Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: BertiPace
« ne: 24-07-2013, 15:13:58 »

Njerëzit kanë përdorur plumbin në jetën e tyre të përditshme për një kohë të gjatë. Romakët bënë enë kallaji dhe tubacione për ujë nga plumbi. Ndërsa plumbi është një metal shumë i dobishëm, është po ashtu helmues. Efektet e helmimit nga kullimi i plumbit në lëngje mund të kenë kontribuar në rënien e perandorisë romake. Ekspozimi i plumbit nuk mbaroi kur bojëra me bazë plumbi dhe benzina me plumb u shkëputën. Ajo gjendet ende në elektronikën e izolimit të izolimit, kristalin me plumb, bateritë e magazinimit, mbi veshjen e disa qirinjve, si stabilizues të disa plastikës dhe në saldim.


Ju jeni të ekspozuar për të gjetur gjurmë të plumbit çdo ditë.

Çfarë e bën plumbin helmues
Plumbi është toksik kryesisht për shkak se preferon zëvendëson metale të tjera (p.sh. zinku, kalciumi dhe hekuri) në reaksione biokimike. Ajo ndërhyn me proteinat që shkaktojnë gjenet e caktuara për t'u kthyer dhe fikur duke zhvendosur metale të tjera në molekula. Kjo ndryshon formën e molekulës së proteinave të tillë që nuk mund ta kryejë funksionin e saj. Hulumtimet vazhdojnë të identifikojnë cilat molekula lidhen me plumbin. Disa nga proteinat që njihen të jenë të prekur nga plumbi, rregullojnë presionin e gjakut (që mund të shkaktojnë vonesa në zhvillim tek fëmijët dhe presionin e lartë të gjakut në të rriturit), prodhimi hemik (i cili mund të çojë në anemi) dhe prodhimi i spermës (ndoshta implikimi i plumbit në infertilitet) . Plumbi zhvendos kalciumin në reagimet që transmetojnë impulse elektrike në tru, gjë që është një tjetër mënyrë për të thënë se zvogëlon aftësinë tuaj për të menduar ose për të kujtuar informacionin.

Sasia e plumbit nuk është e sigurt
Paracelsus 'ishte një alkimist i vetëshpallur në vitet 1600 dhe filloi përdorimin e mineraleve në praktikat mjekësore. Ai besonte se të gjitha gjërat kanë aspekte shëruese dhe helmuese. Ndër të tjera, ai besonte se plumbi kishte efekte shëruese në doza të ulëta, por doza e monitorimit nuk vlen për plumbin.

Shumë substanca janë jo toksike ose madje thelbësore në sasi gjurmë, por helmuese në sasi më të mëdha. Keni nevojë për hekur për të transportuar oksigjen në qelizat e kuqe të gjakut , por shumë hekuri mund t'ju vrasin. Ju merrni frymë oksigjen, përsëri, shumë është vdekjeprurëse. Plumbi nuk është si ato elemente. Është thjesht helmuese. Ekspozimi i plumbit të fëmijëve të vegjël është një shqetësim kryesor, sepse mund të shkaktojë probleme zhvillimore, dhe fëmijët angazhohen në aktivitete që rrisin ekspozimin ndaj metalit (p.sh. vendosja e gjërave në gojë ose mos larja e duarve). Nuk ka kufizim minimal të ekspozimit të sigurt, pjesërisht sepse plumbi grumbullohet në trup. Ekzistojnë rregullore të qeverisë lidhur me kufijtë e pranueshëm për produktet dhe ndotjen, sepse plumbi është i dobishëm dhe i nevojshëm, por realiteti është që çdo lloj plumbi është shumë i madh.