nuk e pasqyron te vërtetën. Mos e akuzo gjith Forumin kur problemi ishte se ti e teprove, dhe unë e bëra detyren time qe ti mirembaj temat. Për me shumë mund te me kontaktojsh me MP, ose shkruaj tek tema e Ankesave!

por e ke gabim ti moter se une u pergjigja kur ai buckua aty perpjete me ofendoi.prandaj mos bej sikure e fillova une aman se sna u prishe puna shume jo fshije bej cte duashe.
por thuaje ca eshte e drejta mos i hajde verdalle o jo se as mua smu prish puna e as ty.se forum eshte do flasim kemi opinione te ndryshme.neqoftese doni te hidhni e mos te prisni jeni femije.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 17-05-2008, 20:24:23
thoni ate qe eshte ky nuk eshte forum shqipttar por islamik ne te vertete.
megjithate le te jete un jam shqiptar edhe do flas si shqiptar po ju ofendova arabine memedheun e ca e cave na falni e.kerkojme falje ok.
hajde diten e mire
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: M.SHKODRANI ne 17-05-2008, 21:33:52
Kesthtu eshte kur i jep vlere femijes dhe i kthen pergjigje me mire lere te ladroje si te doj ai. Jepi ladro se do mesosh te ecesh.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 17-05-2008, 23:59:31
ti e gjete
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 18-05-2008, 00:42:59
O Labik -Po mos u merzit.te pakten nga une.Une te kam bere nje vrejtje per dialektin si nje prind dhe me prindin nuk te ngel hatri kurre.Per kete te dhashe shembullin e djelit tim qe besoj se eshte ne moshen tende.Tani je i nxehur por kur kohet do te kalojne dhe pozicioni yt ne shoqeri do te jete i sferave me te zgjedhura,e ti do te lundrosh ne diskutime te hapura lirshem,e ndoshta une nuk do te jemme ne kete bote ti ke per te me kujtuar se sa mir kam bere per kete verejtje.Ciao.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 18-05-2008, 00:53:29
Me fal se harrove te te sqaroje dhe persa i perket edukimit.Qe ti je Shqipetar as e vej ne dyshim,qe je patriot me pelqen shume,por te bojkotosh cdo lloj kodi edukimi eshte propetum mobile.Perjetesisht njeriu eshte edukuar ne baze te kodeve.Dhe ne lojra duhet nje teori nje variant si ne shah,futboll etj.Jasht ketyre kodeve njeriu edukohet ne menyre bastarde dhe kjo nuk formon karaktere te qendrueshem dhe te ben te stonosh ne mardhenie me te tjeret.Une jam me ty qe eshte me i rendesishem kombi se feja, ide e hedhur nga Pashko Vasa per te bashkuar popullin kunder pushtuesit. Dhe ky ishte laik.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Konjaku ne 18-05-2008, 02:52:52
Labik shum qesharak mor vella mos u bej te tallen tjeret me ty pse smendon fare ? Thot qe jam shqiptar as ... as ...
PO TI A DI TE BESH DALLIMIN MES KOMBIT DHE FESE a e di qe cdo njeri ka nje komb dhe nje fe dhe te dyja rrijne bashke dhe pa njeren nuk shkon as tjetra...
Kaq kisha une mos u bej LOLO te qeshin te tjeret me ty me vjen keq..
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 18-05-2008, 05:03:35
as nuk qesh dote njeri me mua e as sme ul dot njeri.por me vjen keq edhe inat qe shume njerez sidomos shqiptare sote i laviren botes edhe bejne si fanatik femijesh.ska te beje me edukimin tim me quani injorant apo ca te doni por e para shikohuni ne pasqyre.se dy fjale qe i them si them sepse i kam inate shqiptaret qe jane shume fetare edhe sduan tja dine per vendin e tyre por e them se me vjen keq.nuk vete ti them botit pse ben ti keshtu por i them njeriut tim.edhe me ate mendim jam me keta idjotat qe na duan te na vishen si arab edhe me keto budalliqe qe vetem nje femije fanatik ben.biles kame pare benin kenge thojnin lufto per allaun edhe islamin edhe kundra amerike e ca ke ti budalliqe.keta njerez jane injorant edhe kaluar injorances shikojne endrra me sy hapur.edhe kete e theme si per krishtere e mysliman sepse e keni lene njerezit e tu pas krave me keto budalliqe.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 18-05-2008, 12:10:37
Tashme Labik ke hyre ne linje.Kerkush nuk mund tetallet me ty.Ti ke nje vlere qe te madhe qe te tjereve ketu i mungon.Je i vertete,i sinqerte,nuk perpunon asgje kur shprehesh dhe kjo te jep siguri dhe dinjitet.Deri ketu bravo!Nje njeri i mirefillt merre nga feja ate qe eshte e domosdoshme per te.Ps.Pjesene edukimit shpirterore.Kjo eshte e domosdoshme pasi te duhet nje kod nje menyre sjelljeje per te komunikuar dhe per te bashejetuar me te tjeret.Ne kohen e Zogut kishte mesim fetar ne shkolle,apo tek suorat italiane,apo ne medrese.Ne kohen e komunizmit u be lenda e edukimit dhe kjo sipas nje kodi (Normave te idealit komunist)i cili hidhte vrere mbi menyrate tjera te edukimit te njeriut.E kshtu sot ne kemi nje bashkesi te keq edukukuar,patrialkae,te ashper,nuk pranon asnje fyerje,nuk e mat ate por duke u ndjere i prekur ne sedren e tij tashme te semure,hidhet te hakmerret pa menduar se ku perfundon e sa zgjat ky sherr,thjesht se e drejta per momentin qendron ne anen e tij.Por une mendoj se ti shokun nuk e zgjedhur me qellim qe ti gjesh nje shkak qe ai te gaboje dhe ti me pas te konfliktohesh me te vetem se ke te drejte.Raste tetilla ka sa teduash Dhe kafshet nuk kane te dyja faj,por perse jane te pa edukuara atu grinden pernjehere.Atehere njerezit per tu dalluar nga kafshet kan krijuar Kode te bdryshme edukim qe te japin mundesine te ruash qetesine,  te shikosh fyerjen ne nje kend tjeter.-Ps.Per se shoku veproi keshtu,nga nuveli i ulet edukativ,?I nxitur nga te tjere,apo nuk ka qene ne gjendje te kuptoje repliken.Pra nga ky shembull kuptojme se kodet jane te domosdoshem.Ne kohen e diktature te gjitha problemet si ekonomike dhe sociale i mori persiper shteti.Ky te fuste ne pune ne menyre te seleksionuar,ne shkolle seleksionuar,te martonte me lidhje seltive (politike)nepermjet organizatave kontrollonte nivelin ekonomik te familjeve.Pra per cdo problem ti do ti drejtoheshe organit shtetror.Keshu humben nje ser virtytesh te njersve te cilet tashme nuk donin me dite si e ka hallin shoku,komeshiu,a ka buke a ka veshje,apo donje fajale te mgrohte per te gjete shpetim lidhja shpirterore hubi kuptimin e vet.Te gjithe u kthyen ne kompiutera qe mbanin mardhenie vetem me kompiuterin qendror.E sot s'dime te falim nje lek, nje fukarai te vertete.Kam nje plake me ngjyre ketu 82 vjece.Ben pjese ne nje komunitet prej 50 familjesh dhe vetem une kam 30 vjet qe e mbaj me buke.Pra per te kultivuar virtytet e per te zbukuruar pjesen shpirterore te njeriut sherben feja.Provo te shkosh nje here ne kishe dhe te ndjekesh nje rit fetar,Do te gjesh njeres te veshur mire qe ndexin qeri,dhe qe i drejtohen ikonave per tu lutur per problemet qe kane dhe per ceshtje madhore kerkojne ndihmen e priftit i cili me nje menyre te admirueshme do ti gjeje zgjidhjen.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: labiku ne 18-05-2008, 18:56:30
u kam vajtur ne kishe e ne xhami.edhe e di mire ceshte feja sote.shkurt e bukur eshte politik.shikoj mire cjane.shikojme e historine si njerezite tane behen ekstremista na te dyja anet sa jemi ndare jemi bere copa.nuk urreje fene por skam besim ke porifta e hoxha edhe njerezit shume besimtar sepse qorrojne veten me qellim.
por sjam ketu per te ndare njerezit si te gjith thash opinionin tim edhe ca kelyshave te arabit si pelqeu.sme prish pune mua shume jo.u sa te jem gjalle kete mendje nuk e heq sepse e dua popullin tim edhe sdua te sho me ndarje edhe budalliqe sepse behemi shume fanatik edhe sic thashe me pare qorrojme veten.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 30-06-2008, 16:29:01
Kisha katolike nuk betohet më për vërtetësinë e Biblës
Nga Ruth Gledhil, korrespondent fetar i gazetës “The Times”, më 05.10.2005

Hierarkia kishtare e Kishës Katolike ka publikuar një dokument mësimor që instrukton besimtarët se disa pjesë të biblës në fakt nuk janë të vërteta. Peshkopi katolik i Anglisë, Uelsit dhe Skocisë po paralajmërojnë pesë milionë adhurues të tyre, si edhe të tjerë që merren me studimin e shkrimeve të shenjta, që nuk duhet pritur “saktësi absolute” nga Bibla.“Nuk duhet të presim që të gjejmë në Shkrimet e Shenjta saktësi të plotë shkencore apo përpikëri absolute historike”, thonë ata në 'Dhurata e Shkrimeve të Shenjta'.Disa të krishterë duan që, krahas teorisë së Darvinit të evolucionit në shkolla, të mësohet edhe një interpretim i fjalëpërfjalshëm i krijimit siç qëndron në Gjeneza, duke besuar që “konstruksioni inteligjent” është një teori po aq e mundshme për atë se si është krijuar bota. Por, 11 kaptinat e para të Gjenezës, në të cilat paraqiten dy tregime nganjëherë kontradiktore rreth krijimit, janë ndër ato për të cilat peshkopët katolikë të këtij vendi insistojnë që s’mund të jenë “historike”. Në rastin më të mirë, thonë ata, ato mund të përmbajnë “gjurmë historike”.Ky dokument tregon se sa larg ka shkuar kisha katolike që nga shekulli 17, kur Galileo qe dënuar si heretik për përçmimin e një besimi pothuaj universal në frymëzimin hyjnor të Biblës duke mbrojtur pikëpamjen e Kopernikut mbi sistemin diellor. Vetëm një shekull më herët, Papa Pija i dhjetë dënoi dijetarët modernistë katolikë të cilët adoptuan metoda historiko-kritike për analizimin e literaturës së lashtë të Biblës...Peshkopët thonë që Kisha duhet ta paraqesë ungjillin në mënyra “të përshtatshme me ndryshimin e kohës, të kuptueshme dhe tërheqëse për bashkëkohësit tanë”.Bibla është e vërtetë në pasazhet që kanë të bëjnë me shpëtimin njerëzor, thonë ata, por vazhdojnë:”Nuk duhet të presim saktësi të plotë nga Bibla në të tjera çështje jofetare”.Ata vazhdojnë më tutje duke dënuar fundamentalizmin për “intolerancën e papajtueshme” dhe duke paralajmëruar për “rreziqet domethënëse” të përfshira në qasjen fundamentale.“Një qasje e tillë është e rrezikshme, për shembull, kur njerëzit e një kombi apo grupi shohin në Bibël mandat për epërsinë e tyre, madje e konsiderojnë që Bibla u lejon atyre të ushtrojnë dhunë kundra të tjerëve”...Si shembuj të pasazheve të cilat s’duhet marrë në kuptimin e fjalëpërfjalshëm, peshkopët citojnë kaptinat e hershme të Gjenezës duke i krahasuar ato me mitet e hershme rreth krijimit nga të tjera kultura, posaçërisht ato të Lindjes antike. Peshkopët thonë se është e qartë që qëllimi primar i këtyre kaptinave ka qenë për të ofruar mësim fetar dhe se ato s’mund të përshkruhen si shkrime historike.Ngjashëm, ata përgënjeshtrojnë profecitë apokaliptike të Zbulesës, librit të fundit të Biblës krishtere, në të cilën shkruesi përshkruan punën e Jezusit të ringjallur, vdekjen e Bishës dhe gostinë dasmore të Krishtit.Peshkopët thonë:”Një gjuhë e tillë simbolike duhet të respektohet për çfarë është dhe nuk duhet të interpretohet drejtpërdrejt. Nuk duhet të presim të zbulojmë në këtë libër detaje rreth fundit të botës, rreth asaj se sa do të jenë të shpëtuar dhe se kur do të vijë fundi”.Në parathënien e dokumentit mësimor, dy katolikët më të mëdhenj të vendit, kardinali Murphy O’Conor, kryepeshkop i Westminsterit, dhe kardinali Keith O’Brien, kryepeshkop i St. Andru dhe Edinburgut, shpjegojnë kontestin e tij. Ata thonë që njerëzit sot po kërkojnë atë që e vlen, që ka vlerë të vërtetë, diçka që mund t’i besohet dhe çfarë vërtet është e saktë.Mësimi i ri është publikuar si pjesë e kremtimeve të 40 vjetorit të Dei Verbum, Këshillit të Dytë të dokumentit të Vatikanit, që shpjegon vendin e shkrimeve të shenjta në shpallje...

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 30-06-2008, 16:30:29
...
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 04-07-2008, 16:54:02
...
Mua me pëlqen islamizmi se muslimanet betohen :Për Kuarn.....Për turqeni....ndërsa i biri  i Hoxhes tauj,Enveri  betohej: Për ideal te partise dhe i futi kazmen të gjitha feve,ne baze te edukimit dhe dashurisë islame qe e kishin predikuar ne shtepi.Të jeni te sigurtë qe Enveri do të bëhej Hoxhe kur u kthye nga Franca si  ati.Kjo ishte dhe dëshira e Anese.Por ai desh te ishte me madheshtor.Kur pa se nuk kishte asnjë diference me komunizmin,(diktator për diktator,o si them unë o vdis,me shpate ato me shpate ky)atëherë ai vendosi te bëhej shenjtore i kësaj dege qe sipas rradhes i bie te jetë mbas Trimit Bektash qe si paraardheit e tij Aliu etj kur pa se korri suksese me shpate ne dorë,doli ne vete dhe u be shenjtor.Pra kjo fe te bën shenjtor sipas sukseseve qe te jep shpata.E përse të mos e provoj dhe unë?

Interesant une shkruaj (P)aty del smily.Edhe kjo sme kishte ndodhe ndonjehere.

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Berni ne 04-07-2008, 17:30:57
Hiq 2 pikat qe ke vendos para P dhe do ta shikosh qe nuk do dali ikona, hahaha me bere me qesh.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 04-07-2008, 23:43:37
O Berno tashti le të rri aty ku është se e vuni Zoti me doren e vet.Hahhhaa.Po dy pika ka dhe me poshte, përse nuk u bo dhe aty?
Të pedershendes.Anesti
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 05-07-2008, 15:37:49
Disa pyetjeSi muslimanë jemi të detyruar të pyesim:1. Cila Bibël apo libra janë të frymëzuara? A është kjo Ortodokse Greke, Katolike, Protestante, Etiopiane, Kopte apo Siriane? Ju lutem mbani mend se këto përmbajnë numër të ndryshëm librash. Kjo nuk është vetëm “Oh! Këto janë përkthime të ndryshme”.


2. Si mund t’i besojmë traditës Kishëtare kur vetë ajo nuk mundet vetës t’ia sigurojë një grumbull librash të besueshëm e të denjë për ta quajtur Bibël?


3. Pse duhet t’i besojmë Kishës e cila nuk është në gjendje të prodhojë një grupazh dorëshkrimesh përgjatë shekujve, në të cilat mund të gjejnë mbështetje në vend të supozimit për të gjetur se cili variant është origjinali?


4. Si ta dimë që Jezusi tha atë që është në Bibël, pasi nuk ka mënyrë për ta vërtetuar se si janë transmetuar fjalët e tij? Ky është njëri nga argumentat më të mëdhenj të tradicionalistëve islamë kundër shkrimeve të vjetra, të cilat kanë të bëjnë me Isra’iljate. Dhe këto janë refuzuar tërësisht për qëllime shumë të qarta.Dhe nëse misionarët e Krishterë nuk mund t'u përgjigjen këtyre pyetjeve, nuk është me vend që Bibla të quhet dokument i besueshëm. Ndaj, një dokument i pasigurt nuk ia vlen të quhet ‘Shkrim i shenjtë'.


Një hadith (sh. ehadith) përbëhet nga dy pjesë: metn-i (teksti) dhe isnad-i (zinxhiri i transmetimit). Teksti mund të duket i logjikshëm dhe i arsyeshëm, por që të jetë i pranueshëm ai duhet të ketë një isnad autentik me transmetues të besueshëm. Abdullah ibn Mubarek (v.181 H), një nga mësuesit e famshëm të Imam el-Bukharit, ka thënë:“Isnadi është pjesë e fesë. Po të mos ishte isnadi, kushdo do të thoshte çfarëdo që do të dëshironte.”1‘Hadithi’ i krishter është i përbërë nga metn-i (teksti), por nuk ka isnad (zinxhir transmetimi). Pa isnad, siç ka thënë Abdullah ibn Mubarek, kushdo mund të pohojë ç’të dojë duke thënë më pastaj se kjo thënie vjen nga një burim i besueshëm. Burimet në rastin e ‘hadithit’ i krishter janë apostujt, e së voni Etërit e Kishës. Por, si mund dikush të jetë i sigurt se ‘hadithi’ i krishter nuk është i përzier me pavërtetësi në mungesë të një isnadi të vërtetë dhe një verifikimi të tij?Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 06-07-2008, 13:31:04
Bibla esjte shkruar nga ato qe dinin te shkruanian,ne baze te deshmitareve si Luka, Marku, Gjoni,etj.Si lindi Kurani nuk u morrr vesh,e aq me teper se ju dha per ta lexuar Muhametit qe deri ne 40 vjec nuk dinte shkrim e kendim.(ketu thuhet se qendron dhe shenjteria e tij)
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 06-07-2008, 15:38:56
A nuk mjafton qe krijusesi i tokes e qieve me aq perpikmeri te mund ta bente Muhamedin te lexonte a eshte me e veshtir kjo apo krijimi i tokes dhe i vet njeriut qenjes me te persosur
Mjafton per zotin tim dhe tendin te thot nje gjej behu dhe ajo do te behet ashtu siq do Ai i madherishmi i vetem qe nuk tjeter pos tij dhe nuk mund ti pergjasoj askush e me posht mund te shohehs fakte nga Kurani.

Argumentet logjike:

1. Fakti që Kurani i Ndershëm përmban shkenca të ndryshme brenda tij, megjithëse njeriu të cilit ai iu shpall ishte analfabet që nuk dinte shkrim e lexim, dhe as që kishte shkuar ndonjëherë tek ndonjë mësonjës apo shkollë.
Prej këtyre shkencave të përmendura në Kuran është: Astronomia, Historia, Legjislacioni dhe Drejtësia, Politika dhe Strategjia luftarake.
Përmbajtja e Kuranit këto shkenca të ndryshme është argument i fortë se ai është Fjalë e Allahut të Lartësuar dhe shpallje nga Ai, pasi që është absurde që të gjitha këto shkenca të burojnë nga një njeri analfabet i cili nuk di shkrim e këndim.

2. Allahu i Madhëruar, Shpallësi i Kuranit i ka sfiduar me të njerëzit dhe xhinët nga të përpiluarit e një libri si ai, me Fjalën e Tij: “Thuaj: Sikur të mblidheshin njerëzit dhe xhinët së bashku që të sillnin një Kuran si ky, ata nuk do të mundnin edhe sikur të ndihmonin të gjithë njëri-tjetrin.” [El Isra: 88].
Ashtu si dhe ka sfiduar oratorët dhe gjuhëtarët arab nga të përpiluarit e dhjetë sureve si ai, madje të një sureje të vetme, por ata u sfiduan dhe nuk mundën ta bënin këtë gjë.
Ky ishte argumenti më i madh dhe prova më e fortë se Kurani është Fjalë e Allahut dhe në asnjë mënyrë nuk është fjalë e njeriut.

3. Fakti që Kurani përmban një numër të madh njoftimesh të fshehta, disa prej të cilave kanë ndodhur ashtu si ka thënë ai, pa shtuar dhe pa pakësuar asgjë. Shembull për këtë është njoftimi i tij se Romakët do të triumfonin mbi Persët pas disa vitesh nga zbritja e atij ajeti, ndërkohë që romakët ishin të mundur nga persët dhe të nënshtruar para atyre. Nuk kaluan nëntë vjet, veç kur romakët i mundën persët. Allahu i Lartësuar për këtë ka thënë: “Elif, lam, mim. Romakët u thyen, në tokën më të ulët (në Sham), por ata pas humbjes do të jenë fitimtarë, brenda nëntë vjetësh.” Er Rrum: 1-4].
4. Përderisa Allahu i Madhëruar ka zbritur edhe libra të tjerë tek pejgamberë të tjerë përveç Muhamedit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!), si Teuratin të cilin ia ka zbritur Musait dhe Inxhilin të cilin ia ka zbritur Isait (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi ta!), atëherë nuk mohohet që Kurani të jetë zbritur nga Allahu ashtu si edhe librat e mëparshëm. A ka gjë të paimagjinueshme që Kurani të ketë zbritur nga Allahu?! Sigurisht që jo. Përkundrazi, logjika e aprovon me forcë dhe e konsideron të detyrueshme shpalljen e tij.

5. Paralajmërimet e Kuranit janë mbikqyrur me kujdes dhe ato janë vërtetuar ashtu si janë parashikuar. Ashtu si dhe janë studiuar tregimet e tij për të kaluarën dhe kanë dalë në përputhje me atë që ai ka thënë. Po kështu janë provuar ligjet dhe dispozitat e tij dhe kanë dhënë rezultatet e pritura prej sigurisë, krenarisë, nderit, dijës e mirënjohjes, gjë për të cilën tregon shteti i Halifëve të drejtë (Allahu qoftë i kënaqur me ta!). Madje edhe ne vetë e kemi parë atë ndodhi me Arabinë Saudite në një kohë kur siguria kishte humbur në të gjithë tokën e Hixhazit, rrëmuja dhe trazirat kishin përfshirë vendin, vjedhjet dhe vrasjet ishin shtuar sa që pelegrinët nuk ishin të sigurtë për pasurinë dhe jetën e tyre. Por menjëherë me shpalljen e Arabisë Saudite shtet të Kuranit, ato vende i mbuloi siguria e gjithanshme, si shembulli i të cilës nuk kemi parë veçse shtetin e Halifëve të drejtë (Allahu qoftë i kënaqur me ta!).

E çfarë argumenti dhe provë më të madhe se kjo kërkohet për të vërtetuar se Kurani është Fjalë e Allahut dhe shpallje e Tij të cilën ia ka zbritur krijesës së Tij më të mirë dhe vulës së Lajmëtarëve e të Dërguarëve të Tij (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të gjithë ata!)?!

 

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 08-07-2008, 12:41:07
Shkenca ka vertetur se njeriu eshte shum i vogel per te gjykuar mbi krijimin e tij.E pra le te marrim nga feja ate qe eshte konkrete edukomin per dashurin respektin rritjen e virtyteve njerzore.Te tjerat nuk ke mundesi asti as une pasi dhe te tjre me te zot nuk munden ta shpjegojne cka ndodhi para 2000 vjetesh,dhe nuk po munden me shpjegu dhe se cfar do te ndodhe pas nje oere!
Jam kurioz Uithmani te di se cfar objektivi i ke vene vetes per tu bashkuar me komunitetin perendimor?Cfar standartesh te duhen ty per tu akopiuar lehtesisht me to?
Te intereson politika rajonale dhe i perkushtohesh asaj,pra me komunitetet qe ke mardhenie dhe objektiva?
Si e shikon faktin e hyrjes se Shqiperise ne Nato?
Si e shikon ti kontributin e shqiperise me forca paqeruajtese ne Afganisrtan etj.Si e shikonti synimin amerikan per zhdukjen e diktaturave dhe vendosjen e demokracive liberale ne vendete lindjes se mesme?
Si e shikon prezencen e Amerikaneve ne Kosove?Si e parashikon ti ne te ardhemen e larget pas 50 vjeteve raportin e religioneve ne Shqiperi dhe ne Europe ap odhe ne SHBA> Po ta kerkoj ty dhe do te provoj ta hape dhesi teme ne vete.Te pershendes Anesti.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 09-07-2008, 19:36:06
Shkenca ka vertetur se njeriu është shum i vogël për te gjykuar mbi krijimin e tij.E pra le të marrim nga feja atë qe është konkrete edukomin për dashurin respektin rritjen e virtyteve njerzore.Të tjerat nuk ke mundësi asti as unë pasi dhe te tjre me te zot nuk munden ta shpjegojnë çka ndodhi para 2000 vjetësh,dhe nuk po munden me shpjegu dhe se cfar do të ndodhë pas një oere!
Ne fen islame gjithqka eshte e vertet dhe konkrete sepse ende nuk ka nderhy dora e njeriut e te sjell gjer te shpikura e te paverteta siq esht rasti me Inxhilin dhe me tewratin.
 Kjo për mua dhe gjith myslimanet nuk është e vërtetë Kurani na sqaron shum gjëra edhe me larg se dy mij vite gjthiashtu ka sqaruar edhe gjëra qe do të vijn ne të ardhmën mund te sjell fakte e disa i ke me sipër. Gjithashtu është Kurani qe na tregon para 14 shekujsh se toka ishte e tera e mbuluar me ujë qe tek ne shek 20 u vertetua nga shkenctaret ,gjithashtu Kurani tregon për fazat e zhvillimit te foshnejs ne miter para 14 shekujve kur nuk kishte mikroskop dhe asnjë lloj teknike për ket zbulim e shum e shum gjëra te tjera. Shkenca mund te zbuloj qfardo por nëse nuk esht ne përputhje me Kuranin lirisht mund të themi se është e pavertet siç ishte teoria e Darvinit për krijimin e njeriu qe e la shkencen 100 vite mbrap dhe prap erdhen ne përfundim se ishte e tera gabim ajo qe tha darvini ky ishte vetëm njeri prej shembujve.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 09-07-2008, 19:56:58
Jam kurioz Uithmani te di se cfar objektivi i ke vënë vetes për tu bashkuar me komunitetin perendimor?Cfar standartesh te duhen ty për tu akopiuar lehtesisht me to?
Të intereson politika rajonale dhe i perkushtohesh asaj,pra me komunitetet qe ke mardhenie dhe objektiva?
Si e shikon faktin e hyrjes se Shqipërisë ne Nato?
Si e shikon ti kontributin e Shqipërisë me forca paqeruajtese ne Afganisrtan etj.Si e shikonti synimin amerikan për zhdukjen e diktaturave dhe vendosjen e demokracive liberale ne vendete lindjes se mesme?
Si e shikon prezencen e Amerikaneve ne Kosovë?Si e parashikon ti ne te ardhemen e largët pas 50 vjeteve raportin e religioneve ne Shqipëri dhe ne Europe ap odhe ne SHBA> Po ta kerkoj ty dhe do të provoj ta hape dhesi teme ne vete.Të përshëndes Anesti.

Spari n jam një i ri 18 vjeqar nuk merrem edhe aq me politik  mirpo me at qe di do mundohem te jap mendimin tim dhe ky është vetëm mendimi im e jo i fes Islame.
Ne myslimanet e kemi vetëm njer rrug dhe vetëm at pretendojm ta ndjekim me aq mundsi sa kemi sepse Zoti nuk na ngarkon me at qe ne nuk kemi mundsi kshtuqi pasi perëndimi me shumic nuk jan duke e ndjekur rrugën e se vërtetës islamin ne myslimanet pretendojm ta perhapim islamin dhe te bashkohemi te gjith bashk ne rrugën e se vërtetës si vllezer sepse myslimanet mes vete jan vllezer dhe pastaj nëse don Zoti te jetojm sipas ligjit te Zotit sepse ai e di mesemir se si është me mir  për roberit e vet te jetojn sepse ai esht edhe krijuesi i njerzve dhe askush nuk mund te vendos ligj te jetës me te mir sesa vet krijusi i gjithdituri fqiploti.

Kurse për Ameriken dihet se ata jan te udhhequr nga Jahudit nga AIPAC te cilit jan armiq te perbetuar te fes islame sepse vetëm tek myslimante nuk mund ti shesin manipulimet qe bëjn me popujt tjer përmes rrugve te ndryshëm mund te lexosh për masonerin dhe e kupton qëllimet e shbas e gjithashtu ne Kosov kan ardhur për interesa të tyre lidhej me Rusin e kushedi se çka tjetër por mesepaku për ta ndihmuar një popull mysliman qe e urrejn me zemër dhe gjtihashtu jan duke u munduar me gjitha forcat qe ta mposhtin islamin ne Ks mirpo për fat po ju shkon keq sepse Islami vetëm se po forcohet gjithnjë e me tepër e me shum nuk di qfar te them me gjith deshir do të ndihmoja ne qfardo situate 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 10-07-2008, 00:19:58
Spari n jam një i ri 18 vjeqar nuk merrem edhe aq me politik  mirpo me at qe di do mundohem te jap mendimin tim dhe ky është vetëm mendimi im e jo i fes Islame.
Ne myslimanet e kemi vetëm njer rrug dhe vetëm at pretendojm ta ndjekim me aq mundsi sa kemi sepse Zoti nuk na ngarkon me at qe ne nuk kemi mundsi kshtuqi pasi përëndimi me shumic nuk jan duke e ndjekur rrugën e se vërtetës islamin ne myslimanet pretendojm ta perhapim islamin dhe te bashkohemi te gjith bashk ne rrugën e se vërtetës si vllezer sepse myslimanet mes vete jan vllezer dhe pastaj nëse don Zoti te jetojm sipas ligjit te Zotit sepse ai e di mesemir se si është me mir  për roberit e vet te jetojn sepse ai esht edhe krijuesi i njerzve dhe askush nuk mund te vendos ligj te jetës me te mir sesa vet krijusi i gjithdituri fqiploti.

Kurse për Ameriken dihet se ata jan te udhhequr nga Jahudit nga AIPAC te cilit jan armiq te perbetuar te fes islame sepse vetëm tek myslimante nuk mund ti shesin manipulimet qe bëjn me popujt tjer përmes rrugve te ndryshëm mund te lexosh për masonerin dhe e kupton qëllimet e shbas e gjithashtu ne Kosov kan ardhur për interesa të tyre lidhej me Rusin e kushedi se çka tjetër por mesepaku për ta ndihmuar një popull mysliman qe e urrejn me zemër dhe gjtihashtu jan duke u munduar me gjitha forcat qe ta mposhtin islamin ne Ks mirpo për fat po ju shkon keq sepse Islami vetëm se po forcohet gjithnjë e me tepër e me shum nuk di qfar te them me gjith deshir do të ndihmoja ne qfardo situate 

A jane shume ne Kosove qe mendojne keshtu si ty?Po prinderit tuaj keshtu mendojne per Ameriken?
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Jakubi ne 10-07-2008, 00:33:32
Po na ben ironi te civilizuar teni e?
Te pakten djali u tregu i sinqerte dhe shprehu ate qe mendon, kurse ti ndryshon nga te shkoj era.
E habitshme me ty edhe qafir edhe shruan vetem per fene!
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 10-07-2008, 13:55:22
Qdo mysliman me plot kuptimin e fjales mysliman e din qe hebrenjet jan armiqt me te mdhej te islamit dhe ktu ne ks si cdo kund njerzit mashtrohen permes fjalve te buta engjellore te mediave per ameriken pasi ato udh-heqen nga ata vet e kshtu duke mos analizuar me thellsisht e injorantet e islamit e shikojn vetem anen e dukshme e jo edhe qellimet e verteta te tyre e per fat te mir edhe prindrit e mij dhe te fmijve tjer mysliman qe jau hapin syt dhe nuk i len te mashtrohen nuk kan ra ne gracken e tyre me pretendimet e tyre per te drejta te njerzve per largimin e ekstremizmit islam a ne te vertet jan vet ata ekstremistet me te mdhenj nese i analizojm me mir pretendimet e tyre dhe ne anen tjeter veprat e tyre.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 10-07-2008, 15:38:11
Po persenui ju ndihmuan islamiket per tu cliruar nga dhuna Serbe?Ajo qe ju ndihmoi este pikerisht amerika dhe vendosja e saj aty eshte siguri per ju e per ne.Te mohosh kete kontribut tek ne i thone bukeshkale.Ose Kalova lumin e te befsha kalin.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: uthmani7 ne 10-07-2008, 18:41:49
Eshte e vertet se ata e ndoqen armikun por me qellim qe ti realizojn aspiratat e tyre e me ta ishte edhe kfori i shteteve islame mirpo ju kaloi mandaty atyre para kohe sepse ata metevrtet kishin ardhur vete e vetem per ti ndihmuar dhe per asnje arsye tjeter popullin ton e sot nuk ka kfor mysliamn ktu sepse ju ka kaluar mandati per arsye se ata filluan te ndertojn shkolla , spitale siq esht edhe ne qytetin tim spitali sheik zayed e shum e shum tjera kshtuqe u desht qe gjithsesi ti largonin sepse filloi populli ti donte ata dhe gjithashtu perhjapej islami permes tyre ai qe jau zbolon ftyren e vertet amerikes.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Anesti ne 11-07-2008, 13:36:31
Është e vërtetë se ata e ndoqen armikun por me qëllim qe ti realizojn aspiratat e tyre e me ta ishte edhe kfori i shteteve islame mirpo ju kaloi mandaty atyre para kohe sepse ata metevrtet kishin ardhur vete e vetëm për ti ndihmuar dhe për asnjë arsye tjetër popullin ton e sot nuk ka kfor mysliamn këtu sepse ju ka kaluar mandati për arsye se ata filluan te ndertojn shkolla , spitale siç esht edhe ne qytetin tim spitali sheik zayed e shum e shum tjera kshtuqe u desht qe gjithsesi ti largonin sepse filloi populli ti donte ata dhe gjithashtu perhjapej islami përmes tyre ai qe jau zbolon ftyren e vërtetë amerikes.
Pomepelqen ky arsyetim.Dhe ne cirk ariut i japin nje karamele dhe ai sillet ashtu sic i thote njeriu.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Jakubi ne 11-07-2008, 15:29:07
Ore vellezer mos u beni pre e nje plaku matuf qe nuk ka care ben dhe leh kot.
A nuk  e kuptoni se ne jemi te vetmit qe po i japim muhabet ketij tipi, a keni pare ndonje qe ta mbeshtese ose te debatoje, se e dine se ky ka halucinacione.

Mos ja varni me keti se humbni kohe kot, plus kesaj une mendoj qe ti bejme nje kerkese moderatoreve dhe administratoreve qe mos ta lejojne me tek temat teologjike sepse ku ka then vet qe nuk jam besimtar dhe jam qafir dhe ky nuk ka as nje te drejte te hyj tek forumi teologjk e aq me teper tek Forumi Islam.
Leremi te hape ndonje teme per kartat e identitetit se andej nuk ja var njeri.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Berni ne 11-07-2008, 16:24:32
O Jakup te lutem trego respekt, shume here perdor disa shprehje qe per forumin jane ofendime, nuk e di si e quan dhe veten besimtar ? Fol ne menyra te tjera po mos fyej antaret, te kjo rubrika do kete diskutime te ndryshme, edhe pse jane pro ose kundra, po ofendime sduhet te kete, kurse te Forumi Islam dhe i Krishtere, do nderhyj stafi e moderatoret duke fshire cdo shkrim qe behet nga jobesimtaret e asaj feje, rregullorja e forumit e shpreh qarte, te forumi Islam apo i Krishtere do shkruajn cfar te duan antaret e atyre feve, te kjo rubrike eshte e hapur per te gjithe antaret.Anest te lutem mos u fut te besh debate te Forumi Islam, ajo rubrike eshte per Besimtaret Muslimane, ketu shkruaj cfar te duash po jo atje.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: elisi86 ne 29-08-2008, 21:33:12
nje nga bazat e Islamit esht kurani,aty ka shum argumenta qe te cojn ne vertetesin e Zotit 1,po kush jan keto argumenta,ne kuran ka shkrime (rreth gjerave te ndryshme) qe jan shkruar qe ne shekullin e 7 dhe qe shkenca jon i ka zbuluar vetem kete shekull qe ne te vertet ashtu jan.Per mua kush beson qe kurani esht liber i zbritur nga Allahu ai ka arritur ne 1/2 e rruges per  tu ber musulman (te pakten per mua keshtu ka qen ne fillim),vizitojeni kete website
www.miraclesofthequ ran.com
lexoni se per cfar argumentash po flas,kush nga ju ka ndonje prov qe ato gjera i ka shkruajtur dikush (njeri) apo kush ka ndonje prov qe dikush mund te kishe dijeni per ato gjera ne fillim te shekullit te 7 ka hudhur posht gjithcka ne musulmanet besojm,por me besoni,ska njeri qe te ket keto prova
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ofthmani ne 16-10-2008, 00:50:28
nese ke jet 100 vjet te gjat dhe ben mekate vazhdimisht 10 here ma shum se hitleri dhe millosheviqi nuk e tejkalon mekatin e nje fjale e ajo fjal eshte JEZUSI ESHTE DJAL I ZOTIT
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: chorri ne 20-10-2008, 19:54:56
Ju përshëndes.

Më intereson se çka mendoni, se ne te cilën është fjala e Perendise, Bibla apo Kurani, ne te cilën është e vërteta dhe pse?


Ndreqje drejtshkrimore.

fjala e perndise se pari ka qene ne Abetare,masanej ne Bibel dhe si permbydhje e ksaj fjale ishte Kurani
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ofthmani ne 21-10-2008, 15:12:28
sa i perket bibles me pas qene qysh i ka zbrit isait te birit te merjemes eshte liber e zotit mirepo bibla e sotit ka ndryshu krejtsisht as nuk ka lidhje me librin qe i ka zbrit isait edhe nuk mund te krahasohet me kuran sepse kurani eshte qashtu qysh ka zbrit as nuk i mungon asnje germ mirepo as nuk e ka asnje germ ma shum vetem qysh eshte zbrit para 1429 viteve qashtu eshte sot kjo eshte e verteta per ata qe kuptojn
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: Konjaku ne 21-10-2008, 23:24:04
te dyja  ;)
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: aiman ne 25-10-2008, 02:37:48
kurani na meson se Zoti edhe me pare ka zbritur libra te shenjt sikurse tevrati (tora apo dhijata e vjeter)qe iju ka zbrit profetit musa (moisiut)dhe inxhilli (bibla apo dhijata e re)qe i eshte zbritur isait(jezuit)secili profet kishte qen i urdheruar ti mesoj njerzit sipas mesimeve hyjnore e qe porosia me e larte hyjnore dhe misoni i gjith profeteve kishte qen qe ti therrasin njerzit ne njesimin qe vetem ALLAHUN  ta njohin per Zote dhe se eshte e vetmja hyjni qe meriton te adhurohet dhe ti largohen qfardo lloj idhulli dhe adhruimi tjeter dhe profetet ishin besnik ne misionin e tyre por per dallim nga kurani librat e meparshme Zoti i kishte len nen perkujdesjen e faktorit njeri dhe nuk kishte garantuar se do ti mbroj nga devijimet e mundshme dhe faktori njeri i perziv gishtat e vet duke i ndryshuar porosit e Zotit dhe duke shtuar gjera te paqena me pare ne librat e shenjt ngase njeriu morri librat e shenjt dhe aty ku i konvenonte e pranonte e aty ku porosit e Zotit binin ndesh me interesat e tyre i ndryshonin kuptimin dhe i pershtatshin ashtu si i pershtatet epshit dhe interesit te krijeses te quajtur njeri ne bes te cilit ishin len keto libra

dhe pasi njerzimi ishte kurruptuar dhe kishte ndryshuar fjalen e Zotit dhe porosit e tij ne librat e shenjt ateher Allahu si perfundim dhe permbyllje te shpalljeve qiellore dhe dergimit te profeteve dergoj profetin muhamed i cili ka qen vule e te gjith profeteve te meparshem dhe ija zbriti mrekullin me te madhe qe ka njohur ndonjeher njerzimi kuranin famlarte

pasi muhamedi ishte profeti i fundit pas te cilit me Zoti nuk do te dergonte profet njerzimit dhe kurani ishte libri i fundit hyjnor pas te cilit me nuk dot zbritke liber tjeter per njerzimin

ateher i persosi dhe i beri te paprekshme dhe te pacenushme sigurin e tyre duke i marre nen mbrotjen e tij te sigurt dhe Zoti i lartesuar dha garancen e tij duke thene ni i zbritem dhe ne gjithsesi jemi mbrojtes se tyre

pra ne si musliman e besojm te gjitha librat e shenjt dhe nje prej kushteve te besimit islam eshte edhe besimi ne te gjitha librat e shenjt pa te cilin kusht nuk realizohet besimi

por ne jemi pasues dhe popull i profetit te fundit dhe ne gjithsesi jemi te obliguar qe ti permbahemi udhezimit te keti profeti dhe librit te tij sepse kurani me ardhjen e tij i deregoj librat e me parshem i zhvlersoj punimin sipas tyre ngase ne kuran perfshihen te gjitha librat dhe porosit e Zotit qe kan qen ne librat e meparshem te shenjt

ne e pranojm secilin verset te bibles dhe tores qe perputhet me kuran ne e mohojm secilin verset te bibles i cili mbie ne kundershtim me kuran dhe ne gjithashtu nese diqka ceket ne bibel dhe ket kurani as nuk e mohon e as nuk e pohon ne kemi qendrim neutral duke as mos e pohuar sikur te vertet as duke e mohuar si te pavertet
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: tschandala ne 05-11-2008, 18:54:11
Pershendetje                                                            Bibla apo Kurani?                                           per mua pyetje pa pergjegje,kush eshte ai i cili e pa Zotin.....?!Mendimi im qe te dyja jan hiq me te largeta se Historia e Skenderbeut te shkruara nga dora e njeriut!?Sa per fen mund tju them kaq,feja esht opium i popullit e kemi formuar vet ne me nje kusht qe te kemi Besim diku perndryshe do te vinte deri te Kanibalizmi.Pse po jetojm kot,edhe une kam qen besimtar po edhe nga tradita mirpo koha po trgon se po merremi me thashetheme kot,jeto dhe le te jetojn,mos tua imponoj askush gjeje vete.Me nderime Tschandala.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: aiman ne 08-11-2008, 06:02:46
Përshëndetje                                                            Bibla apo Kurani?                                           për mua pyetje pa pergjegje,kush është ai i cili e pa Zotin.....?!Mendimi im qe te dyja jan hiq me te largëta se Historia e Skenderbeut te shkruara nga dora e njeriut!?Sa për fen mund tju them kaq,feja esht opium i popullit e kemi formuar vet ne me një kusht qe të kemi Besim diku përndryshe do të vinte deri te Kanibalizmi.Pse po jetojm kot,edhe unë kam qen besimtar po edhe nga tradita mirpo koha po trgon se po merremi me thashetheme kot,jeto dhe le të jetojn,mos tua imponoj askush gjeje vete.Me nderime Tschandala.

nje keshill e madhe nga nje njeri i vogel

te kish keshilluar qe te meditoni rreth krijimit te juaj dhe ardhjes se juaj ne ket jet dhe ti shikoni argumentet qe ua dha Zoti ne trupin e juaj dhe ua mundesoj qe ti shihni ne horizont te gjitha keto argumente jan keshill per njerzit e menqur qe kane intelekt dhe mendojn se me kote gjith kjo gjithsi nuk eshte krijuar dhe njeriu nuk eshte i denuar qe te vihet ne jet dhe te sillet ne toke verdall pa kurafar qellimi dhe destinacioni

e as jeta nuk ka ardhe ne eksistenc rastesisht gjithashtu as kozmosi nuk erdhi me te njetin fat logjiko pak e nderuar se e gjith kjo e ka nje krijues te perkryer i cili krijoj gjithqka qka ne shohim dhe nuk shohim dhe e drejton ne menyr te perkryer

dhe nese jeni mendje mbreht shum leht do ta kuptoni se ket nuk mund ta fut ne funksion faktori njeri e asnje qenie tjeter e rendomt po eshte krijuesi i jone fuqiplote qe i krijoj keto te gjitha dhe ne se njeri na dalloj nga te gjitha krijesat e tjera dhe gjithqka e futi ne nensherbimin tone dhe neve na dalloj me logjik dhe pergjegjesi qe ne te jemi ne sherbim te adhurimeve dhe neshtrimit te Zotit fuqiplote

dhe shiko se si Zoti i jone i dashur e ngriti qiellin pa shtylla mbajtese   

dhe si beri qe te krijon diten per pune dhe naten per gjume dhe shum te tjera qe ne ne asnje menyr nuk dot mund dija dilnim dot ti numrojm krijimet dhe mrekullit e Zotit tone te meshirshem ndaj nesh po ajo qe ne duhet sistemojm ne jete eshte qe ta pranojm Allahun per krijues dhe te jemi mirnjohes dhe te nenshtruar ndaj tij ngase besimi dhe nenshtrueshmeria ndaj Allahut te ben te jesh i pavarur dhe i sigurt nga krijesat tjera dhe kush e realizon ket qellim duhet te ndihet i meshiruar krenar dhe i priveligjuar me besim qe ka ne Zote
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: tschandala ne 09-11-2008, 16:38:45
Pershendetje,mos dilni nga Tema ju lutem qka te bej K.f.o.r/i me Kurhanin dhe Biblen Propagandoni apo Politarizoni,nuk kamdegjuar deri me tani qe K.fori/i te eshte perzier ndonje her ketu tek ne ne Fe,megjithate Turqit jan me Fe muslimane prandaj nuk e shof te arsyeshme te akuzoni K>F>O>R/in ose edhe le tju vije turp te akuzoni Ameriken mikun me te ngusht tonin....!!!Sa i perket Spitalit me ate far emri ...??pse nuk ja dha ai emrin e ndonje Deshmori te UQK/se,mendimi im ky eshte armiku se neser do te thot ktu kan jetuar Muslimant e ndonje shteti Arab e nuk kan jetuar Shqiptar e njejta metode e Sllavit edhe ai ju ka len Shkollave Spitaleve etj etj,emra Serb me kusht qe sot ti Besoj Bota se ktu me te vertet kan jetuar Serb.Hapni syte e perdorni mendjen mos te pesojn pasardhsit tan siq pesuam e po pesojm ne sot.Me nderime Tschandala
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: gausi ne 11-11-2008, 14:04:10
mendoj  qe  e  gjithe  kjo  polemik  nuk  arriti  te  tregoj  realitetin e temws  prandaj jo  antar te  nderuar  ende  nuk  e  keni  kuptu  se  qka  eshte  ne  kuptimin  e  gusht  librat  hyjnor me  ato  gjykyme te  pa  baza qw ben Anesti nuk  ka  kurrfar  dyshimi  se  ky  antar  eshte  total  injorant  ne  te  verteten prandaj  qeshtja  e kforit  e  amerikes nuk ka te   bej me   religjionin  gfare  sepse  ne e  dim  se  perandoria shkon  e  vjen mirpo antari  othman7 duhet  tre  mos  jep  mendime prej veti sepse  kjo  eshjte  fe sepse  askush  te  muslimonet ne  kosov nuk  eshte  kunder  amerikes argument per  ket  eshte  se  poplli i  kosoves  eshte  poplli  me  pro  amerikan  dhe  po  ky  popo mbi 85% eshte  musliman  dhe  ne  i  jem mirnjohes amerikes  per  at  qka ka ber  per  ne jo  per tjeter  qka  ne  nuk e  ndrrojm  kulturen  ne  jem  muslimaan   dhe  duhet  te  kuptojm  njeher e  mire kete .
dhe  se  fundi  antari  jakup  nuk  ki  te drejt  te qujash njerz qafir  sepse  ti  e din  se sa  eshte e keqe  ti etiketojsh  njerzit  me  nofka te  dryshme sepse po shohum  nje  injoranc te anesti.
gjithe  te  mirat.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:01:09
Statusi i Jezusit në Islam
shkruar nga Dr. Rebi bin Hadi el-Madkhali

BroshuraI gjithë falënderimi i takon Allahut,1 dhe mbi të dërguarin e Tij [Muhamed] qofshin paqja dhe bekimet e Tij, dhe po ashtu mbi familjen e tij, shoqëruesit dhe ata që ndjekin udhëzimin e tij.Më tej:Të gjithë popujt kanë rënë dakord se vetëm Zoti është Ai që krijoi këtë univers me qiejt dhe tokën e tij, poashtu edhe çdo gjë që gjendet mes tyre dhe përbrenda tyre, siç janë egjëjt, xhin2 dhe njerëzimi.Dhe pranimi i tyre se Ai është që sundon dhe drejton këtë gjithësi, dhe se çdo gjë në ekzitencë i është nënshtruar vullnetit dhe fuqisë së Tij, dhe pavarësisht kësaj, Ai e mban atë me Butësi, Mëshirë dhe Urtësi.Ai ia ka besuar çdo të rrituri që është i arsyeshëm të adhuruarit e Tij dhe bindjen ndaj urdhërave të Tij. Dhe mu për këtë arsye, Ai edhe i krijoi ata, siç thotë Ai:"Unë nuk kam krijuar njerëzimin dhe xhinët veçse që ata të më adhurojnë. Unë s'kërkoj ndonjë furnizim prej tyre, e as që kërkoj që ata të më ushqejnë. Vërtet, Allahu është Gjithfurnizues, Pronar fuqie, më i forti". [Kur'an 1:58]Pra, Ai i furnizoi ata me mjetet e domosdoshme të cilat do t'ju nevojiteshin atyre për ta çuar në vend këtë përgjegjësi – e të adhuruarit Atë – siç është natyrshmëria e drejtë dhe intelektet e arsyeshme dhe të vetëdijshme [të ndërgjegjshme]. Dhe Ai i nënshtroi qiejt dhe tokën që ato t'u shërbejnë atyre.Ai u dërgoi atyre të dërguar bujarë në çdo kohë kur Dreqi dhe ndihmësit e tij i shmangnin ata nga synimi për të cilin qenë krijuar ata, siç është idhujtaria, adhurimi i tij [Dreqit], dhe braktisja e shtegut të drejtë të Zotit.--------------------------------------------------------------------------------
1. Shënim i përkthyesit [nga Arabishtja në Anglisht]: Allah është emri i përshtatshëm për Zotin, Krijuesin e çdo gjëje që ekziston. Kur të përmendet emri Allah gjatë këtij eseu, kjo s'do të thotë se kemi të bëjmë me nocionet e një idhulli, statuje apo qenieje njerëzore. Zoti i është drejtuar Vetes së Tij si Allah në Kur'an, dhe po me këtë emër e thërrasin muslimanët. Pra, ky i referohet Krijuesit, Furnizuesit, dhe Drejtuesit të çdo gjëje në ekzistencë, jo një njeriu, koncepti apo idhulli. Fjalët Zot dhe Allah, do të ndërkëmbehen gjatë gjithë këtij eseu kur të jetë më me vend që të lehtësohet leximi për jomuslimanët, të cilët s'janë mësuar me emrin Allah.

2. Shënim i përkthyesit: Xhinët janë specie e veçantë e krijuar nga Zoti nga flaka e patym e zjarrit. Ata janë pjesë e të Padukshmes dhe informata në lidhje me ta ka qenë shpallur në Kur'an. Në fakt, Dreqi është një nga xhinët. Ndryshe nga besimet perëndimore, Dreqi s'është një engjëll i 'rënë', por një xhini [njejësi i xhinn], i cili refuzoi t'i bindej Zotit në përuljen e tij para krijimit të Tij të Ademit, dhe kështu u përzë dhe u dëbua. Zoti krijoi engjëjt për t'iu bindur Atij, siç thotë Ai:"Ata nuk e kundërshtojnë Allahun në urdhërat e Tij, dhe ata e bëjnë atë për çfarë urdhërohen". [66:6]

--------------------------------------------------------------------------------

Në krye të këtyre të dërguarve bujarë qenë ata që posedonin vullnet dhe vendosmëri të fortë, dhe ata qenë: Muhamedi, Abrahami, Moisiu, Jezusi, dhe Noa, Zoti dërgoftë paqen dhe bekimet mbi ta.Allahu thotë:"Ai ju ka urdhëruar për të njëjtën fe me të cilën Ai urdhëroi Noan dhe të cilën ta shpallëm ty [O Muhamed] dhe urdhëruam Abrahamin, Moisiun, dhe Jezusin, që ju ta praktikoni fenë dhe mos të përçaheni në të. E padurueshme është për idhujtarët ajo në çka ti i thërret ata. Allahu zgjedh për vete kë të dojë dhe udhëzon për tek vetja e Tij ata që i kthehen Atij me pendim dhe bindje". [Kur'an 42:13]Pra, të gjithë të dërguarit, posaçërisht ata që u përmendën më lart, patën vetëm një fe dhe ajo ishte Islami, duke mos pasur asnjë fe tjetër veç kësaj.3


Allahu thotë:"Vërtet, feja e vetme e pranueshme në shikimin e Allahut është Islami". [Kur'an 3:19]


Dhe Ai thotë:"Kushdo që dëshiron tjetër veç Islamit për fe të veten, ajo kurrë s'do t'i pranohet atij dhe në Jetën e Përtejme, ai do të jetë midis humbësve". [Kur'an 3:85]


Dhe Ai thotë:"O të dërguar! Hani nga ushqimet e mira të lejueshme dhe bëni punë të mira. Vërtet, Unë jam i mirëinformuar për atë çfarë bëni". [Kur'an 23:51]


Dhe Allahu thotë:"Vërtet ky popull i juaji është një popull, dhe Unë jam Zoti juaj, kështu që më adhuroni vetëm Mua". [Kur'an 21:92]


Fjala 'popull' këtu i referohet fesë. Pra, kjo do të thotë se feja e tyre është një dhe ajo është Islami, i cili përbëhet nga të bërit e adhurimit personal sinqerisht vetëm për Zotin, të Vetmin dhe të Pandashmin.--------------------------------------------------------------------------------
3. Shënim i përkthyesit: Islam është fjalë Arabe, që do të thotë t'i dorëzohesh dhe nënshtrohesh vullnetit të dikujt. Kjo është çfarë feja Islame detyron në atë kur personi i ngjitet Islamit si një musliman, ai ia nënshtron vullnetin e tij vullnetit të një Zoti të vërtetë, Allahut. Kështu që çkado që Zoti kërkon pre tij, ai i përmbahet asaj pa dyshuar në të apo pa luftuar kundër saj. Një musliman ka dy burime prej të cilave përftohet feja e tij: 1. Kur'ani, dhe 2. Mësimet e Pejgamberit Muhamed, i njohur si Suneti. Si një musliman, personi duhet të ndjekë urdhërat dhe t'u shmanget ndalesave të përmendura në këto burime të shpalljes, kështu duke iu nënshtruar Urdhërit të Allahut.
--------------------------------------------------------------------------------

Të gjitha qeniet e krijuara janë robër të Zotit, dhe midis këtyre qenieve të krijuara janë të dërguarit bujarë, të cilët përfshijnë të dërguarit me vullnet dhe vendosmëri të fortë: Muhamedi, Abrahami, Moisiu, Jezusi, dhe Noa. Pra, ata në fakt janë robër të Allahut – Ai i krijoi ata për ta dhuruar Atë dhe të thërrasin njerëzit për ta adhuruar Atë.


Prandaj, Zoti është Krijues dhe Ai e meriton adhurimin. Asnjë qenie e krijuar midis gjithë krijimit të Tij nuk ndanë, nuk merr pjesë apo nuk i ndihmon Atij në madje edhe aspektin më të vogël të universit, qoftë kjo në lidhje me krijimin e Tij, furnizimin, sjelljen në jetë [të gjërave] apo bërjen e gjërave të vdesin. Asgjë nuk përzihet me të në asnjë nga Cilësitë e Tij të zotërimit dhe hyjnisë, dhe përshkrimet e Tij të përsosura e më të lartat.


"Thuaj: Ai është Allahu, i Vetmi [i Pandashmi]. Allahu është i Vetë-Mjaftueshëm [s'ka nevojë për ndonjë gjë]. Ai nuk lind e as që është i lindur. Dhe s'ka të barabartë apo të krahasueshëm me Të". [Kur'an 112:1-4]


Pasi të kemi bërë këtë prezantim, synimi ynë këtu është që të sqarojmë dhe shpjegojmë gjendjen e të dërguarit bujar të Zotit, Jezusit, birit të Maries, dhe statusin e tij në Islam.


Ky pejgamber i ndershëm mban nja pozitë madhështore në Islam, për të cilën Çifutët dhe të Krishterët ose janë të pavetëdijshëm, ose qëllimisht e injorojnë në jetët e tyre të përditshme, në besimet dhe shkrimet e tyre.


Islami e ka konkretizuar rolin e tij të madh, i cili është vërtetuar në mënyrën më të mirë, më të plotë dhe më të drejtë në disa vargje të qarta të Kur'anit. Çdo intelekt i dëlirë dhe i paprishur s'duhet të pranojë ndonjë gjë përveç asaj çka Allahu ka pohuar për këtë pejgamber, ndërsa refuzon çdo gjë që e kundërshton këtë, siç është ajo çfarë Çifutët pohojnë me ofendimet kundër tij dhe nënës së tij, dhe ajo çfarë të Krishterët pohojnë në ekzagjerimin rreth tij dhe hyjnizimin e tij, nganjëherë duke e konsideruar atë birin e Zotit, apo vetë Zotin, apo pjesë të trinisë hyjnore, dhe nganjëherë duke e përulur dhe gjymtuar atë [dmth në Kryq], të gjitha nga të cilat tregojnë në shmangien e tyre nga feja dhe arsyeja.


Zoti na ka treguar rrëfenjat më të mira dhe më mahnitëse lidhur me Jezusin dhe nënën e tij, nga fillimi i përvojës së hidhur të tyre duke shkuar nëpër faza të ndryshme të jetëve të tyre, duke e sqaruar atë thellësisht. Pra, besimtarët ndër ndjekësit e Muhamedit besuan në gjithë këtë dhe i dhanë Jezusit dhe nënës së tij statusin që merituan dhe i mirëpritën ata me shkallën më të lartë të nderit.


Në të njëjtën mënyrë, ata mirëpritën të gjithë pejgamberët dhe të dërguarit e tjerë dhe besuan në ta. Në fakt, Islami e ka vendosur besimin në ta si një ndër shtyllat kryesore të Besimit. Për më shumë, ai konsideron se kushdo që nënvleftëson ndonjë nga pejgamberët në çfarëdo mënyre, ai ka mohuar dhe del nga vatha Islame. E, çka në lidhje me ata që i mohojnë ata apo madje edhe vetëm njërin nga ata?! Zoti e ka lavdëruar Jezusin dhe nënën e tij, virgjëreshën Marie, në shumë kaptina të Kur'anit. Ne do të përmendim disa shembuj nga disa nga këto kaptina. Ai thotë në kaptinën 3 të Kur'anit Fisnik:1. "Vërtet Allahu zgjodhi Adamin, Noan, familjen e Abrahamit dhe familjen e Imranit mbi të gjithë njerëzimin [e kohës së tyre]. Pasardhës, njëri prej tjetrit, dhe Allahu sheh çdo gjë, është i Gjithdijshëm. [Përkujto] kur gruaja e Imranit tha:'O Zoti im! Unë t'u kam zotuar se fëmia në mitren time do t'i përkushtohet shërbimit ndaj Teje, pra pranoje këtë prej meje. Vërtet, Ti dëgjon çdo gjë, je i Gjithdijshëm.' Pastaj kur ajo lindi të bijën e saj [Marinë], ajo tha:'O Zoti im! Una kam lindur një femër' – ndërsa Allahu e dinte më mirë se çka lindi ajo – 'Dhe mashkulli s'është sikur femra. Unë e kam emërtuar atë Marie dhe kërkoj shpëtim te Ti për të dhe për pasardhësit e saj nga Dreqi i dëbuar'. Kështu Zoti i saj pranoi lutjen e saj me një pranim të mirë, dhe Ai bëri që ajo [Maria] të rritej me nje edukim të mirë dhe e vendosi në përkujdesjen e Zakarias. Çdo herë kur hynte në dhomën e saj për ta vizituar atë, ai gjente se ajo tashmë kishte pranuar furnizim. Ai tha:'Oj Marie! Nga e ke marrë këtë?' Ajo tha:'Kjo është nga Allahu'. Vërtet, Allahu furnizon kë të dojë pa kufishëm. Atëherë, Zakaria luti Zotin e tij duke thënë:'Më jep pasardhës të mirë. Vërtet, Ti dëgjon çdo lutje'". [Kur'an 3:33-38]Rrëfenja e Maries fillon me këtë lidhje madhështore e të përmendurit të atyre të cilët Zoti i zgjodhi mbi njerëzimin, ku përfshihej familja e Imranit, të cilët ishin prindërit e Maries. Kjo bëhet me qëllim për ta bërë të qartë se Maria erdhi nga një familje e drejtë dhe bujare, dhe se ajo ishte nga pasardhësit e pejgamberëve të zgjedhur, dhe se nëna e saj ishte grua e devotshme. Një shembull i devotshmërisë dhe drejtësisë së saj ishte se ajo u zotua ta japë atë që ishte në mitrën e saj në shërbim të Zotit. Ajo shpresonte se ai do të jetë djalë, por në vend të kësaj, ajo lindi vajzë. Kështu ajo e ktheu këtë çështje prapa te Zoti, duke kërkuar falje nga Ai dhe duke e lutur Atë që ta mbrojë bijën e saj dhe pasardhësit e saj nga Dreqi i dëbuar. Kështu Zoti i saj iu përgjigj lutjes së saj dhe me ngrohtësi e pranoi Marinë, duke bërë që ajo të edukohej mirë dhe duke e vendosur si kujdestar të saj një pejgamber të drejtë e të mëshirshëm, Zakarian. Kjo tregon se nëna e Jezusit pati një edukim të jashtëzakonshëm.Allahu më pas vazhdoi t'i japë asaj edhe më shumë nga të Mirat dhe Bujaria e Tij, siç na informon rreth kësaj në thënien e Tij:2. "Dhe [përkujto] kur engjëjt thanë:"Oj Marie, vërtet Allahu të ka zgjedhur dhe të ka pastruar, dhe të zgjodhi mbi të gjitha gratë tjera midis njerëzimit. Oj Marie! Nënshtrohu me bindje ndaj Zotit tënd dhe hedhu përmbys [bjerë në sexhde] dhe përulu [ruku, në namaz] së bashku me ata që përulen'. Kjo është pjesë nga e Padukshmja, të cilën Ne po ta shpallim ty [O Muhamed]. Ti s'ishe me ta kur ata hedhën short me penat e tyre për të vendosur se cili nga ata do të ngarkohej me përkujdesin ndaj Maries, e as që ishe me ta kur ata u kundërshtuan". [Kur'an 42-44]Pra, as Muhamedi, pejgamberi i pashkolluar4, as njekësit e tij s'ishin të informuar për një informatë të tillë të mahnitshme dhe të vërtetë lidhur me të gjithë të dërguarit, Marinë, nënën e saj, Zakarian dhe ata që u këndërshtuan me të përsa i përket asaj se kush do të përkujdesej për Marinë. E as që ishin të informuar për Zakarian kur ai fitoi përkujdesjen pasi kishte zgjedhur shortin e penës me kundërshtarët e tij. Ata nuk e dinin se si Zakaria e mirëpriti atë dhe kush e furnizonte atë nga Zoti si dhuratë për të, gjë që e shtyri Zakarian pavarësisht nga mosha e vjetër dhe shterpësia e gruas së tij, ta lusë Zotin që t'i japë pasardhës të drejtë. As Muhamedi as ndjekësit e tij s'ishin të informuar për ndonjërën nga këto gjëra më parë. S'është e mundshme që ju të gjeni një të folur të tillë që mbart një shkallë të lartë shkëlqimi dhe elokuence, dhe e cila është mirë e shprehur dhe e prezantuar në një mënyrë madhështore në Ungjill apo në vende tjera. Kjo dëshmon vërtetëfsinë e pejgamberit Muhamed dhe se ai vërtet ishte i dërguar i Allahut, dhe kjo tregon se ai s'ka folur nga tekat e veta, porse ajo ishte shpallje që i shpallej atij nga Zoti i gjithë krijimit.Pastaj Allahu vazhdon me rrëfenjën e Virgjëreshës Marie dhe birit të saj, Jezusit, robit dhe të dërguarit të Allahut, duke thënë:3. "[Përkujto] kur engjëjt thanë:'Oj Marie! Vërtet, Allahu të përgëzon për një Fjalë nga Ai [e cila ishte 'Ji' dhe Jezusi u bë]. Emri i tij do të jetë Mesi, Jezus, biri i Maries, i nderuar në këtë botë dhe në Jetën e Përjetme. Dhe ai do të jetë ndër të afërmit e Allahut. Ai do t'u flasë njerëzve ndërsa [akoma] është në djep dhe gjatë [viteve të] burrërisë. Dhe ai do të jetë ndër njerëzit e drejtë'. Ajo tha:'O Zoti im! Si do te kem bir kur asnjë burrë s'më ka prekur?' Ai [engjëlli Gabriel] tha:'Kështu do të jetë, se Allahu krijon çfarë të dojë. Kur Ai cakton ndonjë çështje, Ai vetëm thotë 'Ji', dhe ajo bëhet. Dhe Ai do t'ia mësojë atij Librin dhe Urtësinë, si dhe Toran [Teuratin] dhe Ungjillin'. Dhe Ai do ta dërgojë atë te fisi i Israelit të thotë:'Unë ju kam ardhur me një shenjë nga Zoti juaj – që unë të formojë nga balta një figurë sikur të shpendit, pastaj të fryj në të dhe ai do të shndrrohet në një shpend, me lejimin e Allahut. Dhe unë do t'i shërojë ata që janë lindur të verbër dhe lebrozën, dhe do ta ngjallë të vdekurin, me lejimin e Zotit. Dhe, unë do t'ju informoj për atë çfarë hani dhe çfarë kurseni në shtëpitë tuaja. Padyshim se në këtë ka një shenjë për ju nëse vërtet besoni. Dhe unë kam ardhur të vërtetoj atë që është dërguar përpara meje nga Tora, dhe ta bëjë të lejueshme për ju një pjesë të asaj që [përpara] ka qenë e ndaluar për ju. Dhe ju kam ardhur me dëshmi nga Zoti juaj. Kështu që kini frikë Allahun dhe më dëgjoni. Vërtet, Allahu është Zoti im dhe i juaji. Pra, adhurojeni vetëm Atë. Kjo është Rruga e Drejtë'". [Kur'an 3:45-51]--------------------------------------------------------------------------------
4. Shënim i përkthyesit: Është një fakt i dokumentuar mirë midis historianëve dhe kërkuesve se Muhamedi ishte analfabet. Në fakt, ai madje edhe mbeti në këtë gjendje derisa vdiq. Ai pranonte shpallje nga Zoti nëpërmjet engjëllit Gabriel dhe ua diktonte fjalët e Zotit shkruesve të tij, të cilët e shkruanin atë për të. Muslimanët e asaj kohe e mësonin përmendsh shpalljen. Kjo është një tjetër mrekulli e Zotit në atë që Ai zgjodhi një analfabet për ta bartur porosinë e Tij, duke dëshmuar kështu përtej çdo dyshimi se do të ishte e pamundshme që Muhamedi ta falsifikonte Kur'anin i vetëm. Kjo meqë Kur'ani përmban literaturë të shkallës më të lartë, fakte të sakta historike, fakte mahnitëse shkencore të cilat janë zbuluar vetëm kohëve të fundit, dhe të tjera aspekte mahnitëse që do të ishte e pamundshme për njeriun në pozitën dhe kohën e tij të ketë prodhuar një libër madhështor si Kur'ani pa ndihmën e ndokujt.
--------------------------------------------------------------------------------

Këto vargje flasin rreth fillimit të çështjes së Jezusit dhe mënyrën në të cilën Zoti e ka krijuar atë. Poashtu flitet për të qenit e tij i dërguar te fisi i Israelit dhe sjelljet e shkëlqyeshme që Zoti ia kishte dhuruar atij, gjë që dëshmon vërtetësinë e të qenit të tij i dërguar dhe të qenit e tij dhe nënës së tij të pastër nga ajo çfarë i akuzuan Çifutët. Është nga praktika e zakonshme e Zotit kur të krijojë njerëz dhe shtazë, që ecuria e riprodhimit dhe lindjes të ndodhë me anë të dy prindërve – mashkull dhe femër. Mirëpo, përpara kësaj, Ai pat krijuar Adamin, babanë e gjithë njerëzimit, nga balta, dmth ai nuk kishte dy prindër. Dhe Ai krijoi Evën, nënën e njerëzimit, nga një mashkull, pa femër, nga brinja e Adamit. E gjithë kjo ishte nga shenjat madhështore të Zotit, të cilat askush në tokë apo në qiej s'ka mundësi t'i bëjë. Kështu që pasi kishte kaluar një kohë me ekzistencën e njerëzimit në tokë, Zoti përsëri deshi t'iu tregojë njerëzimit një shenjë të re, e cila do ta dëshmonte aftësinë e madhe të Tij - dhe kjo ishte në krijimin e Jezusit, të cilin Ai e krijoi nga vetëm një femër, pa u përfshirë ndonjë mashkull. Maries i erdhi vështirë të besonte lajmin e kësaj çështjeje të çuditshme, kështu që engjëlli Gabriel i tha asaj:"Kështu do të jetë, se Allahu krijon çfarë të dojë. Kur Ai cakton ndonjë çështje, Ai vetëm thotë 'Ji', dhe ajo bëhet'".Pra, çdo krijesë, pa marrë parasysh sa e madhe apo e vogël është, nga Froni i Zotit, Mbështetësja e Tij e Këmbëve, qiejt, toka, malet dhe oqeanet dhe çfarë gjendet mes tyre, të mos përmendim universin dhe atë çfarë përmban ai si Dielli, Hëna dhe yjet, të gjitha këto janë nxjerrë në ekzistencë me dëshirën dhe vullnetin e Zotit dhe thjeshtë nga të thënit e Tij 'Ji!'. Pra, i madhëruar dhe i lavdëruar është Ai. Kjo është nga një Zot madhështor që është i Gjithpushtetshëm dhe që ka mundësi për çdo gjë. Asgjë s'mund t'i rezistojë apo të frenojë nga Dëshira e Tij, e as që mund të ikë ndonjë gjë nga Dëshira e Tij. Pra, çfarëdo që dëshiron Ai, ndodh; çfarëdo që nuk e dëshiron Ai, nuk ndodhë.Zoti i dhuroi Jezusit dituri, urtësi, porosinë [hyjnore], dhe mrekullitë si pjesë e dobive që Ai u dha të gjithë pejgamberëve dhe të dërguarve. Krijimi i Jezusit me Fjalën e Zotit 'Ji', nga një femër, ishte një nga mrekullitë e Tij që tregojnë aftësinë e Tij të madhe. Mirëpo, kjo qe paraprirë nga një mrekulli shumë më e madhe se kjo, që është krijimi i Adamit, pa mashkull apo femër, dhe krijimi i Evës nga brinja e Adamit, pa ndonjë mashkull. E gjithë kjo dëshmon aftësinë e madhe të Zotit për besimtarët me intelekt, dhe i shtyn ata që ta falënderojnë, ta duan, ta madhërojnë, ta shenjtërojnë, ta nderojnë dhe t'ia drejtojnë të gjitha format e adhurimit vetëm Atij.Njerëzit që më së miri e kuptojnë këtë aspekt, e zbatojnë atë në jetën e tyre të përditshme dhe i thërrasin të tjerët për tek kjo janë pejgamberët bujarë, në krye të të cilëve qenë pesë pejgamberët me vullnet dhe vendosmëri të fortë, ku përfshihet edhe Jezusi. Kjo theksohet në Kur'an dhe poashtu edhe në shpalljet e ruajtura që erdhën para tij, si Ungjilli, para se të ndryshoheshin ato.5Jezusi vërtetoi dhe qartë pohoi se ai ishte një rob i Zotit dhe se ishte krijuar dhe rritur [nga fëmijëria]. Dhe, ai vërtetoi se Zoti ishte Perëndia i tij, Sunduesi dhe Krijuesi dhe poashtu Zoti, Pronari i të gjitha krijesave tjera. Pra, së pari, ai i vërtetoi të gjitha këto, pastaj i thirri njerëzit për të adhuruar këtë Zot madhështor, Krijuesin e çdo gjëje dhe Pronarin e gjithë krijimit, siç tha ai:"Vërtet, Allahu është zoti im dhe i juaji. Pra, adhurojeni vetëm Atë. Kjo është rruga e Drejtë". Dhe përpara kësaj, ai tha:"Pra, kini frikë Allahun dhe më dëgjoni".Pra, vetëm Zoti është Ai që meriton t'i kihet frikë dhe të dëgjohet. Të gjithë pejgamberët, përfshirë këtu edhe Jezusin, thirrën për këtë dhe Zoti u ndihmoi atyre me mrekulli mahnitëse si dëshmi për vërtetësinë e asaj çfarë ata sollën. Njerëzimi s'pat zgjidhje pas tërë kësaj, përveç t'i përgjigjej thirrjes së të gjithë të dërguarve dhe t'i dëgjojnë në atë çfarë ata bartën nga Zoti i tyre nga shpallja e Tij, e cila përbëhet nga urdhërat për të besuar vetëm në Të dhe të bëhet i tërë adhurimi vetëm për Të [veças nga zotërat e rremë].--------------------------------------------------------------------------------
5. Shënim i përkthyesit: Allahu thotë në Kur'an:"A po mendoni [o ju besimtarë] se ata do të besojnë në fenë tuaj pavarësisht nga fakti se një pjesë e tyre dëgjonin Fjalën e Zotit, pastaj e ndryshuan atë me qëllim pasi e kuptuan?" [2:75] Dhe ai thotë:"Mjerë ata që shkruajnë Librin me duar të veta e pastaj thonë:'Kjo është nga Zoti', për të blerë më të një çmim të ulët". [2:79] Kjo tregon se librat e shpallura qenë ndryshuar pasi që të dërguarit e tyre përkatës patën kaluar. Ky ishte rasti me Çifutët, të cilët e ndryshuan Torën pasi vdiq Moisiu sipas tekave të tyre, dhe të Krishterët, të cilët e ndryshuan Ungjillin pasi Jezusi u grit në qiell. Dëshmia për këtë është e dukshme si hëna në një natë të kthjellët, se njeriu duhet vetëm t'i referohet botimeve/përkthimeve të ndryshme të Biblës që qarkullojnë sot, e të mos i përmendim kundërshtimet që mund të gjenden në Bibël, siç dokumentohet madje edhe nga teologët e Krishterë.

--------------------------------------------------------------------------------

Dobia që përftohet nga ky tekst i shpallur, është se Zoti na informon se Jezusi e poashtu edhe pejgamberët tjerë së bashku me të, mbajnë një pozitë madhështore në Islam. Dhe ai [teksti] përmban informata se krijimi i tij dhe krijimi i nënës së tij ndodhën me formën më të lartë të dëlirësisë dhe se ata të dy erdhën nga familje që ishin të qëndrueshëm në Islam dhe në një gjendje të dëlirë. Këto vargje poashtu përmendin porosinë e tij, mrekullitë e tij, dhe thirrjen e tij në Zotërimin e Zotit, për ta adhuruar Atë, për ta pasur frikë Atë dhe për t'i shërbyer Atij.Kjo e folur në lidhje me Jezusin, është pikërisht sikur e folura e Zotit në lidhje me Adamin dhe të gjithë të dërguarve tjerë, përsa i përket historisë së tyre, sjelljeve dhe thirrjes. Ato janë rrëfenja të vërteta, pa pasur në to folklor apo ekzagjerime. Muhamedi dhe ndjekësit e tij besuan në këtë dhe i deshën pejgamberët me gjithë zemrën. Dhe ata i nderuan dhe i respektuan të gjithë pejgamberët midis të cilëve ishte është Jezusi, paqja qoftë mbi të. Dhe, ata e konsideronin këtë si një nga besimet fundamentale të fesë së tyre, siç thotë Allahu:"I dërguari [Muhamedi] beson në atë çfarë i është shpallur nga Zoti i tij, e po ashtu edhe besimtarët. Secili beson në Allahun, engjëjt e Tij, Librat e Tij dhe të dërguarit e Tij. [Ata thonë]:'Ne s'bëjmë ndonjë dallim mes të dërguarve të Tij', dhe thonë:'Dëgjojmë dhe bindemi'. [Kërkojmë] Të na falësh, o Zoti ynë, dhe tek Ti është Kthimi'". [Kur'an 2:285]Dhe Ai thotë:4. "Dhe përkujto në Libër, [rrëfenjën mbi] Marinë, kur ajo u tërhoq në vetmi nga familja e saj te një vend me pamje nga Lindja dhe vendosi një perde [për t'u mbuluar] nga ata. Pastaj Ne dërguam tek ajo shpirtin Tonë [engjëllin Gabriel], dhe ai u shfaq përpara saj në formë njeriu. Ajo tha:'Vërtet, unë kërkoj shpëtim nga ti me më të Mëshirshmin [Allahun], nëse ke frikë Allahun'. Ai [engjëlli] tha:'Unë jam vetëm një i dërguar nga Zoti yt [për të të njoftuar për] dhuratën e një biri të ndershëm'. Ajo tha:'Si mund të kem bir kur asnjeri s'më ka prekur, e as që jam e pandershme?' Ai tha:'Kështu do të jetë. Zoti yt ka thënë:'Kjo është lehtë për Mua. Dhe ne duam që ta caktojmë atë si shenjë për njerëzimin dhe si mëshirë nga Ne. Dhe kjo çështje tashmë është vendosur'. Kështu ajo e lindi atë6, dhe u tërhoq me të në një vend të largët [lugina e Betlehemit]. Dhimbjet e lindjes ishin të atilla, saqë e çuan atë deri te trungu i një palmeje të hurmës. Ajo tha:'Sikur të kisha vdekur përpara kësaj, dhe të kisha qenë harruar dhe të mos më shihte asnjeri!' Pastaj [foshnja Jezus] e thirri atë nga poshtë, duke thënë:'Mos u vreros, Zoti yt të ka furnizuar me një rrjedhë uji poshtë teje. Shkunde trungun e palmës drejt teje, dhe do të bien hurma të freskëta e të pjekura përpara teje. Dhe nëse sheh ndonjë njeri, thuaj:'Vërtet, unë jam zotuar të agjëroj për më të Mëshirshmin, kështu që s'do t'i flasë askujt sot'. Pastaj ajo e solli atë [foshnjën] te populli i saj, duke e mbartur atë. Ata thanë:'Oj Marie, vërtet ke bërë një gjë të tmerrshme! O motra e Aronit! Babai yt s'ishte njeri që kurvëronte, e as nëna jote s'ishte grua e pandershme'. Kështu ajo tregoi nga foshnja. Ata thanë:'Si mund t'i flasim atij që është foshnje në djep?' Ai [Jezusi] u tha [atyre]:'Vërtet, unë jam rob i Allahut. Ai më ka dhënë Shkresën dhe më ka bërë pejgamber. Dhe Ai më ka bekuar kudo që të jem. Dhe Ai më ka detyruar me namaz dhe dhënie të lëmoshës për sa kohë që jetoj. Dhe [Ai më ka detyruar] të jem i dëgjueshëm ndaj nënës sime, dhe Ai s'më ka bërë arrogant dhe fatkeq. Dhe paqja qoftë mbi mua ditën kur jam lindur, ditën që do të vdes, dhe ditën kur do të jem ngritur i gjallë'. I këtillë është Jezusi, i biri i Maries. Kjo është thënie e vërtetë për të cilën s'ka dyshim. S'është e përshtatshme për Allahu që Ai të lindë një bir. I pastër dhe i lartësuar është Ai nga një gjë e tillë! Kur Ai vendos për ndonjë çështje, ai vetëm thotë 'Ji', dhe ajo bëhet. [Jezusi tha]:'Vërtet, Allahu është zoti im dhe i juaji. Pra, adhurojeni vetëm Atë. Kjo është Rruga e Drejtë'. Pastaj grupet [e Krishtere] dalluan mes vete, dhe mjerë mosbesimtarët për takimin e një Ditë të Madhe [Ditën e Ringjalljes]. Sa qartë do të shohin dhe dëgjojnë ata [mosbesimtarët] në Ditën kur do të shfaqen përpara Nesh! Por, keqbërësit sot janë në gabim të qartë." [Kur'an 19:16-38]Kjo rrëfenjë e vërtetë shpjegon çfarë i ndodhi Maries pasi Zoti e rriti atë në një mënyrë të mirë, me kujdesin që ajo pranoi nga pejgamberi bujar [Zakaria] dhe pasi kishte pasur reputacion të mirë si adhuruese e devotshme që ishte e dëlirë, e ndershme dhe e pastër. Kështu që koha, të cilën Zoti caktoi për ta zbatuar vullnetin e Tij duke krijuar Jezusin në formën që Ai na njoftoi se do ta bënte, tash erdhi:"Kur Ne8 dërguam tek ajo shpirtin Tonë, dhe ai u shfaq përpara saj në formë njeriu".Kjo i referohet engjëllit Gabriel. Pra, aso kohe kur kjo ngjarje zuri vend, kjo femër e dëlirë dhe e ndershme kishte pasur për qëllim t'i përkushtohej adhurimit të Zotit, dhe ajo kishte vendosur një perde përpara saj për këtë qëllim, që ta mbronte nderin dhe dëlirësinë e saj, në mënyrë që ta kryente adhurimin e saj. Atëherë, vë re, një njeri që kishte formë dhe pamje të bukur papritmas u shfaq parpara saj.


--------------------------------------------------------------------------------
7. Shënim i përkthyesit: Kjo nuk i referohet Aronit, vëllait të Moisiut, por një njeriu të devotshëm që jetoi në kohën e Maries.

8. Shënim i përkthyesit: Gjatë gjithë Kur'anit, Allahu [Zoti] i referohet Vetes së Tij në shumës, siç është duke thënë Ne, Na dhe Jonë. Kjo, nga pikëpamja letrare, është për t'u treguar madhështia e Tij, ngjashëm me mbretëroren "Ne" që përdoret në gjuhen Angleze. Kjo s'do të thotë që Allahu i referohet vetes së Tij si një Zot shumës, apo se Ai është pjesë e një trinie, etj.
--------------------------------------------------------------------------------

Kështu ajo demonstroi shenjat e ndershmërisë dhe modestisë në këtë rast, duke thënë:"Vërtet, unë kërkoj shpëtim nga ti me më të Mëshirshmin, nëse ke frikë Allahun".Një thënie e tillë mund të vinte vetëm nga zemra e një besimtari të vërtetë, që kërkon shpëtim dhe ngushëllim në Zotin gjatë kohëve të pikëllimit dhe vështirësive. Dhe në thënien e saj, ajo përkujton dhe paralajmëron [engjëllin në formën e njeriut] që ta ketë frikë Allahun. E gjithë kjo qe bërë me qëllim për të zmbrapsur atë çfarë i ndodhi asaj nga kjo përvojë e hidhur fikësuese dhe e rrezikshme.

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:02:25


Pastaj i dërguari fisnik [Gabrieli] ia kumtoi asaj lajmin i cili bëri që frika e saj të largohej dhe zemra të gjejë qetësi:''Unë jam vetëm një i dërguar nga Zoti yt [për të të njoftuar për] dhuratën e një biri të ndershëm''. Kështu që ajo u përgjigj me habi:"Si mund të kem bir kur anjeri s'më ka prekur, e as që jam e pandershme?"Kjo është mënyrë normale që fëmijët lindin [dmth nëpërmjet bashkëjetesës]. Kështu që engjëlli e njoftoi atë:''Kështu do të jetë. Zoti yt ka thënë:'Kjo është lehtë për Mua. Dhe ne duam që ta caktojmë atë si shenjë për njerëzimin dhe si mëshirë nga Ne'".


Krijimi i universit dhe gjithë asaj që gjendet brenda në të është diçka e lehtë për Zotin, siç thotë Ai:"Krijimi i të gjithë juve dhe ringjallja e juaj s'është asgjë më shumë sesa [krijimi dhe ringjallja] i një personi të vetëm". [Kur'an 31:28]Kështu që ky shpirt fryu [jetën e Jezusit] në të [Marinë]. Dhe ai ishte engjëlli Gabriel, të cilin Zoti e dërgoi për ta zbatuar urdhërin e Tij. Kështu ajo e lindi atë, dhe u tërhoq me foshnjen në mitren e saj te një vend i largët. Aty ajo lindi fëminë e saj dhe u përball me problemin të cilin çdo femër e ndershme dhe pastër si ajo do të ndjente [dmth ofendimin e kurvërimit], kështu që ajo dëshiroi të ishte e vdekur. Pastaj erdhi ajo që largoi frikën dhe shqetësimn e saj:"Pastaj [foshnja Jezus] e thirri atë nga poshtë, duke thënë:'Mos u vreros, Zoti yt të ka furnizuar me një rrjedhë uji poshtë teje.Këto ishin shenjat dhe mrekullitë që e shtuan mbështetjen e saj, qetësinë dhe besimn në faktin që Zoti do ta mbronte Atë, do të vërtetonte se ajo ishte e pastër nga pohimet për kurvëri, dhe do ta tregonte nderin dhe fisnikërinë e saj. Kështu, krejt çfarë ajo duhej të bënte ishte të tregonte nga ky fëmijë, të cilin ofenduesit e përdornin si mënyrë për ta akuzuar atë për kurvërim."Ata thanë:'Si mund t'i flasim atij që është foshnje në djep?'"Kështu që foshnja, të foluren e të cilit ata nuk e morën parasysh, i befasoi ata ndërsa ai ishte ende në djep nëpërmjet kësj mrekullie mahnitëse, duke u thënë atyre:''Vërtet, unë jam rob i Allahut. Ai më ka dhënë Shkresën dhe më ka bërë pejgamber. Dhe Ai më ka bekuar kudo që të jem. Dhe Ai më ka detyruar me namaz dhe dhënie të lëmoshës për sa kohë që jetoj. Dhe [Ai më ka detyruar] të jem i dëgjueshëm ndaj nënës sime, dhe Ai s'më ka bërë arrogant dhe fatkeq. Dhe paqja qoftë mbi mua ditën kur jam lindur, ditën që do të vdes, dhe ditën kur do të jem ngritur i gjallë''.Vërtet, këto janë disa nga vargjet e jashtëzakonshme të Allahut, në të cilat ai diskuton mënyrën se si ishte lindur dhe si ai e shfajësoi nënën e tij virgjëreshë nga ofendimet. Pastaj këto vargje mahnitëse ofrojnë një shpjegim për misionin dhe porosinë e Jezusit. Pjesë e porosisë së madhe të Jezusit ishte t'ua sqarojë njerëzve se ai ishte një rob i Zotit, dhe mrekullueshëm, kjo ishte gjëja e parë që ai tha kur u foli njerëzve [nga djepi]. Gjëja e dytë që ai përmendi në të folurën e tij ishte porosia, duke thënë:"Ai më ka dhënë Shkresën dhe më ka bërë pejgamber". Pastaj gjëja e tretë për të cilën ai foli ishte ndikimi i thirrjes së tij:"Dhe Ai më ka bekuar kudo që të jem".Pastaj ai vazhdoi të shpjegonte ligjet e tija fetare dhe ligjet fetare të atyre të dërguarve që erdhën përpara tij, duke thënë:"Dhe Ai më ka detyruar me namaz dhe dhënie të lëmoshës për sa kohë që jetoj".


Pastaj ai foli rreth cilësive të bukura të tij, siç është të qenit i drejtë dhe i vyer, dhe se si Zoti nuk i ka dhënë atij cilësitë e arrogantit dhe fatkeqit:"Dhe [Ai më ka detyruar] të jem i dëgjueshëm ndaj nënës sime, dhe Ai s'më ka bërë arrogant dhe fatkeq".Pastaj Allahu komenton mbi gjithçka që ai përmendi përpara rreth Jezusit dhe nënës së tij, duke thënë:"I këtillë është Jezusi, i biri i Maries. Kjo është thënie e vërtetë për të cilën s'ka dyshim".Kjo është thënia e vërtetë dhe përfundimtare nga Zoti i cili krijoi Jezusin dhe gjithë të tjerët – Ai që është i Gjithdijshëm dhe i mirëinformuar për çdo aspekt të imët dhe të madh të këtij universi dhe njerëzimit, midis të cilave ishte edhe Jezusi. Vërtet, Allahu e ka thënë të vërtetën për të, e cila s'mund të njolloset as me piklën më të vogël të pavërtetësisë që gënjeshtarët midis atyre që dyshojnë dhe që janë shmangur thonë për të. Allahu e ka thënë të vërtetën për të, të cilën çdo person me intelekt të paprishur dhe të kuptuar të dëlirë natyror do ta pranonte. Kjo është poashtu çfarë kanë folur të gjitha ligjet fetare të mëparshme dhe ajo të cilës iu mbështetën besimtarët.Pra, të gjitha këto ngjarje që ndodhën, siç është fryrja e engjëlit Gabriel në [mëngën e] nënës së Jezusit, pastaj kur ajo e lindi atë, dhimbjet dhe vështirësitë me të cilat u përball nëna e tij për shkak të kësaj, të qenit e saj e shfajësuar nga këto vështirësi kur Allahu bëri që fëmija e saj të flasë nga djepi, gjë që dëshmoi se ajo ishte e pastër nga faji dhe që poashtu dëshmoi se ai ishte një nga robërit e Zotit që Ai zgjodhi të jetë pejgamber i Tij dhe për ta pranuar Librin e Tij, si dhe të qenit e tij i urdhëruar me ligjet e njëjta fetare me të cilat qenë urdhëruar të dërguarit përpara tij, siç është falja e namazit, dhënia e lëmoshës dhe të qenit i vyer – e gjithë kjo është e vërteta e vendosur dhe e vërtetuar. Dhe çfarëdo pohimesh dhe akuzash që kundërshtojnë këtë, janë të rreme. Dhe pohimet e bëra nga kundërshtarët e tyre – të Krishterët – përsa i përket Jezusit, se ai ka pohuar të jetë vetë Zoti, apo biri i Zotit, apo pjesë e trinisë hyjnore, poashtu janë pavërtetësi dhe shmangie, të cilën nuk e pranon asnjë intelekt i shendoshë, ligj fetar apo natyrshmëri.E vërteta përsa i përket kësaj çështjeje është ajo çfarë është thënë nga Zoti, Ai që krijoi Jezusin dhe gjithë të tjerët, nga fillimi deri në fund, – xhinët dhe njerëzimin – me qëllim që ta adhurojnë Atë. Dhe Ai është që zgjodhi atë për rob dhe të dërguar, mu ashtu siç i zgjodhi të tjerët për ta bartur Porosinë e Tij te njerëzimi, që ata të kuptojnë synimin për të cilin ata qenë krijuar – dhe kjo është që të adhurohet vetëm Zoti dhe të zbatohet feja vetëm për hir të Tij.Vërtet, Jezusi barti Porosinë e Tij në formën më të mirë, dhe ai ishte i pari në ballë nga populli i tij ndër ata që adhuronin dhe i nështroheshin vetëm Zotit, duke folur të vërtetën haptas që nga koha kur ai ishte në djep, në vitet e tija të burrërisë dhe deri kur Zoti e ngriti tek Ai.9Ky është statusi i pejgamberit dhe të dërguarit të Zotit, Jezusit, paqja qoftë mbi të, në Islam sipas të gjithë popujve muslimanë. Pra, kjo është e vërteta, dhe çfarëdoqoftë tjetër veç kësaj është rrenë dhe drejtim i keq.--------------------------------------------------------------------------------
9. Shënime të përkthyesit: Në kundërshtim me besimet e Krishtere, muslimanët besojnë që Jezusi nuk është kryqëzuar, por dikush tjetër është bërë që t'i gjasojë atij dhe është kryqëzuar në vend të tij. Në Kur'an qëndron se ai është ngritur në qiej, ku do të presë deri në ditën kur ai do të dërgohet prapa në tokë nga fundi i kohës. Allahu thotë:"Dhe për shkak se ata thanë me mburrje:'Ne e vramë Mesinë, Jezusin, birin e Merjemes, të dërguarin e Zotit'. Por ata nuk e vranë atë e as që e kryqëzuan, por gjasimi i Jezusit qe vendosur në njeri tjetër [dhe ata vranë këtë njeri]. Dhe ata që dallohen mbi këtë janë plot dyshime. Ata nuk e dinë me siguri; ata nuk ndjekin veçse hamendje, se vërtet ata nuk e vranë atë. Por, Allahu e ngritit atë [trupin dhe shpirtin] tek Vetja e Tij. Allahu është i Gjithpushtetshëm, i urtë. Dhe nuk ka ndonjë nga njerëzit e Librit [dmth Çifutët dhe të Krishterët] veçse ai me siguri do të besojë në të [se ai vërtet ishte i dërguar i Allahut] para vdekjes së tij [Jezusit]. Dhe në Ditën e Ringjalljes, ai do të dëshmojë kundër tyre". [Kur'an 4:157-159] Pejgamberi Muhamed ka profetizuar që Jezusi do të kthehet dhe do të gjykojë njerëzimin me drejtësi. Ai do të zbresë te minarja e bardhë në lindje të Damaskut, duke i pasur duart e tij mbi krahët e dy engjëjve, dhe ai do të luftojë kundër Antikrishtit [Dexhallit] derisa ta mbërrijë atë te porta e Ludit [Israeli i sotshëm], ku ai do ta vrasë atë.
--------------------------------------------------------------------------------

Zoti s'ka nevojë të lindë bir. T'ia atribuosh një bir Atij është nga format më të mëdha të mosbesimit dhe shmangies, meqë kjo përbën shkallën më të lartë të ofendimit dhe mangësisë që i përshkruhet nderit, madhështisë dhe zotërimit të Tij. Kjo meqë gjithçka veç Zotit [Krijuesit] mund të jetë vetëm një nga krijesat e Tij, dhe të gjthia krijesat e Tij i nënshtrohen nderit dhe mashështisë së Tij dhe janë të urdhëruar ta adhurojnë Atë, kurse Zoti është hyjnor dhe i pastër që të lindë fëmijë. Për këtë shkak, Allahu u thotë atyre që i përshkruajnë fëmijë Atij, dhe e folura e Tij është e vërteta:"Vërtet ju keni sjellur diçka të tmerrshme [dmth një thënie djallëzore] – për shkak të së cilës qiejt gati sa nuk u shqyenë dhe toka nuk u bë copë-copë dhe malet nuk u shembën. A mos ata po i përshkruajnë fëmijë më të Mëshirshmit [dmth Zotit]. Por, nuk është me vend për [madhështinë] e më të Mëshirshmit që ai të lindë fëmijë. Nuk ka asnjë në qiej dhe tokë veçse ai i afrohet si rob më të Mëshirshmit. Vërtet, Ai e njeh çdonjërin nga ata, dhe i ka numëruar ata me një numërim të plotë. Dhe secili nga ta do t'i vijë Atij në Ditën e Ringjalljes i vetëm [pa ndonjë ndihmues]". [Kur'an 19:89-95]Dhe Ai thotë:"Thuaj: Ai është Allahu, Një [i Pandashëm]. Allahu është i Vetë-Mjaftueshëm [që s'ka nevojë për ndonjë gjë]. Ai nuk lind e as që është i lindur. Dhe s'ka të barabartë apo të krahasueshëm me Të". [Kur'an 112:1-4]


Allahu ka thënë, kur po i fliste pejgamberit Muhamed:"Dhe paralajmëro ata që thonë:'Zoti ka lind fëmijë'. Ata s'kanë kurrfarë dije mbi këtë, e as etërit e tyre. E urryer është thënia që del nga gojët e tyre. Ata s'thonë veçse gënjeshtër". [Kur'an 18:4-5]Pra, kushdo që pohon se Zoti ka bir, ai s'thotë veçse gënjeshtra, pavarësisht nga ajo se a janë Arabë, të cilët thonë që engjëjt janë bija të Zotit, apo Budistë dhe Brahmanë, të cilët pohojnë këtë për Budën dhe Brahmën, apo të Krishterët, të cilët pohojnë që Jezusi është biri i Zotit, vetë Zoti dhe pjesë e trinisë hyjnore. Të gjitha këto janë gënjeshtra dhe shpikje për Zotin. Përkundër gjithë kësaj, të gjitha këto grupe refuzojnë dhe mohojnë njëra-tjetrën – asnjë grup [ndër këta që i përmendëm] nuk pranon pikëpamjet e kundërshtarëve të tyre. Pra, gënjeshtrat dhe shpikjet janë hequr për faktin se këto grupe të gjitha e mohojnë njëra-tjetrën, dhe për faktin se Kur'ani, Islami dhe muslimanët i mohojnë këto grupe dhe pohimet e tyre, siç bëjnë edhe të gjitha mendjet dhe natyrshmëritëe drejta .Dhe e gjithë çfarë mbetet është e vërteta e pastër që Zoti na e ka kumtuar në librin e Tij të mrekullueshëm, në të cilin pavërtetësia s'mund të hyjë as nga para as nga prapa. Ky është libri madhështor [dmth Kur'ani], me të cilin Allahu i sfindonte xhinët dhe njerëzimn për ta sjellur një libër të barabartë me të, apo dhjetë kaptina të ngjashme me të, apo së paku një kaptinë të ngjashme me të. Por, ata s'ishin të aftë ta bënin këtë për më shumë se 14 shekuj. Dhe ata kurrë s'do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë deri në Ditën e Gjykimit.10


Pra, çfarë dëshmie tjetër më të fortë dhe më të vërtetë ka veç faktit se as xhinët as njerëzit s'ishin në gjendje të prodhonin ndonjë pjesë të këtij Libri, i cili qe sjellur nga një njeri i pashkolluar që s'dinte as shkrim as lexim [dmth pejgamberi Muhamed]? Kjo dëshmon se çfarëdoqoftë që Ai tha në lidhje me Jezusin është e vërteta, dhe gjithçka përtej kësaj s'është veçse pavërtetësi.Dobia që nxirret nga kjo është se Kur'ani i ka dhënë Jezusit të drejtën që i takon dhe i ka dhënë atij një pozitë të ndershme që ai e meriton. Dhe ka siguruar që ai gjithmonë do të përmendet çiltërsisht në një Kur'an [libër të shpallur] i cili lexohet vazhdimisht nga muslimanët në shtëpitë dhe në xhamitë e tyre. Meqë ata i lexojnë vargjet nga Kur'ani të cilat kanë të bëjnë me Jezusin në namazin e tyre. Ky është rasti me të gjithë pejgamberët dhe të dërguarit e tjerë të Zotit.A s'duhet që e gjithë kjo se Islami dhe ajo të cilës i përmbahen muslimanët të shërbejë si një thirrje për të Krishterët, veçanërisht pushtetarët, papatë, priftërinjtë, murgjit dhe edukatorët midis tyre, që të reflektojnë, meditojnë dhe rishqyrtojnë qëndrimin e tyre ndaj Muhamedit dhe Librit të mrekullueshëm e madhështor me të cilin ai erdhi, si dhe qëndrimn e tyre ndaj ndjekësve të tij që besuan në Jezusin si pejgamber dhe të dërguar dhe në Librat [e pashtrembëruara] që i qenë shpallur atij? Kjo me shpresë do t'i çojë ata në dhënien e pozitës që ai e meriton midis pejgaberëve dhe të dërguarve. Pra, ku është kthimi i mirësjelljes?

A është kjo një kthim i gjestit miqësor që ata e vendosin dorën e tyre në duart e Çifutëve, të cilët mohuan Jezusin, e mohuan atë dhe e ofenduan atë dhe nënën e tij me ofendimet dhe akuzat më të ndyra? A s'janë ata të cilët u sollën me armiqësinë e formës më të keqe ndaj tij që nga koha kur u lind e deri në ditët e sotme? A s'janë ata të cilët i shtypën ndjekësit e tij, në mënyrën që do të të bënte të ngjethesh?--------------------------------------------------------------------------------
10. Shënim i përkthyesit: Kjo është nja nga sfidat më të mëdha të Allahut dhe kjo dëshmon që Kur'ani vërtet është një shpallje nga Zoti. Nëse studiohet historia Islame, do të shohim se pejgamberi Muhamed, një njeri i pashkolluar nga tokat Arabe, sfidoi sistemin hierarkik të Arabëve paganë në atë kohë me fenë e pastër Islame, ndjekësit e të cilit u shtuan në numër me kalimin e viteve. Kjo "fe e re" aso kohe ishte një këcënim i drejtpërdrejt për fuqinë e Arabëve paganë të cilët sundonin Meken, dhe përfundimisht i bëri ata të zhvillojnë luftë kundër tij dhe ndjekësve të tij kur fuqia e tyre u shtua. Po të ishte e rreme feja e Muhamedit dhe shpallja e Zotit, gjithë çfarë është dashur të bëjnë këta sundues ishte të angazhojnë poetët dhe shkrimtarët më të mirë të kohës së tyre për të prodhuar një libër, dhjetë kapituj apo madje një kaptinë të ngjashme me Kur'anin. Duke vepruar kështu, ata do t'u ishin shmangur luftrave të gjata, humbjeve financiare, humbjes së pushtetit, shkatërrimit të pashmangshëm dhe poshtërimit përfumdimtar. Por, fakti është se ata s'qenë të aftë ta bënin këtë, meqë Kur'ani ishte shpallur nga Zoti, dhe ata [Arabë] që e lexonin atë në pjesën më të madhe panë natyrën e tij të mrekullueshme shprehur në formën e shkruar të tij, detalet në përshkrim, dhe temat që ai mbulonte, dhe e pranuan atë si fjalë të vërtetë të Zotit.

--------------------------------------------------------------------------------

Dhe ata prishën kredon dhe fenë e tij si pjesë të makinacionit dhe komplotit të tyre, duke e bërë Jezusin, Allahu e pastroftë nga kjo, një mit i të qenit Zot, apo biri i Zotit, apo pjesë e një trinie hyjnore, duke e prishur dhe anuluar porosinë e vërtetë të tij. Dhe ata e bënë fenë e tij dhe ndjekësit e tij një shaka dhe një argëtim për njerëzit e arsyeshëm, e lere më për më të marrët nga njerëzit. Komplotuesit dhe planifikuesit e kanë ndryshuar atë në një fe të një miti pagan, nga i cili njerëzit me kuptim të shëndoshë do të turpëroheshin.Allahu e sqaron këtë pikë më tej duke thënë:5. "Vërtet, shembulli i Jezusit në shikimin e Allahut është si shembulli i Adamit – Ai e krijoi atë nga dheu dhe pastaj i tha atij 'Ji', dhe ai u bë. Kjo është e vërteta nga Zoti yt, e ti mos ji ndër ata që dyshojnë. Kushdo që të kundërshton lidhur me të [dmth Jezusin] pas gjithë kësaj njohurie [mbi të] që të erdhi, thuaj:'Ejani, le të thërrasim fëmijët tanë dhe fëmijët tuaj, gratë tona dhe gratë tuaja, dhe ne së bashku me juve, dhe pastaj ta lusim Allahun që t'i mallkojë ata ndër ne që po gënjejnë.' Vërtet, kjo është rrëfenja e vërtetë [mbi Jezusin]. Dhe s'ka Zot që ka të drejtë të adhurohet veç Allahut. Dhe vërtet Allahu ka mundësi për çdo gjë, është i urtë". [Kur'an 3:59-62]Ky shembull mëdhështor është një dëshmi vendimtare që anulon të gjitha pohimet e të Krishterëve. Kjo ngaqë nëse s'është e mundshme apo korrekte sipas mendjeve të shendosha, doktrinave fetare, dhe natyrshmërive që të pohohet se Adami, të cilin Zoti e krijoi nga dheu me Duart e Tij dhe fryu në të shpirtin e Tij, është Zoti, apo biri i Zotit, apo pjesë e një trinie hyjnore, atëherë është më se me vend që një gjë e tillë s'mund të pohohet për Jezusin. Kjo meqë krijimi i Adamit ishte më i mrekullueshëm se ai i Jezusit, sepse ai u krijua nga dheu dhe dheu s'është pjesë e racës njerëzore.Në anën tjetër, Jezusi u krijua nga një grua, e cila është pjesë e racës njerëzore, dhe ajo e mbarti atë në mitër në mënyrën e njëjtë që gruaja mbart fëminë, dhe e lindi atë në mënyrë të njëjtë që gruaja lind fëminë. Pra, kjo është nga dëshmitë më të mëdha që i zhvlerëson pohimet e rrejshme dhe idetë e gabuara dhe absurde të të Krishterëve.Në të vërtetë, engjëjt qenë krijuar pa ndonjë baba apo nënë, dhe Dreqi qe krijuar nga zjarri pa prindër. Pra, kjo është diçka edhe më e mrekullueshme dhe dëftor për aftësinë e madhe të Zotit, Krijuesit, Formuesit dhe Shpikësit të qiejve dhe tokës.Madje, krijimi i Evës nga brinja e Adamit, pa nënë, ishte edhe më e mrekullueshme se krijimi i Jezusit, i cili u krijua, u bart në mitrën e një gruaje dhe u lind mu siç gruaja normale lind fëminë. Kështu që nuk mbetet ndonë lidhje për të Krishterët sipas çdo personit që posedon intelekt, fe dhe drejtësi. Mirëpo, pavarësisht gjithë kësaj, Jezusi, në sytë e Islamit dhe muslimanëve është shumë më superior se Adami dhe shumë pejgamberë dhe të dërguar të tjerë, sipas Kur'anit dhe mësimeve të pejgamberit Muhamed. Kjo meqë Jezusi është një nga pesë të dërguarit që posedonin vullnet dhe vendosmëri të fortë, sipas Islamit.Pra, pasi e gjithë kjo u tha, çfarë do ta ndryshonte raportin mes të Krishterëve dhe Islamit, e cila është feja e vërtetë e Zotit dhe feja e Jezusit dhe e të gjithë pejgamberëve? A s'do ta kuptojnë ata se forma më e madhe e mosbesimit dhe humbjes është të pohohet se Zoti ka bashkëshorte dhe fëmijë, meqë kjo është ofendimi dhe përulja më e madhe që mund të ngrihet kundër Zotit, Pronarit të çdo gjëje që ekziston? Dhe mohimi më i madh i Jezusit është të mohohet porosia e vërtetë që ai solli, siç është duke thënë se ai është biri i Zotit, etj., ndonëse ai qartë pat thënë që nga dita e parë se ai ishte një rob i Zotit i cili ia dha shpalljen atij, e bëri pejgamber, e bekoi atë kudo që të jetë dhe e detyroi me namaz dhe lëmoshë. Këto janë cilësitë që vlejnë për çdo qenie të krijuar që është rritur dhe edukuar dhe që ka nevojë për Zotin e tij, duke iu nënshtruar madhështisë së Tij dhe duke iu bindur urdhërave të Tij.A duan ata që muslimanët t'i lënë menjanë intelektet e tyre dhe kështu të mohojnë Allahun dhe atë me çfarë erdhën të gjithë të dërguarit? A po presin që ata të zgjedhin Hidhërimin e Zotit, dënimin e ashpër dhe Zjarrin, të cilin Ai e ka pëgatitur për ata që e mohojnë Atë, në këmbim me Kënaqësinë e Tij dhe shpërblimin e Parajsës, që është përgatitur për ata që i binden dhe e adhurojnë vetëm Atë?O ju të Krishterë me mendje të shëndoshë dhe që jeni të drejtë dhe të balancuar, ne ju thërrasim që të ngriheni përpara Zotit në çifte dhe individualisht dhe më pas të reflektoni mbi pikëpamjen e juaj ndaj Islamit, e cila është feja e vërtetë e Zotit dhe feja e Jezusit dhe e të gjithë pejgamberëve dhe të dërguarve. Ky është islami që ka nderuar Jezusin, e ka trajtuar drejtësisht, dhe i ka dhën atij pozitën që i takon dhe që e meriton. Jam i sigurt se nëse ju e bëni këtë sinqerisht dhe pa u ndikuar nga dëshirat e kota, dhe nëse e lutni Zotin që t'ju ndihmojë dhe të kërkoni ndihmë nga ajo çfarë gjendet në Ungjillin e juaj, edhe pas shtrembërimeve dhe ndryshimeve, ju do të udhëzoheni për tek e vërteta dhe realiteti, që është: Muhamedi është i dërguar i Zotit dhe Libri që ai solli s'është veçse e vërteta e shpallur nga Zoti.Pra, çfarëdo që ai tha lidhur me Jezusin është e vërteta – se ai ka qenë rob dhe i dërguar i Allahut dhe se Zoti e krijoi atë mu siç e krijoi secilin – përfshirë këtu edhe të dërguarit bujarë – me qëllimin e vetëm e të adhuruarit Atë, dhe nënshtrimin e tyre ndaj madhështisë së Tij.Më poshtë janë disa shembuj të marra nga Ungjilli juaj11 që vërteton dhe mbështet atë me çfarë erdhi Muhamedi nga Kur'ani dhe mësimet e tij. Në vargun e shtatë të kaptinës 4 të Ungjillit të Mateut, thuhet:1. "Jezusi iu përgjigj:'Porse Shkrimi i shenjt thotë:'Mos e sprovo Zotin, Hyun tënd'". [Mateu 4:7]2. Në kaptinën e njëjtë ndodhë një rrëfenjë lidhur me Jezusin dhe Dreqin, në të cilën Dreqi e urdhëron Jezusin t'i bie përmbys atij. Kështu që Mesia Jezus iu përgjigj atij, duke thënë:"Ik, o djall, sepse Shkrimi i shenjt thotë:'Adhuro Zotin, Hyun tënd, dhë shërbej [dmth adhuroje] vetëm Atij!'".Kjo është me çfarë erdhën të gjithë të dërguarit dhe kjo është dëshmia që Jezusi e përdori kundër Dreqit. Kjo qartë dëshmon se të gjithë pejgamberët, përfshirë edhe Jezusin dhe Muhamedin, erdhën për të vendosur se Zoti është Një dhe se Ai ishte Hyu dhe i vetmi që meriton të adhurohet.Jezusi u mbështet në librat e shpallura përpara [nga Zoti] për dëshmi, në të cilat qëndron se Zoti është Hyu i vetëm dhe se Ai është i vetmi që ka të drejtë të adhurohet dhe t'i bihet përmbys.--------------------------------------------------------------------------------
11. Shënim i përkthyesit: ["Përkthimi i përdorur për citatet Biblike në këtë broshurë është marrë nga Botimi i Biblës së shtëpisë botuese Drita nga Ferizaji [1980] dhe Kršćanska Sadašnjost nga Zagrebi"]. Personi mesatar mund të shikojë përkthime të ndryshme të Biblës dhe të vërejë ndryshime/modifikime të mëdha në interpretimet dhe përkthimet e vargjeve të shumta të Biblës, të mos e përmendim që disa vargje edhe janë lënë jashtë krejtësisht. Kjo është dëshmi e mëtejme se Bibla ka qenë ndryshuar dhe modifikuar siç vërtetohet nga Zoti në shpalljen e tij të fundit, Kur'anin, të cilin Ai garantoi se do ta mbrojë dhe ruajë në formën e tij origjinale. Allahu thotë:"Vërtet, Ne zbritëm Përkujtuesin [Kur'anin] dhe Ne me siguri do ta ruajmë atë [nga prishjet]". [Kur'an 15:9] Të ngjashmet me këtë premtim dhe garancë nga Zoti s'ishin bërë në shpalljet e mëparshme, prej këtu kundërshtimet e dukshme në versionet e sotme të këtyre Librave të shpallura të Zotit: Tora [Teurati] dhe Ungjilli.
--------------------------------------------------------------------------------

Ngjashëm, Allahu i shpalli Muhamedit:"Dhe vërtet Ne u dërguam çdo populli të dërguar [që u thoshte populit të tij]:'Adhurojeni vetëm Allahun dhe lini zotrat e rremë'. Kështu mes tyre qenë ata të cilët Allahu i udhëzoi dhe mes tyre qenë ata, drejtimi i keq i të cilëve qe përligjur". [Kur'an 16:36]Ai po ashtu i shpalli atij:"Dhe Ne nuk dërguam asnjë të dërguar para se t'i shpallnim atij:'Nuk ka Zot që meriton të adhurohet në të vërtetë veç Meje, kështu që më adhuroni vetëm Mua'". [Kur'an 23:25]Këto thënie që i qenë shpallur Muhamedit, janë në pajtim të plotë me atë çfarë Jezusi tha në përgjigje ndaj Dreqit. Kjo poashtu është në pajtim me atë çfarë Jezusi tha kur thirri fisin e Israelit:"Vërtet, Allahu është Zoti im dhe i juaji. Pra, adhurojeni vetëm Atë. Kjo është rruga e drejtë". [Kur'an 19:36]Dhe kjo përputhet me atë çfarë ai do të thotë në Ditën e Gjykimit kur Zoti i tij do ta pyes atë:"O Jezus, biri i Maries, a u ke thënë ti njerëzve:'Më adhuroni mua dhe nënën time si dy zota pranë Allahut?' Ai do të përgjigjet:'Lavdi të qoftë ty! S'më takonte mua të thoja atë çfarë s'kisha të drejtë të thoja. Po të thoja diçka të tillë, Ti me siguri do ta dije këtë. Ti e di se çfarë ka në brendinë time ndonëse unë nuk e di se çfarë ka në Ty. Vërtet, vetëm Ti je i Gjithdijshëm për gjithë atë që është e fshehur. Unë nuk u kam thënë gjë tjetër përveç asaj çfarë Ti më urdhërove t'u them atyre, [e cila ishte]:Adhurojeni Allahun, Zotin tim dhe tuajin. Dhe unë isha dëshmitar ndaj tyre për sa kohë që isha mes tyre. Por, kur Ti më ngrite, Ti ishe Mbikëqyrës i tyre, dhe Ti je Dëshmitar i çdo gjëje'". [Kur'an 5:116-117]3. Në kaptinën 11 të Ungjillit të Mateut, vargu 25, thuhet:"Po të falënderoj, o Atë, Zotërues i qiellit e i dheut, që i fshehe këto gjëra nga të dijshmit e nga të urtit, e ua zbulove të vegjëlve'".Pra, Jezusi ishte një nga robërit dhe të dërguarit e Zotit. Ai e njohu të drejtën e Zotit të tij që e krijoi atë dhe e bekoi, andaj iu kthye Atij, duke e falënderuar dhe pohuar se vetëm Ai ishte Zoti i qiejve dhe tokës. Kjo meqë Ai është i cili i krijoi këto dy krijesa [qiellin dhe tokën], si dhe gjithçka brenda tyre, mes tyre dhe çfarëdoqoftë që gjendet nën tokë. Askush tjetër s'ka pjesë në këtë – as Jezusi apo ndokush tjetër – e as që mund ta rivalizojë Atë ndokush në këtë çështje.4. Në kaptinën 14 të Ungjillit të Mateut, vargu 23, thuhet:"Jezusi, si e tfilloi popullin, u ngjit vetëm në mal për t'u lutur".Namazi është një nga aktet më madhështore të adhurimit që mund të kryhet për Zotin, dhe asnjeri nuk angazhohet në të veçse robi i përulur i cili ka nevojë për mëshirën e Perëndisë dhe Krijuesit të tij. Kjo është siç thotë Allahu në Kur'an:"O njerëz! Jeni ju ata që kanë nevojë për Allahun, ndërsa Allahu është i pasur [s'ka nevojë për ndonjë gjë], më i denji për lavdërim". [Kur'an 35:15]Dhe Allahu thotë:"Mesia [Jezusi] kurrë s'do të jetë jetë mendjemadh që të refuzojë të qenit rob i Zotit, e as engjëjt të cilët janë pranë [Tij]. Dhe kushdo që është mendjemadh dhe refuzon adhurimin e Tij, Ai do t'i mbledhë ata të gjithë tek vetja e Tij". [Kur'an 4:172]Pra, Jezusi ka qenë një rob i Zotit, dhe ai s'ishte e as që do të jetë ndonjëherë mendjemadh që mos ta adhurojë Atë. Kjo është gjendja e tij dhe gjendja e të gjithë pejgamberëve dhe engjëjve.5. Në kaptinën 26 të Ungjillit të Mateut, vargu 39, thuhet se Mesia [Jezusi]:"... ra me fytyrë për dhe e lutej:'Ati im, nëse është e mundur, largoje prej meje këtë kelk mundimesh! Megjithatë, le të bëhet, jo si dua unë, por si do Ti'".Pra, në këtë tekst, ka dëshmi se Jezusi ishte rob [adhurues] i Zotit i cili s'pati mundësi ta zmbrapsë dëmin nga vetja e tij apo t'i sjellë vetes dobi. Dhe në këtë tekst ka dëshmi se ai kërkoi shpëtim te Zoti gjatë kohërave të vështira, duke kërkuar ndihmën e Tij dhe duke e ulur veten përpara Tij, me qëllim që ta largojë dëmin dhe rrezikun që po i afrohej atij. Pra, ai ra përmbys me fytyrë për dhe, duke kërkuar afrimitet ndaj Tij, duke e ulur veten, duke shfaqur nevojë për të dhe duke shprehur besimin se askush s'ka mundësi ta zmbrapsë dëmin përveç Tij. Kjo është gjendja e të gjtihë të dërguarve, të mos e përmendim gjithë njerëzimin.6. Në kaptinën 21 të Ungjillit të Mateut, vargu 46, thuhet:"Kërkonin ta zinin, por e dronin popullin sepse e mbante profet".Në këtë varg ka dëshmi se masa e njerëzve që besonin në Zotin dhe Jezusin qenë monoteistë me besim të pastër dhe të sinqertë, dhe se ata besuan që Jezusi ishte një i dërguar dhe një pejgamber [profet]. Kjo dëshmon se pejgamberi i tyre, Jezusi, ua kishte mësuar këtë dhe i kishte edukuar ata të besojnë në këtë. Kështu që ata nuk besonin se ai ishte Zot apo biri i Zotit, meqë ai nuk ua mësonte njerëzve këto gjëra.7. Në kaptinën 23 të Ungjillit të Mateut, vargu 10, thuhet se Jezusi ka thënë:"Mos lejoni t'ju quajnë zot, se ju, madje edhe Mesia, ka një zot".12Ky tekst i ngjan tekstit Kur'anor, në të cilin Allahu na njofton se i dërguari i Tij, Jezusi, i tha fisit të Israelit:"Vërtet, Allahu është zoti im dhe i juaji". [Kur'an 3:51]Pra, Allahu është Perëndia e Jezusit, si dhe Zot i tij, Ushqyes dhe Pronar. Ai është Perëndia, Zoti dhe Pronari i gjithë njerëzimit.Dijetari musliman, Teki-ud-Din el-Hilali, theksoi në broshurën e tij "Dëshmia e Qartë" se:"Disa përkthime e kanë shtrembëruar këtë tekst, por përkthimi në Anglisht është ruajtur nga kjo prishje".8. Në kaptinën 17 të Ungjillit të Gjonit, vargu 3, thuhet:"E kjo është jeta e pasosur: që të njohin ty, Një të vetmin Hyun e vërtetë, dhe atë që e dërgove, Jezu Krishtin".Ky tekst vërteton atë me çfarë erdhën të gjithë të dërguarit, e cila ishte se s'ka perëndi që ka të drejtë të adhurohet përveç Allahut, dhe kjo vërteton se Jezusi ishte i dërguar i Zotit. Kjo ishte gjatë kohës së tij, dhe çdo popull pati kohën dhe të dërguarin e vet, siç thotë Allahu:"Dhe Ne nuk dërguam ndonjë të dërguar para se t'i shpallnim atij:'S'ka perëndi që ka të drejtë të adhurohet në të vërtetën, përveç Meje, pra më adhuroni vetëm Mua'". [Kur'an 21:25]Dhe Ai thotë:"Dhe Ne vërtet dërguam te çdo popull të dërguar [që u thoshte popullit të tij]:'Adhurojeni vetëm Allahun dhe lini perënditë e rreme'". [Kur'an 16:36]9. Në kaptinën 12 të Ungjillit të Markut, vargu 28-30, thuhet:"Një nga skribët që kishte dëgjuar rragatjen e tyre, duke parë se Jezusi u përgjigj mirë, iu afrua dhe e pyeti:'Cili urdhërim është i pari i të gjitha urdhërimeve?' Jezusi u përgjigj:'I pari është: Dëgjo, Izrael! Zoti, Hyu ynë, është një Zot i vetëm. Duaje Zotin tënd, Hyun tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd, me gjithë mendjen tënde e me gjithë fuqinë tënde!'"Ky ishte urdhëri i parë.


--------------------------------------------------------------------------------
12. Shënim i përkthyesit: Ky tekst është përshtatur nga ajo që është gjetur në Botimin e Rishikuar Standard [Revised Standard Edition] të Biblës për t'u përputhur me tekstin origjinal të kësaj broshure, e cila është shkruar në Arabisht dhe e cila i referohet përkthimit në Arabisht të Biblës.
--------------------------------------------------------------------------------

Dhe në vargun 32 në kaptinën e njëjtë, thuhet se:''Skribi përgjigji:'Mirë fort, Mësues! Përgjigje ashtu siç është e vërteta! Ai është i vetmi, e posë tij s'ka tjetër'".Pastaj në vargun 34 në kaptinën e njëjtë, thuhet:"Jezusi, duke parë se përgjigji me urti, i tha:'Nuk je larg prek Mbretërisë së Hyut'"."Ai ju ka urdhëruar për të njëjtën fe me të cilën Ai urdhëroi Noan dhe të cilën ta shpallëm ty [O Muhamed] dhe urdhëruam Abrahamin, Moisiun, dhe Jezusin, që ju ta praktikoni fenë dhe të mos përçaheni në të. E padurueshme është për idhujtarët ajo në çka ti i thërret ata. Allahu zgjedh për vete kë të dojë dhe udhëzon për tek vetja e Tij ata që i kthehen Atij me pendim dhe bindje". [Kur'an 42:13]Feja për të cilën Zoti i urdhëroi ata ishte Besim i pastër monoteist, e cila paraqitet në thënien:"S'ka perëndi që ka të drejtë të adhurohet përveç Allahut". Ai i urdhëroi të gjithë të dërguarit e Tij që të thërrasin për tek kjo, dhe është kjo të cilën idhujtarët e kishin vështirë ta pranonin dhe për arsye të së cilës ata luftuan kundër të dërguarve të Zotit.Kjo ishte gjëja e njëjtë për të cilën Abrahami dhe Jakobi, poashtu i njohur si Israel, i urdhëroi njerëzit, siç thotë Allahu:"Dhe përkujto kur Abrahami dhe [biri i tij] Ishmaeli ishin duke ngritur themelet e Shtëpisë [Ka'bes në Meke], duke thënë:"Zotin ynë! Pranoje këtë nga ne. Vërtet, Ti dëgjon çdo gjë, je i Gjithdijshëm. Zoty ynë! Na bëj të nënshtruar ndaj Teje, dhe nga pasardhësit tanë bëj një popull të nënshtruar ndaj Teje. Dhe na trego si t'i kryejmë ritualet e këkuara në haxh [në Ka'be], dhe prano pendimin tonë. Vërtet, Ti je Ai që pranon pendimin, më i Mëshirshmi. Zoti ynë! Dërgo midis tyre një të dërguar nga vetë ata [dmth Muhamedin], i cili do t'u lexojë vargjet dhe do t'ua mësojë Librin dhe Urtësinë [mësimet pejgamberike], dhe pastroji ata. Vërtet, Ti ke mundësi për çdo gjë, je i Urtë'. Dhe kush largohet nga feja e Abrahamit përveç atij që mashtron veten? Vërtet, Në e zgjodhëm atë në këtë botë dhe në Jetën e Përtejme, ai do të jetë midis të drejtëve. Kur Zoti i tij i tha atij:'Nënshtrohu!', ai tha:'Unë i jam nënshtruar [si musliman] Zotit të çdo gjëje që ekziston'. Dhe ky [nënshtrim ndaj Allahut] qe urdhëruar nga Abrahami për bijtë e tij, dhe poashtu nga Jakobi, duke thënë:'O bijtë e mi! Allahu ka zgjedhur për ju fenë, kështu që mos vdisni veçse duke qenë muslimanë [dmth duke qenë të nënshtruar ndaj vullnetit të Krijuesit]'. Apo a ishit ju dëshmitar kur vdekja iu afrua Jaobit? – kur ai u tha bijve të tij:'Çfarë do të adhuroni pas meje?' Ata thanë:'Ne do ta adhurojmë Zotin tënd, Zotin e gjyshërve tu – Abrahamit, Ishmaelit, Isakut – Një Zot, dhe Atij i nënshtrohemi [si muslimanë]'". [Kur'an 2:127-133]Me të vërtetë kjo është nje fe e jashtëzakonshme, në të cilën ata ia nënshtruan vullnetin e tyre Zotit të çdo gjëje që ekziston, iu kthyen Atij me pendim dhe kërkuan shpëtim tek Ai për t'i bërë pasardhësit e tyre pasardhës që i nënshtrohen Zotit. Dhe ata e lutën Atë për të dërguar një të dërguar midis tyre, i cili do t'ua lexonte vargjet e Tija atyre, do t'ua mësonte Librin dhe Urtësinë atyre dhe do t'i pastronte ata – një pastrim dhe urtësi që do t'i ruante ata nga idhujtaria, marrëzitë dhe drejtimi i keq. Dhe Allahu vendos këtu që kushdo që largohet nga kjo fe, e cila është monoteizëm i pastër, vetëm se mashtron veten.Dobia e përftuar nga kjo është se thirrja e të gjithë pejgamberëve ishte në harmoni në atë se ato ishin thirrje të monoteizmit dhe për nënshtrim [ndaj Zotit] dhe se s'kishte asnjë perëndi që kishte të drejtë të adhurohet veç Allahut. Ata i thirrën popujt e tyre për tek kjo dhe i këshilluan ata që erdhën pas tyre nga pasardhësit e tyre që t'i përmbahen kësaj.Pika e dytë në të cilën ne duam të përqendrohemi këtu, ishte këshillimi i Israelit, i cili poashtu ishte i njohur si Jakob. Teksti i Biblës përsa i përket kësaj ishte në pajtim me tekstin e Kur'anit në atë se teksti Biblik tregon se ne duhet të kemi dashuri për Zotin. Kjo poashtu është pjesë e Islamit. Në fakt, feja islame poashtu përbëhet nga shumë aspekte dhe vepra veças nga dashuria [për Krijuesin].Shikoni se si u përgjigj Jezusi dhe sa madhështor ishte këshillimi i tij. Dhe shikoni në besimin e Skribit i cili bëri pyetjen duke kërkuar të përfitojë nga kjo dhe thënien e tij:''Mirë fort, Mësues! Përgjigje ashtu siç është e vërteta! Ai është i vetmi, e posë tij s'ka tjetër".Dhe shikoni se si Mesia iu përgjigj atij, duke thënë:''Nuk je larg prej Mbretërisë së Hyut''. Kjo, dhe Allahu e di më së miri, është një premtim nga ai se ai do të jetë në Parajsë, dhe kjo tregon se kushdo që nuk beson në Njësinë e Zotit dhe se vetëm Ai duhet të adhurohet, nuk do t'i lejohet hyrja në Parajsë. Kjo është në ngjasim me çfarë thotë Allahu në Kur'an, duke na treguar çfarë i tha Jezusi fisit të Israelit:"Adhurojeni Allahun, i cili është Zoti im dhe i juaji. Vërtet, kushdo që i përshkruan ortakë Allahut në adhurim, Allahu me siguri do ta ndalojë Parajsën për të dhe vendbanimi i fundit i tij do të jetë Zjarri. Dhe keqbërësit s'do të kenë ndonjë ndihmës [në Zjarr]". [Kur'an 5:72]Shënim: Sipas gjuhëss së Torës [Teuratit] dhe Ungjijve, çdo ndjekës dhe shërbyes i drejtë i Zotit quhet bir Zoti, kështu që Jezusi s'është veçuar me këtë shprehje të "birit të Zotit".10. Në kaptinën 5 të Ungjillit të Mateut, vargu 9, thuhet:"Lum pajtuesit, sepse do të quhen bijtë e Hyut".11. Dhe në vargun 45 në kaptinën 5 të Ungjillit të Mateut, thuhet:"Për t'u bërë bijtë e Atit tuaj që është në qiell".12. Në kaptinën 6 të Ungjillit të Mateut, vargu 1, thuhet:"Ruanu se i bëni veprat e mira të tuajat në sy të njerëzve për t'u parë prej tyre! Përndryshe nuk do të keni farë shpërblimi të Ati juaj që është në qiell".13. Në kaptinën 13 të Ungjillit të Mateut, vargu 9, thuhet:"Dhe përmbi tokë mos thirrni askë Atë, sepse keni vetëm një Atë – atë që është në qiell!".1314. Këto vargje tregojnë se përdorimi i termeve "Atë" dhe "Bir" për t'iu referuar lidhjeve mes Zotit dhe robërve të Tij, ishte praktikë e vendosur në Bibël për të gjtihë njerëzit. Kështu që Mesia, Jezusi, nuk ka qenë veçanërisht i cilësuar me këtë pjesë nga të tjerët.14--------------------------------------------------------------------------------
13. Shënim i përkthyesit: Përdorimi i raporteve të Atit dhe birit për t'iu referuar lidhjeve mes Zotit dhe robërve të Tij të drejtë, s'është i kufizuar vetëm në Dhjatën e Re të Biblës, por mund të gjendet dëshmi për të në Dhjatën e Vjetër gjithashtu:"Bijtë e Zotit panë se bijat e njerëzve ishin të dëlira, dhe ata i morën për gra ato". [Gjeneza 6:2] "Nefilimët qenë në tokë aso kohe, dhe poashtu më vonë, kur bijtë e Zotit iu erdhën bijave të njerëzve, dhe ato u lindën fëmijë atyre. Këta ishin njerëzit e fuqishëm të lashtë, njerëzit me famë". [Gjeneza 6:4] "Kur më i larti u dha popujve trashëgiminë e tyre, kur Ai ndau bijtë e njerëzve, ai fiksoi kufijtë e njerëzve sipas numrit të bijve të Zotit". [Deuteronomi 32:8] "Tash na ishte një ditë kur bijtë e Zotit të prezantoheshin përpara Zotit, dhe Satana poashtu erdhi me ta". [Job 1:6] "Kur kënduan yjet e mëngjesit së bashku, dhe të gjithë bijtë e Zotit bërtitën nga gëzimi?" [Job 38:7]

14. Shiko "Dëshmia e Qartë" [The Clear Evidence] të Teki-ud-Din el-Hilali [f.6-10]. Shënim i përkthyesit: Dëshmi e mëtejshme nga Dhjata e Re që vërteton këtë pikë se përdorimi i raporteve mes Atit dhe Birit si zëvendësim për raportet mes Zotit dhe robërve të Tij është siç vijon:"Ata as që mund të vdesin më: janë porsi engjëjt, e për arsye se e rifituan jetën e me ringjallje, janë bijtë e Hyut". [Luka 1:12] "Sepse bijtë e Hyut janë ata, të cilët i udhëheq shpirti i Hyut". [Romakëve 8:14] "Atyre që e pranuan u dha zotësinë të bëhen bijët e Hyut". [Gjoni 1:12] "Madje, jo vetëm për popull, por edhe për bijtë e Hyut të shpërndarë t'i bashkojë në një". [Gjoni 11:52] "... sepse, edhe vetë krijesa do të lirohet nga skllavërimi i shkatërrimit për të pasur pjesë në lirinë dhe lumturinë e bijëve të Hyut". [Romakëve 8:21] "Që të jeni pa të meta dhe të pastër, fëmijë të panjollë të Hyut në midis të kësaj breznie të prishur e dinake, në të cilën ndriçoni porsi pishtarë në botë". [Filipianëve 2:15] "Shikoni ç'dashuri të madhe na dhuroi Ati, sa që quhemi bijtë e Hyut, edhe jemi! Bota nuk na njeh sepse nuk e njeh Atë" [1 Gjon 3:1] "Prej kësaj dallohen të bijët e Hyut prej bijve të djallit: kush nuk ushtron drejtësinë dhe kush nuk e do vëllanë, nuk është prej Hyut". [1 Gjon 3:10] "Me këtë gjë e dimë se i duam fëmijët e Hyut: nëse e duam Hyun dhe i mbajmë urdhërimet e Hyut". [1 Gjon 5:2]

--------------------------------------------------------------------------------

Ndoshta e gjithë kjo ishte nga sjelljet e disa nga Çifutët dhe të Krishterët, por Zoti e di më së miri. Kjo meqë Allahu thotë në Kur'an:"Çifutët dhe të Krishterët thonë:'Ne jemi fëmijët e Zotit dhe të dashurit e Tij'. Thuaj:'Përse, atëherë, Ai po ju dënon për mëkatet e juaja?' Jo, ju s'jeni veçse njerëz nga ata që ai krijoi. Ai fal kë të dojë dhe e dënon kë të dojë. Dhe Allahut i përket sundimi i qiejve dhe tokës dhe gjithë asaj që gjendet mes tyre. Dhe tek Ai është kthimi përfundimtar". [Kur'an 5:18]Çdo njeri i pastër dhe i paanshëm me intelekt të shëndoshë do të kuptojë se teksti Kur'anor që ne përmendëm përmban kompliment, nder, pranim të ngrohtë dhe lavdërim për Jezusin. Dhe ata vërtetojnë se ai ishte pejgamber dhe i dërguar, dhe se ishte një nga pejgamberët më të mëdhenj që barti flamurin e monoteizmit, thirri njerëzimin për tek ky besimi monoteist, dhe paralajmëroi ata që i ngjiten atij [idhujtarisë] se ata do të banojnë përjetësisht në Zjarr – sa destinacion i keq!Këto vargje nga Kur'ani poashtu tregojnë se si Zoti e shfajësoi Jezusin dhe nënën e tij nga ofendimet me të cilat i akuzuan Çifutët, se si ua ngriti pozitën Jezusit dhe nënës së tij dhe bëri që thëniet e Çifutëve kundër tij dhe nënës së tij të konsiderohen mosbesim dhe ofendim i pamasë.Për më tepër, teksti i Kur'anit dhe Biblës janë në pajtim të plotë me faktin se Jezusi ishte një rob dhe i dërguar i Allahut. Kjo është një gjendje e përsosur që askush s'mund ta arrijë, përveç të dërguarve të mëdhenj midis të cilëve ishte edhe Jezusi. Mësimet e pejgamberit Muhamed poashtu deklaronin besimet e njëjta dhe muslimanët besonin në gjithë këtë. Pra, çfarë s'është në rregull me Islamin dhe muslimanët? Çdo është në rregull me të, në sytë e atyre që kanë intelekt të shëndoshë dhe paanësi. Madje, e gabuara është kundër vetë Zotit, meqë thënia e tmerrshme [se Jezusi është biri i Zotit], për shkak të së cilës qiejt gati sa nuk u shqyenë, toka nuk u bë copë-copë, dhe malet nuk u shembën, është e kundërta e asaj çka tregohet në Kur'an, mësimet e pejgamberit Muhamed dhe asaj që i përmbahen muslimanët, e të mos e përmendim se çfarë tregon teksti monoteist ende i ruajtur në Bibël.A nuk ka ardhur koha për të Krishterët, pasi ta dëgjojnë këtë, që të nguten dhe ngarendin për tek Islami, veçanërisht ata midis tyre që janë intelektualë, të edukuar dhe me mendje të lirë?Ne i thërrasim ata që të ngrihen përpara Zotit në çifte dhe individualisht, pastaj të reflektojnë mbi këtë çështje të jashtëzakonshme – e që s'ka çështje më të rëndësishme se kjo – me një vendosmëri të fortë dhe paanësi, dhe duke kërkuar me zell arritjen e së vërtetës dhe realitetit, se kjo vërtet është një çështje vendimtare, e cila ose mund ta çojë njeriun në Parajsë, madhësia e së cilës shtrihet sa qiejt dhe toka, ose për në Zjarr, lëndë djegëse të të cilit do të jenë njerëzit dhe gurët dhe i cili është përgatitur për ata që mohojnë, që të banojnë aty përjetësisht. Kjo është një çështje mbi të cilën kanë rënë dakord të gjithë të dërguarit dhe e cila gjendet në librat e tyre të shpallura, përfshirë edhe Jezusin, robin dhe të dërguarin e Zotit.Tash, është me vend që ne me ndershmëri t'ju themi:"O njerëzit e Librit!15 Ejani te një fjalë që është e drejtë mes juve dhe neve – që ne mos të adhurojmë veçse Zotin dhe mos t'i shoqërojmë ortakë Atij, dhe që askush nga ne të mos i merr të tjerët për Zotra pranë Allahut'. E, nëse ata e kthejnë shpinën, thuaj:'Dëshmoni se jemi muslimanë'". [Kur'an 3:64]Kjo është thirrje e sinqertë që kërkon vëmendjen tuaj. Pra, mos lini që armiku i Zotit, Dreqi, t'ju shmang dhe pengojë nga synimi [i kërkimit të së vërtetës]. Vërtet, Dreqi është armik i hapët për ju. Dhe vërtet, ai vetëm i thërret ndjekësit e tij që të jenë midis banuesve të Zjarrit, kurse Allahu, më i Buti dhe më i Mëshirshmi, ju thërret për tek Parajsa dhe falja. Dhe Allahu ju thërret në vendbanimin e Paqes dhe e udhëzon kë të dojë në Shtegun e Drejtë.Betohem në Allahun, se suksesi i vërtetë dhe përparimi në këtë jetë dhe në Jetën e Përtejme mund të gjendet në këtë fe madhështore të Islamit, e cila është urdhëruar nga Allahu, Zoti i çdo gjëje që ekziston. Dhe prapë, betohem ne Allahun, se në Islam ju do të mund të gjeni zgjidhje për të gjitha problemet me të cila përballet njerëzimi sot, qofshin ato të ndërlidhura me besimin, politikën, ekonominë apo etikën e përditshme. Për më tepër, Islami asgjëson çdo armiqësi, urrejtje dhe keqdashje që sjell jeta e personit, dhe e cila mund të shërbejë për ta transferuar atë në Zjarr.Pra, s'ka fe apo metodologji mbi faqen e dheut sot që vërtetësisht përmban dhe përbëhet nga ajo çfarë thamë më herët, përveç kësaj feje madhështore, me Kur'anin e saj të mrekullueshëm, mësimet e saj mahnitëse të pejgamberit Muhamed, parimet e saja të sakta dhe të urta dhe bazat e saja të forta.


--------------------------------------------------------------------------------
15. Shënim i përkthyesit: Në Kur'an Allahu u referohet Çifutëve dhe të Krishterëve si "Njërëzit e Librit" për faktin që atyre u kanë qenë dërguar të dërguar me shkresat e shpallura – dmth Moisiu me Torën dhe Jezusi me Ungjijt.

--------------------------------------------------------------------------------

Kështu që ju nxis që të nguteni për tek mënyrat e vërteta që do t'ju sjellin shpëtim nga mjerimi në këtë jetë dhe në Jetën e Përtejme, dhe shpëtim nga luftërat shkatërruese dhe brengat që mbytin.O Allah, të lus që t'i udhëzosh këta popuj [të Krishterët] në fenë tënde të drejtë dhe në Shtegun tënd të drejtë. Vërtet, Ti ke mundësi të bësh të gjitha gjërat dhe të përgjigjesh në të gjitha lutjet.Nuk do të ketë vazhdim të kësaj broshure, në të cilën ne do të sqaronim madhështinë e Islamit dhe vërtetësinë e të dërguarit të Islamit [Muhamedit], si dhe të qenit e tij dhe porosisë së tij të pastër nga ekstremizmi dhe neglizhenca, dhe në pajtim me intelektin e shendoshë dhe natyrshmëritë e pa prishura.Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:04:51
 
Origjina pagane e krishtlindjes
William F. Dankenbring and John D. Keyser

Ndonëse kudo në botë krishtlindjet festohen si një festë e krishtere, a është e krishtere krishtlindja në rend të parë? Merrni në konsideratë këtë: shqyrtoni Biblën fund e krye, dhe nuk do të gjeni as një fjalë të vetme të krishtlindjes që festohet nga të krishterët. Madje kjo nuk përmendet as një herë të vetme. Në anën tjetër, paganët e festonin këtë ditë për mijëra vjet përpara se të lindej Krishti. Nga vijnë këto rite dhe ceremoni misterioze që e rrethojnë këtë ditë?Në librin e Werner Keller, "Bibla si një Histori", lexojmë pohimin vijues:"Si një ditë e krishtere në dokumente, 25 Dhjetori së pari qe përmendur në vitin 324 p.e.s. Nën perandorin romak Justinian [p.e.s. 527-565], kjo ditë u pranua si një festë zyrtare. Një festival i vjetër romak luajti një rol të rëndësishëm në zgjedhjen e kësaj ditë të veçantë. 25 Dhjetori në Romën e lashtë ka qenë Dies Natali Invictus/Ditëlindja e të Pamposhturit, dita e solsticit1 dimëror dhe njëkohësisht, në Romë, dita e fundit e Saturnalisë e cila që prej kohësh kishte degjeneruar në një karnaval javor të shfrenuar..." [f.331]--------------------------------------------------------------------------------
1. [Shp.p.] Njëra prej dy kohëve të vitit, kur dielli është në largësinë më të madhe nga ekuatori qiellor. Solstici i verës në hemisferën veriore ndodh diku rreth 21 qershorit; solstici dimëror ndodh rreth 21 dhjetorit. Solstici veror është dita më e gjatë e vitit dhe solstici dimëror është më e shkurtra.
--------------------------------------------------------------------------------

A nuk duket paksa e çuditshme që e ashtuquajtura Kishë e krishtere, për të festuar lindjen e Mesisë, të zgjedhë një ditë e cila qe identifikuar si dita e lindjes së Diellit të Pamposhtur, ditën e solsticit dimëror, ditës më të shkurtër të vitit, kur pjesa e ndriçuar e ditës nis të bëhet më e gjatë prapë? Çfarë ka kjo të bëjë me Krishtin? A ka lindur Krishti diku afër 25 dhjetorit?Vazhdon Keller:"Meteorologët si edhe historianët dhe astronomët kanë diçka mjaft me rëndësi për të kontribuuar në lidhje me çështjen e caktimit të ditës së lindjes së Jezusit. Sipas Lukës:'Në atë vend ishin disa barinj të cilët e kalonin natën përjashta për të ruajtur grigjën e vet'" [Luka 2:8]"Meteorologët kanë bërë regjistrime të sakta të temperaturës në Hebron. Kjo pikë, që gjendet në rrafshnaltat jugore të Judesë, e ka gjendjen e njëjtë klimatike si të Betlehemit i cili s'është shumë larg. Shënimet e temperaturës e mbi tre muajve tregojnë që rënia e ftohtësisë është siç vijon: dhjetor – 2.8 gradë; janar – 1.6 gradë; shkurt – 0.1 gradë. Dy muajt e parë po ashtu kanë reshjet më të mëdha të shiut në vit; përafërsisht 15 cm në dhjetor, dhe afërsisht 20 cm në janar. Sipas të gjitha informatave ekzistuese, klima e Palestinës nuk ka ndryshuar dukshëm në 2000 vitet e fundit. Si bazë për këtë mund të merren vrojtimet moderne meteorologjike"."Në kohën e krishtlindjes, Betlehemi është në acar, dhe në Tokën e Premtuar, në fusha, nuk mund të ketë qenë as një bagëti në atë temperaturë...""Rreth kohës së krishtlindjeve në ditët tona, në Palestinë, kafshët dhe barinjtë janë të mbyllur [dmth nuk ka kullosa]..."Ndërsa kërkojmë kohën e saktë të lindjes së Jezusit, gjejmë se ai nuk ka lindur as afërsisht datës 25 dhjetor, të cilën bota e ka zgjedhur për ta "festuar" ditëlindjen e tij.Miliona të krishterë të pretenduar, të cilat mendojnë që janë pasues të fesë së Jezusit, janë mashtruar. Jo vetëm që si të pa mend kanë përqafuar traditën e gabuar sikur të jenë të krishterë, por ata janë gënjyer e mashtruar nga predikuesit dhe priftërinjtë, ndonëse Jezusi vetë ka paralajmëruar:"Ky popull më nderon me buzë, kurse zemra e tyre është larg meje. Më kot më adhurojnë, kur mësojnë kinse mësim të Hyut – rregulloret që i qitën njerëzit... Ju lëni pas dore urdhërimin e Hyut për të ruajtur traditën tuaj!" [Marku 6-8]
Kush është lindur më 25 Dhjetor?Nëse Jezusi nuk është lindur më 25 dhjetor, kush është lindur atëherë? Me fjalë tjera, ditëlindjen e kujt po e feston bota e krishtere, më 25 dhjetor?Në librin "Historia e Romës", nga Michael Grant, lexojmë siç vijon:"Ka pasur po ashtu një tjetër besim pagan gjatë kësaj epoke, që garonte me Krishtin për kontrollin e botës perëndimore. Ky ishte kulti i diellit, i cili respektohej nga miliona banorë të perandorisë romake, madje ky besim njëherë e një kohë qe bërë fe zyrtare...""Në Romë, karakteri hyjnor i diellit erdhi shumë më herët, dhe më pas, shekuj më vonë, në kuben madhështore të Panteonit të Hadrianit, hapja qendrore, e rrethuar me rozeta në formë ylli, paraqiste sferën diellore... Kohë më parë, perandori Aureli kishte themeluar një tempull masiv të Diellit të Pamposhtur si një pikë qendrore e gjithë sistemit fetar të shtetit [274]. Ditëlindja e zotit qe menduar të jetë më 25 dhjetor, dhe kjo, e transformuar në krishtlindje, është një nga trashëgimitë që krishterimi ia ka borxh këtij kulti" [f.391-392].Vini re! Krishterimi mori ditëlindjen e zotit-diell, kultit të diellit, dhe e transformoi atë në krishtlindje, ditëlindjen e Jezusit! Në fakt kjo është lindja e një zoti pagan, që adhurohej nga miliona njerëz gjithandej perandorisë romake."... Por adhurimi i zoti-diell vazhdoi gjerësisht kudo në perandori, dhe nën perandorin Aurel [270-275 p.e.s.] kulti u rivendos në pozitën e lartë të mëparshme. Në vitin 274, Aureli e shpalli zotin – tash të quajtur Deus Sol Invictus – perëndinë zyrtare të perandorisë romake. Ai ndërtoi një tempull të shkëlqyer të diellit në Romë... dhe vendosi festimin e lindjes së diellit [naturalis solis invicti] më 25 dhjetor, ditë e cila atëherë u pranua për solsticin dimëror. Në kohën e Konstantinit, kulti i Deus Sol Invictus kishte ende një pozitë të lartë, dhe portreti i zotit-diell gjendej në monedhën e Konstantinit... Kështu, duhet të ketë qenë në këtë kohë dhe me qëllimin e transformimit të rëndësisë së një datë të shenjtë ekzistuese që ditëlindja e Jezusit, e cila festohej në Lindje, më 6 janar, u vendos në Romë më 25 dhjetor, ditën e festimit të ditëlindjes së Sol Invictus. Kjo ditë shfaqet në listën e datave e cila mbas gjase qe përpiluar në vitin 336 p.e.s. dhe u publikua në kalendarin romak të qytetit për vitin 354, e botuar nga Filokal" [Finegan, f.211-212].Kjo ka ndodhur në shekullin e katërt pas Jezusit. Asokohe Kisha inkorporoi ditëlindjen e zotit-diell në kalendarin e ashtuquajtur të krishterë, dhe konvertoi "ditëlindjen" e tij në ditëlindjen e vetë Jezusit. Ajo që përfundimisht dhe pa dyshim kishte qenë pagane, tash u "pagëzua" dhe me anë të një akti magjik u transformua në diçka të krishtere. Së paku, për vrojtuesin, kjo dukej të ishte e krishtere. Tash quhej e krishtere. Por, në fakt, kjo ende kishte një zemër dhe bërthamë pagane.
Ndikimi i KonstantinitKur Konstantini u bë perandor i Romës, ai së paku formalisht u bë një i krishterë. Por duke qenë drejtuesi i një perandorie politike të përhapur, ai kujdesej për unitetin dhe stabilitetin e kësaj perandorie. Si një politikan i mprehtë, ai kërkoi të bashkërendonte dhe të përziente praktikat pagane me besimet e krishtere për të shkrirë paganizmin në Kishën romake. Në vitin 313 p.e.s., Konstantini shpalli "Dekretin e Tolerancës". Ai u bë perandor në vitin 323 p.e.s. dhe "atëherë, krishterimi u vë në fron" [Jesse Lyman Hurlbut, "Rrëfenja e Kishës së Krishtere", f.74]. Që nga kjo kohë, për dyqind vjetët në vijim, ndaluan të gjitha persekutimet e të krishterëve të Kishës romake dhe ithtarëve të saj. Shpata e persekutimit nuk u fut thjesht në këllëf; ajo u varros" [Ibid, f.75].Jesse Hurlbut vajton pasojat e bërjes së krishterimit fe zyrtare nga Konstantini, që ishte e lirë nga të gjitha persekutimet. Që nga ajo kohë, thekson ai, Kisha plotësisht u shkatërrua nga politika dhe oportunistët."... vendosja e krishterimit si një fe zyrtare u bë një mallkim"."Çdonjëri kërkonte të anëtarësohej në kishë dhe pothuaj çdonjëri u pranua. Të mirët dhe të këqijtë, kërkuesit e sinqertë të Zotit dhe hipokritët që kërkonin përfitime e mësynë bashkësinë. Njerëz ambiciozë e të paskrupullt kërkonin pozitë në kishë për ndikime politike e sociale...""Shërbesave të adhurimit iu shtua shkëlqimi, por ishin më pak shpirtërore dhe të përzemërta sesa në kohët e kaluara. Format dhe ceremonitë e paganizmit gradualisht u futën në adhurim. Disa nga festat e paganëve u bënë festivale kishtare me ndryshimin e emrit të adhurimit" [Hurbult, "Rrëfenja e Kishës së Krishtere", f.79].Will Durant, një historian i famshëm, në punimin e vet voluminoz "Rrëfenja e Civilizimit", shkroi në vëllimin III, të titulluar Cezari dhe Krishti, që, në kishën e re e cila u zhvillua në perandorinë romake, çifutëria e Jezusit humbi apo u refuzua dhe u zëvendësua me filozofinë dhe mendimet greke, dhe, ai shkruan:"... Krishti u asimilua në traditat fetare e filozofike të mendjes Helene. Tash bota pagane – madje edhe bota antisemite – do të mund ta pranonte si të veten"."Krishterimi nuk e shkatërroi paganizmin; ai e adoptoi atë. Mendimi grek, duke vdekur, erdhi në një jetë të migruar në teologjinë dhe liturgjinë e Kishës... misteret greke kaluan në një mister mahnitës të meshës. Të tjera kultura pagane i kontribuuan rezultatit të bashkimit të dy sistemeve të besimit. Nga Egjipti erdhi ideja e një trinie hyjnore... nga Egjipti erdhi adhurimi i Nënës së Fëmijës... Nga Frigjia erdhi adhurimi i Nënës së Madhe... Rituali Mitraik aq shumë i ngjante sakrifikimit eukariot të meshës, saqë etërit e krishterë e akuzuan djallin se kishte shpikur këto ngjashmëri për të mashtruar mendjet e brishta. Krishterimi qe punimi i fundit i madh i botës së lashtë pagane" [f.959].Krishterimi që shohim përreth sot s'është tjetër veçse një përfundim i kësaj shkrirjeje apo bashkërenditjeje të paganizmit në Kishën e deklaruar të Jezusit, e cila ka rënë në një plëngprishje dhe papastërti. Pasardhësit e virgjëreshës së dëlirë të një herë e njëkohshme, Kishës së Testamentit të Ri, siç duket është bërë, për të gjitha qëllimet dhe synimet, lavirja shpirtërore e Babilonisë, një zuskë e zbukuruar me margaritarë dhe një prostitutë e ngatërruar, një kurvë shpirtërore!Paganizmi nuk qe mundur nga Kisha. Ajo e invadoi Kishën dhe e ngashënjeu përbrenda. Kisha e deklaruar krishtere u bë fytyra e re e paganizmit. U ndryshuan vetëm emrat. Në disa raste, si në pashkët, nuk u prekën madje as emrat e vjetër paganë.H.G. Wells, në "Përvijim i Historisë" së tij, shqyrton transformimin e mësimeve të Jezusit në një adhurim pagan, duke e quajtur veten e krishtere. Ai shënon:"Respektimi i të Shtunës Çifute, prapë, të transferuar në të dielën Mitraike, është një veçori e rëndësishme e shumë kulteve të krishtere... Ai [Jezusi] nuk e ka thënë as një fjalë për adhurimin e nënës së tij, Marisë, në maskën e Isis, mbretëreshës së qiejve. Shkruesit skeptikë kanë pasur guximtari të mohojnë nëse Jezusi mund të quhet një i krishterë në rend të parë" [f.445].
Ngashënjimi i KishësNë Librin e Enciklopedisë Botërore qëndron:"Data e saktë e lindjes së Krishtit është e panjohur. Të krishterët e hershëm nuk e kanë festuar lindjen e tij, sepse e konsideronin pagane festimin e ditëlindjes së kujtdo. Përmendja e parë e nderimit të ditëlindjes së Krishtit u shfaq diku rreth vitit 200 p.e.s. Për shumë vite u përdorën disa data. Për herë të parë 25 dhjetori qe përmendur në vitin 336".Ky burim i zakonshëm i referimit pranon:"Për shumë vite, njerëzit i respektonin krishtlindjet vetëm si një festival fetar. Por, gradualisht adoptuan gjithnjë e më shumë zakone që s'kishin të bënin me Kishën. Shumica e zakoneve vinin nga kulturat që kanë ekzistuar përpara krishterimit... Më 1643, Puritanët2, të cilët i konsideronin pagane këto festime, e nxorën jashtë ligjit respektimin e krishtlindjeve në Angli. Kolonët në New England pasuan ligjet angleze dhe po ashtu nxorën jashtë ligjit krishtlindjet. Por, emigrantët për në Botën e Re [Amerikë] sollën zakonet nga shumë vende dhe festimet e vjetra së shpejti u rivendosën.--------------------------------------------------------------------------------
2. [Sh.p.] Protestantë Anglezë të cilët në shekullin e 16-të dhe 17-të mbronin disiplinën e rreptë fetare së bashku me thjeshtësimin e ceremonive dhe kredos së Kishës së Anglisë.
--------------------------------------------------------------------------------

Në fakt, të gjitha zakonet popullore dhe traditat që rrethojnë krishtlindjet qenë festuar në festivalet pagane, në mes të dimrit, mijëra vite përpara se të lindej Krishti. Mu kjo enciklopedi pranon:"Zakoni i djegies së cungut ka nisur me skandinavët e lashtë, të cilët njëherë e një kohë dogjën një cung të madh për nder të zotit të tyre, Tor. Pasi skandinavët u bënë të krishterë, ata e bënë cungun një pjesë të rëndësishme të ceremonisë së krishtlindjeve".
Nga vjen druri/bredhi i krishtlindjeve?Një nga zakonet më të përhapura të krishtlindjeve sot është sjellja në shtëpi e pemës të krishtlindjeve dhe zbukurimi i tij. Nga vjen ky zakon? Coffin, në "Libri i Folklorit të Krishtlindjeve", na tregon:"Shumica e njerëzve kanë dëgjuar që pema e krishtlindjeve ka zënë fill në Tannenbaum dhe në njëfarë lloji të mbeturinës së adhurimit gjerman të bimëve. Kjo është pjesërisht e vërtetë. Mirëpo, zakoni i përdorimit të bredhit dhe drurëve me gjelbërim të përjetshëm, në mënyrë ceremoniale, qe vendosur në Saturnalinë romake, madje edhe më herët në Egjipt" [f.209].Shkruan Alexander Hislop në "Dy Babilonitë":"Pema e krishtlindjeve, tash aq i rëndomtë në mjediset tona, ka qenë i zakonshëm në Romën pagane dhe Egjiptin pagan. Në Egjipt, ky ka qenë druri i palmës; në Romë, ky ka qenë bredhi – druri i palmës që paraqiste Mesinë pagane, si Bal-Temer; bredhi që i referohej atij si Bal-Berith. Nëna e Adonisit, zotit-diell dhe hyjnisë madhështore të ndërmjetshme, thuhet të ketë qenë shndërruar në një pemë në mënyrë mistike dhe atëherë, në këtë gjendje, të ketë lindur të birin e saj hyjnor. Nëse nëna ka qenë një pemë, i biri duhet të ketë qenë pranuar si njeri-degë. Kjo plotësisht shpjegon vendosjen e cungut në zjarr, në natën krishtlindjeve, dhe shfaqjen e pemës/bredhit të krishtlindjeve në mëngjesin e nesërm" [faqe 97].Adhurimi i drurit ka qenë i zakonshëm tek të lashtët. Në "Festivalet, Ditët e Shenjta, dhe Ditët e Shenjtëve" qëndron:"Pema e krishtlindjeve... përsërit idenë e adhurimit të drurit... topat e shkëlqyeshëm që simbolizojnë diellin... të gjitha festivalet e paganëve të solsticit dimëror janë thithur në Ditën e krishtlindjeve... përdorimi i ashes dhe veshtullës në ceremonitë e druidëve3... pema e krishtlindjeve për nder të bredhit të shenjtë të Odinit..." [f.236].--------------------------------------------------------------------------------
3. [Sh.p.] Rend priftërinjsh në Galinë dhe Britaninë e lashtë, të cilët shfaqen në legjendat Uelsiane dhe Irlandeze si profetë dhe magjistarë.

--------------------------------------------------------------------------------

Shkruan Collins në "Folklori i Krishtlindjeve":"Ideja e dekorimit të shtëpive në festa është e përbotshme dhe me shekuj e vjetër... Pra, dafina e Saturnalisë, ashja gjermane, veshtulla kelte, dhe kaçuba meksikane, të gjitha identifikohen me këtë ceremoni shumëgjuhëshe...""Shumë nga bimët që përdoren në krishtlindje janë simbole të pjellorisë. Me siguri çdo dru me gjelbërim të përjetshëm [bredhi, bërsheni], me aftësitë e veta për të kthyer gjelbërim në muajt jopjellor, është e përshtatshme, por shumë më interesante janë ashja, dredhka, dhe veshtulla. Ashja, me gjethet e saja që shpojnë, lulet e bardha, dhe kokrrat e kuqe simbolizon dëshirën e fortë të riprodhimit mashkullor. Në fakt, në këngët gazmore angleze... ashja është mashkulli dhe dredhka është femra. Me gjasë të krishterët e kanë huazuar këtë përdorim të bimëve së bashku me zakonet e tjera të Saturnalisë romake" [f.22-23].Dredhka, mashkulli i ashes, në ritet e lashta greke ka marrë emrin e vet nga vajza që vallëzonte para Dionisit me aq hare dhe shfrenim, saqë ka rënë e vdekur para këmbëve të tij. Dionisi, natyrisht, ka qenë versioni grek i perëndisë së verës dhe zbavitjes, një formë tjetër e Bakusit, Temuzit, apo Nimrudit!Veshtulla, që nga kohërat e hershme, është konsideruar si e shenjtë dhe e mistershme, simbol i diellit, dhuruesit të jetës, si një afrodiziak, dhe mbrojtës kundra sëmundjeve dhe helmit. Kjo bimë posaçërisht qe e shenjtë për keltët druidë të cilët e sakrifikonin në lutjet ndaj zotave. Paganët i janë referuar veshtullës si "dega e artë". Dy festat e mëdha, kur paganët mblidhnin veshtullat, kanë qenë dita në mes të verës, solstici i verës, dhe 25 dhjetori, solstici i dimrit. Qe supozuar që veshtulla posedonte fuqi për zbulimin e thesareve në tokë, dhe qe shndërruar në një "thupër parashikuese". Po ashtu është konsideruar si "ndenjëse e jetës" e lisit të shenjtë, dhe si një burim i zjarrit të diellit. Të puthësh nën veshtullën është një mbijetesë e shthurjes seksuale të Saturnalisë dhe sjelljes së pamoralshme e të pistë, gjë e cila ka qenë e rëndomtë në Saturnali.
Çka në lidhje me plakun e vitit të ri [Babadimrin apo Babagjyshin]?Madje edhe plaku i vitit të ri nuk ka një origjinë dashamirëse! Ky karanxholl i trashë dhe gazmor mund të gjurmohet deri te legjenda e lashtë skandinave. "Enciklopedia Botërore" pranon:"Disa nga veçoritë e babadimrit janë të vjetra me shekuj. Për shembull, besimi që babadimri hyn në shtëpi nëpërmjet oxhakut është zhvilluar nga një legjendë e vjetër skandinave. Skandinavët besonin që perëndesha Hertha shfaqej në vatër dhe sillte fat të mirë në shtëpi".Ndonëse shumica e njerëzve mendojnë që babadimri origjinal ka qenë një peshkop me emrin Shën Nikolasi i Azisë së Vogël i shekullit të katërt, kjo në fakt s'është e vërtetë. Fjala "Nikolas" do të thotë: i fuqishmi, i forti. Traditat e një "zoti" që jepte dhurata nën një bredh, i paraprijnë peshkopit të Azisë së Vogël për mijëra vjet. Midis skandinavëve ka qenë zoti Odin apo Woden, i cili linte dhurata të posaçme gjatë sezonës së krishtlindjeve nën bredh, drurin e tij të shenjtë.Tony van Renterghem shkruan në "Kur Babadimri ka qenë Shaman: Origjina e Lashtë e Babadimrit dhe e Bredhit të Krishtlindjeve":"Në rajonet rishtazi të krishtëruara, ku keltët paganë dhe kultet gjermane mbeten me ndikim, legjendat e zoti Woden u përzien me ato të shenjtëve të ndryshëm të krishterë - Shën Nikolasi qe një prej këtyre. Ka patuar rajone të krishtera, ku shën Nikolasi sundonte i vetëm; në të tjera rajone, ai ndihmohej nga Ndihmësi i Errët pagan [një rob të cilin e kishte trashëguar nga zoti pagan Woden]. Në të tjera rajone të largëta... gjepa të lashtë traditash të kontrolluara nga fetë e Vjetra. Këtu Ndihmësi i Errët sundonte i vetëm, nganjëherë në mënyrë më ngatërruese, duke përdorur identitetin e rremë të Shën Nikolasit [apo Klausit], pa e ndryshuar në asnjë mënyrë pamjen e tij kërcënuese, i veshur me lesh. [Kjo qe figura që më vonë u përdor nga artisti Nest, si model për babadimrin e hershëm amerikan (Ang. Santa Claus)]" [f.96].Katoliku Shën Nikolas po ashtu pati një të kaluar të paqartë. Van Renterghem thotë:"Ai qe një përmbledhje e dy shenjtëve të ndarë [një nga Mira në Azinë e Vogël, tjetri nga Pinora]. Të dy s'kanë qenë – siç pranon edhe Kisha sot - asgjë më shumë sesa perëndi të krishterë ujërash [Me gjasë të ndërlidhura me zotin greko-romak Posejdon-Neptun]" [Ibid]. Në 1970-tat, Këshilli i Dytë i Vatikanit zyrtarisht pohoi që kurrë nuk ka ekzistuar ndonjë peshkop katolik me emrin Nikolas. Vatikani II më tej pranoi që legjendat të cilat i janë atribuuar këtij "shenjti", nuk kishin origjinë të krishtere dhe me gjasë erdhën nga traditat pagane.Vazhdon më tej Van Renterghem:"Në Holandë dhe në disa vende të tjera Evropiane, figura e Shën Nikolasit ende vlerësohet lart. Ai shfaqej si një njeri i vjetër, i gjatë, me mjekër dhe me flokë të bardha, i veshur si një peshkop katolik, me pelerinë dhe me shkop baritor, në dukje një shenjt katolik i vërtetë, por me shprehinë e çuditshme e kalërimit nëpër qiej mbi një kalë të bardhë, i ndjekur nga Ndihmësi i Errët i tij. Duket që shenjti katolik ka trashëguar disa nga këto zakone nga zoti pagan Woden, i cili po ashtu ka qenë një plak me mjekër dhe flokë të bardhë, po ashtu i veshur me një pelerinë dhe kapelë, mbartte shkop [apo shtizë], kalëronte një kalë të bardhë, dhe tërhiqte me zinxhir të njëjtin ndihmës/rob të errët " [f.97]."Sinterklaas" holandez u sjell dhurata fëmijëve të mirë, ndërsa të këqijtë keqtrajtohen nga "Ndihmësi i Errët", i quajtur Zwarte Pier, apo Pjetri i Zi, i cili vringëllon një thupër si fshesë. Si Shën Klaus, edhe Sinterklaas po ashtu kishte shprehi që të hynte në shtëpi nëpërmjet oxhakut. Ndihmësi i tij, Pjetri i Zi, sot ende është me brirë, i veshur me lesh, i frikshëm, dhe më pak i mirë me fëmijët. Ndonëse i përshkruar si robi ndihmës i shën Nikolasit, të dy këta, në shumë fshatra, janë përzier në një figurë, i cili shpesh ka emrin Nikolas apo Klaus."Në Gjermani, ndihmësi i errët i shën Nikolasit është i një njeri i vogël zeshkan, me brirë dhe i frikshëm, që gjithmonë vringëllon fshesën. Ai njihet me shumë emra: Knecht Ruprecht [shërbëtori Rupreht], apo në Bavari, Pelz Nickel, që do të thotë: Niku i veshur me lesh. Në Tirol, imazhi është edhe më i qartë: atje Ndihmësi i Errët është Kllaubau, një krijesë me brirë e me fytyrë të zezë, i lidhur me zinxhirë dhe i leshtë" [f.103-105].Kush ka qenë ky farë Odini apo Wodeni, "babadimri" i vërtetë? Ai ka qenë zoti suprem i mitologjisë skandinave, një luftëtar i ashpër i cili mbartte një shtizë si armë të veçantë. Ai ka qenë i njohur si një gjuetar i fuqishëm dhe për fuqitë magjike të tij. Po ky autor deklaron më tej, për sa i përket lidhjes mes Odinit/Wodenit dhe shën Nikolasit:"Woden/Odin: zoti-diell gjerman/skandinav; mik i njeriut, kalorësi misterioz Schimmel. Duke e tërhequr zvarrë me zinxhir robin e vet të errët e djallëzor Eckhart [Ekhart], ai kalëron nëpër qiejt e stuhishëm. Ai udhëheq një gjueti të egër, duke mënjanuar, dhe përfundimisht nënshtruar, fuqitë e së keqes. Ai po ashtu mbart një kapelë të gjerë me rreth, një pelerinë të gjerë, mban shtizën e vet dhe kalëron nëpër qiej [zëvendësoni kapelën e tij me një kapelë peshkopi dhe shtizën me një shkop që ka kryq në fund, dhe do të kemi shenjtin holandez Nikolas]" [f.111].
Origjina e vërtetë e "Krishtlindjeve"Vërtet është e çuditshme qe një ditë e cila kurrë s'është përmendur apo miratuar në Bibël të bëhet festa kryesore e gjithë vitit. Kjo ditë kurrë s'është festuar nga Jezusi, apo nga dishepujt e tij, apo nga Kisha e hershme e Dhiatës së Re.Cila është origjina reale e festimit të 25 dhjetorit? Një shqyrtim i kujdesshëm në fjalën "Krishtlindje" [Ang. Christmas] duhet të na tregojë diçka. Vëni re! Kjo është një përzierje. Ndonëse përfshin emrin e Krishtit, kjo po ashtu përmend meshën [Ang. Mass]. Nga erdhi mesha me ritualet, ceremoninë e përpunuar, lutjet pagane për të vdekurit etj?Alexander Hislop, në librin e vet "Dy Babilonitë", thekson që mesha është diçka e cila përfundimisht kthehet prapa tek ritet dhe zakonet e paganëve të lashtë. Ai e shpjegon këtë me një gjuhë të qartë:"Ndaj, gjejmë që gratë e Judesë kryenin 'djegien e temjanit, mbushjen e gotave të pijes, dhe ofrimin e tortave mbretëreshës së qiejve' [Jere. 44:19]. Tortat kanë qenë 'sakrifica e pagjak' që ajo i kërkonte... Në shekullin e katërt, kur mbretëresha e qiejve, nën emrin Mari, po fillonte të adhurohej në Kishën e krishtere, kjo 'sakrificë e pagjak' po ashtu përfshihej. Mu forma e sakrificës së pagjak në Romë mund të tregojë se nga ka ardhur. Ajo përbën një tortë të rrumbullakët e të hollë; dhe në formën e rrumbullakët të saj, Kisha e Romës e vë një theks të veçantë... Rëndësia të cilën Roma ia kushton formës së rrumbullakët të tortës duhet të ketë një arsye, dhe arsyeja mund të gjendet nëse shikojmë në altarët e Egjiptit. 'Torta e rrumbullakët dhe e hollë', thotë Wilkinson, 'gjendet në të gjithë altarët'. Pothuaj çdo grimë në adhurimin egjiptian ka një domethënie simbolike. Disku i rrumbullakët, aq i shpeshtë në emblemat e shenjtë të Egjiptit, simbolizon diellin" ["Dy Babilonitë", f.159-160]."Zoti-diell" në Egjiptin e lashtë ka qenë Osiris. Disku i rrumbullakët i meshës egjiptiane simbolizonte diellin, dhe ka qenë një sakrificë që simbolizonte zotin-diell. Ai konsiderohej jeta dhe ushqimi i shpirtrave të njerëzve!Ndaj, mesha e krishtlindjeve s'është asgjë më shumë sesa festimi i lindjes së vetë "zotit-diell", Mesisë së rremë, shpëtimtarit të rremë, dhe vetë mesha po ashtu paraqet sakrificën apo tortën që i bëhet mbretëreshës së qiejve, "Nënës" së Shpëtimtarit pagan, sakrifica e pagjak. Prapë, mesha provohet të jetë pagane në thelb.Është një fakt që 25 dhjetori qe festuar për mijëra vjet përpara lindjes së Mesisë, si ditëlindje e një zoti të lashtë pagan – zotit-diell. Alexander Hislop thekson të vërtetën në këto fjalë ngjethëse – së paku duhet të jetë tronditëse për këdo me mendje të pastër, të panjollosur dhe të ndërgjegjshme:"Vërtet, është pranuar nga shkruesit më të dijshëm dhe të paanshëm e të gjitha palëve, që dita e lindjes së Jezusit s'mund të vendoset, dhe se përbrenda Kishës së krishtere kurrë s'është dëgjuar për një festival të tillë përpara shekullit të tretë. Atëherë, si e ka vendosur Kisha romake 25 dhjetorin si krishtlindje? Përse, kështu: shumë përpara shekullit të katërt dhe shumë përpara vetë epokës së krishtere, një festival qe festuar ndër paganët, pikërisht në këtë kohë të vitit, për nder të birit të mbretëreshës së qiejve të Babilonisë. Dhe, mund të merret me mend që, me qëllim për të bërë për vete paganët dhe për të shtuar numrin e ithtarëve formalë të krishterimit, festivali i njëjtë u adoptua nga Kisha romake, duke ia dhënë vetëm emrin e Krishtit. Tendenca e krishterëve për t'i dalë përpara paganizmit qe zhvilluar mjaft herët... Njerëzit e drejtë u përpoqën ta frenojnë këtë rrjedh, por pavarësisht përpjekjeve të tyre, kjo vazhdonte, derisa Kisha, me përjashtim të një pakice, u fundos në besëtytninë pagane" [f.93].Vazhdon Hislop:"Që Krishtlindjet në origjinë janë një festival pagan, kjo s'ka kurrfarë dyshimi. Kjo kohë e vitit dhe ceremonitë me të cilat ende festohet, provojnë origjinën e tij. Në Egjipt, i biri i Isis, titulli egjiptian për mbretëreshën e qiejve, u lind pikërisht në këtë kohë, diku rreth kohës së solsticit dimëror. Mu emri me të cilin Krishtlindjet njihen tek njerëzit [Ang. Yule Day] provon edhe një herë origjinën e tij pagane e babilonase. [Ang. Yule] 'Jull' në gjuhën e kaldeanëve [Babilonisë] do të thotë: foshnje apo fëmijë i vogël. Dhe siç është quajtur 25 dhjetori nga paraardhësit Anglo-Saksonë, 'yule-day' [Dita e Jullit], apo 'Dita e Fëmijës', dhe nata përpara saj 'Nata e Nënës', shumë më herët përpara se të binin në kontakt me krishterimin, provon mjaftueshëm karakterin e vërtetë të krishtlindjeve" [f.93-94].25 dhjetori është nderuar gjerë e gjatë në botën antike. Kjo ditë ka qenë ditëlindja e Diellit të Pamposhtur. Cungu i Jullit paraqiste trupin e vdekur të Nimrudit, një i rebeluar kundra Zotit pas Vërshimit, dhe me sa duket pema e krishtlindjeve ka qenë Nimrudi i rilindur – zoti i rilindur u kthye në jetë!Në Evropë, Saksonët sakrifikonin një derr të egër për nder të diellit, për ta pajtuar mbretëreshën e qiejve në ditën e krishtlindjes. Derri, në mitologjinë pagane, supozohet të ketë vrarë Mesinë e rremë pagan. Derri po ashtu ka qenë sendi kryesor në festën e Saturnit në Romë. Koka e derrit ende qëndron në enën në Angli me rastin e drekës së krishtlindjes. Hislop thotë:"Pa dyshim që, atëherë, festivali pagan në solsticin dimëror – me fjalë tjera, krishtlindja – qe mbajtur për nder të lindjes së Mesisë babilonase" [f.102]Kulti më i madh fetar i cili u kujdes për adhurimin e diellit në botët greke dhe romake, më 25 dhjetor, ka qenë kulti i Mitraizimit. Ata e quanin "Lindja e Diellit". Mitra, zoti-diell, supozohej të ketë lindur në këtë kohë, por po ashtu edhe Osiris, Horus, Temmuz, Herkul, Bakus, Adonis, Jupiter – të gjithë Mesitë pagane! Vetëm ky fakt do të tregonte që të gjithë zotët-diell dhe perënditë pagane kanë rrënjët tek zoti-diell i hershëm, Nimrudi!Ky festival popullor dimëror u bë aq i zakonshëm, saqë në Greqinë, Egjiptin dhe Romën pagane, dhe kudo në Evropë, periudha e solsticit dimëror ishte një kohë e një shfrenimi dhe festimi të madh. Në Romë kjo u bë e njohur si Saturnalia, për nder të zotit Saturn, "të Fshehtit". "Festa e Saturnit", vazhdon Hislop, "zgjaste pesë ditë. Në atë rast kishte dehje dhe shfrenim total. Robërit çliroheshin përkohësisht dhe shfrytëzonin të gjitha mënyrat e lirisë së bashku me zotërinjtë e vet. Kjo është pikërisht mënyra në të cilën, sipas Berosus, në Babiloni, festohej festivali i dehjes i muajit Thebeth, që korrespondon me dhjetorit tonë, me fjalë tjera, festivali i Bakus-it" [f.96-97].T.G. Crippen, në "Krishtlindja dhe Njohuritë e Krishtlindjes", shkruan:"Tash, në dhjetor dhe në fillim të janarit, ka pasur festivale të cilat ngushtësisht identifikoheshin me jetën e përditshme të popullit romak. Së pari, nga 17 deri më 21 dhjetor ishte Saturnalia, festa e madhe romake... Dikush mund ta quaj festa e Rrëmujës, kur robërve u lejohej për disa ditë ta gëzonin dukjen e lirisë, priteshin nga zotërinjtë e vet, dhe e zgjidhnin nga mesi i vet një mbret të gënjeshtërt për t'u argëtuar me të. Pas kësaj, më 22 dhjetor, vinte Sigillaria, festa e kukullave, kur mbahej një panair, dhe kukullat e lodrat e tjera, kryesisht prej argjile, u jepeshin fëmijëve. Pastaj, më 25 dhjetor, vinte Brumalia, përndryshe Dies Natalis Invicti Solis/ditëlindja e Diellit të Pamposhtur, kur ditët nisnin të zgjateshin pas solsticit... Kjo besohet të ketë qenë institucionalizuar ... nga perandori Aurel, për nder të Mitrës, zotit-diell të Persisë..." [f.8-9].Kisha katolike mori eksitimin që e rrethonte Saturnalinë romake, me teprimet, ëndjet, papërmbajtjet dhe paturpësitë, dhe i quajti ato festim i lindjes së Jezusit. Shumica e njerëzve sot ende e mendojnë 25 dhjetorin si ditën e lindjes së Jezusit, ndonëse kështu përfundimisht nuk qëndron puna.Kjo "përplasje" pagane qe transformuar nga Kisha katolike në festa të krishtlindjeve, për nder të Madonës dhe Fëmijës. Kështu, Semiramis pagane [Isis e Egjiptit] dhe Temmuz [Horus] qenë "transformuar", nëpërmjet një marifeti, nga "magjistarët" e Kishës katolike, në Marinë dhe Jezusin. Në këtë mënyrë, praktikat pagane e shekujve të kaluar u bënë së jashtmi të krishtera në emër dhe figurë. Për gati 300 vjet pas Jezusit, Kisha nuk tregoi ndonjë interesim për datën e lindjes së Mesisë. Apostujt dhe udhëheqësit e Kishës së Dhiatës së Re kurrë nuk u bezdisën të gjejnë datën kur kishte lindur Jezusi, meqë data nuk kishte rëndësi për ta. Nuk ishte deri në shekullin e katërt që krishtlindja nisi të respektohej nga Kisha katolike romake. Në "Encyclopedia Americana" qëndron:"Krishtlindja, sipas shumë autoriteteve, nuk ka qenë festuar në shekujt e parë të Kishës katolike, sepse përdorimi i përgjithshëm i krishterë ka qenë që të festohej vdekja e personave të jashtëzakonshëm më parë sesa lindja e tyre. Festa u vendos si përkujtim i Shpëtimtarit në shekullin e katërt. Në shekullin e pestë, Kisha Perëndimore urdhëroi që kjo të festohet gjithmonë në ditën e festës së vjetër romake të lindjes së Sol-it [diellit]".Puritanët, të cilët u orvatën të reformojnë Kishën gjatë 1600-ave, nuk besonin që krishtlindja mund të nderohej. Ky "pagëzim" i riteve dhe festivaleve pagane nga katolikët romakë dhe shumica e Kishave protestante, plotësisht u refuzua nga Puritanët. Një prej tyre, William Prynne, gjatë kohës së mbretit Charles I, shkroi:"Zotërinjtë tanë të krishtlindjes së çrregullimit, së bashku me vallëzimin, maskat, shfaqjeve boshe, aktorët, dhe çrregullimeve të tilla të krishtlindjes, tash në përdorim të të krishterëve, u përftuan nga festivalet romake të Saturnalisë dhe Bakusit..." ["Libri i Folklorit të Krishtlindjes", f.8].Për shkak të qëndrimit të tij ndaj krishtlindjes dhe ritualeve pagane që ende respektohen nga Kisha e deklaruar krishtere, William Prynne u vendos në një shtyllë ndëshkimi dhe iu nxorën sytë.Krishtlindja është pagane, dhe rreth kësaj nuk ka kurrfarë dyshimi. 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:06:13
 
Në lidhje me vërtetësinë e Biblës – Kujt i përket Dhjata e Vjetër


Kujt i përket Dhjata e Vjetër – Judaizmit apo Krishterimit? Kjo është një pyetje e natyrshme, veçanërisht meqë Dhjata e Re dhe e Vjetër thuajse gjithmonë gjenden, së paku në praktikën e të Krishterëve, të lidhura bashkë si një libër. Megjithatë është vështirë të vlerësohet deri në çfarë mase Krishterimi është i ndjeshëm ndaj faktit se ajo çka Kisha e quan Dhjata e Vjetër është prona e Judaizmit dhe Çifutëve poashtu, dhe se Kisha në asnjë mënyrë s'ka monopol në të. Për shkak të informimit të shumtë se Dhjata e Vjetër lexohet nga Çifutët, shumë njerëz parapëlqejnë t'i shmangen krejtësisht termit Dhjata e Vjetër [i cili natyrisht nuk përdoret nga vetë Çifutët]. Në thelb të çështjes është fakti që termi Dhjata e Vjetër qe sajuar nga të Krishterët për t'i dalluar këto shkrime nga shtimi i përhershëm i literaturës së Kishës së hershme, që filloi të konsiderohet me autoritet fetar. Kjo duket ta ketë vendosur Dhjatën e Vjetër në një pozitë inferiore ndaj Dhjatës së Re dhe ta ketë zhvlerësuar atë, një veprim ndaj të cilit Çifutët janë të pandjeshëm. Një komplikim i mëtejmë ngrihet kur mësojmë që njëzet e katër librat e pranuara si kanunikë nga Çifutët [dhe shumica e Krishterëve Protestantë] janë shtuar në njëzet e shtatë nga Katolikët, përfshirë disa libra që fillimisht nuk janë shkruar në Hebraishtë.Pyetja se çfarë do të bënin të Krishterët me tekstin që ata trashëguan nga Israilitët e lashtë, qe tema e debatit të ndezur që nga shekujt e hershëm të Kishës. Debatit i qe dhënë zjarr në formën e një faktori thelbësor, të cilin të Krishterët është dashur atëherë dhe ende duhet ta zgjedhin: ekzistencën e mospërputhjeve fundamentale mes Dhjatës së Re dhe të Vjetër. Rasti klasik i refuzimit të Dhjatës së Vjetër brenda traditës Krishtere është ai i Markionit, një prift me ndikim të madh i shekullit të dytë. Ai tërheqi vëmendjen në kontrastin e Palit mes ligjit të Dhjatës së Vjetër dhe ungjillit të Dhjatës së Re në një shkallë ekstreme, aq shumë saqë ai e refuzoi tërë Dhjatën e Vjetër! Ai shkoi aq larg për të pohuar se Ati i dashur i Dhjatës së Re në fakt ishte një Zot i ndryshëm nga Zoti i hidhëruar i Dhjatës së Vjetër! Kjo mund të jetë një përgjigje ekstreme, por ky problem i mundon shumë njerëz sot. Prapë, faktori që e shtyri Markonin të refuzonte Dhjatën e Vjetër, në origjinë, ishte problemi i mospërputhjeve të papajtueshme mes dy Dhjatave.Refuzimi që Markoni ia bëri Dhjatës së Vjetër qe me qëlim. Siç qe edhe refuzimi më 1930, kur ndjenja anti-Çifute në Gjermaninë Naziste bëri presion në Kishën për ta mohuar Dhjatën e Vjetër. Ky qëndrim, për të cilin mund të thuhet se është tipik për shumë të Krishterë, rrallë herë artikulohet qartë. E një rëndësie të veçantë për të Krishterët këtu, është vështirësia dhe paqartësia e supozuar e një pjese të madhe të Dhjatës së Vjetër - natyra në dukje mizore dhe primitive e një pjese të madhe të saj, dhe po ashtu ndjenja se ajo është e parëndësishme për botën moderne dhe madje kundërshton edhe pikëpamjet shkencore të kohës sonë. Fakti që e njëjta gjë mund të thuhet edhe për Dhjatën e Re, në mënyrë të favorshme nuk është vënë re nga të Krishterët e tillë.Alternativa për refuzimin apo injorimin pa zhurmë të Dhjatës së Vjetër, është që të pohohet rëndësia saj për Kishën dhe orvatja për ta integruar atë me të kuptuarit e njeriut të Dhjatës së Re. Pas së gjithash, çfarë ne quajmë Dhjata e Vjetër qe Bibla e Jezusit dhe Palit, të cilët e panë të rëndësishme të citohet dhe lexohet ajo, siç e nxjerrin në dritë shembujt vijues:Në Luka 4:18, ndërsa po vizitonte sinagogën si fëmijë, Jezusi citohet të ketë lexuar një pasazh nga Libri i Isaisë:'Shpirti i Zotit është mbi mua, sepse ai më shuguroi, ai më ka dërguar t'i shëroj të dërrmuarit, t'u shpall robërve çlirimin, të verbërve dritën e syve, t'i lëshoj në liri të ndrydhurit'.Disa nga fjalët nga ky pasazh kanë qenë nënvizuar për të ndihmuar në krahasimin mes interpretimit të Lukës, që ia ka bërë Dhjatës së Re të këtij citatit nga Isaia, dhe formës që kjo merr në vetë Dhjatën e Vjetër, kur në Isaia 61:1 lexojmë:'Shpirti i Zotit është mbi mua, sepse Hyu më ka shuguruar t'u predikoj lajme të mira të butëve, ai më ka dërguar t'i siguroj të dërrmuarit, të shpall liri për të zënit robër, dhe t'ua hap burgun atyre që janë të lidhur.'Çuditërisht, të dy faqet dallojnë. Dhjata e Vjetër nuk përmend 'të verbërve dritën e syve' ndërsa Luka po, dhe ai e zëvendëson 't'i shëroj të dërrmuarit' dhe 't'i lëshoj në liri të ndrydhurit' me 't'i siguroj të dërrmuarit' dhe 'atyre që janë të lidhur' të Dhjatës së Vjetër.Duket se nuk ka shpjegim logjik për këto dallime, përveç që teksti ose ka pësuar shtrembërime, ose Dhjata e Vjetër nga e cila lexon Jezusi s'është e njëjta sikur ajo që përdoret sot.Ja ku janë dy shembuj të përdorimit të Palit që i bën Dhjatës së Vjetër.Në Isaia 64:4 lexojmë:'Sepse prej fillimit të botës, njerëzit nuk kanë dëgjuar, as nuk ndier me vesh, e as që ka parë syri, o Zot, pranë teje, çfarë ka përgatitur ai për të që atë e pret'.Pali citon këtë pasazh në I Korintianëve 2:9, ku ai thotë:'Sikurse thotë shkrimi i shenjt: Çka syri nuk pa e veshi nuk dëgjoi, dhe në zemër të njeriut nuk hyri, atë ua bëri Hyu gati atyre që e duan'.Bie në sy që fjalët e nënvizuara nuk gjenden në Isaia. Komenti i Biblës i Henry & Scot shpjegon:"Opinioni më i mirë është që teksti Hebraik [Dhjata e Vjetër] ka qenë shtrembëruar". Ndërsa Peake's Commentary ofron shpjegimin vijues:"Burimi i citatit është tepër i pasigurt. Nëse nga Dhjata e Vjetër pikë-takimet janë aq të largëta, atëherë s'mund të arrihet ndonjë mirëbesim në këtë përftim. Nëse burimi s'është Dhjata e Vjetër, Pali ka cituar një tjetër punim me keqkuptim".Në Psalmi 40:6-7 lexojmë:'Sakrificë e kusht ti nuk deshe, veshët ti m'i ke hapur, sakrificat e djegura dhe sakrificat për mëkate ti nuk i ke kërkuar. Pastaj thashë:Ja, po vij! Për mua shkruan në rrotullin e librit'.Pali riprodhon këtë pasazh në Hebrenjve 10:5-7:'Sakrificë e kusht ti nuk deshe, por ma bëre gati trupin, sakrificat e djegura dhe sakrificat për mëkate nuk të pëlqyen. Atëherë thashë: Ja, po vij! [sepse për mua shkruan në rrotullin e librit] për ta kryer, o Hy, vullnetin tënd!'.Ky citim i gabuar është i qartë. Peake's Commentary thotë [f.896]:"Si zakonisht shkruesi [Pali] citon nga Septuaginti, ku lexojmë 'por ma bëre gati trupin' në vend të 'veshët ti m'i ke hapur' sikur në versionin Hebraik". Përpiluesit e Henry & Scot kanë thënë:"Ky është gabim i shkruesve. Vetëm njëra nga dy thëniet është e vërtetë".Me anë të injorimit të gjuhës në të cilën ajo fillimisht qe shpallur, gjë të cilën shumica e të Krishterëve e bëjnë si çështje rutinore, është bërë mjaft lehtë që të interpretohen pasazhet nga Dhjata e Vjetër dhe të brumosen ato për t'iu përshtatur pikëpamjeve të Dhjatës së Re. Prej këtu, mënyra e zakontë në përdorimin e Dhjatës së Vjetër në Kishën e hershme ishte ta alegorizonte atë. Në këtë mënyrë shumë profeci të paqena lidhur me ardhjen e Mesisë, Ringjalljes dhe madje edhe Trinisë mbas gjase qenë gjetur në Dhjatën e Vjetër nga të Krishterët si dëshmi për korrektësinë e besimeve të tyre. Pa ndryshim, këto u bënë në një masë të madhe teksti i vetëm të cilin të Krishterët ishin të kënaqur ta citonin nga Dhjata e Vjetër. Kjo solli me vete edhe një problem tjetër, dhe i cili prapë meriton një përgjigje: çfarë duhet të jetë përgjigja ndaj atyre rasteve, në të cilat Dhjata e Re e kupton të Vjetrën në mënyrat që devijojnë nga domethënia origjinale, veçanërisht kur veçoritë e gjuhës origjinale të Dhjatës së Vjetër injorohen?Dhjata e Re përdor materialin e Dhjatës së Vjetër në një variacion të gjerë mënyrash. Nganjëherë autorët e Dhjatës së Re qartë thonë se ata po citojnë nga e Vjetra sa për të treguar që ngjarjet e shënuara në Dhjatën e Re përmbushin premtimet e së Vjetrës. Për shembull, pasazhi të cilin e citon Mateu në Ungjillin e tij, kaptina 27, vargu 9:'Kështu shkoi në vend fjala e Jeremisë profet: Morën tridhjetë sikla argjendi, çmimin e të çmuarit, që e çmuan të bijtë e Izraelit…'Ky ekstrakt doli të jetë një nga gabimet më të mirënjohura të Mateut. Thënia që ai ia përshkruan Jeremisë nuk gjendet asgjëkundi në Librin e Jeremisë të Dhjatës së Vjetër. Një pasazh i ngjashëm me këtë, ndërkaq, gjendet në Zakarija 11:13. Disa vënë re në komentin e Biblës [vëll.2/f.385-386]:"Disa dijetarë mendojnë që kjo është një gabim i versionit të Mateut dhe kopjuesi shkroi Jeremia në vend të Zakaria; apo kjo mund të jetë një shtim i vonë".Një tjetër gabim i njohur i Mateut gjendet në Ungjillin e tij në 2:23:'Si arriti atje, zuri vend në një qytet që quhet Nazaret, për t'u plotësuar fjala që thanë profetët: Do të quhet Nazareas'.Kjo profeci nuk gjendet në asnjë nga librat e pejgamberëve në Dhjatën e Vjetër. Manfredi, një dijetar Katolik, shkroi në 'Pyetjet e Pyetjeve':"Librat që përmbajnë këtë përshkrim kanë qenë shkatërruar, ngaqë në asnjë nga librat e pranishme të Pejgamberëve nuk gjejmë thënien që Jezusi do të quhej 'Nazareas'".Në Psalmi 14 i përkthimit Latin dhe Grek i Dhjatës së Vjetër lexojmë:'Fyti i tyre është varr i hapur, me gjuhët e tyre mbjellin gënjeshtra, nën buzë kanë vrerë shlligash; goja e tyre është plot mallkime e hidhërim, këmbët u vrapojnë për të derdhur gjak, rrënime e mjerime në udhën e tyre, udhën e paqes ata nuk e njohin. Frikën e Hyut nuk e kanë parasysh'.Ky pasazh nuk është në Dhjatën e Vjetër Hebraike, e as që gjendet në përkthimet e tanishme në Anglisht. Praseprap, në gjejmë Palin duke cituar këtë pasazh në tërësi në Dhjatën e Re në letrën e tij dërguar Romakëve 3:13-18! Nga e mori ai atë? Cili version i Dhjatës së Vjetër po e përdorte Pali kur po shkruante letrën e tij dhe përse përkthimet moderne në Anglisht nuk mbështeten në versionin e njëjtë kur riprodhojnë Psalmet 14 sa për ta përshtatur përdorimin e Palit. Fusnotat në Versionin e Ri Ndërkombëtar orvaten të bashkojnë thënien në Romakëve me anë të citimit të ekstrakteve nga katër Psalme dhe Isaia të ndryshme, por përpjekja vështirë që është bindëse, veçanërisht kur kujtojmë që pasazhi citohet tërësisht në Psalmi 14 të versioneve Latine dhe Greke.Ungjilli i Markut prapë nxjerr në pah shqetësimin rreth diturisë së pamjaftueshme të autorëve të Dhjatës së Re mbi Dhjatën e Vjetër. Ai thotë në Ungjillin e tij 2:25-26:'A s'ju ka rënë kurrë të lexoni ç'bëri Davidi… Se si, kur ishte kryeprift Abiatari, hyri në shtëpinë e Hyut dhe i hëngri bukët e kushtuara'.Kjo s'është e saktë ngaqë prifti i lartë në kohën e këtij incidenti s'ishte Abiatari, por Ahimelehu, siç mund të shihet Dhjatën e Vjetër në I Samjueli 21:1. Ndaj, Peake's Commentary thotë [f.684]:"Referenca ndaj Abiatarit është një gabim".Në pikëpamjen e krahasimit të mësipërm, njeriut i mbetet më pak se bindja e plotë lidhur me trajtimin që Dhjata e Re i bën Dhjatës së Vjetër. Përse autorët e Dhjatës së Re qenë të paaftë të riprodhojnë saktësisht tekstin që iu nevojitej atyre nga Dhjata e Vjetër? Dhe, a janë këto pasaktësi të pajtueshme me një punim që pohon për vete frymëzim Hyjnor? Shtrembërimi i tekstit [Dhjatës së Vjetër dhe të Resë] është një përgjigje evidente, diçka që profesorët e Shpjegimit Biblik që prej kohësh kanë pohuar për Dhjatën e Vjetër së paku. Kjo mund të shihet nga madje edhe një shikim i përciptë në Peake's Commentary mbi Biblën [botuar nga Arthur S. Clark, një herë e një kohë profesor i Shpjegimit Biblik në Universitetin e Mançesterit; është një përmbledhje komentesh, artikujsh dhe punimesh nga ana e vetë botuesit poashtu, midis tjerash, Profesorët e Shpjegimit të Dhjatës së Re dhe Hebraishtes, Profesor i Hyjnisë, Gjuhëve Semite, Komentimit të Dhjatës së Re dhe Profesor në Dhjatën e Re Greke. Kjo qe botuar nga Thomas Nelson and Son Ltd [Londër] më 1919 si një vëllim i vetëm 1014 faqësh] i cili ka për të thënë këtë që vijon rreth Librave të ndryshëm të Dhjatës së Vjetër.Ajo thotë në thëniet përmbyllëse të komentimit mbi Librin e Xhoshuas [f.225]:"Sipas një hetimi kritik, libri paraqitet të jetë një përzierje e rrëfenjave kontradiktore, shumica e të cilave s'janë historike".Duke komentuar mbi Gjykatësit, kaptina 17 dhe 18, thotë [f.269]:"Në jo pak vende shkruesit evidentisht i kanë futur duart në tekst, dhe i konsideruan fyerje praktikat të cilat qenë të parregullta nga një pikëpamje e mëvonshme".Në komentimin që i bën Samjuelit 2:3 lexojmë [f.275]:"Këto vargje s'kanë kurrfarë kuptimi. Formulimi i pranishëm s'mund të jetë i vërteti, por duhet të jetë për shkak të gabimeve gjatë kopjimit. Ne tash s'mund ta zbulojmë formën origjinale".Prapë në Samjueli, kësaj here vargu 14:18, thotë [f.288]:"Parathënia e Arkës në I Samjueli 14:18, është për shkak të shtrembërimit të tekstit".Në f.292, duke komentuar mbi II Samjuel 23:4-7, thotë:"Teksti dhe përkthimi i rendit të fundit, dhe i 5-7, janë të pasigurt; nuk ka pajtim mes dijetarëve për atë se si duhet të rivendosen ato".Në faqe 321, në komentimin e II Kronikave, kaptinat 29 deri në 32, lexojmë:"Kronisti në këtë pjesë të gjatë shkruan, nga pikëpamja e vetë atij, shumë nga ajo që s'është historike… me gjasë që një tjetër burim [apo dëshmitar?] është përdorur nga Kronisti, por vetë ai evidentisht është përgjegjës për shumë variacione".Duke komentuar mbi Ezra 4, vargjet 6 dhe 7 [f.327]:"Këto janë vargje të humbura, të cilat kanë qenë lënë në tekst këtu gabimisht. Kjo ofron një shembull të mirë të mënyrës në të cilën fragmente të burimeve janë bërë lëmsh së bashku në librin tonë… Dijetarët kanë sugjeruar një numër zgjidhjesh, por ata dallojnë nga njëri-tjetri në masë të madhe".Në hyrjen e Libri të Hoseut lexojmë [f.534]:"Siç do të jetë e qartë nga shënimet, teksti në disa vende është shumë i shtrembëruar. Ne shpesh detyrohemi në përmirësime të hamendshme, dhe mbërrijmë vetëm një përafrim të mundshëm ndaj tekstit origjinal".Duke komentuar mbi Zekarija 6:9-19, thotë:"Teksti është ngatërruar në masë të madhe, pjesërisht nëpërmjet rastësisë, pjesërisht si duket me anë të ndryshimit të qëllimtë".Si duket ngjitja e Krishterimit ndaj Dhjatës së Vjetër do të vazhdojë, dhe së bashku me të gjitha problemet e theksuara më lart! 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:07:21
 
Në lidhje me vërtetësinë e Biblës – Dhjata e Re e Krishtere


Pa mëdyshje, Dhjata e Re Krishtere ka ushtruar ndikim të madh në jetën dhe kulturën Perëndimore. Dhe megjithatë teksti i asnjë trupi tjetër të literaturës së lashtë nuk ekziston në aq shumë versione. Kjo kryesisht është rezultati i një numri thuajse turpërues i versioneve të kopjeve të Dhjatës së Re, të cilat janë nxjerrë në dritë nga kohërat e lashta dhe nga mesjeta.Dhjata e Re tash është e njohur, tërësisht apo pjesërisht, në mbi tre mijë dorëshkrime Greke. Secila nga këto kopje e dorëshkrimeve dallon nga gjithë të tjerat. [The Interpreters Dictionary of the Bible, Abingdon Press, 1962, botimi në 4 vëllime, nën titullin 'Text, NT'. Punimi është përmbledhje e mbi 200 kontribuesve, përfshirë Profesorët e 'Literatura e Dhjatës së Vjetër', 'Gjuha Biblike', 'Historia e Kishës' dhe 'Literatura dhe Gjuha e Dhjatës së Re']. Veç këtyre dorëshkrimeve Greke, Dhjata e Re mund të gjendet në më shumë se dhjetë mijë dorëshkrime të versioneve të hershme dhe në mijëra citate të 'Etërve të Kishës'. Këto dorëshkrime të versioneve të hershme dhe citatet e 'Etërve të Kishës', dallojnë nga njëra-tjetra po aq shumë sa edhe dorëshkrimet Greke. [ibid]Është llogaritur që dorëshkrimet e Dhjatës së Re dallojnë ndërmjet tyre diku mes 150.000 dhe 250.000 herave tronditëse. [ibid] Shifra e vërtetë ndoshta është shumë më e lartë. Vetëm studimi i 150 dorëshkrimeve Greke të Ungjillit sipas Lukës, ka zbuluar më shumë se 30.000 dallime tekstuale. [ibid] Secili dorëshkrim i studiuar dhe i nxjerrur në dritë, pashmangshëm i shton listës së dallimeve. Deri në atë masë, saqë The Interpreters Dictionary of the Bible pashmangshmërisht konkludon se:"Është e sigurt të thuhet se nuk ka asnjë fjali në Dhjatën e Re, në të cilën tradita dorëshkrimore është tërësisht e njëjtë". [ibid] Shumë nga dallimet dalin në pah që në fazat e hershme. Përpara zbulimit të shtypshkronjës [shekulli 15], të gjitha kopjet e Biblës tregojnë variacione të shumta tekstuale. Dallimet e këtilla, që janë aq shumë pjesë e historisë së transmetimit të Dhjatës së Re, vazhdojnë të jetojnë në kopjet e ditëve të sotme.Nga dorëshkrimet e deritanishme, vetëm 150 përmbajnë të gjitha 27 librat e Dhjatës së Re. Disa përmbajnë libra shtesë dhe ungjij, të cilat më vonë janë shuar si fabrikime. Në këto dokumente, fillimisht nuk ka patur hapësira mes germave të fjalëve, as pikësim, as theksim apo shenja frymëmarrjeje në fjalët Greke [ka patur vetëm rrjedhë të vazhdueshme të germave] dhe as kaptinë apo ndarje vargjesh. Në të vërtetë, sistemi i kaptinave të Dhjatës së Re që tash përdoret, qe shpikur nga Kardinali Hugo De S. Karo më 1328. Kardinali poashtu ndau secilën kaptinë në paragrafe të shënuara me germa, por kjo ka qenë zëvendësuar me sistemin e vargjeve të prezantuar nga Robert Stefanus më 1551. Më pas, aty ku secili varg qe shtypur si paragraf i ndarë, kjo çoi në fragmentimin e dokumentit origjinal dhe në interpretimin e vargjeve jashtë kontekstit. [ibid, Encyclopaedia Britannica, 1983 botimi me 30 vëllime, nën titullin 'Biblical Literature']Kopjet origjinale të librave të Dhjatës së Re ka kohë që janë zhdukur. [ibid] Madje edhe identiteti i vërtetë i autorëve të tyre, në masë të madhe është një çështje debatesh. Hapësira kohore mes kallëzimeve origjinale të ngjarjeve dhe dorëshkrimeve të sotshme që kanë mbijetuar, është një periudhë prej mbi 200 apo 300 vjetësh. Para kësaj kohe nuk ka dëshmitarë për të vendosur vërtetësinë e pohimeve Krishtere. Me përjashtim të disa fragmenteve të vogla; papirusi nga Ungjilli i Gjonit [tri vargje] dhe [kështu pohohet të jetë] nga Ungjilli i Markut. Për shkak të natyrës së tyre fragmentare, ato nuk kanë ndonjë vlerë të madhe në përforcimin e tekstit të madje edhe të këtyre dy Ungjijve, e lëre më Dhjatës së Re si tërësi.


Papirusi i fragmentuar i kësaj natyre është nxjerrë në dritë me datë nga shekulli i dytë deri në të tetin, me më shumë se gjysma e tyre duke datuar nga shekujt e tretë dhe të katërt. Asnjë papirus i mëhershëm, ndërkaq, nuk përmban ndonjë libër të plotë të shkrimeve Krishtere. Dorëshkrimet në papirus të Dhjatës së Re që janë sot, janë gjetur në Egjipt dhe padyshim aty edhe janë shkruar. Ato dëshmojnë përfundimisht se në Egjipt, veçanërisht në shekullin e dytë, të tretë e të katërt, asnjë lloj i Dhjatës së Re nuk mbizotëronte. Në këta shekuj të mëhershëm, shumë lloje të teksteve mbrothnin krahas njëri-tjetrit. Dy papiruset e hershme, të cilat shkelin nëpër shtatëdhjetë vargje të Ungjillit të Gjonit, dallojnë në jo më pak se shtatëdhjetë vende [madje edhe pasi të merren parasysh gabimet evidente shkrimore]; një mesatare e një versioni në secilin varg. Nëse tekstet qenë ndryshuar dhe botuar deri në këtë shkallë, madje edhe një hapësirë kohore një shekullore mes një origjinali dhe mbijetesës së parë në një papirus, është një kohë e gjatë dhe potencialisht katastrofike. Ne thjesht nuk dimë se çfarë ka mund t'u ndodhë fjalëve në vende të rëndësishme. [Paragrafi është marrë nga Robin Lane Fox, The Unauthorized Version, 1992, pp.139-140)


Në parathënien e Ungjillit të tij, Luka na tregon qartë se "shumë janë angazhuar për ta përmbledhur ritregimin e gjërave që kanë qenë vendosur midis nesh". [Luka 1:1-2] Fjalët e tij e bëjnë të qartë që me kohë ai shkroi se ka patur edhe 'ungjij' të tjerë të shumtë në qarkullim dhe asnjë prej tyre nuk gëzonte një pozitë të themeluar sa për të ndaluar një shkrimtar tjetër që t'i shtojë numrit të tyre. As për ata as për veten e tij, Luka nuk pohon ndonjë frymëzim hyjnor. Ai thjesht shkruan si një të cilit "i është dukur mirë… të shkruajë një vlerësim të rregullt". [Luka 1:3] Për më shumë, mënyra në të cilën ai dhe Mateu trajtojnë materialin e tyre burimor [me sa duket i nxjerrur nga punimi i Markut], tregon qartë se asnjëri nuk e konsideron Ungjillin e mëhershëm të Markut si shkrim të frymëzuar. Të dytë ndjehen përsosmërishtë të lirë jo vetëm për t'i shtuar Markut, por poashtu për të hequr, për të ndryshuar fjalë, për të ndryshuar rendin në të cilin ngjarjet supozohet të kenë ndodhur, madje edhe në rastin për të dhënë informim kontradiktor. Autori i Ungjillit të katërt, Gjoni, merr guximin të trajtojë tërë traditën me liri pafundësisht më të madhe, duke mos e kufizuar veten në ndjekjen e përvijimit të ngjarjeve që theksojnë tre të tjerët, madje as të riprodhojë konkretisht mësimet e njëjta. S'mund të dyshohet se shumë ungjij të tjerë, të cilët qenë në qarkullim gjatë periudhës së njëjtë apo më vonë, pohuan për vete së paku një status dhe liri të barabartë.


Në fund, më poshtë janë vetëm disa shembuj që nxjerrin në pah dallimet në tekstin e Dhjatës së Re, të gjetura në disa nga versionet më të njohura moderne të tij:


Në I Gjon 5:7 të Versionit të Mbretit Xhejms [VMXH] lexojmë:'Se tre janë ata: Ati, Fjala, dhe Shpirti i Shenjt, dhe këta tre janë një'. Ky pasazh, ndërkaq, është fshirë nga Versioni i Standardid të Korrigjuar [VSK] si një fabrikim. Në komentin e Versionit të Autorizuar thuhet:"Kurrfarë komentimi s'i është bërë këtij vargu, meqë autoritetet më të mira nuk e konsiderojnë atë të jetë pjesë e tekstit origjinal". [Komenti i Versionit të Autorizuar, Shoqëria për Reklamimin e Diturisë Krishtere, 1871, vëll.2]


Në Aktet 8:37 të VMXH lexojmë:'Dhe Filipi tha: Nëse beson më gjithë zemrën, ti mundesh. Dhe ai u përgjigj dhe tha: Besoj që Jezu Krishti është Biri i Zotit'. Të dytë, Versioni i Ri Ndërkombëtar [VRN] dhe VSK, e kanë hequr krejtësisht këtë pasazh si të pavërtetë.


Kaptina 8 e Gjonit të VSK dhe VRN fillojnë me vargun 12, duke lënë jashtë krejtësisht vargjet nga 1 deri në 11. VMXH, ndërkaq, përfshin të gjitha këto vargje pa komentim.


VSK lë jashtë vargjet 44 dhe 46 të kaptinës së 9 të Markut. VMXH përfshin të dy vargjet pa komentim. VRN i ul këto vargje në pozitën e fusnotës pa ndonjë siguri për vërtetësinë e tyre. Përsa u përket fusnotave të këtilla, VRN shpjegon:"Fusnotat tërheqin vëmendjen në vendet, ku nuk ka patur siguri lidhur me atë se çfarë ishte teksti origjinal".


Kaptina 16 e Markut në VMXH përfundon në vargun 20. Ndërsa, VSK dhe VRN përfundojnë kaptinën në vargun 8, duke lënë jashtë 12 vargje të plota që përshkruajnë ngritjen.


Luka 9:56 e VMXH thotë:'Se Biri i Njeriut s'ka ardhur për t'i shkatërruar jetët e njerëzve, por t'i shpëtojë ata'. Kjo thënie është fshirë nga teksti kryesor i VSK dhe VRN dhe është ulur në pozitë të fusnotës pa kurrfarë sigurie për vërtetësinë e tij.


Aktet 23:9 të VMXH përfundojnë:'Le të mos e luftojmë Zotin'. VSK dhe VRN kanë zgjedhur t'i lënë jashtë këto fjalë.


VMXH dhe VRN lexojnë në Mateu 12:47:'Dikush i tha: Shih! Nëna jote dhe vëllezërit tu presin jashtë dhe dëshirojnë të flasin me ty'. Ky varg është fshirë nga teksti kryesor i VSK dhe është ulur në pozitë të fusnotës.


VMXH, VRK dhe VRN të gjitha përmbajnë vargjet 2 dhe 3 të Mateut, megjithatë ato nuk gjenden në shumë dorëshkrime të lashta. VSK komenton:"Shumë autoritete të lashta lënë jashtë fjalët vijuese deri në fund të vargut 3", dhe VRN thotë:"Disa dorëshkrime të hershme nuk e kanë pjesën tjetër të vargut 2 dhe tërë vargun 3".


Në Mateu 17:21 i VMXH lexojmë:'Por ky lloj nuk del veçse me lutje dhe agjërim'. VSK dhe VRN shkojnë nga vargu 20 drejt deri në vargun 22, duke lënë jashtë krejtësisht vargun 21.


Në Mateu 18:11 i VMXH lexojmë:'Se Biri i Njeriut është ardhë për ta shpëtuar atë që ka humbur'. Ky varg është fshirë në VSK.


Në Marku 15:28 i VMXH lexojmë:'Dhe thënia qe përmbushur, që thoshte: Dhe ai u numërua me mekatarët'. Të dyjat, VSK dhe VRN, kanë fshirë këtë varg nga teksti kryesor, duke e ulur atë në pozitë të fusnotës.


Gjoni 3:16 i VMXH thotë:'Vërtet, Hyu aq fort e deshi botën sa që e dha një të vetmin Birin e vet të lindur…' Fjala 'të lindur' është lënë jashtë nga teksti i VSK dhe VRN.


Në Gjoni 9:35 i VMXH lexojmë:'A beson ti në Birin e Zotit?'. Megjithatë VSK dhe VRN e lexojnë këtë si:'A beson ti në Birin e Njeriut?'


Te Lutja e Zotit në Mateu 6:13 të VMXH lexojmë:'E mos lejo të biem në tundim [sprovë], por na shpëto nga e liga, Se e jotja është mbretëria, pushteti dhe lavdia, përgjithmonë. Amin.' VSK dhe VRN lexojnë vetëm 'E mos lejo të biem në tundim, por na shpëto nga e liga', duke lënë jashtë përfundimin 'Se e jotja është mbretëria…'


Në Luka 10:1 e VRN lexojmë:'Pastaj Zoti i zgjodhi shtatëdhjetë e dy.' Por VMXH dhe VSK thonë që kanë qenë shtatëdhjetë në vend të shtatëdhjetë e dy. Kjo mospërputhje poashtu vërehet në Luka 10:17.


Në Marku 2:17 i VMXH lexojmë:'Nuk erdha të thërras të drejtit për t'u penduar, por mëkatarët'. VSK dhe VRN kanë fshirë fjalët 'për t'u penduar' sikur kjo të jetë një shtojcë në tekstin. Mospërputhja e njëjtë poashtu gjendet në Mateu 9:13.


Në Zbulesa 4:8 lexojmë:'Shenjt! Shenjt! Shenjt! Zoti, Hyu i Gjithpushtetshëm'. Komenti i Shoqërisë për Reklamimin e Diturisë Krishtere shpjegon:"Shenjt! Shenjt! Shenjt! - atributi i përsëritur tre herë, gjithmonë është kuptuar nga kisha t'i referohet Trinisë të Bekuar". Është interesant të ceket se dorëshkrimi 'Kodeks Vatikanus' e përsërit këtë fjalë jo më pak se nëntë herë, ndërsa dorëshkrimi 'MS 2000' ua bën atyre trembëdhjetë përsëritje. Përsëritjet tjera enden prej mes katër dhe tetë herë.


Përsa i përket Versionit Standard të Korrigjuar shumë të përhapur, botimi 1946, duhet të kihet kujdes se pasazhe të caktuara fillimisht kanë qenë fshirë dhe ulur në pozitë të fusnotës duke ndjekur dyshimet rreth vërtetësisë së tyre, e më pas qenë rikthyer në tekstin kryesor në Versionin Standard të Korrigjuar të vonë. Në këtë mënyrë, është lehtë të shihet se si është manipuluar me tekstin e shkrimeve Krishtere gjatë kohës, dhe pasazhet që me shekuj janë nderuar si fjalët e frymëzuara të Zotit, janë fshirë tepër lehtë dhe janë ndryshuar në emër të korrigjimit. Poashtu është e pamundshme të thuhet me siguri se sa do të zgjasë ky trend, dhe kur më Krishterimi [pas thuajse 2000 vjetëve] përfundimisht do të pajtohet dhe të jetë i kënaqur se nuk ka nevojë më për ndryshime të tjera në Dhjatën e Re! 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:22:02
 
Si e trajtojn fenë Islame misionarët të Krishterë


Fjalori i gjuhës angleze e definon “Gënjeshtrën” si deklaratë e qëllimshme e pavërtetë, mashtrim, transmetim i përshtypjeve të rreme. Nëse dikush do të thoshte se kjo është mu ajo metodë që misionarët të Krishterë e përdorin për të përhapur gënjeshtra rreth islamit, atëherë ky, pa dyshim, do të ishte një konstatim mëse i vërtetë. Përpjekjet e tyre në këtë drejtim jo vetëm që e kan lënë fenë islame të keqkuptuar në Perëndim, por edhe të keqtrajtuar. Kjo metodologji e ka rrënjën e saj në një deklaratë të rrallë, të publikuar nga Pali, në të cilën ai shprehet i lumtur, dhe thotë: “Prandaj, në qoftë se me anë të gënjeshtrës sime e vërteta e Perëndisë e shton lavdinë e Tij, përse unë gjykohem akoma si mëkatar?” (Romakëve 3:7) Pali nuk ngurronte ta përhapte “gënjeshtrën”, për sa kohë që kjo rezultonte në një Lavdi më të madhe të Zotit. Kurrë nuk do të dihet nëse ky vizioni i tij për Jezusin në rrugët e Damaskut, emërimi i tij si predikues i joçifutëve (Paganëve) dhe mësimet tjera, të cilat ai i kishte përhapur në emër të Krishterimit, janë që të gjitha këto pjesë e përdorimit të kësaj "gënjeshtre” apo jo. Do të ishte e udhës që të konsiderohet edhe një fragment tjetër Biblik: “Dëshmitari i ndershëm nuk gënjen, por dëshmitari i rremë thotë gënjeshtra.“ (Fjalët e urta 14:5). Prandaj, Pali, me deklaratën e tij, pranon se nuk ka qenë dëshmitar i ndershëm. Se sa janë “dëshmitarë të ndershëm” misionarët të Krishterë, do të shtjellohet më tutje gjatë këtij artikulli. Megjithatë, sa për fillimin e premtuar, kjo nuk e bën Palin, përkrahësin më të madh të Krishterimit, që ta pranojë përdorimin e gënjeshtrës.


Përpjekjet e misionarëve për ta predikuar Ungjillin janë të pashoqe. Në vitin 1795, në Londër ishte formuar Shoqëria Misionare, dhe objektivi i tyre i parë ishte drejtuar drejt Pacifikut. Dy vite më vonë, anija fajtore e ardhur prej Australisë i kishte zbarkuar misionarët e parë në Tahiti. Katër vite më parë , asnjëri prej tyre (misionarëve) nuk kishte mësuar aq sa duhet gjuhën e vendasve, në mënyrë që të zhvillonin predikimet e tyre tek masa e popullatës, e cila ishte e hutuar, por dashamirëse. Populli i Tahitit kishte ndërtuar shtëpi për ata, i kishte ushqyer, u kishte siguruar shërbyes të bollshëm, mirëpo, pas shtatë viteve qëndrimi, asnjë prej tyre nuk ishte bërë i Krishterë. Misionarët, pas kësaj, zgjedhën një taktikë tjetër, e cila ishte më e vrazhdë, dhe në këtë mënyrë fituan mbështetje të madhe, duke kontribuar që ta degradojnë prijësin vendas deri në një pijanec, duke i ofruar atij përkrahje në luftë kundër prijësve të ishujve të tjerë, dhe duke i siguruar atij armë zjarri kundër armiqve të tij, edhe pse armiqtë e tij kishin vetëm shkopinj druri për t’i mbrojtur vetevetet e tyre. Kjo përkrahje u realizua, mirëpo me një kusht paraprak që e gjithë popullata të konvertohej në të Krishterë posa të arihej fitorja. I tërë kombi u bënë të Krishterë brenda një dite! Me fuqinë e tyre që e kishin përforcuar me vendosmëri në Tahiti, misionarët, me shpejtësi, vazhduan drejt ishujve të tjerë më të largët. Metodat e tyre ishin të njëjta, të aplikuara si më parë. Prijësi vendas do të pagëzohej, pastaj mbreti me kurorë, i prezantuar tek sasitë e mëdha të alkoolit, do të lihej që ta vazhdonte vetë punën, duke e kthyer popullatën vendase në të Krishterë. Prijësit që shfaqnin çfarëdo forme të rezistencës do të hasnin shumë shpejt në fuqinë e forcave misionare. Kur nuk paraqitej asnjë rezistencë, mësuesi vendas, i ndihmuar nga dhjetëra policë misionarë, do ta merrte kontrollin në ishull brenda një jave. (Norman Lewis, The Missionaries, Arena 1989, faqe 10-15).


Misionarët kishin ndjerë një nevojë të vogël për ta mbështetur përdorimin e gënjeshtrës në Tahiti. Popullata vendase ishte gjah i lehtë për fuqinë ushtarake të misionarëve, që këta të fundit ishin në gjendje ta demonstronin. Megjithatë, kur popullata nuk bindej edhe aq lehtë, dhe kur nuk bëhej ndonjë invadim, paraqitej prapë nevoja e përdorimit të motos së Palit - “gënjeshtra”-, edhe atë në formën të saj më të përshtatshme.


Sulmet e misionarëve ndaj fesë Islame, për pjesën më të madhe bëheshin sipas kësaj strategjie.


Reagimet e hershme të Krishterëve ndaj Islamit ishin pothuajse të ngjashme sikurse ato në kohët moderne. Qasja e tyre ndaj Islamit shpeshherë merte qëndrime të rrepta, duke dënuar çfarëdo që Muslimanët besojnë, përfshirë këtu edhe çdo besim të Muslimanit që ka për Zotin, dhe në veçanti atë çfarë Muslimanët besojnë në lidhje me Jezu Krishtin. Në lidhje me disa autorë të hershëm që kishin shkruar kundër fesë Islame, Norman Daniel e parashtron këtë pyetje: “Është e natyrshme që të pyesim se si autorët, të cilët nuk mund t'i konsiderojmë as të marë e as ti akuzojmë si të paskrupullt, ishin në gjendje që përherë t’i paraqisnin faktet ndryshe, zakonisht duke u atribuuar fantazi qesharake. Kjo posaçërisht bëhej në lidhje me ngjarjet e jetës së Muhamedit, mirëpo, ndonjëherë, edhe me tërë fenë Islame. Nuk mund t'i arsyetojmë këta thjesht si të paditur.” (Norman Daniel - Islam and the West, Oneworld publications 1993, fq. 255).


Ishte puna e autorëve të këtij kalibri që të Krishterët e kishin përdorur për ta sulmuar fenë Islame; autorë të cilët “i paraqitnin faktet ndryshe” dhe punonin në rafshin e “fantazive qesharake”. Këtu prapë vije në pah motoja e Palit! Shumë pak ka gjasa që vrojtuesi i paanshëm të bëjë diç nën këto rrethana. Kujt duhet t’i besojë ky?


Metodologjia që përdorej nga këta autorë më tej përshkruhet nga Norman Daniel: “Të gjithë shkruesit kujdeseshin pak a shumë që të kapeshin për tregimet fantastike rreth Islamit dhe Profetit të kësaj feje…përdorimi i dëshmive të rreme, për ta sulmuar Islamin, ishte universal.” (ibid, faqe 267). Ai më tej sqaron se: “Gjëja më e keqe është se ka pasur mbrojtje të këtyre fantazive dhe përsëritje të tyre pa dallime; Gjëja më e mirë ishte zgjedhja e vetëm atyre fakteve që shërbenin për qëllime kundërthënëse.” (ibid, fq. 268).


E tëra kjo nuk është ndonjë befasi. “Institucionet Islamike”, vazhdon Daniel, "ishin të trajtuara në mënyrë përzgjedhëse, sikurse jeta e Muhamedit… sa më shumë që ndriçohen faktet e Islamit, ato ngjasojnë në ndriçimin e jetës së Profetit, për shkak se faktet reale ishin manipuluar nëpërmjet përzgjedhjes dhe përjashtimit të disave, duke i tejzmadhuar, trilluar dhe keqpërdorur ato.” (ibid, fq. 269)


Fragmenti në vijim i “Islam and the West”, do të ndihmonte më shumë në ndriçimin e trajtimit drejtuar Islamit: “Kanuni Krishterë i sjelljes së Muslimanëve është opinioni i fituar i Krishterë në lidhje me atë çfarë Muslimanët kishin bërë. Kjo ishte formuar pjesërisht me tendenca të ideve të gabuara, që të përshpejtojnë në mënyrë rapide ritmin e normave, të vërtetojnë dhe t’i shtojnë njërën përmbi tjetrën. Përsëritja e dukshme mjafton që të arihet një bindje e palëkundur dhe menjëherë ishte shpallur se mësimet Islame rreth gjinive ishin të shkujdesura, dhe çdo shembull i shkujdesjes do të vëzhgohej që nga ky moment dhe posa të raportohej ndonjë rast i tillë, atëherë kjo do t'i atribuohej doktrinës. Ta zëmë se numri i rasteve të keqbërjeve të kryera nga ana e të Krishterëve dhe nga ana e Muslimanëve është i njëjtë, në çfarëdo kohe të shënuar. Atëherë, në rastin e të Krishterëve kjo kishte ndodh jo si pasojë e doktrinës së tyre, dhe çdo rast individual do të ishte përjashtim. Ndërsa, në rastin e Muslimanëve do të pretendonin se shkak i kryerjes së këtyre akteve është doktrina e këtyre të fundit, për çfarëdo që kishte ndodh.” (ibid, fq. 270)


Ky është një vështrim i mprehtë, i cili është i pranishëm edhe sot. Çfarëdo që vërehet të ketë bërë ndonjë Musliman, kjo i përshkruhet menjëherë fesë Islame si p.sh. terrorizmi, vrasja, dhuna. Kudo që ndodhin këto dukuri negative, ku është i përfshirë ndonjë Musliman i mundshëm, reagimi automatik është se Islami e lejon një gjë të tillë, apo nxit për tu bërë diçka e tillë. E tërë kjo bëhet pa u bërë ndonjë shikim apo shqyrtim i mësimeve të fesë Islame nga ana e shikuesve. Siç duket, njerëzit këto gjëra i marrin si të sigurta dhe të vërteta, duke menduar se shoqëria e huaj (për shumicën e njerëzve është ajo çfarë Islami është) është e rrezikshme. Me sa duket (po ashtu historia këtë e dëshmon të jetë rast), të shtyrë nga trysnia e tyre e ndjenjës së rrezikshmërisë, qoftë kjo reale apo e imagjinuar, imazhi i deformuar i bindjeve dhe qëllimeve të armiqve të tyre gjenë vend dhe formohet në mendjet e njeriut. Ky kontrast i pandryshuar për atë se çfarë beson dhe çfarë deklaron të besojë pala e kundërt, mund të ketë ndikim shumë të vogël në ndryshimin e bindjeve të njerëzve që tashmë i kanë të ngulitura në kokat e tyre; armikut nuk i lejohet që të flasë për vetveten e tij. (ibid, fq. 12, pjesërisht e përshtatur).


Nën këto rrethana, vetëm ato argumente që i përshtaten dëshmive të tyre, publikohen, ndërsa ato që janë favorizuese për palën e kundërt ose injorohen, ose shtrembërohen. Norman Daniel më tej sqaron se si ndodh kjo ndaj Islamit: ”Jo vetëm trajtimi i jetës së Muhamedit dhe institucioneve të gjinive në fenë Islame, por në të gjitha aspektet e kësaj feje faktet janë tejzmadhuar, ndonjëherë prej asgjëje, dhe shpeshherë janë shtrembëruar gati përtej atyre reale; faktet e vërteta rregullisht janë kthyer në të pavërteta. Vetëm në ato çështje, të cilat shkonin në dobi të Krishterëve, faktet arrinin shkallën e saktësisë si, p.sh., trajtimi i besimeve Kuranore në lidhje me Jezusin dhe nënën e tij.” (ibid, fq. 270)


Keqinterpretimi i fesë tjetër, për shkak të frikës së konvertimit të njerëzve, është një çështje, mirëpo keqinterpretimi i fesë tënde, me shpresë se njerëzit do të hynë në këtë fe, është një çështje krejt tjetër. Misionarët të Krishterë, duke mos qenë në gjendje që t'i bindnin për ta pranuar fenë e Jezu Krishtit Indianët Amerikanë të luginës së Kollorados, filluan të përpilojnë libra në gjuhën e këtyre Indianëve, në mënyrë që këta të fundit të kenë mundësi të lexojnë në gjuhën e tyre amtare. Kjo fushatë ishte bërë gjatë viteve 1975 dhe 1976. Mirëpo, një gjë ishte më se e qartë - para se këta Indianë të Amerikës ta pranonin fenë të Krishtere, ata do të duhej të merrnin diçka që do t'i bënte ata të ndiheshin fajtorë. Misionarët të Krishterë kishin një zgjidhje tinëzare dhe të mençur për këtë çështje: përkthimin e Dhjatës së Re në mënyrën që do të përfshinte fajësinë e Indianëve Amerikanë për vdekjen e Jezusit! Të larguar prej fragmenteve Biblike, ku lexojmë për Judën si tradhtar, për Romakët, për gjykimin dhe Pont Pilatin, tani këto fragmente Biblike ishin zëvendësuar me: “Indianët e kishin vrarë Jezu Krishtin, për shkak se ata janë njerëz të ligë (keqdashës). Eja ta vrasim Jezusin, thonin Indianët…ata e shtrinë një kryq në dhe…” etj. Fragmente të tilla vazhdonin më tej në Dhjatën e Re: “Zoti do t’ju djegë të gjithëve… Zoti do t’i shfarosë Indianët, duke i hedhur ata në zjarr…”A dëshironi që të digjeni në zjarr?” Pyet Zoti. “A keni diçka që do të shpaguheni tek unë dhe kështu të shpëtoni nga zjarri? Me çka do ta bëni shpagimin tek unë?”” Këtu është shumë e qartë se çfarë shpagimi kërkohej; kjo do të thotë nënshtrim të padiskutueshëm ndaj kërkesave të misionarëve, braktisje e mënyrës së tyre të mëparshme të jetesës, të traditave të tyre, dhe pranimin e fesë Krishtere. Indianët, pas këtyre fragmenteve, ishin bërë të tmerruar. Gruaja e parë indiane u doli përpara dhe deklaroi: “Nuk dëshiroj që të digjem në zjarrin e madh. Unë e dua Jezusin.” (E përshtatur nga Norman Lewis, The Missionaries, Arena 1989, fq. 188-192)


Fundi i arsyeton mjetet. Misionarët ia aritën qëllimit. Indianët e kishin pranuar shpëtimin në Jezusin. Fakti që tregon se është shtrembëruar Bibla për t'i arritur qëllimet e tyre, rezultonte pa pasoja. Është interesant të përmendim se më nuk dihet nëse këta misionarë kishin vazhduar t'i mësonin Indianët sipas Biblës së shtrembëruar. Nëse po, atëherë Indianët amerikanë kanë fituar dituri shumë të veçanta dhe të shtrembëruara në lidhje me jetën e Jezusit. Edhe këtu, motoja e Palit prapë vije në shprehje! 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:23:50
 
Profecitë e pa realizuara për lindjen e Jezusit


Ungjilli i Markut, njëri prej katër Ungjijve më të hershëm, njihet si i mangët për tregimet rreth lindjes së Jezusit. Në të vërtetë, Dhjata e Re, për çudi, në tërësi mbetet e heshtur rreth pjesës më të madhe, që ka të bëjë me jetën e Jezusit. Vetëm pak detaje jepen rreth viteve të rinisë së Jezusit. Po ashtu, informata të pamjaftueshme jepen edhe rreth fëmijërisë së tij. Vetëm Mateu dhe Luka janë dy shkruesit që paraqesin pjesëza rreth lindjes së tij. Në të dy rastet lind nevoja e madhe që të tregohet se si përmbushen profecitë e Dhjatës së Vjetër rreth ngjarjeve të jetës së hershme të Jezusit. Ngjarjet e fundit janë paraqitur si lidhshmëri e atyre që kishin ndodhur më herët. E Vjetra i prinë të Resë në një mënyrë të përshtatshme; ngjarjet është thënë të kenë ndodhur në atë mënyrë që do ta bënte “dorëshkrimin të plotësuar”.Këtu, po ju paraqesim me pak fjalë katër profecitë që Mateu i përshkruan në Ungjillin e tij, në lidhje me lindjen e Jezusit.Mateu ndërmerr çfarëdo sakrifice vetëm e vetëm për të treguar se si janë realizuar këto profeci për personalitetin e Jezusit. Ndonjëherë, atij i duhet që t'i zmadhojë dëshmitë, që ato ta arijn cakun e tij. I etur për ta kryer detyrën e tij, ai e fillon profecinë e tij të parë në Ungjillin e tij: “E gjithë kjo ndodhi që të përmbushej fjala e Zotit, e thënë me anë të profetit që thotë: “Ja, virgjëresha do të mbetet shtatzënë dhe do të lindë një djalë, të cilit do t`i venë emrin Emanuel, që do të thotë: "Zoti me ne"”. (Mateu 1:22-23)


Kjo profeci gjendet në Dhjatën e Vjetër, në Isaia: “Prandaj, vetë Zoti do t`ju japë një shenjë: Ja, e virgjëra do të mbetet me barrë dhe do të lindë një fëmijë, të cilin do ta quajë Emanuel.” (Isaia 7:14). Mateu në këtë fragment sheh se kjo ka të bëjë me Marinë e virgjër dhe Jezusin (djali i quajtur Emanuel). Për fat të keq, kur të Krishterët i citonin profecitë e vjetra, ata përdornin përtkhimet Greke, të cilat nuk ishin të vërteta në krahasim me ato origjinale në Hebraishte. Ky fragment është një shembull i tillë. Në profecinë origjinale nuk përmendet askund virgjëresha, ndërsa në Hebraishte fjala virgjëreshë është bthulah. Fjala në këtë profeci (fjalë të cilën Mateu dhe shumë të Krishterë e paraqesin si virgjëreshë) është ajo në Hebraishte almah, që në përkthim do të thotë femër e re, beqare, vajzë e pamartuar. Pa dyshim, ky gabim është bërë nga përkthyesi, gjatë kopjimit të Isaia në Greqisht. Mateu, duke mos qenë në dijeni për origjinalin në Hebraishte, kishte ndjekur thjesht fjalët e përkthyera. Komentimi i Biblës sipas “Peak’s commentary on the Bible”, në mënyrë të saktë jep komentin në lidhje më këtë: “Paraqitja e fjalës ‘virgjëreshë’ është i paarsyetueshëm. Vështrimi i kontekstit të profecisë në Isaia (7:1-17) shërben për të fituar një kuptim të drejtë rreth qëllimit të kësaj domethënie: Mbreti Ahaz ishte në rrezik. Armiqtë e tij bënin trysni të hatashme në Jerusalem. Shpallja i kishte zbritur Isaias, si ngushëllim për Ahazin dhe si shenjë paralajmëruese se armiqtë e tij nuk do ta mposhtin atë. Shenja e shkatërrimit të tyre do të jetë se ‘një femër e re’ do ta lindë një djalë, dhe, para se të rritet ky fëmijë, mbretëritë e tyre do të mposhten. Më tej, po i njëjti komentim vazhdon me sqarimin e mëtejshëm: “Kjo shenjë duhet të përmbushej në një të afërme të afërt, për shkak se shpallja kishte zbritur për gjendjen e jashtëzakonshme në kohën e trysnisë. Prandaj, këtu, kjo profeci nuk ka të bëjë me lindjen e Jezusit, e cila do të ndodhte diku pas më shumë se shtatëqind vitesh.” Mateu, po ashtu, nuk e kishte vërejtur edhe një faktor shumë të qartë: Jezusi kurë nuk është quajtur Emanuel, as nga e ëma e tij, as nga dishepujt e tij. Mateu kishte gabuar në dy pika: Profecia nuk kishte të bënte as me virgjëreshën e as me Jezusin.


Kurëdo që Mateu besonte se kishte gjetur diçka në Dhjatën e Vjetër, ai menjëherë e lidhte atë me jetën e Jezusit, që të dëshmonte se diçka ishte realizuar. Prandaj, gjatë rrugës së tij për në Nazaret, foshnja Jezus duhej që të kalonte tërthorazi nëpërmjet Egjiptit. Pse? Sepse Mateu kishte gjetur edhe një profeci tjetër: “…që të përmbushet ç`ishte thënë nga Zoti me anë të profetit: “E thirra birin tim nga Egjipti”. (Mateu 2:15)


I Biri, që përmendet në Osea 11:1, nuk është një foshnje individuale, por është i gjithë populli i Izraelit. Fragmentet e afërta me këtë, shërbejnë për ta zbardhur këtë pikë: “Kur Izraeli ishte fëmijë, unë e desha dhe nga Egjipti thirra birin tim. Sa më shumë e thërrisja Izraelin, aq më tepër largoheshin prej meje…” (Osea 11:1-2) Këtu nuk lypset ndonjë përpjekje e madhe për ta kuptuar thënien “dhe nga Egjipti thirra” (e cila, meqë ra fjala, ishte në kohën e kaluar). Kjo nënkupton Eksodin historik nga Egjipiti të Izraelitëve, së bashku me Moisiun. Fakti që është përmendur se është thirrë Izraeli e jo Jezusi, vërtetohet me fjalët e fragmentit vijues: “Sa më shumë e thërrisja Izraelin”. I biri që Mateu e kishte përshkruar gabimisht, nuk ishte askush tjetër pos Izraelit. Ky fakt edhe më tej përputhet me versetet tjera Biblike, sikurse ky: “…"Kështu thotë Zoti: Izraeli është biri im, i parëlinduri im". (Eksodi 4:22)


Mbreti Herod kishte vërejtur se i kishte ardhur fundi, dhe se foshnja Jezus i kishte ikur prej duarsh, prandaj, me shpejtësi kishte urdhëruar që të vriten të gjithë fëmijët meshkuj që ishin të moshës dy vjeçare ose edhe me të vegjël, që jetojnë në Betlehem dhe në afërsi. Mateu edhe në këtë ngjarje kishte gjetur se edhe një profeci tejtër ishte realizuar: “Atëherë, u përmbush ajo që ishte thënë nëpërmjet profetit Jeremi, që thotë: “Në Ramë u dëgjua një klithmë, një vajë, një qarje dhe gjëmë e madhe; Rakela vajton bijtë e saj dhe nuk pranon të ngushëllohet, sepse ata nuk janë më” (Mateu 2:17-18). Mateu e mohon faktin që Jeremia (31:15-17) flet për Ramën, një vend i cili gjendet tetë kilometra në veri prej Jerusalemit, e jo Betlehemi me rrethinë, i cili gjendet tetë kilometra në jug prej kryeqytetit. Po ashtu, Jeremia nuk flet për vrasjen e fëmijëve, për shkak se djemtë e Rakelës ishin zënë robër, kurse Profeti premtonte: “Fëmijët e juaj do të kthehen në tokën e tyre.”


Në vazhdim të temës rreth qëndrimit të përkohshëm në Egjipt, Mateu tregon se familja vazhdoj rrugën për në Nazaret, ku edhe një profeci tjetër priste për t'u realizuar: ” …që të përmbushej ajo që ishte thënë nga profetët: “Ai do të quhet Nazareas””. (Mateu 2:23)


Megjithatë, kjo profeci e ka një defekt kozmetik - nuk ekziston fare. Kjo profeci nuk gjendet askund në librat e profetëve, në Dhiatën e Vjetër. Askush nuk e di sigurt se nga e kishte marë Mateu këtë. Ndoshta, këtë e kishte marrë prej keqkuptimit të plotë të fragmentit që gjendet në Isaia (11:1): “Pastaj një degëz do të dalë nga trungu i Isaia dhe një filiz do të mbijë nga rrënjët e tij”, ku fjala “filiz” në origjinal lexohet si “nezer”. Mateu, ndoshta, kishte lexuar gabimisht mbi fjalën “nezer”, qytetin e Nazaretit, dhe kështu Maria dhe Jozefi duhej të shkonin në Nazaret.


Këtu i pamë katër shembujt e dhënë të profecive nga Dhjata e Vjetër, të cilat Mateu i kishte përdorur gabimisht për personalitetin e Jezusit. Përpjekjet e hershme të Krishterëve për ta zbutur skepticizmin e Jehudive rreth fesë së re të posa themeluar ishin, pa dyshim, edhe në qendër të orvatjeve të Mateut, i cili mundohej që të gjej arsyetime për pikpamjet e tij rreth ngjarjeve të lindjes së Jezusit. Mënyra më e thjeshtë për ta shuar skepticizmin ishte që të tregohej se si Dhjata e Re e të Krishterëve nuk ishte asgjë pos plotësim i Dhiatës së Vjetër të Jehudve. Për fat të keq, siç u pa në shembujt e lartpërmendur, përpjekjet e Markut në fund dolën të jenë pa argumente të sakta. 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:26:13
 
Manipulimi i të Krishterëve nga ana e Satanës
marrë nga "Ighatul-Lehfan min Mesa'id el-Shejtan" të imam Ibn Kajjim el-Xheuzije

Është e qartë për çdonjërin me arsye, që Satana fort i ka manipuluar këta njerëz [të Krishterët]. Ai i thirri dhe ata iu përgjigjën atij; ai i mashtroi dhe ata e dëgjuan.Ai i manipuloi në lidhje me Zotin, të lartësuarin dhe më të lartin.
Ai i manipuloi në lidhje me Jezusin, paqja qoftë mbi të.
Ai i manipuloi në lidhje me kryqin dhe adhurimin e tij.Ai po ashtu i manipuloi në lidhje me bërjen e imazheve dhe statujave në kisha dhe që t'i adhurojnë këto. Kështu, s'do të gjeni as një nga kishat e tyre pa imazhin e Marisë dhe Jezusit, të shenjtëve dhe martirëve e tyre. Shumica e tyre u përkulen imazheve dhe statujave, dhe u luten atyre në vend të Zotit, më të lartit...Shembull tipik se çfarë po bëjnë këta politeistë, është sikur i një shërbëtori të një mbreti, i cili hyri tek një njeri dhe njeriu kërceu nga vendi i vet, i ra përmbys atij, e adhuroi, dhe bëri me të çfarë s'ka qenë dashur të bëhet, përveç se me mbretin. Çdo person i arsyeshëm do ta konsideronte atë të paditur dhe budalla për atë që bëri, meqë ai bëri me shërbëtorin e mbretit çfarë kishte qenë dashur të bëhet vetëm me mbretin, në lidhje me nderimin, modestinë dhe përuljen.Është e mirënjohur që, çfarë ka bërë shërbëtori këtu, mbas gjase e bën mbretin që ta urrejë atë dhe ta nënçmojë më parë sesa ta nderojë dhe ta ngre pozitën e tij.Kjo është gjendja e atij që i përkulet një krijese, apo një imazhi të krijesës. Kjo ngaqë ai futi në përdorim hedhjen përmbys, e cila është mënyra më madhështore për të mbërri kënaqësinë e Zotit. Një e tillë vepër s'është e vlefshme, përveç për Zotin. Kështu që s'ka neveri apo padrejtësi më të madhe sesa të bëhet kjo për një imazh apo statujë të një robi, dhe ta barazohet Zoti me robin e vet.Për këtë shkak, Zoti, më i larti, ka thënë:"Vërtet, shirku [politeizmi, të vënit ortakë me Zotin] është padrejtësi e madhe". [Lukman, 33]Zoti, më i larti, ka krijuar adhuruesit e vet me prirje për ta njohur shëmtinë në të shprehurit e lartësimit, madhështisë, nënshtrimit dhe përuljes ndaj robërve dhe shërbyesve të mbretit [si të tilla, veprat zakonisht janë për mbretin].E, çfarë është gjendja e atij që shfaq këtë lloj nderi për armiqtë e mbretit? Se Satana është armik i Zotit, kurse politeisti në të vërtetë po vë Satanën - jo pejgamberët e Zotit dhe robërit e drejtë - si ortakë me Allahun. Pejgamberët dhe robërit e drejtë s'kanë të bëjnë gjë me ata që i vejnë ata si ortakë me Zotin. Ata janë kundër tyre dhe më të urryerit nga gjithë njerëzit për ta. Politeistët, pra, vetëm po i vejnë si ortakë Zotin armiqtë e Tij, dhe po ia barazojnë ata në adhurim, lartësim, përkulje dhe modesti.Për këtë shkak, pavlefshmëria dhe shëmtia e politeizmit njihet nga natyra e brendshme e shëndoshë dhe arsyeja, dhe ky lloj shëmtie njihet më qartë sesa llojet tjera.Qëllimi këtu qe për të përmendur manipulimet e Satanës me këta njerëz, në bazat dhe degët e fesë së tyre. 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:28:16
 
Origjina pagane e krishtlindjes
William F. Dankenbring and John D. Keyser

Ndonëse kudo në botë krishtlindjet festohen si një festë e krishtere, a është e krishtere krishtlindja në rend të parë? Merrni në konsideratë këtë: shqyrtoni Biblën fund e krye, dhe nuk do të gjeni as një fjalë të vetme të krishtlindjes që festohet nga të krishterët. Madje kjo nuk përmendet as një herë të vetme. Në anën tjetër, paganët e festonin këtë ditë për mijëra vjet përpara se të lindej Krishti. Nga vijnë këto rite dhe ceremoni misterioze që e rrethojnë këtë ditë?Në librin e Werner Keller, "Bibla si një Histori", lexojmë pohimin vijues:"Si një ditë e krishtere në dokumente, 25 Dhjetori së pari qe përmendur në vitin 324 p.e.s. Nën perandorin romak Justinian [p.e.s. 527-565], kjo ditë u pranua si një festë zyrtare. Një festival i vjetër romak luajti një rol të rëndësishëm në zgjedhjen e kësaj ditë të veçantë. 25 Dhjetori në Romën e lashtë ka qenë Dies Natali Invictus/Ditëlindja e të Pamposhturit, dita e solsticit1 dimëror dhe njëkohësisht, në Romë, dita e fundit e Saturnalisë e cila që prej kohësh kishte degjeneruar në një karnaval javor të shfrenuar..." [f.331]--------------------------------------------------------------------------------
1. [Shp.p.] Njëra prej dy kohëve të vitit, kur dielli është në largësinë më të madhe nga ekuatori qiellor. Solstici i verës në hemisferën veriore ndodh diku rreth 21 qershorit; solstici dimëror ndodh rreth 21 dhjetorit. Solstici veror është dita më e gjatë e vitit dhe solstici dimëror është më e shkurtra.
--------------------------------------------------------------------------------

A nuk duket paksa e çuditshme që e ashtuquajtura Kishë e krishtere, për të festuar lindjen e Mesisë, të zgjedhë një ditë e cila qe identifikuar si dita e lindjes së Diellit të Pamposhtur, ditën e solsticit dimëror, ditës më të shkurtër të vitit, kur pjesa e ndriçuar e ditës nis të bëhet më e gjatë prapë? Çfarë ka kjo të bëjë me Krishtin? A ka lindur Krishti diku afër 25 dhjetorit?Vazhdon Keller:"Meteorologët si edhe historianët dhe astronomët kanë diçka mjaft me rëndësi për të kontribuuar në lidhje me çështjen e caktimit të ditës së lindjes së Jezusit. Sipas Lukës:'Në atë vend ishin disa barinj të cilët e kalonin natën përjashta për të ruajtur grigjën e vet'" [Luka 2:8]"Meteorologët kanë bërë regjistrime të sakta të temperaturës në Hebron. Kjo pikë, që gjendet në rrafshnaltat jugore të Judesë, e ka gjendjen e njëjtë klimatike si të Betlehemit i cili s'është shumë larg. Shënimet e temperaturës e mbi tre muajve tregojnë që rënia e ftohtësisë është siç vijon: dhjetor – 2.8 gradë; janar – 1.6 gradë; shkurt – 0.1 gradë. Dy muajt e parë po ashtu kanë reshjet më të mëdha të shiut në vit; përafërsisht 15 cm në dhjetor, dhe afërsisht 20 cm në janar. Sipas të gjitha informatave ekzistuese, klima e Palestinës nuk ka ndryshuar dukshëm në 2000 vitet e fundit. Si bazë për këtë mund të merren vrojtimet moderne meteorologjike"."Në kohën e krishtlindjes, Betlehemi është në acar, dhe në Tokën e Premtuar, në fusha, nuk mund të ketë qenë as një bagëti në atë temperaturë...""Rreth kohës së krishtlindjeve në ditët tona, në Palestinë, kafshët dhe barinjtë janë të mbyllur [dmth nuk ka kullosa]..."Ndërsa kërkojmë kohën e saktë të lindjes së Jezusit, gjejmë se ai nuk ka lindur as afërsisht datës 25 dhjetor, të cilën bota e ka zgjedhur për ta "festuar" ditëlindjen e tij.Miliona të krishterë të pretenduar, të cilat mendojnë që janë pasues të fesë së Jezusit, janë mashtruar. Jo vetëm që si të pa mend kanë përqafuar traditën e gabuar sikur të jenë të krishterë, por ata janë gënjyer e mashtruar nga predikuesit dhe priftërinjtë, ndonëse Jezusi vetë ka paralajmëruar:"Ky popull më nderon me buzë, kurse zemra e tyre është larg meje. Më kot më adhurojnë, kur mësojnë kinse mësim të Hyut – rregulloret që i qitën njerëzit... Ju lëni pas dore urdhërimin e Hyut për të ruajtur traditën tuaj!" [Marku 6-8]
Kush është lindur më 25 Dhjetor?Nëse Jezusi nuk është lindur më 25 dhjetor, kush është lindur atëherë? Me fjalë tjera, ditëlindjen e kujt po e feston bota e krishtere, më 25 dhjetor?Në librin "Historia e Romës", nga Michael Grant, lexojmë siç vijon:"Ka pasur po ashtu një tjetër besim pagan gjatë kësaj epoke, që garonte me Krishtin për kontrollin e botës perëndimore. Ky ishte kulti i diellit, i cili respektohej nga miliona banorë të perandorisë romake, madje ky besim njëherë e një kohë qe bërë fe zyrtare...""Në Romë, karakteri hyjnor i diellit erdhi shumë më herët, dhe më pas, shekuj më vonë, në kuben madhështore të Panteonit të Hadrianit, hapja qendrore, e rrethuar me rozeta në formë ylli, paraqiste sferën diellore... Kohë më parë, perandori Aureli kishte themeluar një tempull masiv të Diellit të Pamposhtur si një pikë qendrore e gjithë sistemit fetar të shtetit [274]. Ditëlindja e zotit qe menduar të jetë më 25 dhjetor, dhe kjo, e transformuar në krishtlindje, është një nga trashëgimitë që krishterimi ia ka borxh këtij kulti" [f.391-392].Vini re! Krishterimi mori ditëlindjen e zotit-diell, kultit të diellit, dhe e transformoi atë në krishtlindje, ditëlindjen e Jezusit! Në fakt kjo është lindja e një zoti pagan, që adhurohej nga miliona njerëz gjithandej perandorisë romake."... Por adhurimi i zoti-diell vazhdoi gjerësisht kudo në perandori, dhe nën perandorin Aurel [270-275 p.e.s.] kulti u rivendos në pozitën e lartë të mëparshme. Në vitin 274, Aureli e shpalli zotin – tash të quajtur Deus Sol Invictus – perëndinë zyrtare të perandorisë romake. Ai ndërtoi një tempull të shkëlqyer të diellit në Romë... dhe vendosi festimin e lindjes së diellit [naturalis solis invicti] më 25 dhjetor, ditë e cila atëherë u pranua për solsticin dimëror. Në kohën e Konstantinit, kulti i Deus Sol Invictus kishte ende një pozitë të lartë, dhe portreti i zotit-diell gjendej në monedhën e Konstantinit... Kështu, duhet të ketë qenë në këtë kohë dhe me qëllimin e transformimit të rëndësisë së një datë të shenjtë ekzistuese që ditëlindja e Jezusit, e cila festohej në Lindje, më 6 janar, u vendos në Romë më 25 dhjetor, ditën e festimit të ditëlindjes së Sol Invictus. Kjo ditë shfaqet në listën e datave e cila mbas gjase qe përpiluar në vitin 336 p.e.s. dhe u publikua në kalendarin romak të qytetit për vitin 354, e botuar nga Filokal" [Finegan, f.211-212].Kjo ka ndodhur në shekullin e katërt pas Jezusit. Asokohe Kisha inkorporoi ditëlindjen e zotit-diell në kalendarin e ashtuquajtur të krishterë, dhe konvertoi "ditëlindjen" e tij në ditëlindjen e vetë Jezusit. Ajo që përfundimisht dhe pa dyshim kishte qenë pagane, tash u "pagëzua" dhe me anë të një akti magjik u transformua në diçka të krishtere. Së paku, për vrojtuesin, kjo dukej të ishte e krishtere. Tash quhej e krishtere. Por, në fakt, kjo ende kishte një zemër dhe bërthamë pagane.
Ndikimi i KonstantinitKur Konstantini u bë perandor i Romës, ai së paku formalisht u bë një i krishterë. Por duke qenë drejtuesi i një perandorie politike të përhapur, ai kujdesej për unitetin dhe stabilitetin e kësaj perandorie. Si një politikan i mprehtë, ai kërkoi të bashkërendonte dhe të përziente praktikat pagane me besimet e krishtere për të shkrirë paganizmin në Kishën romake. Në vitin 313 p.e.s., Konstantini shpalli "Dekretin e Tolerancës". Ai u bë perandor në vitin 323 p.e.s. dhe "atëherë, krishterimi u vë në fron" [Jesse Lyman Hurlbut, "Rrëfenja e Kishës së Krishtere", f.74]. Që nga kjo kohë, për dyqind vjetët në vijim, ndaluan të gjitha persekutimet e të krishterëve të Kishës romake dhe ithtarëve të saj. Shpata e persekutimit nuk u fut thjesht në këllëf; ajo u varros" [Ibid, f.75].Jesse Hurlbut vajton pasojat e bërjes së krishterimit fe zyrtare nga Konstantini, që ishte e lirë nga të gjitha persekutimet. Që nga ajo kohë, thekson ai, Kisha plotësisht u shkatërrua nga politika dhe oportunistët."... vendosja e krishterimit si një fe zyrtare u bë një mallkim"."Çdonjëri kërkonte të anëtarësohej në kishë dhe pothuaj çdonjëri u pranua. Të mirët dhe të këqijtë, kërkuesit e sinqertë të Zotit dhe hipokritët që kërkonin përfitime e mësynë bashkësinë. Njerëz ambiciozë e të paskrupullt kërkonin pozitë në kishë për ndikime politike e sociale...""Shërbesave të adhurimit iu shtua shkëlqimi, por ishin më pak shpirtërore dhe të përzemërta sesa në kohët e kaluara. Format dhe ceremonitë e paganizmit gradualisht u futën në adhurim. Disa nga festat e paganëve u bënë festivale kishtare me ndryshimin e emrit të adhurimit" [Hurbult, "Rrëfenja e Kishës së Krishtere", f.79].Will Durant, një historian i famshëm, në punimin e vet voluminoz "Rrëfenja e Civilizimit", shkroi në vëllimin III, të titulluar Cezari dhe Krishti, që, në kishën e re e cila u zhvillua në perandorinë romake, çifutëria e Jezusit humbi apo u refuzua dhe u zëvendësua me filozofinë dhe mendimet greke, dhe, ai shkruan:"... Krishti u asimilua në traditat fetare e filozofike të mendjes Helene. Tash bota pagane – madje edhe bota antisemite – do të mund ta pranonte si të veten"."Krishterimi nuk e shkatërroi paganizmin; ai e adoptoi atë. Mendimi grek, duke vdekur, erdhi në një jetë të migruar në teologjinë dhe liturgjinë e Kishës... misteret greke kaluan në një mister mahnitës të meshës. Të tjera kultura pagane i kontribuuan rezultatit të bashkimit të dy sistemeve të besimit. Nga Egjipti erdhi ideja e një trinie hyjnore... nga Egjipti erdhi adhurimi i Nënës së Fëmijës... Nga Frigjia erdhi adhurimi i Nënës së Madhe... Rituali Mitraik aq shumë i ngjante sakrifikimit eukariot të meshës, saqë etërit e krishterë e akuzuan djallin se kishte shpikur këto ngjashmëri për të mashtruar mendjet e brishta. Krishterimi qe punimi i fundit i madh i botës së lashtë pagane" [f.959].Krishterimi që shohim përreth sot s'është tjetër veçse një përfundim i kësaj shkrirjeje apo bashkërenditjeje të paganizmit në Kishën e deklaruar të Jezusit, e cila ka rënë në një plëngprishje dhe papastërti. Pasardhësit e virgjëreshës së dëlirë të një herë e njëkohshme, Kishës së Testamentit të Ri, siç duket është bërë, për të gjitha qëllimet dhe synimet, lavirja shpirtërore e Babilonisë, një zuskë e zbukuruar me margaritarë dhe një prostitutë e ngatërruar, një kurvë shpirtërore!Paganizmi nuk qe mundur nga Kisha. Ajo e invadoi Kishën dhe e ngashënjeu përbrenda. Kisha e deklaruar krishtere u bë fytyra e re e paganizmit. U ndryshuan vetëm emrat. Në disa raste, si në pashkët, nuk u prekën madje as emrat e vjetër paganë.H.G. Wells, në "Përvijim i Historisë" së tij, shqyrton transformimin e mësimeve të Jezusit në një adhurim pagan, duke e quajtur veten e krishtere. Ai shënon:"Respektimi i të Shtunës Çifute, prapë, të transferuar në të dielën Mitraike, është një veçori e rëndësishme e shumë kulteve të krishtere... Ai [Jezusi] nuk e ka thënë as një fjalë për adhurimin e nënës së tij, Marisë, në maskën e Isis, mbretëreshës së qiejve. Shkruesit skeptikë kanë pasur guximtari të mohojnë nëse Jezusi mund të quhet një i krishterë në rend të parë" [f.445].
Ngashënjimi i KishësNë Librin e Enciklopedisë Botërore qëndron:"Data e saktë e lindjes së Krishtit është e panjohur. Të krishterët e hershëm nuk e kanë festuar lindjen e tij, sepse e konsideronin pagane festimin e ditëlindjes së kujtdo. Përmendja e parë e nderimit të ditëlindjes së Krishtit u shfaq diku rreth vitit 200 p.e.s. Për shumë vite u përdorën disa data. Për herë të parë 25 dhjetori qe përmendur në vitin 336".Ky burim i zakonshëm i referimit pranon:"Për shumë vite, njerëzit i respektonin krishtlindjet vetëm si një festival fetar. Por, gradualisht adoptuan gjithnjë e më shumë zakone që s'kishin të bënin me Kishën. Shumica e zakoneve vinin nga kulturat që kanë ekzistuar përpara krishterimit... Më 1643, Puritanët2, të cilët i konsideronin pagane këto festime, e nxorën jashtë ligjit respektimin e krishtlindjeve në Angli. Kolonët në New England pasuan ligjet angleze dhe po ashtu nxorën jashtë ligjit krishtlindjet. Por, emigrantët për në Botën e Re [Amerikë] sollën zakonet nga shumë vende dhe festimet e vjetra së shpejti u rivendosën.--------------------------------------------------------------------------------
2. [Sh.p.] Protestantë Anglezë të cilët në shekullin e 16-të dhe 17-të mbronin disiplinën e rreptë fetare së bashku me thjeshtësimin e ceremonive dhe kredos së Kishës së Anglisë.
--------------------------------------------------------------------------------

Në fakt, të gjitha zakonet popullore dhe traditat që rrethojnë krishtlindjet qenë festuar në festivalet pagane, në mes të dimrit, mijëra vite përpara se të lindej Krishti. Mu kjo enciklopedi pranon:"Zakoni i djegies së cungut ka nisur me skandinavët e lashtë, të cilët njëherë e një kohë dogjën një cung të madh për nder të zotit të tyre, Tor. Pasi skandinavët u bënë të krishterë, ata e bënë cungun një pjesë të rëndësishme të ceremonisë së krishtlindjeve".
Nga vjen druri/bredhi i krishtlindjeve?Një nga zakonet më të përhapura të krishtlindjeve sot është sjellja në shtëpi e pemës të krishtlindjeve dhe zbukurimi i tij. Nga vjen ky zakon? Coffin, në "Libri i Folklorit të Krishtlindjeve", na tregon:"Shumica e njerëzve kanë dëgjuar që pema e krishtlindjeve ka zënë fill në Tannenbaum dhe në njëfarë lloji të mbeturinës së adhurimit gjerman të bimëve. Kjo është pjesërisht e vërtetë. Mirëpo, zakoni i përdorimit të bredhit dhe drurëve me gjelbërim të përjetshëm, në mënyrë ceremoniale, qe vendosur në Saturnalinë romake, madje edhe më herët në Egjipt" [f.209].Shkruan Alexander Hislop në "Dy Babilonitë":"Pema e krishtlindjeve, tash aq i rëndomtë në mjediset tona, ka qenë i zakonshëm në Romën pagane dhe Egjiptin pagan. Në Egjipt, ky ka qenë druri i palmës; në Romë, ky ka qenë bredhi – druri i palmës që paraqiste Mesinë pagane, si Bal-Temer; bredhi që i referohej atij si Bal-Berith. Nëna e Adonisit, zotit-diell dhe hyjnisë madhështore të ndërmjetshme, thuhet të ketë qenë shndërruar në një pemë në mënyrë mistike dhe atëherë, në këtë gjendje, të ketë lindur të birin e saj hyjnor. Nëse nëna ka qenë një pemë, i biri duhet të ketë qenë pranuar si njeri-degë. Kjo plotësisht shpjegon vendosjen e cungut në zjarr, në natën krishtlindjeve, dhe shfaqjen e pemës/bredhit të krishtlindjeve në mëngjesin e nesërm" [faqe 97].Adhurimi i drurit ka qenë i zakonshëm tek të lashtët. Në "Festivalet, Ditët e Shenjta, dhe Ditët e Shenjtëve" qëndron:"Pema e krishtlindjeve... përsërit idenë e adhurimit të drurit... topat e shkëlqyeshëm që simbolizojnë diellin... të gjitha festivalet e paganëve të solsticit dimëror janë thithur në Ditën e krishtlindjeve... përdorimi i ashes dhe veshtullës në ceremonitë e druidëve3... pema e krishtlindjeve për nder të bredhit të shenjtë të Odinit..." [f.236].--------------------------------------------------------------------------------
3. [Sh.p.] Rend priftërinjsh në Galinë dhe Britaninë e lashtë, të cilët shfaqen në legjendat Uelsiane dhe Irlandeze si profetë dhe magjistarë.

--------------------------------------------------------------------------------

Shkruan Collins në "Folklori i Krishtlindjeve":"Ideja e dekorimit të shtëpive në festa është e përbotshme dhe me shekuj e vjetër... Pra, dafina e Saturnalisë, ashja gjermane, veshtulla kelte, dhe kaçuba meksikane, të gjitha identifikohen me këtë ceremoni shumëgjuhëshe...""Shumë nga bimët që përdoren në krishtlindje janë simbole të pjellorisë. Me siguri çdo dru me gjelbërim të përjetshëm [bredhi, bërsheni], me aftësitë e veta për të kthyer gjelbërim në muajt jopjellor, është e përshtatshme, por shumë më interesante janë ashja, dredhka, dhe veshtulla. Ashja, me gjethet e saja që shpojnë, lulet e bardha, dhe kokrrat e kuqe simbolizon dëshirën e fortë të riprodhimit mashkullor. Në fakt, në këngët gazmore angleze... ashja është mashkulli dhe dredhka është femra. Me gjasë të krishterët e kanë huazuar këtë përdorim të bimëve së bashku me zakonet e tjera të Saturnalisë romake" [f.22-23].Dredhka, mashkulli i ashes, në ritet e lashta greke ka marrë emrin e vet nga vajza që vallëzonte para Dionisit me aq hare dhe shfrenim, saqë ka rënë e vdekur para këmbëve të tij. Dionisi, natyrisht, ka qenë versioni grek i perëndisë së verës dhe zbavitjes, një formë tjetër e Bakusit, Temuzit, apo Nimrudit!Veshtulla, që nga kohërat e hershme, është konsideruar si e shenjtë dhe e mistershme, simbol i diellit, dhuruesit të jetës, si një afrodiziak, dhe mbrojtës kundra sëmundjeve dhe helmit. Kjo bimë posaçërisht qe e shenjtë për keltët druidë të cilët e sakrifikonin në lutjet ndaj zotave. Paganët i janë referuar veshtullës si "dega e artë". Dy festat e mëdha, kur paganët mblidhnin veshtullat, kanë qenë dita në mes të verës, solstici i verës, dhe 25 dhjetori, solstici i dimrit. Qe supozuar që veshtulla posedonte fuqi për zbulimin e thesareve në tokë, dhe qe shndërruar në një "thupër parashikuese". Po ashtu është konsideruar si "ndenjëse e jetës" e lisit të shenjtë, dhe si një burim i zjarrit të diellit. Të puthësh nën veshtullën është një mbijetesë e shthurjes seksuale të Saturnalisë dhe sjelljes së pamoralshme e të pistë, gjë e cila ka qenë e rëndomtë në Saturnali.
Çka në lidhje me plakun e vitit të ri [Babadimrin apo Babagjyshin]?Madje edhe plaku i vitit të ri nuk ka një origjinë dashamirëse! Ky karanxholl i trashë dhe gazmor mund të gjurmohet deri te legjenda e lashtë skandinave. "Enciklopedia Botërore" pranon:"Disa nga veçoritë e babadimrit janë të vjetra me shekuj. Për shembull, besimi që babadimri hyn në shtëpi nëpërmjet oxhakut është zhvilluar nga një legjendë e vjetër skandinave. Skandinavët besonin që perëndesha Hertha shfaqej në vatër dhe sillte fat të mirë në shtëpi".Ndonëse shumica e njerëzve mendojnë që babadimri origjinal ka qenë një peshkop me emrin Shën Nikolasi i Azisë së Vogël i shekullit të katërt, kjo në fakt s'është e vërtetë. Fjala "Nikolas" do të thotë: i fuqishmi, i forti. Traditat e një "zoti" që jepte dhurata nën një bredh, i paraprijnë peshkopit të Azisë së Vogël për mijëra vjet. Midis skandinavëve ka qenë zoti Odin apo Woden, i cili linte dhurata të posaçme gjatë sezonës së krishtlindjeve nën bredh, drurin e tij të shenjtë.Tony van Renterghem shkruan në "Kur Babadimri ka qenë Shaman: Origjina e Lashtë e Babadimrit dhe e Bredhit të Krishtlindjeve":"Në rajonet rishtazi të krishtëruara, ku keltët paganë dhe kultet gjermane mbeten me ndikim, legjendat e zoti Woden u përzien me ato të shenjtëve të ndryshëm të krishterë - Shën Nikolasi qe një prej këtyre. Ka patuar rajone të krishtera, ku shën Nikolasi sundonte i vetëm; në të tjera rajone, ai ndihmohej nga Ndihmësi i Errët pagan [një rob të cilin e kishte trashëguar nga zoti pagan Woden]. Në të tjera rajone të largëta... gjepa të lashtë traditash të kontrolluara nga fetë e Vjetra. Këtu Ndihmësi i Errët sundonte i vetëm, nganjëherë në mënyrë më ngatërruese, duke përdorur identitetin e rremë të Shën Nikolasit [apo Klausit], pa e ndryshuar në asnjë mënyrë pamjen e tij kërcënuese, i veshur me lesh. [Kjo qe figura që më vonë u përdor nga artisti Nest, si model për babadimrin e hershëm amerikan (Ang. Santa Claus)]" [f.96].Katoliku Shën Nikolas po ashtu pati një të kaluar të paqartë. Van Renterghem thotë:"Ai qe një përmbledhje e dy shenjtëve të ndarë [një nga Mira në Azinë e Vogël, tjetri nga Pinora]. Të dy s'kanë qenë – siç pranon edhe Kisha sot - asgjë më shumë sesa perëndi të krishterë ujërash [Me gjasë të ndërlidhura me zotin greko-romak Posejdon-Neptun]" [Ibid]. Në 1970-tat, Këshilli i Dytë i Vatikanit zyrtarisht pohoi që kurrë nuk ka ekzistuar ndonjë peshkop katolik me emrin Nikolas. Vatikani II më tej pranoi që legjendat të cilat i janë atribuuar këtij "shenjti", nuk kishin origjinë të krishtere dhe me gjasë erdhën nga traditat pagane.Vazhdon më tej Van Renterghem:"Në Holandë dhe në disa vende të tjera Evropiane, figura e Shën Nikolasit ende vlerësohet lart. Ai shfaqej si një njeri i vjetër, i gjatë, me mjekër dhe me flokë të bardha, i veshur si një peshkop katolik, me pelerinë dhe me shkop baritor, në dukje një shenjt katolik i vërtetë, por me shprehinë e çuditshme e kalërimit nëpër qiej mbi një kalë të bardhë, i ndjekur nga Ndihmësi i Errët i tij. Duket që shenjti katolik ka trashëguar disa nga këto zakone nga zoti pagan Woden, i cili po ashtu ka qenë një plak me mjekër dhe flokë të bardhë, po ashtu i veshur me një pelerinë dhe kapelë, mbartte shkop [apo shtizë], kalëronte një kalë të bardhë, dhe tërhiqte me zinxhir të njëjtin ndihmës/rob të errët " [f.97]."Sinterklaas" holandez u sjell dhurata fëmijëve të mirë, ndërsa të këqijtë keqtrajtohen nga "Ndihmësi i Errët", i quajtur Zwarte Pier, apo Pjetri i Zi, i cili vringëllon një thupër si fshesë. Si Shën Klaus, edhe Sinterklaas po ashtu kishte shprehi që të hynte në shtëpi nëpërmjet oxhakut. Ndihmësi i tij, Pjetri i Zi, sot ende është me brirë, i veshur me lesh, i frikshëm, dhe më pak i mirë me fëmijët. Ndonëse i përshkruar si robi ndihmës i shën Nikolasit, të dy këta, në shumë fshatra, janë përzier në një figurë, i cili shpesh ka emrin Nikolas apo Klaus."Në Gjermani, ndihmësi i errët i shën Nikolasit është i një njeri i vogël zeshkan, me brirë dhe i frikshëm, që gjithmonë vringëllon fshesën. Ai njihet me shumë emra: Knecht Ruprecht [shërbëtori Rupreht], apo në Bavari, Pelz Nickel, që do të thotë: Niku i veshur me lesh. Në Tirol, imazhi është edhe më i qartë: atje Ndihmësi i Errët është Kllaubau, një krijesë me brirë e me fytyrë të zezë, i lidhur me zinxhirë dhe i leshtë" [f.103-105].Kush ka qenë ky farë Odini apo Wodeni, "babadimri" i vërtetë? Ai ka qenë zoti suprem i mitologjisë skandinave, një luftëtar i ashpër i cili mbartte një shtizë si armë të veçantë. Ai ka qenë i njohur si një gjuetar i fuqishëm dhe për fuqitë magjike të tij. Po ky autor deklaron më tej, për sa i përket lidhjes mes Odinit/Wodenit dhe shën Nikolasit:"Woden/Odin: zoti-diell gjerman/skandinav; mik i njeriut, kalorësi misterioz Schimmel. Duke e tërhequr zvarrë me zinxhir robin e vet të errët e djallëzor Eckhart [Ekhart], ai kalëron nëpër qiejt e stuhishëm. Ai udhëheq një gjueti të egër, duke mënjanuar, dhe përfundimisht nënshtruar, fuqitë e së keqes. Ai po ashtu mbart një kapelë të gjerë me rreth, një pelerinë të gjerë, mban shtizën e vet dhe kalëron nëpër qiej [zëvendësoni kapelën e tij me një kapelë peshkopi dhe shtizën me një shkop që ka kryq në fund, dhe do të kemi shenjtin holandez Nikolas]" [f.111].
Origjina e vërtetë e "Krishtlindjeve"Vërtet është e çuditshme qe një ditë e cila kurrë s'është përmendur apo miratuar në Bibël të bëhet festa kryesore e gjithë vitit. Kjo ditë kurrë s'është festuar nga Jezusi, apo nga dishepujt e tij, apo nga Kisha e hershme e Dhiatës së Re.Cila është origjina reale e festimit të 25 dhjetorit? Një shqyrtim i kujdesshëm në fjalën "Krishtlindje" [Ang. Christmas] duhet të na tregojë diçka. Vëni re! Kjo është një përzierje. Ndonëse përfshin emrin e Krishtit, kjo po ashtu përmend meshën [Ang. Mass]. Nga erdhi mesha me ritualet, ceremoninë e përpunuar, lutjet pagane për të vdekurit etj?Alexander Hislop, në librin e vet "Dy Babilonitë", thekson që mesha është diçka e cila përfundimisht kthehet prapa tek ritet dhe zakonet e paganëve të lashtë. Ai e shpjegon këtë me një gjuhë të qartë:"Ndaj, gjejmë që gratë e Judesë kryenin 'djegien e temjanit, mbushjen e gotave të pijes, dhe ofrimin e tortave mbretëreshës së qiejve' [Jere. 44:19]. Tortat kanë qenë 'sakrifica e pagjak' që ajo i kërkonte... Në shekullin e katërt, kur mbretëresha e qiejve, nën emrin Mari, po fillonte të adhurohej në Kishën e krishtere, kjo 'sakrificë e pagjak' po ashtu përfshihej. Mu forma e sakrificës së pagjak në Romë mund të tregojë se nga ka ardhur. Ajo përbën një tortë të rrumbullakët e të hollë; dhe në formën e rrumbullakët të saj, Kisha e Romës e vë një theks të veçantë... Rëndësia të cilën Roma ia kushton formës së rrumbullakët të tortës duhet të ketë një arsye, dhe arsyeja mund të gjendet nëse shikojmë në altarët e Egjiptit. 'Torta e rrumbullakët dhe e hollë', thotë Wilkinson, 'gjendet në të gjithë altarët'. Pothuaj çdo grimë në adhurimin egjiptian ka një domethënie simbolike. Disku i rrumbullakët, aq i shpeshtë në emblemat e shenjtë të Egjiptit, simbolizon diellin" ["Dy Babilonitë", f.159-160]."Zoti-diell" në Egjiptin e lashtë ka qenë Osiris. Disku i rrumbullakët i meshës egjiptiane simbolizonte diellin, dhe ka qenë një sakrificë që simbolizonte zotin-diell. Ai konsiderohej jeta dhe ushqimi i shpirtrave të njerëzve!Ndaj, mesha e krishtlindjeve s'është asgjë më shumë sesa festimi i lindjes së vetë "zotit-diell", Mesisë së rremë, shpëtimtarit të rremë, dhe vetë mesha po ashtu paraqet sakrificën apo tortën që i bëhet mbretëreshës së qiejve, "Nënës" së Shpëtimtarit pagan, sakrifica e pagjak. Prapë, mesha provohet të jetë pagane në thelb.Është një fakt që 25 dhjetori qe festuar për mijëra vjet përpara lindjes së Mesisë, si ditëlindje e një zoti të lashtë pagan – zotit-diell. Alexander Hislop thekson të vërtetën në këto fjalë ngjethëse – së paku duhet të jetë tronditëse për këdo me mendje të pastër, të panjollosur dhe të ndërgjegjshme:"Vërtet, është pranuar nga shkruesit më të dijshëm dhe të paanshëm e të gjitha palëve, që dita e lindjes së Jezusit s'mund të vendoset, dhe se përbrenda Kishës së krishtere kurrë s'është dëgjuar për një festival të tillë përpara shekullit të tretë. Atëherë, si e ka vendosur Kisha romake 25 dhjetorin si krishtlindje? Përse, kështu: shumë përpara shekullit të katërt dhe shumë përpara vetë epokës së krishtere, një festival qe festuar ndër paganët, pikërisht në këtë kohë të vitit, për nder të birit të mbretëreshës së qiejve të Babilonisë. Dhe, mund të merret me mend që, me qëllim për të bërë për vete paganët dhe për të shtuar numrin e ithtarëve formalë të krishterimit, festivali i njëjtë u adoptua nga Kisha romake, duke ia dhënë vetëm emrin e Krishtit. Tendenca e krishterëve për t'i dalë përpara paganizmit qe zhvilluar mjaft herët... Njerëzit e drejtë u përpoqën ta frenojnë këtë rrjedh, por pavarësisht përpjekjeve të tyre, kjo vazhdonte, derisa Kisha, me përjashtim të një pakice, u fundos në besëtytninë pagane" [f.93].Vazhdon Hislop:"Që Krishtlindjet në origjinë janë një festival pagan, kjo s'ka kurrfarë dyshimi. Kjo kohë e vitit dhe ceremonitë me të cilat ende festohet, provojnë origjinën e tij. Në Egjipt, i biri i Isis, titulli egjiptian për mbretëreshën e qiejve, u lind pikërisht në këtë kohë, diku rreth kohës së solsticit dimëror. Mu emri me të cilin Krishtlindjet njihen tek njerëzit [Ang. Yule Day] provon edhe një herë origjinën e tij pagane e babilonase. [Ang. Yule] 'Jull' në gjuhën e kaldeanëve [Babilonisë] do të thotë: foshnje apo fëmijë i vogël. Dhe siç është quajtur 25 dhjetori nga paraardhësit Anglo-Saksonë, 'yule-day' [Dita e Jullit], apo 'Dita e Fëmijës', dhe nata përpara saj 'Nata e Nënës', shumë më herët përpara se të binin në kontakt me krishterimin, provon mjaftueshëm karakterin e vërtetë të krishtlindjeve" [f.93-94].25 dhjetori është nderuar gjerë e gjatë në botën antike. Kjo ditë ka qenë ditëlindja e Diellit të Pamposhtur. Cungu i Jullit paraqiste trupin e vdekur të Nimrudit, një i rebeluar kundra Zotit pas Vërshimit, dhe me sa duket pema e krishtlindjeve ka qenë Nimrudi i rilindur – zoti i rilindur u kthye në jetë!Në Evropë, Saksonët sakrifikonin një derr të egër për nder të diellit, për ta pajtuar mbretëreshën e qiejve në ditën e krishtlindjes. Derri, në mitologjinë pagane, supozohet të ketë vrarë Mesinë e rremë pagan. Derri po ashtu ka qenë sendi kryesor në festën e Saturnit në Romë. Koka e derrit ende qëndron në enën në Angli me rastin e drekës së krishtlindjes. Hislop thotë:"Pa dyshim që, atëherë, festivali pagan në solsticin dimëror – me fjalë tjera, krishtlindja – qe mbajtur për nder të lindjes së Mesisë babilonase" [f.102]Kulti më i madh fetar i cili u kujdes për adhurimin e diellit në botët greke dhe romake, më 25 dhjetor, ka qenë kulti i Mitraizimit. Ata e quanin "Lindja e Diellit". Mitra, zoti-diell, supozohej të ketë lindur në këtë kohë, por po ashtu edhe Osiris, Horus, Temmuz, Herkul, Bakus, Adonis, Jupiter – të gjithë Mesitë pagane! Vetëm ky fakt do të tregonte që të gjithë zotët-diell dhe perënditë pagane kanë rrënjët tek zoti-diell i hershëm, Nimrudi!Ky festival popullor dimëror u bë aq i zakonshëm, saqë në Greqinë, Egjiptin dhe Romën pagane, dhe kudo në Evropë, periudha e solsticit dimëror ishte një kohë e një shfrenimi dhe festimi të madh. Në Romë kjo u bë e njohur si Saturnalia, për nder të zotit Saturn, "të Fshehtit". "Festa e Saturnit", vazhdon Hislop, "zgjaste pesë ditë. Në atë rast kishte dehje dhe shfrenim total. Robërit çliroheshin përkohësisht dhe shfrytëzonin të gjitha mënyrat e lirisë së bashku me zotërinjtë e vet. Kjo është pikërisht mënyra në të cilën, sipas Berosus, në Babiloni, festohej festivali i dehjes i muajit Thebeth, që korrespondon me dhjetorit tonë, me fjalë tjera, festivali i Bakus-it" [f.96-97].T.G. Crippen, në "Krishtlindja dhe Njohuritë e Krishtlindjes", shkruan:"Tash, në dhjetor dhe në fillim të janarit, ka pasur festivale të cilat ngushtësisht identifikoheshin me jetën e përditshme të popullit romak. Së pari, nga 17 deri më 21 dhjetor ishte Saturnalia, festa e madhe romake... Dikush mund ta quaj festa e Rrëmujës, kur robërve u lejohej për disa ditë ta gëzonin dukjen e lirisë, priteshin nga zotërinjtë e vet, dhe e zgjidhnin nga mesi i vet një mbret të gënjeshtërt për t'u argëtuar me të. Pas kësaj, më 22 dhjetor, vinte Sigillaria, festa e kukullave, kur mbahej një panair, dhe kukullat e lodrat e tjera, kryesisht prej argjile, u jepeshin fëmijëve. Pastaj, më 25 dhjetor, vinte Brumalia, përndryshe Dies Natalis Invicti Solis/ditëlindja e Diellit të Pamposhtur, kur ditët nisnin të zgjateshin pas solsticit... Kjo besohet të ketë qenë institucionalizuar ... nga perandori Aurel, për nder të Mitrës, zotit-diell të Persisë..." [f.8-9].Kisha katolike mori eksitimin që e rrethonte Saturnalinë romake, me teprimet, ëndjet, papërmbajtjet dhe paturpësitë, dhe i quajti ato festim i lindjes së Jezusit. Shumica e njerëzve sot ende e mendojnë 25 dhjetorin si ditën e lindjes së Jezusit, ndonëse kështu përfundimisht nuk qëndron puna.Kjo "përplasje" pagane qe transformuar nga Kisha katolike në festa të krishtlindjeve, për nder të Madonës dhe Fëmijës. Kështu, Semiramis pagane [Isis e Egjiptit] dhe Temmuz [Horus] qenë "transformuar", nëpërmjet një marifeti, nga "magjistarët" e Kishës katolike, në Marinë dhe Jezusin. Në këtë mënyrë, praktikat pagane e shekujve të kaluar u bënë së jashtmi të krishtera në emër dhe figurë. Për gati 300 vjet pas Jezusit, Kisha nuk tregoi ndonjë interesim për datën e lindjes së Mesisë. Apostujt dhe udhëheqësit e Kishës së Dhiatës së Re kurrë nuk u bezdisën të gjejnë datën kur kishte lindur Jezusi, meqë data nuk kishte rëndësi për ta. Nuk ishte deri në shekullin e katërt që krishtlindja nisi të respektohej nga Kisha katolike romake. Në "Encyclopedia Americana" qëndron:"Krishtlindja, sipas shumë autoriteteve, nuk ka qenë festuar në shekujt e parë të Kishës katolike, sepse përdorimi i përgjithshëm i krishterë ka qenë që të festohej vdekja e personave të jashtëzakonshëm më parë sesa lindja e tyre. Festa u vendos si përkujtim i Shpëtimtarit në shekullin e katërt. Në shekullin e pestë, Kisha Perëndimore urdhëroi që kjo të festohet gjithmonë në ditën e festës së vjetër romake të lindjes së Sol-it [diellit]".Puritanët, të cilët u orvatën të reformojnë Kishën gjatë 1600-ave, nuk besonin që krishtlindja mund të nderohej. Ky "pagëzim" i riteve dhe festivaleve pagane nga katolikët romakë dhe shumica e Kishave protestante, plotësisht u refuzua nga Puritanët. Një prej tyre, William Prynne, gjatë kohës së mbretit Charles I, shkroi:"Zotërinjtë tanë të krishtlindjes së çrregullimit, së bashku me vallëzimin, maskat, shfaqjeve boshe, aktorët, dhe çrregullimeve të tilla të krishtlindjes, tash në përdorim të të krishterëve, u përftuan nga festivalet romake të Saturnalisë dhe Bakusit..." ["Libri i Folklorit të Krishtlindjes", f.8].Për shkak të qëndrimit të tij ndaj krishtlindjes dhe ritualeve pagane që ende respektohen nga Kisha e deklaruar krishtere, William Prynne u vendos në një shtyllë ndëshkimi dhe iu nxorën sytë.Krishtlindja është pagane, dhe rreth kësaj nuk ka kurrfarë dyshimi. 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:31:08
 
Kisha katolike nuk betohet më për vërtetësinë e Biblës
Nga Ruth Gledhil, korrespondent fetar i gazetës “The Times”, më 05.10.2005

Hierarkia kishtare e Kishës Katolike ka publikuar një dokument mësimor që instrukton besimtarët se disa pjesë të biblës në fakt nuk janë të vërteta. Peshkopi katolik i Anglisë, Uelsit dhe Skocisë po paralajmërojnë pesë milionë adhurues të tyre, si edhe të tjerë që merren me studimin e shkrimeve të shenjta, që nuk duhet pritur “saktësi absolute” nga Bibla.“Nuk duhet të presim që të gjejmë në Shkrimet e Shenjta saktësi të plotë shkencore apo përpikëri absolute historike”, thonë ata në 'Dhurata e Shkrimeve të Shenjta'.Disa të krishterë duan që, krahas teorisë së Darvinit të evolucionit në shkolla, të mësohet edhe një interpretim i fjalëpërfjalshëm i krijimit siç qëndron në Gjeneza, duke besuar që “konstruksioni inteligjent” është një teori po aq e mundshme për atë se si është krijuar bota. Por, 11 kaptinat e para të Gjenezës, në të cilat paraqiten dy tregime nganjëherë kontradiktore rreth krijimit, janë ndër ato për të cilat peshkopët katolikë të këtij vendi insistojnë që s’mund të jenë “historike”. Në rastin më të mirë, thonë ata, ato mund të përmbajnë “gjurmë historike”.Ky dokument tregon se sa larg ka shkuar kisha katolike që nga shekulli 17, kur Galileo qe dënuar si heretik për përçmimin e një besimi pothuaj universal në frymëzimin hyjnor të Biblës duke mbrojtur pikëpamjen e Kopernikut mbi sistemin diellor. Vetëm një shekull më herët, Papa Pija i dhjetë dënoi dijetarët modernistë katolikë të cilët adoptuan metoda historiko-kritike për analizimin e literaturës së lashtë të Biblës...Peshkopët thonë që Kisha duhet ta paraqesë ungjillin në mënyra “të përshtatshme me ndryshimin e kohës, të kuptueshme dhe tërheqëse për bashkëkohësit tanë”.Bibla është e vërtetë në pasazhet që kanë të bëjnë me shpëtimin njerëzor, thonë ata, por vazhdojnë:”Nuk duhet të presim saktësi të plotë nga Bibla në të tjera çështje jofetare”.Ata vazhdojnë më tutje duke dënuar fundamentalizmin për “intolerancën e papajtueshme” dhe duke paralajmëruar për “rreziqet domethënëse” të përfshira në qasjen fundamentale.“Një qasje e tillë është e rrezikshme, për shembull, kur njerëzit e një kombi apo grupi shohin në Bibël mandat për epërsinë e tyre, madje e konsiderojnë që Bibla u lejon atyre të ushtrojnë dhunë kundra të tjerëve”...Si shembuj të pasazheve të cilat s’duhet marrë në kuptimin e fjalëpërfjalshëm, peshkopët citojnë kaptinat e hershme të Gjenezës duke i krahasuar ato me mitet e hershme rreth krijimit nga të tjera kultura, posaçërisht ato të Lindjes antike. Peshkopët thonë se është e qartë që qëllimi primar i këtyre kaptinave ka qenë për të ofruar mësim fetar dhe se ato s’mund të përshkruhen si shkrime historike.Ngjashëm, ata përgënjeshtrojnë profecitë apokaliptike të Zbulesës, librit të fundit të Biblës krishtere, në të cilën shkruesi përshkruan punën e Jezusit të ringjallur, vdekjen e Bishës dhe gostinë dasmore të Krishtit.Peshkopët thonë:”Një gjuhë e tillë simbolike duhet të respektohet për çfarë është dhe nuk duhet të interpretohet drejtpërdrejt. Nuk duhet të presim të zbulojmë në këtë libër detaje rreth fundit të botës, rreth asaj se sa do të jenë të shpëtuar dhe se kur do të vijë fundi”.Në parathënien e dokumentit mësimor, dy katolikët më të mëdhenj të vendit, kardinali Murphy O’Conor, kryepeshkop i Westminsterit, dhe kardinali Keith O’Brien, kryepeshkop i St. Andru dhe Edinburgut, shpjegojnë kontestin e tij. Ata thonë që njerëzit sot po kërkojnë atë që e vlen, që ka vlerë të vërtetë, diçka që mund t’i besohet dhe çfarë vërtet është e saktë.Mësimi i ri është publikuar si pjesë e kremtimeve të 40 vjetorit të Dei Verbum, Këshillit të Dytë të dokumentit të Vatikanit, që shpjegon vendin e shkrimeve të shenjta në shpallje...
- Besuat apo nuk besuatE pavërtetëGjeneza ii, 21-22:”Dhe Zoti bëri që mbi njeriun të bjerë një gjumë i thellë dhe ndërsa ai po flinte, Ai mori një nga brinjët e tij dhe e plotësoi atë vend me mish, dhe brinjën që Zoti kishte marrë nga njeriu, e shndërroi në një grua dhe ia solli atë njeriut”.Gjeneza iii, 16:”Zoti i tha gruas [pasi që ajo qe mashtruar nga gjarpri]:’Do ta shtoj fort dhimbjen tënde të mbartjes së fëmijës. Do të lindësh me dhimbje, madje dëshira jote do të jetë për burrin tënd dhe ai do të të sundojë”.Mateu xxvii, 25:”Fjalët e turmës:’Gjaku i tij qoftë mbi ne dhe mbi fëmijët tanë’”, një pasazh që justifikonte shekuj të tërë të antisemitizmit. Peshkopët thonë që këto dhe fjalë të tjera s’bën të përdorën më kurrë si një pretekst për t’i përbuzur çifutët.Zbulesa xix, 20:”Bisha u zu rob dhe bashkë me të edhe profeti i rrejshëm që në praninë e tij bënte shenja të mrekullueshme me të cilat i gënjente ata që morën vulën e Bishës dhe ata që adhuronin imazhin e tij. Të dy u hodhën të gjallë në liqenin e zjarrtë që digjet me sulfur”...E vërtetëEksodi iii, 14: Zoti ia shpalos vetveten Moisiut si:”Unë jam ai që jam”.Levetiku xxvi, 12: “Do të jem Zoti juaj dhe ju do të jeni njerëzit e mi”.Eksodi xx, 1-17: Dhjetë UrdhratMateu v, 7: Predikimi në KodërMarku viii, 29: Pjetri shpall Jezusin KrishtLuka i: Lindja prej VirgjëreshësGjoni xx, 28: Dëshmi për ringjalljen fizike 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:35:53
 
Përgjigje ndaj pyetjeve me të shpeshta që i bëjnë të Krishterët

Pyetja 1:Jezusi thotë: “Unë dhe Ati jemi një” (Gjoni 10:30). Pra, a nuk është Jezusi njësoj ose i barabartë me të Atin e tij?Përgjigje:Në gjuhën Greke, “heis” d.t.th. “një” numerikisht (për gjininë mashkullore), “hen” d.t.th. “një” në unitet ose esencë (për gjininë asnjanëse). Në fragmentin e sipërm Biblik të Dhiatës së Re, Gjoni e përdor termin “hen” e jo “heis”. Në shënimet anësore të “New American Standard Bible (NASB)” lexojmë: një (në kuptimin e plotë të fjalës për gjininë asnjanëse) një unitet ose një esencë.Nëse ndonjëri dëshiron që fjalën “hen” ta përdorë si argument për pohimet e tij/saj për Jezusin si i “barabartë” në status me të Atin e tij, atëherë i ftojmë këta që të lexojnë vargun e poshtëshënuar:Jezusi thotë: “Dhe unë u kam dhënë lavdinë që më ke dhënë, që ata (dishepujt) të jenë një ashtu si ne jemi një”. (Gjoni 17:22)


Nëse këta e konsiderojnë, besojnë ose mendojnë se i Ati dhe Jezu Krishti janë “një”, që d.t.th. “të barabartë” në status, sipas Gjonit (10:30), atëherë këta që pohojnë kështu duhet, gjithashtu, të jenë të gatshëm që ta konsiderojnë, të besojnë ose të pranojnë se “ata”, dishepujt e Jezusit janë “të barabartë” në status me të Atin dhe me Jezusin [“ashtu si ne jemi një” (Gjoni 17:22)]. Ende nuk kemi has në ndonjë njeri që i ka bërë dishepujt e Jezusit “të barabartë” në status me të Atin dhe me Jezusin.


Uniteti dhe përputhshmëria ishte mesazh i autorizuar hyjnor, që buronte nga i Ati, i pranuar nga Jezusi dhe më pastaj i komunikuar tek dishepujt. Jezusi ka pranuar se e kishte përfunduar detyrën, me të cilën i Ati i tij e kishte ngarkuar për ta bërë. (Gjoni 17:4).


Argument i qartë dhe i saktë:


Jezusi ka thënë: "Po shkoj tek Ati", sepse Ati është më i madh se unë” (Gjoni 14:28). Ky fragment në mënyrë të prerë hedh poshtë pohimet se Jezusi është i “barabartë” në status me të Atin e tij.
Pyetja 2:


Jezusi ka thënë: “Unë jam udha, e vërteta dhe jeta. Askush nuk vjen tek Ati, përveçse nëpërmjet meje” (Gjoni 14:6). Pra, a nuk është Shpëtimi nëpërmjet Jezusit, i Vetëm?


Përgjigje:


Para se Jezusi t’i thoshte këto fjalë, ai kishte thënë: “Në shtëpinë e Atit tim ka shumë banesa. Përndryshe, do t`ju thosha: po shkoj t`ju përgatis një vend.” (Gjoni 14:2).


Thënia e qartë që u cekë më lart, vërteton se Jezusi do ta përgatiste “një” vend e jo të “gjitha” vendet në “shtëpinë e Atit”. Me sa duket, Profetët që ishin para Jezusit si dhe ai që do të vinte pas tij, do të përgatitnin vendbanimet e tjera për pasuesit e tyre të sinqertë. Profeti, i cili u dërgua pas Jezusit, e ka treguar “rrugën” që shpie për në vendbanimin modern të Mbretërisë së Parajsës.


Përveç tjerash, ky fragment qartë tregon se Jezusi ishte “udha” për në vendbanim. Është marrëzi të besohet se Jezusi (apo ndonjë Profet tjetër) ishte vetë “Destinacioni”.


Jezusi ka thënë: “Unë jam dera” për ta gjetur kopenë (Gjoni 10:9). Delja, e cila kalon nëpërmjet “derës”, do ta gjejë kopenë. Delja, e cila sillet rreth e rrotull “derës”, kurrë nuk do ta gjejë kopenë. Kushdo që kalon sipër “derës”, do ta arrijë vendbanimin. Kushdo që ndalet në “udhë” dhe beson se “udha” është përfundimi i udhëtimit të tij/saj, atëherë këta do të mbeten jashtë, pa ndonjë kulm dhe strehim.


Argument i qartë dhe i saktë:


Jezusi ka thënë: “Jo çdo njeri që më thotë "Zot, Zot" do të hyjë në mbretërinë e qiejve, por do të hyjë ai që kryen vullnetin e Atit tim që është në qiej”. (Mateu 7:21).
Pyetja 3:


Jezusi ka thënë: “…Kush më ka parë mua, ka parë Atin…” (Gjoni 14:9). A nuk është kjo dëshmi se Jezu Krishti dhe i Ati ishin një dhe të njëjtë?


Përgjigje:


Një ditë prej ditësh, Jezusi mori një fëmijë dhe iu drejtua dishepujve, në mënyrë që të vërtetonte dhe të sillte dëshmi, “dhe u tha atyre: ‘Ai që e pranon këtë fëmijë të vogël në emrin tim, më pranon mua; ai që më pranon mua, pranon atë që më dërgoi mua…” (Luka 9:48).


Jezusi ka thënë: “…’Kush beson në mua, nuk beson në mua, por në atë që më ka dërguar’”. (Gjoni 12:44)


“Kush më urren mua, urren edhe Atin tim. Po të mos kisha bërë në mes tyre vepra që askush tjetër nuk ka bërë, nuk do të kishin faj, por tani, përkundrazi, e kanë parë dhe më kanë urryer mua dhe Atin tim”. (Gjoni 15:23-24)


“Dhe kjo është jeta e përjetshme, të njohin ty, të vetmin Perëndi të vërtetë, dhe Jezu Krishtin që ti ke dërguar”. (Gjoni 17:3).


Thirrja e sinqertë kërkon që, nëse besohet e Vërteta, atëherë ky është qëllim i mirë që dikush mund ta kalojë prapa gjykimin etik, pasi të meditojë mbi të gjitha tekstet relevante.


Fragmenti që u cek më lart, nëse lexohet me fragmentin e poshtëshënuar, do të sqaronte çdo gjë.


Argument i qartë dhe i saktë:


Jezusi ka thënë: “Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them: Shërbëtori nuk është më i madh se padroni i tij, as i dërguari më i madh se ai që e ka dërguar (Gjoni 13:16). Gjatë shërbesës së tij si Profet, Jezusi shpeshherë e përsëriste se ai ishte dërguar nga i Ati i tij.
Pyetja 4:


Në Bibël lexojmë: “Sepse Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëm të lindur, që, kushdo që beson në të, të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme” (Gjoni 3:16). A nuk duhet që të besoni në Jezusin, që të keni jetë të përhershme?


Përgjigje:


Natyrisht, ne Muslimanët besojmë në Jezusin dhe atë çfarë ai ishte dhe nuk besojmë në atë çfarë ai nuk ishte. Muslimanët besojnë në Jezusin si Mesih, “Shpirt prej Zotit”, “Fjalë e Zotit”, Profet i drejtë dhe i Dërguari i Zotit si dhe djalë i Marisë së virgjër. Mirëpo, ne nuk besojmë se Jezusi ishte “bir i lindur prej Zotit”. E vërteta e kësaj çështjeje është se apostulli Gjon kurrë nuk e ka shkruar se Jezusi ishte bir “i lindur” prej Zotit.


Ju lutemi ta merrni një kopje të “Gideon Bible” prej ndonjë hoteli apo moteli që ndodhet afër jush. Aty, kjo kopje shpërndahet falas, që nga viti 1899, në tërë botën, nga “Gideon Society”. Në fillim të kësaj Bible të famshme, Gjoni 3:16 është përkthyer në 26 gjuhë më të popullarizuara të botës. Do të befasoheni, kur ta kuptoni se në përkthimin e gjuhës Angleze, botuesit e kanë përdorur shprehjen tradicionalisht të pranuar “sa dha Birin e tij të lindur të vetëm”, ndërsa në gjuhët e tjera botuesit e tjerë e kanë përdorur shprehjen “Bir i Tij unik” ose “Bir i Tij i llojit të vet/i veçantë”. Në vitin 1992, kur i kuptova ndryshimet tekstuale, kam shkruar disa letra që ua kam drejtuar universiteteve të Amerikës Veriore, duke kërkuar që të vërtetohet shprehja origjinale në gjuhën Greke, që e kishte përdorur Gjoni. Më poshtë, e keni kopjen e përgjigjes që e kam pranuar nga universiteti i Xhorxh Uashingtonit “The George Washington University”:


Gjoni 3:16 dhe Gjoni 1:18, që të dyja e kanë fjalën “monogeneses” në Greqisht. Kjo fjalë, zakonisht, e ka kuptimin “e llojit të veçantë”. Si rezultat i kësaj, fjala “unik” është më adekuate për përkthim. Arsyeja pse mund të gjendet përkthimi i fjalës si “Biri i tij i vetëm”, ka të bëjë me herezinë e dikurshme që mbretëronte brenda kishës. Në përgjigjen ndaj pohimeve të Arianëve se Jezusi ishte bërë e jo lindur, Xherom (Jerome), në shekullin e IV, e kishte përkthyer fjalën Greke “monogenes” në gjuhën Latine si “unigenitus” (i vetëm i lindur). Poll B. Daf (Paul B. Duff), 22 Prill, 1992.


Përgjigja e Profesor Daf (Duff) ishte e bazuar në “Anchor Bible”, vëllimi 29, faqe 13-14. Shprehja Greke për “i lindur” është “gennao”, sikurse gjendet në Mateun 1:12, të cilën Gjoni nuk e kishte përdorur.


Argument i qartë dhe i saktë:


Jezusi i kishte thënë Marisë: “…’Mos më prek, sepse ende nuk u ngjita te Ati im, por shko te vëllezërit e mi dhe u thuaju atyre se unë po ngjitem tek Ati im dhe Ati juaj, te Perëndia im dhe Perëndia juaj`. (Gjoni 20:17). Ky varg vërteton se përdorimi i fjalës “Ati”, ishte qartë metaforik. Fakti se Jezusi ishte “bir i vetëm”, është se ai nuk u krijua sikurse ne, por u krijua pa të Atin fizik (biologjik).
Pyetja 5:


Jezusi ka thënë:”…’Në të vërtetë, në të vërtetë po të them që, nëse njeriu nuk rilindet, nuk mund ta shohë mbretërinë e Perëndisë’“ (Gjoni 3:3). Unë jam “I rilindur” krishterë, a jeni ju “I rilindur” Musliman?


Përgjigje:


E vërteta është se apostulli Gjon nuk e ka përdorur shprehjen “rilindur”. Teksti në gjuhën greke nxjerr në shesh fjalën, të cilën e kishte përdorur Gjoni, që është “I lindur nga lart”. Fjala greke që Gjoni e kishte përdorur është “anothen” (‘ano’ + ‘then’), ‘ano’ ka kuptim ‘lart’ si dhe prapashtesa ‘then’ që d.t.th. ‘nga’.


Prandaj, çfarë kishte thënë Jezusi është: “…’nëse një nuk ka lindur nga lart, nuk mund ta shohë mbretërinë e Perëndisë’ “ (Gjoni 3:3). Kjo edhe tingëllon më arsyeshëm, pasi asnjë krijesë e gjallë nuk ka “lindur nga lart”, andaj edhe asnjë nuk mund ta shohë mbretërinë e parajsës gjatë jetës së tij/saj. Koncepti “I rilindur” për të parë mbretërinë e parajsës, është një shpikje që është bërë për ta rrënjosur konceptin e Pagëzimit.


Po kjo fjalë ‘anothen’ vërehet edhe në të njëjtin Ungjill, si dhe në versetin 31 të po të njëjtit kapitull. Këtu, botuesit e kanë përkthyer fjalën “nga lart” e jo “rilindur”. Kjo edhe më tej e përforcon logjikën e Jezusit që kishte thënë: “I lindur nga lart”.


Për të hyrë në Mbretërinë e Parajsës, duhet t'i përmbahemi Urdhrave. Zoti e ka dalluar Urdhrin, që njihet si “Besëlidhje e bërjes synet” (fizikisht, “në mishin e lafshës së organit gjenital mashkullor”), që ishte një Besëlidhje e përjetshme (Marrëveshje, Traktat) në mes të Zotit dhe njeriut. Për më tepër, shih Librin e Zanafillës 17:10-14.


Parashtrohet pyetja se a mund të shfuqizohet ose të anulohet Besëlidhja e Përjetshme njëanshëm? A e kishte shfuqizuar Jezusi këtë? Përgjigja është: Jo. Jezusi ishte i bërë synet (Luka 2:21). Ne meshkujt Muslimanë, jemi të bërë synet. A janë meshkujt të krishterë të prerë në “lafshën e organit gjenital” (të bërë synet)? Nëse jo, atëherë lexoni fragmentin e poshtëshënuar:


Argument i qartë dhe i saktë:


Jezusi ka thënë: “Ai, pra, që do të shkelë një nga këto urdhërime më të vogla dhe do t'u ketë mësuar kështu njerëzve, do të quhet më i vogli në mbretërinë e qiejve, kurse ai që do t'i vërë në praktikë dhe do t`ua mësojë të tjerëve, do të quhet i madh në mbretërinë e qiejve”. (Mateu 5:19)
Pyetja 6:


Jezusi ka thënë: “Shkoni, pra, dhe bëni dishepuj nga të gjithë popujt, duke i pagëzuar në emër të Atit e të Birit e të Shpirtit të Shenjtë” (Mateu 28:19). A nuk është kjo dëshmi se “Doktrina e Trinisë” dhe formula e saj e sotme ishte komunikuar dhe përhapur nga vetë Jezu Krishti?


Përgjigje:


Me gjithë respekt do ta pranonim këtë, mirëpo dëshmitë e poshtëshënuara na detyrojnë që ta kundërshtojmë argumentin e juaj, për shkak se:


Komentimi i Biblës sipas “Peak’s Commentary on the Bible”, i botuar që nga viti 1919, është një komentim i cili është mirëpritur dhe konsideruar si një libër referues për studentët e Biblës. Duke e komentuar vargun e lartcekur, aty thuhet: “Ky shërbim ishte përshkruar në gjuhën e kishës, dhe shumica e komentuesve dyshojnë që formula e trinisë të jetë origjinale në këtë pikë siç cekët në Ungjillin e Mateut, për shkak se në Dhiatën e Re nuk përmendet askund një formulë e tillë ndërsa pagëzimi përshkruhet të jetë bërë vetëm në emër të Zotit Jezus. (p.sh. Veprat 2:38, 3:16, etj.).”


Tom Harpur, autor i disa bestsellerëve dhe ish-profesor i Dhiatës së Re, shkruan në librin e tij “For Christ Sake” (Për Hir të Krishtit): “Mbi të gjitha, shumica e dijetarëve konservatorë pajtohen që, të paktën, pjesa e fundit e këtij urdhri ishte shtuar më vonë. Kjo formulë nuk haset askund në Dhiatën e Re, ndërsa ne kemi njohuri në bazë të dëshmive që i posedojmë (Pjesa tjetër e Dhiatës së Re) se Kisha, në kohërat e hershme, nuk i kishte pagëzuar njerëzit duke i përdorur këto fjalë - pagëzimi ishte bërë vetëm “në” emër apo vetëm për hir të Krishtit.”


Urdhri i lartcekur (qoftë origjinal apo i kundërt) nuk tregon se të tre emrat e përmendur në formulë janë apo ishin “të barabartë” në statusin e tyre, e, po ashtu, edhe “të përhershëm” në kuadër të kohës, që të përputhet me realitetin e “Doktrinës së Trinisë”.


Nëse i Ati dhe Biri “ekzistonin” që nga Dita e Parë dhe asnjëri nuk ishte, madje, as një mikrosekondë para apo pas tjetrit, dhe asnjëri nuk ishte më i madh apo më i vogël në status, atëherë pse njëri quhet Atë ndërsa tjetri quhet i Biri i Tij i lindur?


A kishte ndodh akti i “Lindjes”? Nëse po, atëherë ku ishte “I Biri i lindur” para aktit? Nëse jo, atëherë pse ai quhet “I Biri i lindur”?Argument i qartë dhe i saktë:


“Atëherë, Pjetri u tha atyre: ’Pendohuni dhe secili nga ju le të pagëzohet në emër të Jezu Krishtit për faljen e mëkateve…”. (Veprat 2:38). Siç shihet nga ky varg, pak ka gjasa që apostulli Pjetër të mos përfillte urdhrin e Jezu Krishtit dhe të pagëzonte në emër të tre emrave, në vend të pagëzimit vetëm në emër të Jezu Krishtit.
Pyetja e 7:


Apostulli Gjon, në letrën e tij të parë, kaptina e 5, vargu 7, shkruan me sa vijon: “Sepse tre janë ata që dëshmojnë në qiell: Ati, Fjala dhe Fryma e Shenjtë, dhe këta të tre janë një.” A nuk është kjo dëshmi e qartë për ta pranuar ‘Doktrinën e Trinisë’?


Përgjigje:


Këtë citat e hasim tek “King James Version” (Versioni i Mbretit Xhejms), mirëpo është hequr nga shumica e redaktimeve të versioneve tjera, si p.sh. “Revise Standard Version” (Ripunimi i Versionit Standard), “New American Standard Bible” (Bibla e re Standarde Amerikane), “New English Bible” (Bibla e Re Angleze), “Phillips Modern English Bible” (Bibla Moderne Angleze e Filipsit), për shkak se ky tekst, i cituar më lart, nuk gjendet në dorëshkrimet e vjetra Greke.


Historiani i njohur Edward Gibon e quan këtë shtesë “Mashtrim Fetar”, në librin e tij të mirënjohur historik “Decline and Fall of Roman Empire” (Dobësimi dhe rënia e perandorisë Romake).


Në komentimin sipas “Peak’s commentary”, në lidhje me këtë citat, lexojmë me sa vijon: “Shtesa e famshme pas ‘tre dëshmitarëve’, nuk është botuar si duhet në “Revise Standard Version” (Ripunimi i Versionit Standard). Aty, përmendet dëshmia qiellore e të Atit, të Birit (Logos) dhe Shpirtit të Shenjtë, mirëpo kurrë nuk është përdorur në kundërthëniet e hershme të trinisë. Asnjë dorëshkrim i respektuar Grek nuk e përmban atë. Kjo paraqitet për herë të parë kah fundi i shekullit IV. Kjo është futur në tekstin latin, saktësisht në versionin latin të Biblës, që përdorej nga Katolikët Romakë dhe në Dhiatën e Re të Erasmusit.”Argument i qartë dhe i saktë:


Pavarësisht nga mospranimet e lartshënuara, vargu që vijon pas fragmentit të cituar në “King James Version” (Versioni I Mbretit Xhejms), thotë: “Edhe tre janë ata që dëshmojnë mbi dhe: Fryma, uji dhe gjaku; dhe këta të tre janë të një mendimi” (1 Gjoni 5:8). A janë këta tre dëshmitarë “të barabartë”? A mundet gjaku të zëvendësohet për ujë? A mundet uji të konsiderohet i njëjtë si Shpirti, në çfarëdo aspekt? Jezusi si shpirt, gjaku dhe uji janë tri entitete të ndara, sikurse edhe tre dëshmitarët, që d.t.th. i Ati, i Biri (fjala Logos) dhe Shpirti i Shenjtë.
Pyetja e 8:


Jezusi ka thënë: “Kush beson në Birin, ka jetë të përjetshme, kurse kush nuk i bindet Birit, nuk do të shohë jetë, por zemërimi i Perëndisë qëndron mbi të” (Gjoni 3:36). A nuk është mbi ju zemërimi i Zotit që nuk jeni pasues i Krishtit - i të qenit të krishterë me besim?


Përgjigje:


Kjo është një pyetje shumë interesante. Në të vërtetë, ne Muslimanët do të duhej t’ju bënim këtë pyetje pasuesve të Krishtit. A e besojnë shumica e të krishterëve sinqerisht (plotësisht) Krishtin dhe atë çfarë ai kishte thënë, dhe a i kuptojnë realisht urdhrat e tij dhe ta përfillin atë?


Ne jemi të bindur se shumica e pasuesve që deklarohen të jenë të krishterë, nuk i kuptojnë ngatërrimet në emërimet që i bëhen “Krishtit” si Zot ose Udhëheqës/Prijës. (lexuesit do ta kuptojnë se çka nënkuptoj me fjalinë e fundit, pasi ta lexojnë pjesën e mbetur të këtij teksti).


Kjo është përgjigja në pyetjen tuaj. Vargu i lartcekur përmban dy pjesë: pjesën e ‘Besimit’ dhe pjesën e ‘Bindjes’.


Rreth çështjes së Besimit në Krishtin, Jezusi e pyet një dishepull: “…’Po ju, kush thoni se jam unë?’ Atëherë, Pjetri tha: ‘Krishti i Perëndisë’ ” (Luka 9:20). Pjetri, këtu, nuk tha Zoti ose zoti. Ne Muslimanët sinqerisht besojmë se Jezusi ishte “Mesihu (në arabisht El-Mesih) i Zotit”. Thënia “Mesihu i Zotit” në kuptim të plotë të fjalës d.t.th. “Ai që ishte vajosur/shenjtëruar nga vetë Zoti”. Ju lutemi, të ktheheni prapa në kohë dhe të mendoni pak. Zoti kishte bërë ceremoninë e vajosjes (fizikisht apo shpirtërisht) dhe, për këtë shkak, Jezusi ishte bërë “Krishti i Zotit”. Tani, a mund t’ju pyes një pyetje shumë të thjeshtë: Kush është më i madh dhe më i lartësuar: ai që e kishte bërë vajosjen, apo ai që ishte i vajosur? Pasi Zoti e kishte vajosur Jezusin, atëherë Zoti është më i madh dhe më i lartësuar se Jezusi. Këtë fakt Muslimanët e besojnë sinqerisht. Mirëpo, befasues është fakti se pasuesit që thonë se Jezusi është “Krishti”, nuk e besojnë këtë.


Argument i qartë dhe i saktë:


“…Shërbyesi i Shenjtë, Jezusi, që Ti e vajose/shenjtërove,…” (Veprat 4:27- New American Standard Bible). Ky varg nuk lë pikë dyshimi se Jezusi ishte “Shërbyes i Zotit”. Përveç tjerash, gjenden edhe fragmente tjera që e vërtetojnë faktin se Jezusi ishte Shërbyes i Zotit.


Tani, t'i kthehemi pjesës së dytë të vargut në fjalë “Bindja ndaj Krishtit”. Ju lutemi lexoni vargun e poshtëshënuar dhe pastaj pyeteni veten tuaj se a ju kam bindur Krishtit apo jo?


“Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se ai që e dëgjon fjalën time dhe beson në atë që më ka dërguar, ka jetë të përjetshme, dhe ai nuk vjen në gjyq, por ka kaluar nga vdekja në jetë” (Gjoni 5:24). Pyeteni veten a kam besuar dhe a e kam vendosur besimin parimisht, plotësisht, dhe tërësisht në Atë apo në Jezusin?


Argument i qartë dhe i saktë:


Jezusi ka thënë: ”…unë nuk kërkoj lavdinë time, është Një që kërkon dhe që gjykon.” (Gjoni 8:51). Vallë, kush na qenka ky “Një” që nuk është Jezusi? A e keni lavdëruar parimisht, plotësisht, dhe tërësisht këtë “Një” apo Jezusin? Ju lutemi, mbani në mend se ky “Një” do të jetë Gjykatës në Ditën e Gjykimit, jo Jezusi. Nëse nuk keni besuar dhe nuk ju keni bindur fjalëve të Jezusit, atëherë lexoni edhe njëherë vargun që ju e sollët si argument dhe pastaj kujtojeni “Zemërimin e Zotit”.
Pyetja 9:


Në librin e Zanafillës 1:26 thuhet: “Pastaj Perëndia tha: "Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë dhe në ngjasim me ne…” A nuk është përdorimi i termeve “sonë” dhe “ne” dëshmi që Zoti, i cili e krijoj njeriun, nuk ishte një entitet i vetëm. Veç kësaj, a nuk e mbështet kjo konceptin e Gjonit (Gjoni 1:3) se të gjitha erdhën në ekzistencë me anë të Jezusit?


Përgjigje:


1. Më poshtë, është fragmenti i komentimit të vargut të lartcekur, i shkruar nga redaktorët e “King James Version” (Versioni i mbretit Xhejms) (The Hebrew-Greek Key Study Bible, 6th edition/Studimi kryesor Hebraiko-Grek i Biblës, botimi i 6):


“Fjala Zot në Hebraishte d.t.th. “Elohim”, që është emër në shumës. Në librin e Zanafillës 1:1, është përdorur në pajtim gramatikor me foljen “bara” (diçka e krijuar) në njëjës (1254). A tregon ky numër shumës apo koncept të epërsisë dhe të madhështisë, e cila shënohet si e tillë në Hebraisht, në rastin kur përdoren përemrat siç janë: “Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë dhe në ngjasim me ne”? A mund të ndodhë që Zoti t’u ketë folur engjëjve, tokës, ose natyrës dhe kështu ta përshkruajë veten e Tij të lidhur me njërën prej këtyre krijesave? Apo kjo është një aludim embrional i një veçimi të personalitetit hyjnor? S'mund të jemi të sigurt rreth kësaj.”


Kur këta redaktorë komentojnë se “S'mund të jemi të sigurt rreth kësaj”, atëherë me këtë mundohen ta mbrojnë teorinë e Jezusit si “komponent (i brendshëm) e hyjnisë.”


Përgjigja në pyetjen tuaj si dhe të komentuesve që shënojnë “S'mund të jemi të sigurt rreth kësaj”, nuk është edhe aq larg vargut vijues të Zanafillës (1:27), ku thuhet: “Zoti e krijoi njeriun sipas shëmbëlltyrës së vet…” Ky varg na e bën të qartë se, kur akti i vërtetë i krijimit zuri vend, kjo qe bërë nga “Ai” dhe sipas shëmbëlltyrës së “Tij” e jo sipas shëmbëlltyrës “sonë” e as në ngjasim me ”Ne”.Argument i qartë dhe i saktë:


Si dëshmi përmbyllëse po e paraqesim thënien e vërtetë të vetë Jezusit: “Dhe ai, duke u përgjigjur, u tha atyre: “A nuk keni lexuar ju se ai që i krijoi që në fillim, i krijoi mashkull dhe femër?”” (Mateu 19:4). Ky deklarim i Jezusit mohon të ashtuquajturin koncepti i Gjonit, që ju e sollët si dëshmi (e Jo Gjoni) se “Të gjitha erdhën në ekzistencë me anë të Jezusit.”
www.salafipublicati ons.com
 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:40:16
 
Trinia nuk është besim biblik
Xhelal Ebuelrub
Burimi: 50 koncepte të drejta e humane nga Muhamedi, f.20-22
... Enciklopeditë dhe fjalorët kryesor perëndimorë, të shkruara në Perëndimin e krishterë, nga kryesisht autorë perëndimorë të krishterë, i pranojnë këto fakte:The New Encyclopaedia Britannica:"As fjala 'Trini' e as doktrina e qartë nuk gjenden në Dhiatën e Re, e as që Jezusi dhe pasuesit e tij patën për qëllim ta kundërshtojnë Shemën* në Dhiatën e Moçme:'Dëgjo, o Izrael: Zoti ynë është një Zot' [Deuteronomia 6:4]... Doktrina u zhvillua gradualisht, për disa shekuj dhe nëpër shumë debate... Nuk ndodhi veçse në shekullin 4 që dallueshmëria e të treve dhe uniteti i tyre u bashkua në një doktrinë të vetme ortodokse të një ekzistence dhe tre qenieve... Nga fundi i shekullit 4... doktrina e Trinisë mori formën e cila është mbajtur deri tani".1The Encyclopaedia Americana:"Krishterimi i përftua nga Judaizmi dhe Judaizmi qe saktësisht Njësues [besimi se Zoti është një qenie]. Rruga që çoi nga Jerusalemi në Nikea, ishte pothuajse e drejtë. Trinitarizmi i shekullit të katërt, nuk pasqyronte saktësisht mësimet e hershme krishtere lidhur me natyrën e Zotit. Përkundrazi, ajo ishte një devijim nga këto mësime".2The Columbia Encyclopaedia:"Trinia... kjo doktrinë nuk mësohet qartë në Dhiatën e Re".3The New Catholic Encyclopaedia:"Formula [një Zot në tre qenie] në vetvete nuk pasqyron vetëdijen e drejtpërdrejtë të periudhës së zanafillës. Ajo qe një prodhim i një zhvillimi doktrinar tre-shekullor... Formulimi 'një Zot në tre qenie’ nuk u vendos fort e sigurisht që nuk u përvetësua në jetën e krishtere dhe në predikimin e saj të fesë para fundit të shekullit 4. Por, është pikërisht ky formulim që ka pohuar titullin e dogmës së Trinisë. Midis Etërve Apostolikë, s'ka pasur gjë që, madje, as për së largu t'i jetë afruar një mentaliteti apo pikëpamjeje të këtillë."4Encyclopaedia of Religion and Ethics:"Në Dhiatën e Re, nuk gjejmë doktrinën e Trinisë apo ndonjë gjë tjetër si forma në të cilën është zhvilluar ajo, madje as në teologjinë Pauliste* dhe Johaniste*".5Encyclopaedia International:"Doktrina e Trinisë nuk është formuar nga predikimi i apostujve, siç është transmetuar në Dhiatën e Re".6New Bible Dictionary:"Fjala 'Trini' nuk gjendet në Bibël dhe, ndonëse është përdor nga Tertullian* në dekadën e fundit të shekullit 2, kjo nuk ka zënë vend formalisht në teologjinë e Kishës, deri në shekullin 4".7--------------------------------------------------------------------------------
*. [Sh.P.] Shema ose Sh'ma Jisroel janë dy fjalët e para të një pjese të Torës [Teuratit], e cila përdoret si pjesë kryesore në të gjitha lutjet çifute të mëngjesit dhe të mbrëmjes, dhe drejtpërdrejt pasqyron porosinë monoteiste të Judazimit [Wikipedia].
1. The New Encyclopaedia Britannica (vol. XI, pg.928) (2003)
2. The Encyclopaedia Americana (vol. XXVII, pg.294L) (1956)
3. Legasse, P (Ed.) (2000). The Columbia Encyclopaedia (Pg.2885)
4. The New Catholic Encyclopaedia (vol. XIV, pg.295 & 299) (1967)
*. [Sh.P.] Pauliste: Kjo i referohet një dege të krishterimit të hershëm, që identifikohet me besimin dhe doktrinat e mbështetura nga apostulli Pal në shkrimet e tij. [Wikipedia]
*. [Sh.P.] Johaniste: Literatura Johaniste është përmbledhje e punimeve të Dhiatës së Re, që, nëpërmjet gojëdhënave, i referohen personit Gjon Evangjelisti. [Wikipedia]
5. Hastings, J. (1951). Encyclopaedia of Religion and Ethics (vol. XII, pg.458).
6. Henderson, I (1969). Encyclopaedia International (pg.226)
*. [Sh.P.] Udhëheqës Kishe dhe autor nga periudha e krishterimit të hershëm. [Wikipedia]
7. Douglas, J.D. (1962). The New Bible Dictionary (pg.1298)

--------------------------------------------------------------------------------

Dictionary of the Bible:"Trinia e Zotit përkufizohet nga Kisha si besimi se në Zotin ka tre qenie, të cilët rrojnë në një natyrë. Ky përkufizim i besimit u arrit në shekujt 4 dhe 5 p.e.s., prandaj nuk paraqet një besim biblik as saktësisht, as formalisht".8New International Dictionary of New Testament Theology:"Dhiata e Re nuk përmban doktrinën e zhvilluar të Trinisë... Krishterimi primitiv nuk ka pasur një doktrinë të qartë Trinie, siç është përpunuar në kredot e Kishës së hershme më pas ".9The Oxford Companion of the Bible:"Ngaqë Trinia është një pjesë aq e rëndësishme e doktrinës së vonë krishtere, është e habitshme që ky term nuk paraqitet në Dhiatën e Re. Njëlloj, koncepti i zhvilluar i tre ortakëve të barabartë në Hyjninë, i gjetur në formulimet e mëvonshme të kredos, nuk mund të zbulohet qartë brenda kufijve të ligjit kishtar... Ndërsa shkruesit e Dhiatës së Re flasin shumë rreth Zotit, Jezusit dhe Shpirtit të secilit nga këta, asnjë shkrues i Dhiatës së Re nuk shpjegon marrëdhëniet mes këtyre treve në detajet që të krishterët e vonë e shpjegojnë".10... Trinia iu imponua krishterimit nga Perandori Konstantin, i cili më 335 p.e.s. thirri këshillin e përgjithshëm, të parin në historinë e Kishës, me qëllim të largimit të mospajtimeve rreth natyrës së Zotit, të cilat u shfaqen mes grupimeve të ndryshme krishtere.Disa javë pasi u mblodh këshilli, i cili, sipas Athanasit, në letrën e tij Ad Afros, përbëhej nga 318 peshkopë, doktrina e Trinisë iu imponua të krishterëve si një kredo që duhej pasuar.


Vendimin e Konstantinit, i cili në thelb ishte një Perandor pagan, e pasuan persekutimet e tmerrshme fetare, me qëllim që të detyrohej një kredo e shpikur, e cila asnjëherë nuk u predikua nga Jezusi [paqja qoftë mbi të].


Edhe mbështetësit më fanatikë të Trinisë nuk munden të gjurmojnë shkencërisht Trininë moderne më larg se shekulli i dytë i krishterë. Madje edhe atëherë, kjo ishte një kredo e huaj, që kurrë s'ishte përhapur nga Jezusi apo nga ndonjë prej dishepujve të tij. Gjatë asaj kohe, Trinia konkurronte me të tjera teori të huaja, të popullarizuara midis të krishterëve, rreth natyrës së Jezu Krishtit [paqja qoftë mbi të].


Që atëherë, besimi i vërtetë i Jezusit u pakësua, derisa, pothuajse, u zhduk para se të vinte Islami.--------------------------------------------------------------------------------
8. McKenzie, J.L (1995) Dictionary of the Bible (pg 899)
9. Brown, Colin (1932). New International Dictionary of New Testament Theology (vol.2 pg.84)
10. Metzger, B.M & Coogan, M.D. (1993). The Oxford Companion to the Bible (pg.782)

 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:43:45
 
Pejgamberi Muhamed në Bibël
Marrë nga libri "Çfarë Thoshte në të Vërtetë Jezusi" i Mishe'el el-Khadi

"Atyre që ua dhamë Shkrimet e njohin atë [Muhamedin] sikur që i njohin bijtë e tyre. Por, vërtet, një pjesë e tyre e fshehin të vërtetën ndërsa e dinë atë". [Kur'an, el-Bekare, 146]
Hyrje"Ata që ndjekun të dërguarin, pejgamberin e pashkolluar, të cilin e gjejnë të përshkruar në Tora dhe në Ungjill tek ta. Ai i urdhëroi ata për atë që është e mirë dhe i ndaloi nga ajo që është e keqe. Ai i bën të ligjshme për ta të gjitha gjërat që janë të mira dhe ua ndalon atyre gjithë atë që është e ndyrë dhe i liron ata nga barra dhe zinxhirët që ata i mbartnin. Pastaj, ata që i besojnë atij, e nderojnë atë, e ndihmojnë, dhe ndjekun dritën që është zbritur me të, ata janë të suksesshmit". [Kur'an, el-A'raf, 157]"Dhe kur atyre u erdhi një i dërguar nga Allahu, i cili vërtetonte atë çfarë gjendej tek ta, një grup nga njerëzit e librit hodhën pas shpines Librin e Allahut thua se [ai kishte qenë diçka që] ata nuk e dinin". [Kur'an, el-Bekare, 101]"Dhe për shkak se ata thyenë besëlidhjen, Ne i kemi mallkuar ata dhe i kemi bërë të forta zemrat e tyre. Ata i ndryshojnë fjalët nga konteksti i tyre dhe harrojnë një pjesë nga ato". [Kur'an, el-Maide, 13]Para se ta nisim këtë temë, më lejoni që së pari ta sqarojë një ide të gabuar. Shumë të Krishterë kërkojnë nga të gjithë muslimanët që ose ta pranojnë tërë Biblën, ose ta mohojnë tërë Biblën. Ndaj, ata nganjëherë hutohen me qëndrimin e një muslimani ndaj Biblës. Për këtë arsye, do të shpjegojë se si një musliman është i urdhëruar ta trajtojë Biblën.Muslimanit i është thënë se Allahu i Gjithfuqishëm e zbriti një "Ungjill" në Jezusin, paqja qoftë mbi të. Kur'ani më pas vazhdon të përshkruajë se si njerëzimi e ndryshoi këtë "Ungjill" dhe e bastardoi atë. Për këtë arsye, Muhamedi u tha të gjithë muslimanëve që ta trajtojnë Biblën me respekt, meqë ajo nisi si fjala e vërtetë e Zotit. Muhamedi, paqja qoftë mbi të, u tha ndjekësve të tij se po që se ata do ta refuzonin tërë librin, atëherë ata do të mund t'i refuzonin fjalët që janë mbetur fjalë e vërtetë e Zotit. Ai u tha tyre se Kur'ani ka qenë zbritur për të "ndrequr" atë që ishte prishur nga njerëzimi në Bibël dhe që ta kthejë atë te mësimet origjinale të Zotit nëpërmjet "kujdestarisë" së vet. Ne lexojmë këtë në Kur'an:"Dhe ty [O Muhamed] ta zbritëm Shkrimin [Kur'anin] me të vërtetën, që vërteton çfarëdo Shkrimi që ka qenë përpara tij, dhe si një vështrues/korrigjues i tij. Pra, gjyko mes tyre me atë që ka shpallur Allahu, dhe mos ndiq dëshirat e tyre që janë larg nga e vërteta që të ka ardhur ty..." [el-Maide, 48]. Për këtë arsye, Muhamedi, paqja qoftë mbi të, i urdhëroi ata që ta pranojnë vetëm atë që është verifikuar me anë të Kur'anit dhe ta refuzojnë atë që është në kundërshtim me Kur'anin.Muslimanët besojnë që "njerëzit e librit" në kohën e Muhamedit kishin qenë në pritje të një pejgamberi të ri, që do të vinte së shpejti. Ka shumë kallëzime që dëshmojnë për këtë. Ne na është thënë se Çifutët e Jethribit [qyteti i Medines] vazhdimisht u kërcënoheshin qytetarëve të saj Arabë me pashmangshmërinë e mbërritjes së tij dhe se ata do ta ndiqnin atë dhe do t'i vrisnin ata në mënyrë të ngjashme siç kanë qenë vrarë populli i A'adit dhe Iremit, dhe kjo qe një nga arsyet kryesore që Arabët e Jethribit ndoqën Muhamedin, paqja qoftë mbi të, aq shpejtë; që t'i mundnin Çifutët me të. Poashtu ka edhe rrëfenja të ngjashme, siç është rrëfenja e Selman el-Farisit, rrëfenja e murgut Bahira, dhe rëfenja e el-Nexhashit, mbretit të Etiopisë.Ka shumë profeci për ardhjen e Jezusit, paqja qoftë mbi të, në Dhjatën e Vjetër. Shumë të Krishterë madje na kanë thënë që Bibla ka pofetizuar shumë gjëra që kanë ndodhur pas kohës së Jezusit, paqja qoftë mbi të, përfshirë papën dhe Israelin. Ndryshe nga Çifutët, muslimanët nuk kundërshtojnë profecitë e pohuara për ardhjen e Jezusit, paqja qoftë mbi të, meqë Kur'ani i urdhëron ata që të besojnë në të. Mirëpo, nëse i pyesim të Krishterët se a mund të gjejnë përmendjen e Muhamedit, paqja qoftë mbi të, në Bibël, përgjigja e menjëhershme është një "Jo!" e theksuar. Por, nëse Bibla ka profetizuar të gjitha këto gjëra tjera, atëherë duhet të pyesim: përse nuk ka absolutisht asgjë për të thënë rreth njeriut, i cili pa ndihmën e askujt bindi miliarda njerëz gjatë shekujve që të besojnë në lindjen e mrekullueshme të Jezusit, paqja qoftë mbi të, në porosinë e tij, në devotshmërinë dhe ndershmërinë e nënës së tij, Marisë, paqja qoftë mbi të, në mrekullitë e Jezusit, dhe në faktin që ai ishte një nga të dërguarit më të mëdhenj Zotit për të gjitha kohërat?Nuk asnjë profeci të vetme në Dhjatën e Vjetër që përmend Jezusin, paqja qoftë mbi të, me emër. Mesia, i përkthyer si "Krisht", s'është emër. Ky është përshkrim, titull. Kjo do të thotë "i lyeri". Madje edhe "Jezus" s'është emri i vërtetë i Jezusit. "Jezus" është versioni i Latinizuar i emrit Hebrej "Jeshua", i cili është forma e shkurtuar e "Jehoshua" – Zoti shpëton. Kur të Krishterët pohojnë që një varg profetizon ardhjen e Jezusit, paqja qoftë mbi të, ajo çfarë ata bëjnë është krahasimi i përshkrimit të gjetur në atë varg për Jezusin, paqja qoftë mbi të, dhe nëse ai i përshtatet atij, atëherë ata thonë se kjo flet për të. Duke përdorur metodën e të Krishterëve, ne pohojmë që ka jo vetëm një, por më shumë se DHJETË vargje në Bibël që flasin për ardhjen e Muhamedit, paqja qoftë mbi të, si i dërguar i Zotit, porse komentuesit e mëhershëm nuk i kanë kuptuar ato [mu siç na thonë të Krishterët se Çifutët kanë bërë me profecitë e Dhjatës së Vjetër rreth Jezusit, paqja qoftë mbi të]. Lexuesi do të vërejë se në atë që vijon, vargjet janë shpjeguar shumë thjeshtë, duke përdorur domethëniet e dukshme të vetë fjalëve pa iu drejtuar domethënieve të detyruara abstrakte dhe metafizike për këto vargje. Këto vargje flasin rreth ngjarjeve kryesore, vendeve, dhe momenteve të rëndësishme në historinë Islame, si dhe rreth cilësive të Islamit dhe Muhamedit, paqja qoftë mbi të.Disa njerëz besojnë që është e pamundshme për klerin e Krishterë që ta keqkomentojnë madje edhe një varg të vetëm të Biblës. Për këtë ne vetëm duhet të shikojmë prapa në një periudhë mjaft të vajtueshme në historinë e Krishtere. Një periudhë kur njerëzit qenë kidnapuar me forcë nga Afrika dhe janë shitur si robër për të jetuar jetët e tyre si shtazë, duke duruar varësi, torturë, dhe poshtërim. Të krishterëve të bardhë që shkojnë në kishë u është thënë se kjo ka qenë urdhër i Zotit dhe janë cituar vargjet si Gjeneza 9:25, Xhoshua 9:23, 1 Timoteu 6:1, dhe Titit 2:9. Kur të Krishterët nisën ta kuptojnë se kjo ishte një keqkomentim i vargjeve të Biblës, ata nisën luftën dhe i rrezikuan jetët e tyre me qëllim që ta shfuqizojnë robërimin. Asnjë njeri i ndershëm sot nuk beson që Zoti ka urdhëruar njerëzimin ta robërojnë një racë të tërë njerëzish vetëm për shkak se lëkura e tyre është e zezë. Por aso kohe, kjo ka qenë besimi i vendosur i masave dhe ka qenë besuar të jetë "frymëzimi' i Zotit.
Moisiu profetizon ardhjen e MuhammeditDeuteronomi 18:18:"Unë [Zoti] do ta ngrisë ndër ta një pejgamber sikur ti [Moisi], dhe do t'i vendos fjalët e Mia në gojën e tij, dhe ai do t'u flasë atyre gjithë atë që do ta urdhëroj".Ka shumë vargje në Dhjatën e Vjetër që profetizojnë ardhjen e Jezusit, paqja qoftë mbi të. Mirëpo, kjo s'është prej tyre. Kjo qartë mund të shihet në katër pikat vijuese:a) Sikur MoisiuMuslimanët besojnë në të gjithë pejgamberët e mëparshëm. Ata nuk bëjnë dallim mes tyre, e as që e vendosin ndonjërin mbi të tjerët në devotshmëri. Mirëpo, ata të gjithë janë njerëz, dhe si të tillë ata dallojnë nga njëri-tjetri në cilësitë e tyre. Le t'i krahasojmë këto cilësi:1) Të Krishterët dhe muslimanët pajtohen që Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, patën baballarë dhe nëna. Të dy ata poashtu besuan që Jezusi, paqja qoftë mbi të, pati vetëm nënë dhe jo baba. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.2) Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, u martuan dhe u lindën fëmijë. Jezusi, paqja qoftë mbi të, kurrë nuk u martua e as që pati ndonjë pasardhës. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.3) Moisiu, paqja qoftë mbi të, qe pranuar nga Çifutët dhe deri më sot, si një popull, ata e pranojnë atë si pejgamberin e tyre. Muhamedi, paqja qoftë mbi të, qe pranuar nga populli i tij, dhe si një popull, mbi një miliardë muslimanë gjithandej botës e pranojnë atë si pejgamberin e Allahut. Jezusi, paqja qoftë mbi të, qe refuzuar nga populli i tij [Çifutët], siç thuhet në Biblën e vetë Krishterëve:"Erdhi ndër të vetët, e të tijtë nuk e pranuan". [Gjoni 1:11]. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.4) Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, qenë mbretër në Tokë në kuptimin që ata patën pushtet themelor të qeverisjes - pushtetin për ta zbatuar dënimin me vdekje. Kur Çifutët sollën përpara Moisiut Israilitin i cili kishte qenë zënë duke bledhur dru-zjarri në Sabath [e Shtunë e Çifutëve], Moisiu e gurëzoi atë deri në vdekje [Numrat 15:36]. Muhamedi, paqja qoftë mbi të, pati pushtet të ngjashëm. Kur një grua erdhi përpara tij të pranonte [pa dëshmitarë] se kishte bërë kurvëri, ai i dha asaj një shans që ajo të mendojë për seriozitetin e pohimit të saj dhe dënimin që ajo do ta pranonte. Kur ajo insistoi, ai urdhëroi që ajo të gurëzohej deri në vdekje dhe urdhëroi shoqëruesit e tij që ta respektojnë atë për pendimin e saj përfundimtar dhe të sinqertë. Jezusi, paqja qoftë mbi të, qartë hodhi poshtë pohimin që ai kishte mbretëri në tokë. Kur ai qe tërhequr zvarrë përpara Governatorit Romak, Pontius Pilat, me akuzën për rebelim, ai tha:"Jezusi përgjigji: Mbretëria ime s'është e kësaj bote. Po të ishte mbretëria ime e kësaj bote, ushtarët e mi do të kishin luftuar që të mos u bie në dorë judenjëve [Çifutëve]. Porse, mbretëria ime nuk është prej këndej" [Gjoni 18:36]. Jezusi, paqja qoftë mbi të, nuk do të gënjente për të shpëtuar. Pra, ai nuk pati mbretëri tokësore. Më tej, në Gjoni 8:1-7 lexojmë rrëfenjën e gruas, e cila ishte akuzuar për kurvëri nga Çifutët dhe sjellur përpara Jezusit. Ata shpresonin ta fusin në kurth atë ose duke e bërë atë që t'i kundërshtonte ligjet e Moisiut me mosgurëzimin e saj, ose duke e vendosur atë në një pozitë të keqe me perandorinë Romake duke e marrë ligjin në duart e tij dhe të urdhëronte që ajo të gurëzohej. Jezusi me zgjuarsi e nxorri veten nga ky telash duke i urdhëruar ata:"Ai midis jush që është i pamëkat, le ta gjuajë i pari me gurë atë". Kështu që gruaja qe liruar. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.5) Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, erdhën me një grupazh ligjesh të reja gjithëpërfshirëse për njerëzit e tyre. Jezusi, paqja qoftë mbi të, siç dëshmohet nga Mateu, pohoi të ketë prezantuar ligje të reja, por, se kishte ardhur ta restauronte ligjin e Moisiut dhe as mos të shtonte, as mos të heqte nga ai. Në Mateu 5:17-18 lexojmë:"Mos t'ju shkojë ndër mend se erdha për ta shlyer Ligjin ose Profetët! Jo s'erdha ta shlyej, por ta përkryej. Për të vërtetë po ju them: derisa të jetë qielli e toka, asnjë germë dhe asnjë presje nuk do t'i hiqet Ligjit, por do të zbatohen të gjitha". Ndaj, Muhamedi është sikur Mosiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.6) Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, vdiqën me vdekje natyrore. Jezusi, paqja qoftë mbi të, pohohet nga të Krishterët të ketë vdekur dhunshëm në kryqin. Ndaj, Muhamedi është sikur Mosiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.7) Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, janë të varrosur në tokë. Jezusi, paqja qoftë mbi të, pohohet nga të Krishterët të banojë në qiell. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.8) Shumica e të Krishterëve pohojnë që Jezusi është Zot. Ndërkaq, asnjë i Krishter apo musliman nuk pohon që Moisiu apo Muhamedi ishte Zot. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.9) Moisiu dhe Muhamedi, paqja qoftë mbi ta, nisën misionin e tyre pejgamberik në moshën katërdhjetë vjeç. Jezusi, paqja qoftë mbi të, e nisi në të tridhjetat. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.10) Të Krishterët pohojnë që Jezusi, paqja qoftë mbi të, qe ringjallur pas vdekjes së tij. As muslimanët as të Krishterët nuk pohojnë që Moisiu apo Muhamedi qenë ringjallur. Ndaj, Muhamedi është sikur Moisiu, por Jezusi është ndryshe nga Moisiu.Ka edhe pika tjera veç këtyre që do të mund të përmedeshin, por do të mjaftohemi me këtë tani për tani.
b) S'mund të jetë ÇifutPra, a është Muhamedi, paqja qoftë mbi të, pejgamberi i vetëm i cili është "Sikur Moisiu"? Për shembull, çka në lidhje me Jezusin? Ne atëherë duhet të vërejmë se Jezusi, paqja qoftë mbi të, ishte Çifut, dhe Bibla saktësishtë mohon që ky pejgamber i pritur do të jetë Çifut. Ne na është thënë në Deuteronomi 34:10, vetë Moisiu thotë:"Dhe s'do të ketë më pejgamber sikur Moisiu në Israel". Ky pejgamber i pritur, ndërkaq, duhet të jetë "Sikur ti [Moisi]". Pra, ai do të vijë nga JASHTË Israelit.
c) Është nga vëllezërit e ÇifutëveNëse ky pejgamber s'mund të jetë Çifut, atëherë çfarë po mbetet? Në këtë varg, Zoti i flet Moisiut, paqja qoftë mbi të, lidhur me Çifutët si entitet racor. Pejgamberi i pritur pohohet të mos jetë "nga Çifutët" apo "nga vetë ata" por "nga vëllezërit e tyre [të Çifutëve]". Kush janë vëllezërit e popullit Çifut? Çifutët janë bijtë e Jakobit, birit të Isakut, birit të Abrahamit. Vëllai më i vjetër i Isakut ishte Ishmaeli, babai i Arabëve. Kështu, vëllezërit e popullit Çifut janë populli Arab. Ky qëndrim përforcohet më tej nga përcaktimi vijues i "Vëllezërve" në Fjalorin Hebrenj të Biblës: "personifikim i një grupi fisesh, të cilët konsideroheshin si kusherirë të Israilitëve".
d) Vendos fjalët e Mia në gojën e tijPo ta lexonim Kur'anin, do të gjenim se ai përmban shumë vargje ku qëndron "Unë jam Zoti juaj, pra më adhuroni" [Ta Ha: 14, el-Neml:9, el-Kasas:30], "Unë jam Zoti yt" [Ta Ha:19]. Këto vargje nuk paraprihen me "Dëgjova Zotin të thotë…", apo "Dhe Zoti tha…", apo thënie të ngjashme që do të ishin fjalët e një njeriu që transmeton fjalët e Zotit, por forma e tyre është e vetës së parë e cila flet për vetveten. As Muhamedi, paqja qoftë mbi të, as ndonjë musliman kurrë s'kanë pohuar që Muhamedi ishte Zot, ndaj Muhamedi po i fliste fjalët e Zotit me gojën e tij. Ngjashëm, ne mund të gjejmë në Kur'an më shumë se katërqind vargje të formës "Thuaj [O Muhamed]:…" Me fjalë tjera, Zoti i Gjithfuqishëm po i vendos fjalët në gojën e Muhamedit, paqja qoftë mbi të, dhe po e urdhëron atë që t'i thotë ato.Të Krishterët pohojnë se Bibla ka shumë "autorë", dhe se ndërsa "frymëzimi" është nga Zoti, prapseprap, fjalët janë të njerëzve të vdekshëm.Dr. W Graham Scroggie i Moody Bible Institute, Çikago, një nga misionet më me prestigj të Krishtere evangjelike, thotë në faqen 17 të librit të tij "Është prej njeriut, megjithatë hyjnore":"…Po, Bibla është prej njeriut, ndonëse disa nga zelli që kishin, e që s'është në pajtim me diturinë, e kanë mohuar këtë. Këto libra kanë kaluar nëpër mendjet e njerëzve, janë shkruar në gjuhën e njerëzve, qenë punuar me pendë nga duart e njerëzve dhe mbartin në stilin e tyre cilësitë e njerëzve…"Një tjetër dijetar erudit i Krishterë, Keneth Cragg, Peshkopi Anglikan i Jerusalemit, thotë në faqe 277 të libri të tij, "Thirrja e Minares":"…Por jo edhe Dhjata e Re… Në të ka përmbledhje dhe montim; ka kopje dhe dëshmitar për të zgjedhur. Ungjijt kanë kaluar nëpër mendjen e kishës prapa autorëve. Ata paraqesin përvojë dhe histori…"Kur'ani, ndërkaq, është edhe frymëzim i Zotit edhe fjalët fizike të Zotit. Një shembull i kësaj është një mësues i cili dërgon dy studentë për t'ua mësuar të tjerëve atë që kanë mësuar nga ai. Të parit i është thënë: "t'i mësosh ata çfarë të kam mësuar unë ty", ndërsa të dytit i është dhënë një libër mësimor i shkruar nga mësuesi i tij dhe i thuhet të lexojë fjalë-për-fjalë nga ky libër dhe mos të thotë gjë nga dëshira e tij. I pari do t'i bartë mendimet e mësuesit; i dyti do t'i bartë mendimet dhe fjalët e tij.Kjo çështje bëhet e qartë kur të studiohen, për shembull, përshëndetjet personale të Palit dhe shokëve të tij në fund të Titit [3:15], 2 Timoteu [4:19], 1 Selanikasve [5:26]…etj. Këto fjalë s'janë fjalët e Zotit, por përshëndetjet personale të Palit dhe shokëve të tij. Ka edhe shumë shembuj të tillë që gjenden në Bibël. Kur'ani nuk përmban të tilla vargje nga Muhamedi, paqja qoftë mbi të. Fjalët e Muhamedit, paqja qoftë mbi të, janë përmbledhur në një referencë krejtësisht të ndryshme nga Kur'ani të quajtur "Suneti". Ne vërejmë nga tërë kjo se madje edhe vetë Kisha nuk pohon që Bibla është fjala fizike e Zotit, por "frymëzimi" i tij [mësimet e Tij] nëpërmjet fjalëve të njerëzve. Kur'ani, ndërkaq, është fjala e vërtetë e Zotit."Dhe [përkujto] kur Abrahami dhe Ishmaeli po ngritnin themelet e Shtëpisë [Kabes në Meke], [duke u lutur]: O Zoti ynë! Pranoje nga ne [këtë shërbim]. Vërtet! Ti, vetëm Ti, je Dëgjuesi, i Dijshmi. Zoti ynë! Na bëj të nënshtruar ndaj Teje dhe [bëj] nga pasardhësit tanë të nënshtruar ndaj Teje, dhe na i trego mënyrat e adhurimit, dhe ji i butë ndaj neve. Vërtet! Ti, vetëm Ti, je Përdëllyesi, i Mëshirshmi. Zoti ynë! Dërgo midis tyre një të dërguar nga vetë ata, i cili do t'ua recitojë atyre vargjet e Tua, dhe do t'i instruktojë në Libër dhe urtësi dhe do t'i pastrojë ata. Vërtet! Ti, vetëm ti, je i Fuqishmi, i Urti. Dhe kush dëshiron tjetër veç shtegut të Abrahmit përveç atij që e mashtron vetveten? Vërtet, Ne e zgjodhëm atë në këtë botë, dhe vërtet, në jetën e përtejme ai do të jetë midis të drejtëve. Kur Zoti i tij i tha atij: Dorëzohu! [në kuptim të plotë: ji musliman], ai tha: Unë i jam dorëzuar [jam bërë musliman] Zotit të krijimit". [Kur'an, el-Bekare:127-131]
Paralajmërime serioze për të gjithë ata që nuk e ndjekun atëPra, çfarë t'u themi atyre që thonë:"Jezusi na ka paguar. Ne s'kemi nevojë të ndjekim ndonjë pejgamber të ardhshëm?" Pas vargut të sipërpërmendur të Deuteronomisë, vetë Zoti kërcënohet me dënim të ashpër kundër të gjithë atyre që nuk ndjekun këtë pejgamber të pritur. Në Deuteronomi 18:19 lexojmë:"Dhe do të ndodhë që kushdo që s'do t'i dëgjojë fjalët e Mia, të cilat ai do t'i flasë në emër Timin, Unë do ta marrë në përgjegjësi". [Në disa përkthime:"Unë do të jem Hakmarrësi"]Ne do të donim që lexuesi të mbajë në mend që Muhamedi, paqja qoftë mbi të, kurrë në jetën e tij nuk ka pohuar se Kur'ani ishte fjala e tij, por fjalët e Zotit. Kur muslimanët lexojnë një kaptinë të Kur'anit, ju do të gjeni se ata gjithmonë e nisin recitimin e tyre me fjalët:"Në emër të Zotit, Përdëllyesit, të Mëshirshmit". Kur'ani përmban 114 kaptina. Po t'i ndiqnim sipas radhës, do të gjenim se kaptina e parë, kaptina e dytë, kaptina e tretë, dhe kështu me radhë, të gjitha fillojnë me fjalët "Në emër të Zotit, Përdëllyesit, të Mëshirshmit" [pa përjashtime]. Në anën tjetër, ne gjejmë se shumica e të Krishterëve nisin me "Ne emër të Atit, të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë". Pra, jo vetëm Muhamedi, paqja qoftë mbi të, por të gjithë muslimanët në përgjithësi i recitojnë fjalët e Zotit në emër të Tij. Vërtet, Kur'ani madje edhe vërteton paralajmërimin e njëjtë të Deuteronomisë:"Dhe kushdo që kërkon tjetër veç Islamit për fe të tijën, ajo kurrë s'do të pranohet nga ai, dhe në jetën e përtejme do të jetë ndër ata që kanë humbur". [A'al Imran:85] 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:45:27
 
Pejgamberi Muhamed në Bibël
Marrë nga libri "Çfarë Thoshte në të Vërtetë Jezusi" i Mishe'el el-Khadi

Referencat ndaj Moisiut, Jezusit dhe Muhamedit me këtë renditje:Deuteronomi 33:1:"Dhe ky është bekimi me të cilën Moisiu, njeriu i Zotit, i bekoi fëmijët e Israelit para vdekjes së tij. Dhe ai tha: Zoti erdhi nga Sinai, u ngrit nga Seiri, shkëlqei nga kodra Paran, dhe ai erdhi me dhjetë mijë shenjtorë: nga dora e tij e djathtë, një ligj të jashtëzakonshëm për ta".Kjo është një seri kronologjike e pejgamberëve, e cila është kallëzuar nëpërmjet referencave ndaj vendeve. Kjo profeci transmetohet në fund të Deuteronomisë bashkë me rrëfenjën e vdekjes së pejgamberit Moisi, paqja qoftë mbi të. Ishte një bekim dhe përgëzim i dhuruar nga pejgamberi Moisi ndjekësve të tij mu para vdekjes së tij. Kjo është menduar t'u japë shpresë ndjekësve të tij me rastin e vdekjes së pejgamberit të tyre, se Zoti s'po i braktis ata, madje më e mira akoma ka për të ardhur, dhe se Ai do të vazhdojë ta bekojë njerëzimin me udhëzimin dhe dritën e Tij.Sinai i referohet Moisiut, paqja qoftë mbi të. Është një referencë e qartë ndaj kodrës Sinai, ku Moisiu pranoi shpalljen e tij [Ekzodus 19:20]. Seiri i referohet Jezusit, paqja qoftë mbi të. Kjo zakonisht është e lidhur me zinxhirin e maleve në Perëndim dhe Jug të Detit të Vdekur, duke u shtrirë nëpër Jerusalem dhe Betlehem, vendlindjen e Jezusit, paqja qoftë mbi të. Më vonë është zgjatur për të përfshirë malet e anës Lindore poashtu [Fjalori i Biblës, John L. Meckenzie, S.J., f.783]. Sidoqoftë, Seir poashtu identifikohet me kufirin Verior të territorit fisnor të Xhudas dhe zakonisht me Sarisin afër Keslas [Shesalon], mezi nëntë milje në Perëndim të këtyre dy qyteteve [Fjalori Biblik i Idermanit, nga Allen C. Myers, f.921-922, dhe Fjalori Biblik i Përkthyesit Gojor, V4, f.262]. Pejgamberi Moisi, paqja qoftë mbi të, kurrë gjatë jetës së tij s'ka hyrë në Palestinë, dhe si rrjedhim kjo s'mund t'i jetë referuar atij.Siç pamë tashmë në seksionin 6.5, Parani i referohet qytetit të Mekes në Gadishullin Arabik. Vendi i shkretë i Paranit është vendi ku gruaja e Abrahamit, Hager, dhe biri i tij më i vjetri, Ishmael, u vëndosën në shkretëtirën Arabe. Veçanërisht, Meka. Meka, natyrisht, është kryeqyteti Islam dhe vendlindja e Muhamedit, paqja qoftë mbi të. Kodra Paran është një zinxhir malesh po në atë rajon, të cilin Arabët e quajnë "Malet Seruet". Muhamedi, paqja qoftë mbi të, së pari u bë pejgamberi i Islamit në shpellën Hira, që gjendet në këto male. Jezusi kurrë në jetën e tij s'ka udhëtuar për në Paran. Muhamedi, ndërkaq, ishte lindur aty. Ai vdiq aty. Dhe, ai ishte kryeqyteti i fesë Islame aso kohe dhe sot. Të gjithë pejgamberët e Biblës, përfshirë Jezusin dhe Moisiun, erdhën ose nga Palestina, ose nga Babilonia. Asnjë pejgamber i Biblës kurrë s'erdhi nga qyteti Arab i Paranit [Meke]. Pejgamberi Muhamed, paqja qoftë mbi të, është i vetmi pejgamber i Zotit që ndonjëherë ka përmbushur këtë profeci.Poashtu lexojmë në vargun 33:2 se një ligj i jashtëzakonshëm do të dalë nga dora e djathtë e pejgamberit nga Paranit. Referenca ndaj "së djathtës" i referohet forcës, drejtësisë, dhe udhëzimit. Në Islam, të gjitha veprat e pastra dhe të ndershme kryhen me dorën e "djathtë" [ngrënia, përshëndetja me dorë, etj.], ndërsa të gjitha veprat e pista apo të padëshirueshme kryhen me dorën e majtë [larja e pjesëve intime, marrja e plehrave, etj]. Në Kur'an, të mirët përshkruhen në Ditën e Gjykimit sikur pranojnë librin e tyre të veprave me dorën e "djathtë" të tyre, ndërsa të këqijtë e pranojnë të tyren me dorën e "majtë". Kjo mund të shihet për shembull në kaptinën el-Haka [Kur'an 69:13-37]. Ky qëndrim i përgjithshëm bartet në Bibël poashtu. Ne lexojmë:"Frazat Biblike që i referohen dorës së djathtë, pasqyrojnë një qëndrim kulturor e njerëzor të përhapur, domethënë njohja se për shumicën e njerëzve dora e djathtë është edhe më e fortë edhe më e aftë se e majta, dhe është dora me të cilën ndërmerren shumë punë instiktivisht…Eccl.10.2 lidh 'zemrën e urtë të njeriut' me dorën e tij të djajthtë, dhe 'zemrën e të marrit' me të majtën e tij. Kur Biri i Njeriut ndanë dhentë nga dhitë në Gjykimin e Fundit, të mallkuarve 'në dorën e majtë' ai u thotë, 'Ikni prej meje, të mallkuar, në zjarr të pasosur', [Mat. 25:41] …Dora e djathtë shpesh përmendet si një simbol i fuqisë, si për qeniet njerëzore, ashtu edhe antropomorfikisht për Zotin [p.sh. Job 40:14; Isa. 48:13]" Fjalor i Traditave Biblike në Literaturën Angleze, David Lyle Jeffrey, f.442.Ligji i jashtëzakonshëm që do të dalë nga dora e djathtë e pejgamberit nga Parani, do të jetë ligj i ri për fëmijët e Israelit, jo i njëjti që ata kishin qenë duke e praktikuar në kohën e Moisiut, paqja qoftë mbi të, dhe më vonë. Kjo qëndron nga logjika e thjeshtë: nëse unë tashmë posedoj diçka, atëherë si mund të them që fqiu im do t'ma sjell "mua" këtë të njëjtën "diçka" që tashmë e posedoj. Në një rast të tillë, ai do të kishte "sjellur" asgjë, dhe do të kishte qenë më e logjikshme të thuhet ai do ta "vërtetojë" ligjin që ka ekzistuar përpara. Asnjë pejgamber i Biblës ndonjëherë gjatë jetës së tij as nuk ka ardhur në Paran, as nuk ka predikuar zëvendësimin e ligjit të Moisiut, paqja qoftë mbi të. Madje edhe Jezusi, paqja qoftë mbi të, erdhi për ta vërtetuar dhe përforcuar ligjin e Moisiut [Mateu 4:17-19], siç shpjegohet në detale në kaptinën e parë. Muhamedi, paqja qoftë mbi të, është i vetmi pejgamber i Zotit i cili përmbushi këto dy kërkesa.Mirëpo, nëse shikojmë për së afërmi, do të gjejmë se profecia përmban edhe një kërkesë. Ajo na tregon që ky pejgamber nga Parani, i cili do ta sjellë një ligj të jashtëzakonshëm të ri, do të vijë me 10, 000 shenjtorë. Prapë, dy vjetë para vdekjes së pejgamberit Muhamed, në vitin 630 e.s., ai udhëqohi 10, 000 ndjekës të tij për në fitoren e fundit dhe vendimtare kundër paganëve të Mekes. Kjo ishte një nga fitoret më të qeta në tërë historinë. Muslimanët morën Meken, kryeqytetin e Arabisë pagane, pothuaj pa asnjë viktimë të vetme. Me të hyrë në Meke si fitues, Muhamedi nuk i mori banorët e saj si robër lufte. Ndonëse këta njerëz kishin qenë duke torturuar dhe vrarë shoqëruesit e tij dhe vetë atë për vite të tëra, ai urdhëroi që ata mos të torturohen dhe mos të bëhet hakmarrje kundër tyre. Madje, ai i liroi të gjithë. Shumica e tyre hynë në Islam.Prapë, gjejmë se pejgamberi Moisi, paqja qoftë mbi të, kishte caktuar shtatëdhjetë ndjekës të afërt e të devotshëm [Ekzodusi 24:1-9, Numrat 11:16-25]. Jezusi, paqja qoftë mbi të, kishte caktuar njëmbëdhjetë ndjekës të afërt e të devotshëm [po ta përjashtonim Xhudan], siç shihet në Mateu 10:1-5, Marku 3:14-19, etj. Pejgamberi Muhamed, prapë, ishte i vetmi që përmbushi këtë kërkesë. Mr. Kais el-Kalbi shtron pyetjen:"Kur ky varg, Deut 33:2, qe përkthyer nga Hebraishtja në Anglisht, fraza '10, 000 shenjtorët' qëllimisht është ndryshuar në 'lugina e shenjtë', përse?" Kais el-Kelbi, Pejgamberi Muhamed, Pejgamberi i Fundit në Bibël, botimi i tretë, f.231-232.Formulimi poashtu bart këtë seri kronologjike të pejgamberëve. Erdhi: mbërritja e diellit në mëngjes. U ngrit: sikur drita e agut. Shkëlqei: Dielli i mesditës, i cili e ndriqon Tokën nga Lindja në Perëndim. Islami vërtet shkëlqei gjithandej tokës sikur dielli i mesditës. Ai llogaritet të ketë 1.2 miliardë ndjekës kudo në botë, dhe është feja me rritjen më të shpejtë në botë sot."Në këtë ditë, Unë kam përsosur fenë tuaj për ju, kam plotësuar dhuntinë Time ndaj jush, dhe kam zgjedhur për ju Islamin si fe tuajën". [Kur'an, el-Maide:3] 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 14:49:25
 
Pejgamberi Muhamed në Bibël


Muhamedi përmendet me emër në Këngën e SolomonitEmri i Muhamedit paraqitet në Haggai 2:7 nën fjalën Hebreje mehmed [מחמד], e cila do të thotë: i lavdëruari [Muhamed në Arabisht është i lavdëruari]. Kjo thuajse padyshim i referohet pejgamberit Arab Muhamed.Kaptina e 5 e Këngës së Solomonit po flet për dikë. Çifutët do të thonë që kjo flet për Solomonin, ndërsa të Krishterët do të thonë që kjo flet për Jezusin. Nëse e kemi parasysh që kjo është Këngët e Solomonit, do të ishte e logjikshme që kjo flet për Solomonin. Vargjet që përshkruajnë këtë njeri misterioz, të folurën e transmetuesit e kanë të zgjedhuar në femërore [domethënë se është një grua që e përshkruan këtë njeri] kështu që është e mundshme që kjo të jetë një nga gratë e Solomonit e cila po flet për burrin e saj [Solomonin]. Sidoqoftë, nëse një i Krishter përpiqet të mbrojë se Jezusi po diskutohet në të, atëherë ata po lënë të kuptohet se kjo po flet për një pejgamber të ardhshëm [një njeri i cili ende s'është gjallë në atë periudhë kohore], një profeci… Nëse kaptina 5 e Këngës së Solomonit po shikon në të ardhmen, atëherë s'ka dyshim që kjo po flet për Muhamedin.Gjatë kaptinës, për dikë po flitet. Kushdo që të jetë, vargu 15 thotë që "shprehja e fytyrës së tij është si e Libanit", pra ky është një zotëri Arab [me pamje Arabe], një njeri Semit megjithatë. Vargu 11 thotë "koka e tij është sikur ari më i shkëlqyer, kaçurrelat e tij janë të valëzuar dhe të zeza si korbi". Vargu 10 e përshkruan këtë njeri si "vezullues dhe i kuqërremë", që do të thotë se ai është me lëkurë pak të shkëlqyer me ngjyrë të trëndafiltë. Kjo mund të vërtetohet në Hadithet Sahi të Buharit, vëllimi 4, libri 56, numër 747, ku thuhet se Muhamedi ka qenë me lëkurë pak të shkëlqyer, me ngjyrë të trëndafiltë [dhe poashtu ka flokët e njëjta sikur që përmendet në vargun 11]. Poashtu vargu 14 e përshkruan këtë njeri të ketë barkun sikur fildish. Kjo do të thotë që pjesët e trupit të tij, të cilat zakonisht janë mbuluar nga dielli, janë shumë të bardha [sikur fildishi]. Kjo poashtu mund t'i atribuohet Muhamedit, i cili ndonëse me ngjyrë të trëndafiltë, të artë, ai pati sqetulla të bardha [Sahi Buhari, vëllimi 2, libri 17, numri 141, thotë që keni mundur të shihni të bardhët e sqetullave të tij kur ai i ngritte duart]. Ku qëndron çështja?!?!Të diskutosh për ngjyrën e lëkurës dhe të flokëve është e pafrytshme, dhe po të bazohesha vetëm në këtë, kjo do të mund të përshkruante cilindo njeri Semit. Mirëpo, emri i këtij personi është dhënë. Teksti i përkthimit në Anglisht të Këngëve 5:16 përfundon përshkrimin duke thënë:"Ai krejtësisht është i këndshëm". Fjalët "krejtësisht i këndshëm" qenë përkthyer nga mehmed [מחמד]. Do ta shikojmë për së afërmi këtë fjalë katër germëshe, dhe të dëshmojmë që kjo po flet për Muhamedin…Së pari, mënyra në të cilën është shkruar kjo fjalë në Hebraisht është מחמדKy ndodh të jetë emri i njëjtë i Muhamedit që shkruhet në Hebraisht. Le të shikojmë në drejtshkrimin e kësaj fjale...מחמד


Kjo ka katër germa. Duke shkuar nga e djathta në të majtë, ato janë:מ Mem


ח Het


מ Mem


ד DaletTash, kur të shkruhet në Hebraisht, s'ka dallim mes fjalës mehmed [מחמד] dhe Muhamed [מחמד]. Dallimi i vetëm është në zanoret të cilat përdoren gjatë shqiptimit të kësaj fjale [מחמד]. Hebraishtja është një gjuhë e lashtë, dhe në të s'ka zanore. Ajo përbëhet nga bashkëtingëlloret. Në kohërat e lashta, lexuesi vetë vendoste cilën zanore të shtonte. Zanoret qenë prezantuar në shekullin 8, në formë të pikave dhe vijave. Mirëpo, kjo s'ka të bëjë me Hebraishten e vërtetë. Fjala mehmed [מחמד] në kohërat e lashta mbas gjase ka qenë shqiptuar "mehemed".Sipas Fjalorit Hebraisht-Anglisht të Ben Jehudas, מחמד saktësisht shqiptohet si "mehemed" [jo mehmed], që është shumë afër me Muhamed.מַחֲמָד Mehemed [mehmed]

Fjalori Hebraisht-Anglisht i Ben Jehudas e përcakton "מחמד" si "i këndshëm, i lakmuari, i çmuari, i lavdëruari". Mënyra korrekte për të thënë "i lavdëruari" në Arabisht është Muhamed, pra kjo është fjala e njëjtë!Siç u tha më herët, emri Muhamed [מחמד] dhe fjala mehmed [מחמד] shqiptohen saktësisht në mënyrë të njëjtë, dhe të dyjat kanë domethënie të njëjtë. Arsyeja e vetme që ata shqiptohen ndryshe, është për shkak të zanoreve [pikave dhe vijave] që janë prezantuar në shekullin e tetë.Fjala Hebreje për të lavdëruarin ështëמַחֲמָד Mehemed [mehmed]Fjala Hebreje për Muhamed [pejgamberin Arab] ështëמֻחַמָד MuhammedNë fund, nëse Këngët e Solomonit, kaptina 5, po flet për një njeri që do të vijë pas asaj kohe, ai pa dyshim është Muhamedi, siç madje përmendet edhe me emër. Cilido i Krishter që beson se Jezusi është Mesia, dhe beson që librat qenë zbritur nga Zoti pas TeNeKh [Biblës së Çifutëve], atëherë me siguri duhet ta ketë parasysh atë çfarë sapo lexoi këtu, dhe ta marrë në kosideratë Kur'anin para se të nxjerrë vendimin. 
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 15:00:53Imam Muslimi në Sahihun e tij ka transmetuar nga Jahja bin Jamar (Allahu qoftë i kënaqur prej tij!) i cili ka thënë:“Njeriu i parë që mohoi kaderin ishte Mabed el Xhuheni nga qyteti i Basras. Në atë kohë unë dhe Humejd bin Abdurrahman el Humejri u nisëm për haxh. Kur mbërritëm atje, i thamë njëri-tjetrit: 'Sikur të takonim ndonjë nga shokët e Profetit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) dhe ta pyesnim për fjalët e këtyre njerëzve që flasin për kaderin'. Papritur brenda në xhami takuam Abdullah bin Umerin. Shkuam tek ai dhe e rrethuam njëri nga ana e djathtë dhe tjetri nga e majta. Shoku im më la mua të flisja, prandaj fillova duke e pyetur:'O baba i Abdurrahmanit! Tek ne janë shfaqur disa njerëz, të cilët e lexojnë Kuranin dhe e kërkojnë dijen (dhe përmend shumë cilësi të tyre), por ata pretendojnë se nuk ekziston kaderi dhe se Dija e Allahut nuk i përfshin punët që kanë për të bërë njerëzit në të ardhmen…' Ibën Umeri (Allahu qoftë i kënaqur prej tij!) kur i dëgjoi këto fjalë tha:'Nëse të bie rasti t'i takosh ata njerëz, atëherë lajmëroi se unë jam larg nga mendimet e tyre dhe ata janë larg prej meje. Betohem në Allahun, se nëse ndonjë nga ata posedon një mal me flori sa ai i Uhudit dhe e jep lëmoshë, Allahu kurrë nuk do e pranojë këtë vepër, derisa ai të besojë në kader'. Më pas vazhdoi:'Babai im, Umer bin Hatabi, më ka treguar:'Një ditë, kur ishim të ulur tek i dërguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!), papritur u shfaq një njeri me rroba shumë të bardha dhe flokë shumë të zinj. Në pamjen e tij nuk dukeshin shenja udhëtari dhe askush nga ne nuk e njihte. Ai u ul pranë Profetit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!), afroi gjunjët e tij me të Profetit, vendosi duart mbi gjunjët e tij dhe filloi ta pyeste:'O Muhamed! Më trego çfarë është Islami?' Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) u përgjigj:'Islami është të dëshmosh se nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut dhe se Muhamedi është i Dërguari i Tij, të falësh namazin, të japësh zekatin, të agjërosh muajin e Ramazanit dhe të vizitosh shtëpinë e shenjtë (Kaben), nëse ke mundësi'. Njeriu i huaj tha:'Të vërtetën the'. Umeri (Allahu qoftë i kënaqur prej tij!) tha:'Ne mbetëm të habitur nga mënyra se si ai pyeste dhe vetë i miratonte fjalët e Profetit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!). Më pas vazhdoi:'Më trego çfarë është imani (besimi)?' Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) tha:'Të besosh Allahun, engjëjt e Tij, librat që Ai zbriti, profetët e dërguar, Ditën e fundit dhe të besosh kaderin, qoftë i mirë apo i keq'. Njeriu i huaj përsëri tha:'Të vërtetën ke thënë'. Pastaj tha:'Më trego çfarë është ihsani?' Profeti, (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) tha:'Ihsani është ta adhurosh Allahun sikur ti e sheh Atë, sepse edhe pse ti nuk e sheh, Ai me të vërtetë të shikon ty'. Njeriu i huaj tha:'Më trego kur do të ndodhë Dita e gjykimit?' Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) iu përgjigj:'I pyeturi nuk posedon njohuri më shumë nga ai që pyet'. Tha:'Atëherë më trego për shenjat që lajmërojnë afrimin e saj?' Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) tha:'Do të ndodhë atëherë kur robëresha të lindë zotërinë e saj dhe kur të shikosh barinjtë e varfër, të zbathur e të leckosur që bëjnë ndërtesa të larta'. Umeri (Allahu qoftë i kënaqur prej tij!) tha:'Më pas ky njeri u largua dhe pas një kohe të gjatë Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) më tha:'A e di kush ishte ai që pyeste, o Umer?' Thashë:'Allahu dhe i Dërguari i Tij e njohin më mirë'. Atëherë Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) tha:'Ai ishte Xhibrili. Erdhi t'ju mësojë fenë tuaj''.2

Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 15:08:35
 Të besosh në librat e Allahut, do të thotë të pranosh dhe të besosh çdo libër të zbritur te profetët nga Allahu i Madhëruar. Madje duhet të jemi bindur se janë të vërtetë, se janë Fjalë e Allahut dhe nuk janë të krijuar.


Librat e Allahut u sjellin lumturi atyre të cilët zbatojnë me përpikëri atë çka përmbajnë. Ata që kapen fort pas tyre, janë të sigurt dhe fitimtarë nga problemet, ndërsa ata që nuk i zbatojnë, kanë humbur dhe janë shkatërruar.


Disa prej këtyre librave u janë përmendur emrat dhe disave jo. Librat që u janë përmendur emrat janë: Kurani, Teurati, Inxhili, Zeburi dhe fletushkat e Ibrahimit dhe Musait. Këto të fundit janë përmendur në dy vende në Kuran, në suren Nexhm 66 dhe A'la 67. Gjithashtu, edhe Zeburi është përmendur në dy vende, në suren Nisa 68 dhe Isra. 69--------------------------------------------------------------------------------
66. Në ajetin 36-37, ku Allahu i Madhëruar thotë:"Apo nuk është i informuar me atë që është në fletushkat e Musait dhe të Ibrahimit që gjithnjë i plotësonte obligimet."
67. Në ajetin 18-19, ku Allahu i Madhëruar thotë:"Vërtet kjo këshillë gjendej edhe në broshurat e para. Në broshurat e Ibrahimit dhe të Musait."
68. Në ajetin 163, ku Allahu i Madhëruar thotë:"Ndërsa Daudit i patëm dhënë Zeburin."
69. Në ajetin 55, ku Allahu i Madhëruar thotë:"Prandaj Daudit i dhamë Zeburin."
--------------------------------------------------------------------------------

Teurati dhe Inxhili janë përmendur në shumë vende në Kuran. Libri që është përmendur më shumë është Teurati, ndërkohë edhe profeti që është përmendur më shumë është Musai (Paqja e Allahut qoftë mbi të!).


Gjërat që e dallojnë Kuranin nga librat e tjerë:


Kurani nga librat e tjerë dallohet nga:


1. Domosdoshmëria e besimit të tij në detaje. Pra, lajmet që ai sjell duhen besuar dhe urdhrat e ndalesat që përmend duhen praktikuar. Ndërsa adhurimi nuk mund të bëhet vetëm se duke u mbështetur tek ai dhe hadithet e Profetit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!).


2. Kurani është mrekullia e përhershme që sfidoi çdo retorikë dhe oratori. Ai gjithashtu, sfidoi gjithë njerëzit kur kërkoi prej tyre të sillnin qoftë dhe një sure të ngjashme me ato të tij, por njerëzit kurrë nuk mundën të bënin diçka të tillë.


Allahu i Madhëruar në Librin e Tij thotë:"Thuaj: Sikur të bashkoheshin gjithë njerëzit dhe xhinët për të sjellë një Kuran të tillë, ata nuk do mund të bënin një të ngjashëm me të, sado që ta ndihmonin njëri- tjetrin."70


3. Allahu i Madhëruar ka marrë përsipër ruajtjen e tij nga shtrembërimet dhe ndryshimet. Për këtë Allahu i Madhëruar në Librin e Tij thotë:"Ne me madhërinë Tonë e shpallëm (zbritëm) Kuranin dhe ne gjithsesi do ta ruajmë atë."71


4. Ndryshe nga librat e tjerë, Kurani ka zbritur pjesë-pjesë. Për këtë Allahu i Madhëruar në Librin e Tij thotë:"E ata që nuk besuan thanë:'Përse nuk i është shpallur Kurani (Muhamedit) përnjëherësh?' Kështu, Ne e zbritëm atë (pjesë-pjesë), në mënyrë që zemra jote të forcohet dhe e zbritëm atë ajet pas ajeti."72


5. Kurani është përmbledhës i librave të tjerë. Allahu i Madhëruar në Librin e Tij thotë:"Ne ty (Muhamed) të zbritëm Librin e vërtetë që është vërtetues i librave të mëparshëm dhe përmbledhës i tyre."73


Ky ajet është argument se Kurani ka përmbledhur ngjarjet që janë përmendur në librat e mëparshëm, ndërsa suneti (tradita, rruga) i të Dërguarit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) është sqarues i tij, ashtu siç ka thënë Allahu i Madhëruar në Librin e Tij:"Ne të shpallëm ty përkujtimin (hadithin) në mënyrë që t’u sqarosh njerëzve atë që të zbritëm (Kuranin). Ndoshta ata meditojnë."74--------------------------------------------------------------------------------
70. Suretu Isra, nr. 88.
71. Suretu Hixhr, 9.
72. Suretu Furkan, 32.
73. Suretu Maide, 48.
74. Suretu Nahl, 44.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 15:14:02
Veprat nuk janë të kufizuara vetëm në zbatimin e ajeteve kuranore, por duhet gjithashtu të praktikojmë hadithet e sakta të ardhura (transmetuara) nga Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!). Ai që mohon Sunetin e Profetit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) është njësoj sikur të kishte mohuar Kuranin.


E themi këtë, sepse kur Allahu i Madhëruar obligoi namazin, zekatin, agjërimin dhe haxhin, mënyrën e kryerjes së tyre e sqaroi nëpërmjet haditheve. Për shembull, kur Allahu i Madhëruar urdhëroi faljen e namazit nuk sqaroi kohën, numrin e rekateve apo formën e tij, por hadithet profetike ishin ato që e sqaruan diçka të tillë. Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) thotë:“Faluni ashtu siç më shikoni mua duke u falur”.75


Gjithashtu, kur u bë detyrë dhënia e zekatit, ishin hadithet ato që treguan kushtet kur duhet të jepet, sasinë, etj. Të njëjtat fjalë vlejnë dhe për agjërimin e haxhin.


Kurani dhe librat e tjerë janë Fjalë e Allahut. Allahu i Madhëruar flet, por e folura e Tij nuk ka fillim e mbarim, sepse dhe Qenia e Tij nuk ka as fillim dhe as mbarim. E folura e Allahut është cilësi që nuk ndahet nga Qenia e Tij dhe që realizohet me Dëshirën e Tij. Kjo do të thotë se Allahu flet kur të dojë dhe si të dojë. Ai i foli Musait në kohën e tij, i foli Muhamedit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) kur bëri Isranë dhe Miraxhin dhe do t’ju flasë banorëve të xhenetit kur të hyjnë në xhenet.


Allahu i Madhëruar flet me zë dhe shkronja të qarta. Fjala e Tij kurrsesi nuk është e krijuar dhe e veçuar nga Qenia e Tij.


Në Librin e Tij Allahu i Madhëruar thotë:"Dhe Musait Allahu i foli me fjalë."76


Ky ajet është argument për cilësinë e të folurit të Allahut, madje Musai (Paqja e Allahut qoftë mbi të!) e ka dëgjuar Fjalën e Tij.


Fjalët e Allahut nuk kanë fillim dhe mbarim. Për këtë shkak ato janë të pallogaritshme, ndryshe nga fjalët e krijesave, të cilat kanë fillim dhe mbarim. Allahu i Madhëruar në Librin e Tij thotë:


"Thuaj:“Sikur deti të ishte bojë shkrimi për të shkruar fjalët e Zotit tim, atëherë deti do shterej para se të përfundonin fjalët e Tij, madje dhe sikur të sillnit një det tjetër pas tij."77


Gjithashtu thotë:''Sikur gjithë drurët të ishin lapsa, e detit t'i shtoheshin dhe shtatë të tjerë (e të jenë ngjyrë), kurrsesi fjalët e Allahut nuk do mbaronin. Allahu është Ngadhënjyesi, i Urti.''78--------------------------------------------------------------------------------
75. Transmeton Buhariu, nr. 631.
76. Suretu Nisa, 164.
77. Suretu Kehf, 109.
78. Suretu Lukman, 27.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: abdurrahman ne 11-12-2008, 15:24:03
pra u kuptua besoj mjaft qarte qe muslimanet besojne ne librat qe ka zbritur Allahu(Ai qe meriton te adhurohet,i vetem,pa shok)qe jane: Kurani,Teurati, Inxhili, Zeburi dhe fletushkat e Ibrahimit dhe Musait.porse muslimanet nuk besojne ne shtremberimet qe u jane bere atyre nga njerezit dhe as Allahu nuk betohet ne ruajtjen e tyre perkundrazi  Allahu i Madhëruar ka marrë përsipër ruajtjen e Kuranit nga shtrembërimet dhe ndryshimet. Për këtë Allahu i Madhëruar në Librin e Tij thotë:"Ne me madhërinë Tonë e shpallëm (zbritëm) Kuranin dhe ne gjithsesi do ta ruajmë atë."Suretu Hixhr, 9".


Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: LONUSHJA ne 07-10-2010, 02:34:15
pa dyshim ..................K urani.............
Titulli: BIBLA APO KORANI
Postuar nga: vijola ne 26-01-2011, 09:48:34
te dy fet jan   te mir  por ma e mira esht ajo  qe e respek ton  ; bibla per krishterin :engjell: kurani per muslimanin
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: fatimja ne 03-02-2011, 09:10:32
                  Selam alejkum.
                  Kurani elhamdulillah , Kuranin allahu e shpalli te mbraptin ne toke krejte njerzimit. Kurse Bibla ashte shpall vec izraelcanve, do me then nji popullit te vogel. Me lindjen e Hazreti Isas a.s. Njerzit e kuptuan edhe e morren Isan a.s. si te birin e Zotit, subhanallah. Allahu eshte nji aji ska as shok as, gru e as femi.Me lluntin e madhe qe na sjedhi allahu xh.sh. Muhamedin s.a.v.s. paqja dhe meshira e allahut qofte mbi te, familjen e ti te nderuar, dhe te gjith besimtaret e mire, deri ne diten e gjykimit u ndru te gjitha. Ati ju shpall Kurani per te gjith njerzimin ne toke. E jo vec nji pjes te popullit. Profeti s.a.v.s. eshte pejgamber i mbrapte , dhe kurr ma sdo te vijne asnji pejgamber, se aji ishte i fundit deri ne diten e gjykimit. Ati allahu ja dergonte suret , ajetet nji nga nji  21 vite me rradhe. Edhe ky ishte fundi dhe Kurani u shpall ne 10 ditet e fundit te muajit Ramadan, ne njeren nat e cila ashte nata e Kadrit, e ajo nat nuk dihet me te sakte se cila ashte , 21, 23, 25, 27, apo 29 nate e muajit Ramadan. Ashtu qe ashte mir ne te gjitha keto net te behet sa ma shum ibadet allahut, vec allahu xh.sh. e din sakte se cila ashte kjo nat, kurse neve nuk e dim. Cka do te thot qe te gjitha keto net te gjindemi sa ma shum ne ibadet allahut , e isnhalla ate nate na pranon allahu ibadetet tona, e na meshiron.
Titulli: Bibla apo Kurani?
Postuar nga: ciarli ne 12-01-2014, 11:58:49
me e ndershme eshte bibla, sepse kurani dihet, qe nuk eshte prej zotit por prej nje djalli me emer te ngjashem, qe kerkon qejflinj ne parajsen e tij private