Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: BertiPace
« ne: 23-07-2013, 21:37:53 »

Zjarri është i nxehtë sepse energjia termike (nxehtësia) lirohet kur lidhjet kimike thyer dhe formohen gjatë një reagimi të djegies . Djegija kthen karburantin dhe oksigjenin në dioksid karboni dhe në ujë. Energjia kërkohet të fillojë reagimin, duke shkelur lidhjet në karburant dhe në mes të atomeve të oksigjenit, por shumë më tepër energji lirohet kur atomet bie së bashku në dioksid karboni dhe ujë.


Karburant + Oksigjen + Energji → Dioksid karboni + Ujë + Më shumë energji

Si drita ashtu edhe nxehtësia lëshohen si energji. Flakët janë dëshmi të dukshme të kësaj energjie. Flakët përbëhen kryesisht nga gazra të nxehtë. Burimet shkëlqejnë sepse çështja është mjaft e nxehtë për të lëshuar dritë inkandeshente (shumë si një sobë me sobë), ndërkohë që flakët lëshojnë dritë nga gazrat jonizues (si një llambë fluoreshente). Firelight është një tregues i dukshëm i reagimit të djegies, por energjia termike (nxehtësia) mund të jetë e padukshme gjithashtu.

Pse zjarri është i nxehtë
Me pak fjalë: Zjarri është i nxehtë sepse energjia e ruajtur në karburant lëshohet papritmas. Energjia e nevojshme për të filluar reaksionin kimik është shumë më pak se energjia e lëshuar.

Sa Hot është zjarri?
Nuk ka një temperaturë të vetme për zjarr sepse sasia e energjisë termike që lirohet varet nga disa faktorë, duke përfshirë përbërjen kimike të karburantit, disponueshmërinë e oksigjenit dhe pjesën e flakës që matet. Një zjarr druri mund të kalojë 1100 gradë Celsius (2012 gradë Fahrenheit), por lloje të ndryshme të drurit djeg në temperatura të ndryshme.

Për shembull, pisha prodhon më shumë se dy herë më shumë nxehtësi si bredhi ose shelg. Druri i thatë djegiet më shumë se druri i gjelbër. Propan në ajër djeg në një temperaturë të krahasueshme (1980 gradë Celsius), por shumë më hotter në oksigjen (2820 gradë Celsius). Karburante të tjera, një acetilen i tillë në oksigjen (3100 gradë Celsius), djeg më shumë se çdo dru.

Ngjyra e një zjarri është një matës i përafërt se sa e nxehtë është. Zjarri i kuq i thellë është rreth 600-800 gradë Celsius (1112-1800 gradë Fahrenheit), portokalli-verdhë është rreth 1100 gradë Celsius (2012 gradë Fahrenheit), dhe një flakë e bardhë është akoma më e nxehtë, duke filluar nga 1300-1500 Celsius (2400-2700 gradë Fahrenheit). Një flakë blu është më e nxehta e të gjithëve, duke filluar nga 1400-1650 gradë Celsius (2600-3000 gradë Fahrenheit). Flaka blu e gazit e një ndezësja Bunsen është shumë më e nxehtë se sa flaka e verdhë nga një qiri dylli!

Pjesa më e nxehtë e një flake
Pjesa më e nxehtë e një flakë është pika e djegies maksimale, e cila është pjesa blu e një flakë (nëse flaka djegiet aq nxehtë). Megjithatë, shumica e studentëve që kryejnë eksperimente shkencore u thuhet të përdorin majën e flakës. Pse? Kjo ndodh për shkak të rritjes së nxehtësisë, kështu që maja e konit të flakës është një pikë e mirë grumbullimi për energjinë. Gjithashtu, kon e flakës ka një temperaturë mjaft të qëndrueshme. Një mënyrë tjetër për të vlerësuar rajonin e nxehtësisë është të shikoni pjesën më të ndritshme të një flakë.

Fakt Fun: Flakët më të nxehta dhe më të ftohta
Flaka më e nxehtë e prodhuar ndonjëherë ishte në 4990 gradë Celsius. Ky zjarr u formua duke përdorur dicyanoacetylene si një lëndë djegëse dhe ozoni si oksidues. Zjarri i ftohtë mund të bëhet gjithashtu.

Për shembull, një flakë rreth 120 gradë Celsius mund të formohet duke përdorur një përzierje ajri të rregulluar të ajrit. Sidoqoftë, meqë një flakë e freskët mezi kalon pikën e vlimit të ujit, ky lloj zjarri është i vështirë për tu mbajtur dhe për të dalë me lehtësi.