Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: ßåßy ღ
« ne: 26-07-2013, 18:14:32 »

Përkufizimi i numrit atomik
Numri atomik i një elementi kimik është numri i protoneve në bërthamën e një atomi të elementit . Është numri i ngarkuar i bërthamës, meqë neutronët nuk mbajnë asnjë ngarkesë elektrike neto. Numri atomik përcakton identitetin e një elementi dhe shumë prej vetive kimike. Tabela moderne periodike është e urdhëruar me rritjen e numrit atomik.


Shembuj Numri Atomike
Numri atomik i hidrogjenit është 1; numri atomik i karbonit është 6 dhe numri atomik i argjendit është 47, Çdo atom me 47 protone është një atom argjendi.

Ndryshimi i numrit të neutroneve ndryshon izotopet e tij, ndërkohë që ndryshimi i numrit të elektroneve e bën atë jon.

Gjithashtu i njohur si: Numri atomik njihet edhe si numri i protonit. Mund të përfaqësohet nga shkronja kapitale Z. Përdorimi i letrës së madhe Z vjen nga fjala gjermane Atomzahl, që do të thotë "numër atomik". Para vitit 1915, fjala Zahl (numër) u përdor për të përshkruar pozicionin e një elementi në tabelën periodike.

Lidhja midis numrit atomik dhe pronave kimike
Arsyeja pse numri atomik përcakton vetitë kimike të një elementi është sepse numri i protoneve gjithashtu përcakton numrin e elektroneve në një atom elektrik neutral. Kjo, nga ana tjetër, përcakton konfiguracionin e elektronit të atomit dhe natyrën e shellit të saj më të jashtëm ose valencë. Sjellja e shell valencë përcakton se sa lehtë një atom do të formojë lidhje kimike dhe do të marrë pjesë në reagimet kimike.

Elemente të reja dhe Numra Atomike
Në kohën e këtij shkrimi janë identifikuar elementë me numra atomikë 1 deri në 118. Shkencëtarët zakonisht flasin për zbulimin e elementeve të reja me numra më të lartë atomikë. Disa studiues besojnë se mund të ketë një " ishull të stabilitetit ", ku konfigurimi i protoneve dhe i neutroneve të atomeve super të rënda do të jetë më pak i ndjeshëm ndaj prishjes së shpejtë radioaktive të parë në elemente të njohura të rënda.