Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: 12:51
« ne: 26-06-2013, 16:50:01 »

Faktorët që prekin pikat e vlimit të qumështit

Ju mund të keni nevojë të dini pikën e vlimit të qumështit për gatim ose thjesht mund të jeni kurioz. Këtu është një vështrim në atë që pika e valë e qumështit është dhe faktorët që ndikojnë atë.


Shkenca e Qumështit të valëzuar
Pika e vlimit e qumështit është afër pikës së vlimit të ujit , që është 100 ° C ose 212 ° F në nivelin e detit, por qumështi përmban molekula shtesë në të, kështu që pika e saj e vlimit është pak më e lartë. Pikërisht sa shumë më e lartë varet nga përbërja e saktë kimike e qumështit, kështu që nuk ka një pikë vlimi standarde të qumështit që mund të kërkoni!

Megjithatë, është vetëm një pjesë e një shkalle, kështu që pika e vlimit është shumë afër asaj të ujit. Ashtu si me ujë, pika e vlimit e qumështit preket nga presioni atmosferik, kështu që pika e vlimit është më e larta në nivelin e detit dhe ulet në një mal.

Pse pika e vlimit është më e lartë?
Pika e vlimit e qumështit është më e lartë se pika e vlimit të ujit për shkak të një fenomeni të quajtur ngritje në pikën e vlimit . Sa herë që një kimikat i paqëndrueshëm shpërbëhet në një lëng, numri i shtuar i grimcave në lëngje e shkakton atë të valojë në një temperaturë më të lartë . Ju mund të mendoni për qumështin si ujë që përmban kripëra, sheqerna, yndyra dhe molekula të tjera. Ashtu si uji i kripur vlon në një temperaturë pak më të lartë se sa uji i pastër, qumështi vlon në një temperaturë pak më të lartë, gjithashtu. Kjo nuk është një dallim i madh në temperaturë, megjithatë, kështu presin që qumështi të valojë më shpejt si uji.

Ju nuk mund të nxisni qumështin në një pjatë me ujë të nxehtë
Ndonjëherë recetat bëjnë thirrje për qumësht të djegur, që është qumështi i sjellë pothuajse në valë, por jo të gjithë rrugën.

Një mënyrë e lehtë për të nxitur qumështin është që të vendosni një enë me qumësht në një tenxhere me ujë dhe të sjellni ujin në një çiban. Temperatura e ujit nuk do të tejkalojë pikën e saj të vlimit, sepse uji formon avull. Pika e vlimit e qumështit është gjithmonë pak më e lartë se ajo e ujit në të njëjtën presion, kështu që qumështi nuk do të valojë.

Çfarë është saktësisht duke u vluar?
Vaji është kalimi nga një gjendje e lëngshme në avull ose gaz. Kjo ndodh në një temperaturë të quajtur pika e vlimit, ku është presioni i avullit i lëngut është i njëjtë me presionin e jashtëm rreth tij. Flluska janë avujt. Në rastin e ujit të valë ose të qumështit, flluska përbëhet nga avujt e ujit. Flluska zgjerohet ndërsa ato rriten, për shkak të zvogëlimit të presionit, duke e lansuar në sipërfaqe me avull.