Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: BertiPace
« ne: 25-06-2013, 20:56:32 »

Një ligj në shkencë është një rregull i përgjithësuar për të shpjeguar një trup të vëzhgimeve në formën e një deklarate verbale ose matematikore. Ligjet shkencore (të njohura edhe si ligje natyrore) nënkuptojnë një shkak dhe efekt ndërmjet elementëve të vëzhguar dhe duhet të zbatohen gjithmonë nën të njëjtat kushte. Për të qenë një ligj shkencor, një deklaratë duhet të përshkruajë njëfarë aspekti të universit dhe të bazohet në prova të përsëritura eksperimentale.


Ligjet shkencore mund të deklarohen me fjalë, por shumë shprehin si ekuacione matematikore.

Ligjet pranohen gjerësisht si të vërteta, por të dhënat e reja mund të çojnë në ndryshime në ligj ose në përjashtime nga rregulli. Ndonjëherë ligjet janë gjetur të jenë të vërteta në kushte të caktuara, por jo të tjerët. Për shembull, Ligji i Gravitetit i Njutonit është i vërtetë për shumicën e situatave, por ajo prishet në nivelin nën-atomik.

Teoria shkencore kundrejt teorisë shkencore
Ligjet shkencore nuk përpiqen të shpjegojnë 'pse' ndodh ngjarja e vëzhguar, por vetëm se ngjarja në të vërtetë ndodh në të njëjtën mënyrë pa pushim. Shpjegimi se si funksionon një fenomen është një teori shkencore . Një ligj shkencor dhe një teori shkencore nuk janë të njëjta gjë - një teori nuk shndërrohet në një ligj ose anasjelltas. Të dy ligjet dhe teoritë bazohen në të dhëna empirike dhe pranohen nga shumë ose më shumë shkencëtarë brenda disiplinës së duhur.

Për shembull, Ligji i gravitetit i Njutonit (shekulli i 17-të) është një marrëdhënie matematikore që përshkruan se si dy organet ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Ligji nuk shpjegon se si funksionon graviteti apo edhe ajo gravitet. Ligji i gravitetit mund të përdoret për të bërë parashikime për ngjarjet dhe për të kryer llogaritjet. Teoria e relativitetit të Ajnshtajnit (shekulli i 20-të) më në fund filloi të shpjegonte se çfarë është graviteti dhe si funksionon.

Shembuj të ligjeve të shkencës
Ka shumë ligje të ndryshme në shkencë, duke përfshirë:

Ligjet e Njutonit të Lëvizjes
Ligji i Ruajtjes së Meshës
Ligji i përbërjes konstante
Ligji i Henrit